Historiska fotografier på Södra vägens elskåp

Historiska bilder smyckar Södra Vägen

En del av projektet Lorensberg 100 år

Nu kan du upptäcka det historiska Avenyområdet på Södra Vägen! Tolv elskåp från Berzeliigatan till Korsvägen har klätts med bilder från förr i ett samverkansprojekt mellan Avenyföreningen och Göteborg Energi samt BRF Berzelius.

Bilderna är skänkta av Andreas Holmström som fick ärva en fotosamling. De flesta av fotona som visas på Södra Vägen är tagna av hans släkting Axel Wilhelm Olsson. Även Andreas gammelfarmor (Axels dotter) Magnhild har tagit några av bilderna. Flera av dem har även inte visats publikt förut.

Här får du veta mer om motiven!

 

 

1. Södra Vägen 41 vid Antik West

Lorensbergsparken från luften 1938 med Cirkusbyggnaden i nedre högra hörnet, där bla Helan & Halvan uppträdde 1947, Beatles 1963 och Jimi Hendrix 1968 och 1969. I parken finns då också Lorensbergsteatern och Lorensbergs Restaurang.

 

2. Södra vägen 43 vid Gotain

De 60 meter höga minareterna speglar sig i Näckrosdammen som anlades till Jubileumsutställningen 1923. Redan tidigare hade där funnits en damm där ungdomarna vintertid brukade åka skridskor om vädret tillät. Under Jubileumsutställningen låg Sjöfartshallen och Sjöfartsgården i anslutning till Näckrosdammen upp mot Johanneberg och innehöll bl a en utställning med bland annat fartygsmodeller. Här låg även Idrottshallen som var en utställningshall om idrottsföreningar och en stor samling fanor.

 

 

 

 

 

 

 

3.  Södra Vägen 43 vid Institut Harmoni

Götaplatsen och Avenyn 1923. Redan år 1914 fick Götaplatsen sitt namn, men fram till 1923 var området obebyggt och var en del av Landeriet Lorensberg, senare Lorensbergsparken. Götaplatsen ritades av arkitekterna Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke och bygget påbörjades 1921 för att färdigställas till Göteborgs 300-årsjubileum, Jubileumsutställningen 1923, då Konstmuseet och Konsthallen i klassicistisk stil stod klara. Vid denna tidpunkt hade ännu inte Poseidon kommit på plats och även Stadsteatern och Konserthuset byggs senare.

4. Södra Vägen 45

Lorensbergsteatern 1916, byggs med amerikansk fart, som man kallade det då, när det arbetades i treskift. Hela byggnaden blev faktiskt klar på mindre än ett halvår. Och allt berodde egentligen på att en krögare ville fortsätta servera öl, nubbe och sill till de hungriga göteborgarna i Lorensbergsparken.

 

 

5. Södra Vägen 49 vid formSmak

Vy mot ingången som var bakom Götaplatsen och dess minareter. Tornen var två fyrkantiga träbyggnader 60 meter höga och i ett av tornet satt brandvakten. På minareternas topp fanns kopior av ”Kronan” resp ”Lejonet”. Minareterna revs direkt efter utställningen.
Till vänster skymtar Konstmuseet och östra delarna av Lorensbergs villastad.

 

 

6. Södra Vägen 53

Kung Gustaf V besöker Jubileumsutställningen 1923. Här promenerandes på Stora gården framför huvudrestauranten som hade tre terrasser med serveringar med plats för 8000 gäster.

 

 

7. Södra Vägen 59 vid Quick Food

Bergbanan 1923 med det första utseendet den hade. Dekoren ändrades redan 1926. Bergbanan byggdes till när Liseberg öppnade och fanns kvar ända till 1987, en av parkens trotjänare. Läs mer på Lisepedia.

 

 

8. Södra Vägen 36

Minneshallen 1923 på Jubileumsutställningen. Najadfontänen i förgrunden. Ännu syns arbetare som finputsar inför den officiella öppningen.

 

 

9. Södra Vägen 30 vid Master Burger

Linbanan mellan Jubileumsutställningen och Liseberg 1923. I bakgrunden Södra Vägen bakom berget på Liseberg.. Linbanan trafikerades av två gondoler (som kallades för ägget på grund av dess form). Linbanan var kvar till 1924. Läs mer på Lisepedia.

 

 

10. Södra Vägen 24

Konserthuset på Heden 1913. Under åren 1905 och 1928 stod ett ståtligt konserthus på Heden. Det gästades av kompositörerna Jean Sibelius och Christian Sinding. Vid tioårsjubileet 1915 kunde man räkna in över 1 miljon besökare, fördelat på 906 konserter, 105 möten och föredrag samt 78 tillställningar av annat slag såsom filmvisningar. Den brann ned 13 januari 1928.

 

 

11. Södra Vägen 22 vid Dinner22

Bilutställning på Heden 1921.

 

 

12. Hörnet Södra Vägen/Berzeliigatan vid Berzelius Bar & Matsal

Vybild över Jubileumsutställningen 1923 med Minneshallen till högen och minareterna och ingången till området till vänster. Längst ned i bilden skymtar också Näckrosdammen.

 

 

Om Axel Wilhelm Olssons fotoskatt

  • Fotografen som ligger bakom merparten av fotona hette Axel Wilhelm Olsson. Han etablerade sin fotoverksamhet 1892 och ägnade sig mestadels åt porträttfoton men tog även miljöbilder i Göteborg.
  • Ett par generationer senare har Axels släkting Andreas Holmström skänkt en del av sin förfaders fotosamling till Stadsmuseet, och nu fick alltså Avenyföreningen ta del av tolv fotografier varav flera inte visats tidigare.