Avenyns 100-årsjubileum

 

Välkommen till Avenyn – Göteborgs stolta paradgata som egentligen heter Kungsportsavenyn, eller om man ska vara riktigt petig: Kungsportsavenyen. Här hittar du prisbelönt mat, kritikerrosad kultur och nöjen samt vacker arkitektur. Den optimala storstadskänslan i centrala Göteborg.

Avenyn byggdes i slutet av 1800-talet. Idag sträcker den sig från Kungsbron till Götaplatsen i centrala Göteborg. I samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923 förlängdes gatan till Götaplatsen och fick då sin slutgiltiga längd, 860 meter. Det är just därför ”hela” Avenyn och Götaplatsen fyller 100 år 2023.

Jubileumssatsningar

För att fira att Avenyn och Götaplatsen fyller 100 år har det arrangerats, och planeras för fullt, jubileumssatsningar i Avenyområdet. Vi är trygga i historien, men siktar mot framtiden.

Se satsningarna nedan ▼

 

Snabba fakta om Avenyn

Många kallar Avenyns första hus för ”Avenyns entré”. Avenyn 1 är byggt 1882 och Avenyn 2 är byggt 1877. Dessa rikt smyckade hus står till mångas glädje kvar än i dag och markerar majestätiskt Avenyns historia. Det är dessutom de enda på Avenyn som har sina förträdgårdar kvar.

Götaplatsen är Avenyns kronjuvel. Området kring Götaplatsen låg fram till slutet av 1800-talet utanför staden och kallades Stora Heden. Här hittade man tobaksplantage och landerier med trädgårdar och trähus. I dag domineras Götaplatsen av havsguden Poseidon, en symbol för Göteborg.

 Under större delen av 1900-talet var Stora Teatern Göteborgs främsta scen för musikteater som opera, operett och musikal.

1881 byggdes spårväg för hästdragna spårvagnar som ersattes av eldrivna tjugo år senare. Sträckan har sedan dess varit Avenyn – Valand – Engebrektsgatan – Södra vägen. Spårvagnen är ett pittoreskt inslag i gatumiljön på Avenyn som de flesta vill bevara.

Inför jubileumsfirandet 1923 byggdes en linbana mellan Näckrosdammen och Liseberg. Banan var 375 meter lång och åkturen tog drygt fyra minuter. Linbanan revs 1924.

 

Upptäck Göteborgarnas stolta paradgata!

Jubileumsstämpel

Vi använder vår jubileumsstämpel för marknadsföring av vårt 100-års jubileum. Stämpeln får användas av alla som marknadsför Avenyn och som vill sprida budskapet om vår födelsedag. Stämpeln får inte roteras och storleken ändras skalenligt. Stämpeln finns i formaten .png och .eps. Stämpeln får endast användas med koppling till Avenyns 100- års jubileum.

Ladda ner stämpel (PNG & EPS)

Tygkasse 100 år – Limited Edition

För att fira vårt jubileum lite extra kommer vi sälja jubileums-tygkassar med Avenyns 100-års stämpel på. Dessa kommer säljas på Jubileumsfestivalen den 2-5 juni i produktshopen på Frihamnen.

Se tygkassen

2023 är ett stort jubileumsår i Göteborg.

Staden firar 400 år och Avenyn är ett av många besöksmål som fyller 100 år.

Här kan du läsa om andra 100-åringar.