fbpx

Publicerad 27 september, 2021 - Nyheter

Månadens Avenyprofil

December

Namn: Fabian Zarrabi

Företag: 21-gruppen (The Parlour, La Gondola, La Piccola Gondola, Stockyard Burger Joint)

Titel: Co- manager The Parlour Dinner Club

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det jag älskar med mitt jobb är att det aldrig är enformigt. Dagarna ser delvis annorlunda ut varje dag! Utvecklingsfrågor är bland mina favoriter. Sedan älskar jag att träffa människor och skapa en miljö där alla trivs och får en härlig upplevelse från första steget in till sista steget ut.

Ni gör någonting extra omtänksamt hos er på julafton varje år, vill du berätta mer om det och tanken bakom det?
Julafton varje år brukar vi på 21-gruppen stå utanför La Gondola mellan kl 11- 13 på julafton där vi delar ut julmat, juldryck och julklappar till de som behöver. Vi har gjort detta över 10 års tid och det har blivit en tradition. Varje år får vi med många samarbetspartners, som hjälper oss hålla människor som behöver det varma. Julen tillhör alla och vi alla förtjänar omtanke och kärlek.

Vad ser du mest fram emot 2022?
Det jag ser mest fram emot år 2022 är nya utmaningar och mål när det kommer till jobb och privatliv och omge mig runt människor som ger mig energi.

Till sist, utöver din egen verksamhet, vill du tipsa om något på Avenyn?
Kladdkakan på 7/11 får man inte missa eller en harmonisk kaffe på Elite Park eller njut av ett trim hos Koohyar barbershop på Avenyn.

 

Oktober

Namn: Daniel Brookes

Företag: Park Lane, nattklubb och krogshow samt Bakfickan Lorensberg, världens roligaste vuxendisco.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Aldrig tråkigt, alltid full fart och massa superhärliga kollegor

Det har varit en utmanande period för många verksamheter under pandemin, inte minst för nattklubbar. Hur har ni upplevt och hanterat utmaningarna?
Framför allt har det varit tungt med all ovisshet och ödslighet. Men just nu har vi inte riktigt tid att titta bakåt och gräma oss utan satsar full fart framåt för att skapa grymma kvällar och nätter för våra gäster tillsammans med världens bästa medarbetare.

Vad gör ni för att sticka ut bland Göteborgs andra krogshower?
Vi försöker arbeta med närhet till gästen, hög kvalitet i både mat, show och service. Vår ambition är att alla gäster skall dansa ut efter show med ett leende på läpparna och det brukar vi i de allra flesta fall lyckas med.

Har ni någonting spännande på gång just nu som du kan dela med dig av?
Just nu planerar vi för audition den 6-7 december för vår nästkommande show som kommer ha premiär i augusti 2022. Utöver det är det såklart väldigt härligt att man äntligen får dansa igen så får väl rekommendera alla glada att gå ut och jazza igen, antingen på Park Lane eller i Bakfickan.

Till sist, utöver Park Lane, vad vill du tipsa om på eller runt Avenyn?
Ta en mumsig brygg på Viktors kaffe, därefter in och köp ett par fina gamla böcker på Faust Antikvariat. Avsluta rundan med en smaskig drink hos Filip och Vincent på Boquerian. Alla dessa fina ställen, vägg i vägg på Geijersgatan.

 

 

September

Namn: Cameron Irving, kökschef och krögare, och Anna Irving, krögare

Företag: Project

Ni har blivit tilldelade en Michelinstjärna, hur känns det?
Det känns helt fantastiskt, vi är oerhört tacksamma och glada att få bekräftelse på allt hårt arbete från personalen och allt stöd vi har fått från våra underbara gäster.

Och vad har ni gjort detta år för att få stjärnan?
We sat down with the team last year and we felt like we were ready to aim for the star. We focused on our own style of cooking with clean and detailed presentations, great produce and consistently high standard. We also have our own odling where we grow some of our own vegetables.

Var finner ni inspiration?
We have visited as well as worked in a lot of different countries and those experiences have influenced us a lot and have become a great source of inspiration.

Vad får man inte missa från er meny?
Vi serverar bara en avsmakningsmeny, så kommer man till oss så missar man ingenting.

Vad är det bästa med ert jobb?
Att vi får jobba med det vi älskar. Det är en tuff bransch, men också väldigt rolig och social rewarding.

Senaste året har inneburit speciella och utmanande tider, inte minst för restaurangerna! Hur har ni upplevt det?
Det har inte varit lätt, vi har suttit i samma sits som alla andra. Nu när det äntligen vänder så finns det ingen personal att tillgå vilket såklart känns trist, men vi är så glada över att gästerna är tillbaka.

Till sist, utöver er egen verksamhet, vad vill ni tipsa om i området runt Avenyn?
Våra underbara grannar på Södra vägen som alltid stöttar oss, det är verkligen en fantastisk gata.

 

Augusti

Namn:  Katarina Persson

Företag: formSmak (fd. TillDittHem)

Vem är Katarina Persson?

Jag är 56 år gammal med ursprung från Gävle. Jag har bott i Göteborg sedan 1986. Jag är utbildad marknadsekonom. Jag har jobbat i butik i stort sätt hela mitt vuxna liv. I 26 år har jag drivit eget. Sedan jag var liten har jag verkligen tyckt om att flytta om möbler och saker för att hitta bättre lösningar och effekter. Det får jag utlopp för i butiken och träffar dessutom massor med spännande människor. När jag är ledig umgås jag helst med familj och vänner, lagar god mat och pysslar i trädgården (jag har två stycken). Jag är en riktig projektmänniska och har alldeles för många idéer. Tiden räcker liksom inte till.

Hur länge har du drivit inredningsbutik på Södra Vägen? Berätta om hur det började.

Jag flyttade till Södra vägen 1999 (efter två år i Haga). Då hette butiken TillDittHem. Flyttlasset gick då till Södra vägen 47. Där hade Ulf Brandell drivit sitt urmakeri i många år. I den lokalen har nu Steinbrenner sin cafédel.

På den tiden bestod sortimentet av vintagemöbler och heminredningsprylar. Jag har alltid tyckt om att blanda gammalt med nytt för att få personliga och spännande uttryck.
2009 blev hörnlokalen på 49:an ledig och Steinbrenner ville ha min för att kunna utöka. Så det blev naturligt att vi flyttade dit.

Efter 25 år kände jag att det var dags att skaka om lite i företaget. En renovering genomfördes och vi bytte namn till formSmak. Den största förändringen i sortimentet blev att vi utökade med att även sälja kläder.

Vad är det kunderna efterfrågar mest nu precis efter semestrarna?

Nu efter sommaren säljer vi framförallt kläder. Men även smycken har tagit fart igen. Under Coronan har smyckesdelen legat ganska still av förklarliga själ.

Utanför din butik har elskåpet klätts med en historisk bild. Och ytterligare 9 elskåp på Södra Vägen har också blivit smyckade. Hur kommer det sig?

Jag har under åren på Södra vägen sett otaliga turister stå och fascineras och fota fastigheterna på gatan. Tanken slog mig att området faktiskt byggdes upp för ca 100 år sedan och att vi borde lyfta detta. Den finns så många vackra fasader och portar i området. Utvecklingen är spännande och det är intressant att tänka på hur det såg ut i området för 100 år sedan, med häst och vagn och människor med tidstypiska kläder. Den geniala idén att klä in elskåpen var dock inte min.

Läs mer om elskåpen på Södra Vägen

Till sist, förutom formSmak, finns det något du vill rekommendera i Avenyområdet?

Till sist vill jag verkligen rekommendera alla fristående små verksamheter i området. Jag tycker att det är vi som kryddar handeln i staden. Företag som är unika just för Göteborg. Jag hoppas också att alla orkar kämpa på trots alla motgångar vi kämpar mot. Jag har genom åren lärt mig att nedgångar följs av uppgångar.

 

 

Juli

Namn:  Daniel Mikaelsson

Företag: Bang & Olufsen

Vem är Daniel?

Jag driver Bang & Olufsen butiken på Avenyn 25. Jag har jobbat med Bang & Olufsen i 6 år.

Hur viktigt är det med bra ljud egentligen?

Bra ljud är jätteviktig oavsett om man tittar på en film eller lyssnar på musik. Det handlar om att bli berörd av det man lyssnar på eller tittar på. Har du musik som stämningshöjare så vill man såklart att högtalarsystemet ska kunna leverera det man är ute efter, det kan vara om man har en fest och vill få igång gästerna eller att man sitter framför brasan i höstmörkret och vill varva ner.

Vad är bäst med att driva ett företag på Avenyn och mer specifikt ditt jobb och din verksamhet?

Avenyn, hjärtat av Göteborg, här är det alltid trevligt att vara. Skulle säga att det är ett privilegium att få vara i den här miljön. Spårvagnar, stora breda gator, stort restaurangutbud och många spännande butiker gör Avenyn till den självklara destinationen för resenärer och då är det såklart extra trevligt att vi får vara här och ta emot alla som är intresserade av ljud och bild i världsklass.

Brukar besökarna jämföra med något annat när de fått en ljudupplevelse hos er?

Det beror såklart på vad man tänkt att investera men det hör nog de flesta till att man kikar sig om på marknaden efter olika alternativ. Vi brukar säga det till de som ämnar eller har besökt oss att det viktigaste är att man får komma till en miljö som tillåter en att få lyssna, kika, klämma och känna på produkterna. Där till att man har utbildad personal som kan hjälpa en att välja det som passar ju dom. Detta kan vi erbjuda alla som besöker oss.

Vad är dina bästa tips på produkter från er just nu?

På sommaren så varvar många ner, träffar vänner, familj solar och badar och vad är då bättre än att kunna ha med sig en högtalare som tål lite? Våra portabla högtalare är perfekta resekompisar som tål både vatten, smuts och hårdare tag. Eller varför inte varva ner med en bra ljudbok, då passar våra hörlurar från Beoplay serien perfekt.

Till sist, utöver din egen verksamhet. Vill du tipsa om något på Avenyn?

Ja, det finns många trevliga och unika butiker på Avenyn. Men jag skulle verkligen vilja tipsa om våra vackra parallellgator som te.x Teatergatan som har många trevliga ställen att besöka.

 

Juni

Namn:  Kerstin Bäckström

Företag: Berzelius Bar & Matsal

Titel: VD

Vem är Kerstin Bäckström?

Jag har arbetat med service, försäljning, marknadsföring och kundrelationer i många år på Telia, både i Telias kundtjänster och med Telias butiker, är utbildad i medie- och kommunikationsvetenskap på Gbgs universitet och halkade in i restaurangbranschen genom min man Åke Bäckström som drivit restauranger i Göteborg sedan 1987.

Jag är mamma till tre döttrar och extramamma till tvillingflickor och en pojk, vi är en stor familj med nästan vuxna barn och barnbarn. Är engagerad idrottsmamma i RIK handboll med den yngsta dottern och gillar själv att idrotta och motionera.

Jag har alltid tyckt att det är kul att jobba och gå till jobbet, det är svårt att arbeta lite lagom så ofta blir det lite för mycket. Det händer så mycket spännande och jag tycker det är roligt att engagera mig i att förbättra för restaurangbranschen, höja kompetens och status genom bättre utbildningar och bättre arbetsvillkor. Jag brukar förmedla att det är ingen skillnad på att gå till kontoret eller gå till sitt arbete på restaurangen. Vi vill att arbetet i restaurang inte bara skall vara en genomgångsbransch utan ett långsiktigt val med utvecklingsmöjligheter.

Vad är det bästa med ditt jobb? Och med att driva företag i Avenyområdet?

Jag måste säga att driva restaurang är nog det roligaste och största utmaning man kan göra. Det roliga är såklart att träffa alla kunder och att man kan mäta sin framgång omedelbart, det går att skruva och förändra för att bli bättre och man blir belönad på en gång. Utmaningen är att alltid ligga på topp, hålla en jämn och hög nivå för att stå sig i konkurrensen. Idag syns det och sprids på sociala medier när något inte fungerar och då måste det gås igenom och förbättras.

Vårt viktigaste konkurrensmedel förutom god mat är teamet som arbetar med oss i kök och matsal, vi har haft turen att få väldigt stabila och bra medarbetare.

Berzelius Bar & Matsal har varit stängt en tid eftersom fastigheten ni finns i behövde grund förstärkas.
Hur kändes det att få nyöppna igen den 1 juni?

Äntligen fick vi öppna igen efter 14 månaders nedstängning med nya hela rör i marken och en stabil fastighet som kommer att stå i hundratals år.

Flera av våra stammisar har tittat till oss och haft frågor under stängningen och de dök upp som gäster under första veckan vi hade öppet. Vi hade gärna velat göra en rejäl invigning men det stämde inte riktigt in med pandemin så det blev lite smygöppning och generalrepetition med Kålltorpsbygg som varit entrepernörer under byggtiden och verkligen gjort ett jättebra jobb. Vi ser att våra gäster hittar tillbaka lite mer dag för dag.

Är det mycket nytt eller känner stamgästerna igen sig?

Alla gäster kommer att känna igen sig men det är nytt och fräscht med nya fina ytskikt, det bästa är att komma förbi och ta sig en titt

Vad får man inte missa att beställa när man är hos er?

Givetvis skall man smaka på våra svenska tapas som passar både som förrätt och som mellanrätt eller tilltugg till drycken. Vi har klassiska rätter på ala karten sommarrätter som sallad och hamburgare och alltid till hands med köttbullar och raggmunk som storsäljare. Nytt för i år är Berzelius egen lager, en ljus lager som finns på kran och passar väl till tapas mm

Förutom Berzelius Bar & Matsal, vad kan du rekommendera i Avenyområdet?

Jag tycker hela Södravägen är en fantastisk gata med mängder av verkligt bra krogar, fina botiquer och skönhetssalonger. Jag går gärna till Barrique och dricker ett glas gott vin, handlar kaffe och te på Borgs kaffe. Fikar på Berzelii Café och handlar kläder eller presenter hos Oles Döttrar eller Alvhem, på vår gata finns allt man behöver.

Till sist, vad önskar du dig mest just nu och för sommaren?

Att vi och alla mina kollegor i krogbranschen får slippa restriktioner och kan välkomna gäster som tidigare. Att Liseberg kan ta emot fler besökare och hotellen får mycket att göra igen. Mina kollegor har jobbat så hårt under pandemin för att få det att gå runt och nu är det dags att få igång ekonomin igen.

 

Maj

Namn:  Alexandra Strand Takas

Företag: Gelateria Positano

Titel: Butikschef

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut roligaste med mitt jobb är såklart att få träffa många olika sorters människor och ta hand om våra kunder.

Det är också väldigt roligt att arbeta i ett litet familjeföretag, då stämningen mellan både chefer, anställda och kollegor är väldigt god och vi alla har en väldigt bra relation till varandra.

För att kunna tycka om sitt jobb krävs det att man kan stå bakom och representera det företaget säljer, vilket jag verkligen känner att jag gör. Jag är stolt över de smaker och produkter som vi erbjuder och är som sagt något jag genuint tycker om.

Precis som företagets motto ”You can’t but happiness, but you can buy gelato. And that’s kind of the same thing” är ett budskap som jag står bakom och kämpar för. En glass är egentligen inte en stor sak, men kan göra en hel dag. Mitt mål är att kunna bidra till att göra våra kunders dagar bättre och att de lämnar med ett leende på läpparna.

 

Ni ligger mitt på Avenyn, vad är Avenyn för dig? Och vad tycker du om att driva en verksamhet här?

För mig är Avenyn en plats där jag och mina närmsta vänner umgås, fikar och hänger. Det är en väldigt mysig gata att gå på med alla fina gamla byggnader runtomkring, där gammal och nytt möts. Avenyn lever verkligen upp till sitt namn; paradgatan och är väl ändå en av Göteborgs stoltheter! Det bästa med Avenyn är att det är en plats för alla och erbjuder allt från restauranger och barer, caféer och klädbutiker till kulturliv och utekvällar. Det som gör det så roligt att ha sin arbetsplats på Avenyn, är att det är så centralt och lättillgängligt att man får träffa på olika typer av människor, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Inte bara att området är socialt, har vi även en fin lokal som ger en mysig och inbjudande känsla. Man får verkligen ett smakprov av Italien!

 

Sommaren och glassäsongen står verkligen för dörren. Vilken är din favoritglass? Och hur ska man egentligen äta, rån eller bägare?

Jag kan inte välja, jag älskar alla! Men mina tre absoluta favoriter är pistage, hasselnöt och citronsorbet. Bägare eller rån är verkligen en vattendelare. Bägare är bra om man inte vill bli kladdig och inte är så hungrig, utan mest är ute efter själva glassen. Om man är ute efter en konsistensbrytare skall man välja rånet. Då får man en kombination av rånets knaprighet och glassens lena konsistens allt på en och samma gång!

 

Ni har italiensk Gelato, vad är egentligen skillnaden på det och ”vanlig” glass?

Gelato har en tydlig tradition! Precis som pizzan och pastan finns det traditionella tillvägagångssätt på hur riktig italiensk gelato skall tillverkas. Först och främst är gelato gjord på mjölk och ibland är den helt vattenbaserad eller innehåller en mycket mindre andel grädde än vad glass gör. Gelato är också mer krämig än annan glass, vilket främst beror på att den innehåller mycket mindre invispad luft, då den rörs långsammare under infrysningen.

Tack vare att vår gelato serveras i varmare temperatur än annan glass, ger det också en större och rikare smakupplevelse.

 

Förutom Gelateria Positano, vad kan du rekommendera i Avenynområdet?

Det som gör Avenyn så bra är det stora utbudet av restauranger, caféer och även en del shopping. Det är trevligt att sätta sig och ta ett glas på Hotell Belloras takterass eller varför inte beställa in en god pastarätt på restaurang Olivia eller La Gondola Trattoria. Det är också alltid lika trevligt att ta sig en titt inne på Johanssons skor och hitta sina nya favoritskor!

 

Tillsist, vad önskar du dig mest just nu och för sommaren?

Just nu önskar jag mest att vi får en varm, härlig sommar med mycket glassätande och såklart även kunna återgå tlll en mer normal tillvaro, där folk kan njuta av att vara tillsammans och umgås med vänner och familj.

 

 


April

Namn:  Peter Iwers

Företag: Streetfood by 2112

Titel: Delägare


Vem är Peter Iwers?

Jag är musikern som blev krögare och bryggeriägare. Har ett stort intresse för gastronomi.

I 20 år var jag medlem i bandet In Flames och tack vare att vi reste över hela världen fick jag prova på mycket spännande mat och dryck. Allt från att grilla mellan turnébussarna, äta lyxmat på Manhattan, mumsa korv i Tyskland eller en gumbo i New Orleans.  Öl direkt från tank i ett bryggeri i Philadelphia, lokal vodka i Ryssland, äta druvor från en vinodling i Italien eller testa champagne på en champagnekrog i Chicago. Allt var underbart!

2016 lämnade jag bandet för att satsa mer på vårt nystartade bryggeri – Odd Island Brewing och fokusera på Restaurang 2112. Men musikintresset har hela tiden funnits och jag har hunnit med att släppa musik i olika band och samarbeten under tiden. 

2019 startade vi systerkrogen – Streetfood By 2112 där vi, efter att ha experimenterat ett tag, idag fokuserar på olika versioner av friterad kyckling, men även vegetariska rätter och smashed burgers. 

Jag är 46 år, gift och har tre barn. Bor i Ekebäck. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb? Och hur är det att driva en verksamhet i Avenyområdet?

Att vara sin egen chef är det jag gillar mest. Även om det ibland hade varit skönt att ha någon som tog hand om allt när det hopar sig. Att tillsammans med mina kollegor kunna handplocka fenomenal personal och välja precis hur vi vill lägga upp vårt arbete är en frihet som jag verkligen uppskattar. 

Att driva krog i Avenyområdet känns bra. Vi ligger ju bakom Avenyn – bredvid pressbyrån och bussterminalen och där är det många som passerar. Sen är det en skön och trevlig samhörighet med Avenyföreningen och de andra aktörerna. 

 

Du har Streetfood by 2112. Vad är streetfood för dig? Får du inspiration från något? 

Stor inspiration från hela världens hörn. Chicken & Waffles t.ex kommer från en blöt kväll i utkanten av Los Angeles för några år sedan. En kompis tog mig till ett ställe som heter Roscoes och introducerade mig till kombinationen kyckling och våffla.  Tillsammans med hot sauce och sirap fick jag smaka detta salta och söta. OTROLIGT gott. Nu har vi det som en fast rätt på menyn och det är väldigt uppskattat. Vi har även lagt till lite glass i rätten. 

Mina kollegor som lagar maten har mångårig erfarenhet inom branschen och är de som tar fram recepten och även de som säger till mig när jag blir för galen med mina idéer. All cred till dem som kommer på alla smarta och goda rätter & kombinationer. 

Streetfood för mig är spännande gatumat som man lätt kan ta med sig eller äta på plats. Det skall gå snabbt att få sin mat och även om vi har kö vet jag att det aldrig tar speciellt lång tid.

 

Vad tycker du är det godaste ni har på menyn?

För mig är det antingen Chicken & Waffle eller Nashville Hot Fried Chicken – med sirap och starksås. Till det en god lokal folköl. 

 

Senaste året har varit speciella och utmanande tider. Inte minst för restaurangerna! Hur har du upplevt det?

Det har varit (och är) otroligt tufft. Vi har tappat ungefär 65% av våra intäkter på 2112, 60% på Odd Island och Streetfooden har vi fått hålla stängt en period p.g.a regler med permitteringar. 

Helt färglöst och opolitiskt vill jag säga att vi har en regering som till synes ignorerar rop på hjälp från en hel bransch och samtidigt anklagar den för att vara en stor orsak till smittspridning. Helt utan underlag och trots siffror från Folhälsomyndigheten som visar på motsatsen. Besöksnäringen är hårdast drabbad när det gäller restriktioner och det börjar bli pinsamt hur lite koll regeringen faktiskt verkar ha eftersom de inte vill ta en dialog med oss.  Om en restaurang stänger 20:30 går många hem till varandra för fortsatt festande etc. Det ser vi både på störningsjourens ökade anmälningar och på de fulla systemetpåsar som lämnas in bakom baren medan man tar en AW. Hur blir det nu när det blir sommar? Skall folk samlas i parker och i trädgårdar, medan regeringen fortsätter tvinga krogar etc att stänga 20:30 eller skall de faktiskt ta en dialog med oss så att vi tillsammans kan stoppa smittspridningen? 

Krogarna har utbildad personal som vet hur man undviker trängsel och överförfriskning. Använd oss som ett verktyg. Låt oss ha öppet senare med samma krav på sittande gäster. 

Vad önskar du dig mest just nu?

Fred på jorden & en kall öl. 

Förutom Streetfood by 2112, kan du rekommendera något i Avenyområdet?

Det finns mycket bra, men ett ställe som jag ofta återkommer till är TOSO. Vipkort önskas;)

 

Mars

Namn:  Linda Engvall

Företag: CONVENDUM

Titel: Site Manager

 

Vem är Linda Engvall?

Vilken härlig komplex fråga, tror svaren är flerdelade beroende på vem du frågar! Om jag skall svara så är jag en levnadsglad person, omtänksam med positiv inställning till livet. Uppvuxen i Blekinge, men bosatt i Göteborgsområdet sedan -2007.
Jag uppskattar pulsen och rörelsen inne på Avenyn, men känner mig lika bekväm hemma i huset i Lerum, där jag bor tillsammans med mina barn Hubert och Estrid.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mina medlemmar och mina kollegor. Jag älskar att jobba med människor och utveckling. I min bransch möter jag ständigt nya människor och ingen dag är den andra lik. Vägen till toppen kan vara både krokig och svår, men det är dit jag tar alla, som ett enda stort team.
Genom ett positivt ledarskap låter jag kollegor ta initiativ, utvecklas och jag stöttar genom feedback. Arbetar inte med mikromanagement, vet att arbete under frihet med täta och regelbundna avstämningar ger ett lyckat resultat.

Varför är det så bra med Coworking och delade utrymmen?

Coworking är bra för att det skapar möjligheter, här kan bolag både öka och minska sina kontorsytor med kort varsel efter sina behov samtidigt som bolagets anställda får möjlighet att träffa andra spännande personer och utbyta erfarenheter, idéer och också skapa nya affärssamarbeten. Vi tror på och hör också från andra att Coworking kommer slå igenom ännu mer efter pandemin, bolag kommer att värdesätta flexibiliteten mer än tidigare. Som om inte flexibiliteten vore bra nog så kommer bolag också ner i kostnader och får samtidigt vara med i vårt system där man som anställd har tillgång till flera tusen kvadratmeter öppna kontorsytor i både Göteborg och Stockholm. Lägg slutligen till all vår kringservice så som frukost, gym, after work och vår community så är valet mellan CONVENDUM och en traditionell kontorslösning enkelt.

 

Ni har nyligen utökat era lokaler på Avenyn! Hur tänkte ni med det? Och kring att ha er verksamhet i Avenyområdet.

Vi är väldigt glada över möjligheten till att få expandera på Avenyn. Vi har sett hur efterfrågan successivt har ökat i Göteborg och vi har nu i princip fullt hus på Avenyn. Med vår nya yta i gatuplan kommer vi närmre göteborgarna och alla som dagligen passerar oss längs Avenyn 21. Göteborg är en stad som vi räknar med att förhoppningsvis ska kunna expandera ytterligare i framtiden. Läget på Avenyn har varit en succé för både oss och vi vet att vi kan tillföra Avenyn något lite utöver det vanliga.

 

2020 var ett speciellt år för alla, fick ni tänka om på något sätt för att fortsätta växa? Och vad längtar du själv mest efter att göra när vi går mot ljusare tider?

Tänka om och tänka annorlunda. När Pandemin slog till i början av förra året var mitt största mål att jag och mina kollegor skulle må bra, samt att ALLA i mitt team skulle få behålla sina jobb. Vi drog ner på kostnaderna och i stället för att se det negativa i det hela tog vi till oss annorlunda arbetsuppgifter och fokuserade på att peppa och stötta varandra. Vi har idag kommit varandra mycket närmare och kan glädjas av denna resa. Jag tror även att våra medlemmar snabbt märkte att CONVENDUM är en fantastisk arbetsplats på många sätt.

Så fort vi går mot ljusare tider vill jag börja krama alla mina nära och kära som bor en bit bort.

Till sist, Förutom Convendum, vad kan du rekommendera i Avenyområdet?

Mina två favoriter är ju självklart våra grannar, franska bistron Le Comptoir och Restaurang Isabelle på Teatergatan. Det självklara valet när en härlig arbetsvecka skall avslutas.

Februari

Namn:  Michael Lindblom

Företag: Galleri Scandinavia

Titel: Senior Art Advisor

 

Vem är Michael Lindblom?

Galet glad och äntligen hemflyttad Göteborgare! Alltid en tung fråga, men man får ta den med en klackspark. Bodde i Stockholm i fem år och drev vårt galleri där, då skulle jag svarat vilsen göteborgare på äventyr men nu? Fortfarande på äventyr skulle jag säga i alla fall. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb? Och med att driva företag i Avenyområdet?

 Känslor. Det är lite svårt att förklara men konst väcker något hos många. Du vet aldrig vad du kommer att se när du kommer in till oss och BANG, plötsligt ser du just den tavlan du bara faller pladask för. Låter töntigt men det stämmer. Jag får jobba med kundens glädje varje dag och min roll i mycket är att skapa trygghet i beslutet du redan fattat – Att du tycker om det du tittar på och vill ha med den känslan hem.  Jag älskar gemenskapen runt Avenyn och kontrasterna, Storstadsfeel blandat med en småstadskänsla nästan. 

 

2020 var en speciellt år för många branscher, definitivt kulturen! Hur har det varit att driva galleri i dessa tider? Har ni gjort något annorlunda?
Ja absolut, det har varit ett rätt tråkigt och tidvist tufft år, speciellt för våra konstnärer. Normalt har vi utställningar, event och mycket som händer. Vi tog Covid seriöst tidigt och ställde in det mesta. Ska bli galet kul (och hektiskt) när vi kan sätta igång på allvar igen!. Vår, och vår bransch största utmaning är att sänka tröskeln in. Alla älskar att gå in i en inredningsaffär men skulle aldrig gå in på ett galleri. Vi ställde oss själva frågan varför det är så och har arbetat mycket för ingen ska känna sig ”rädd” för att komma in till oss, vilket är galet roligt. Numera är det ofta vi har kunder inne som säger att de aldrig varit inne på ett galleri tidigare. Galleri Scandinavia grundades av mina farföräldrar 1972 och vi har samlat på oss enormt mycket konst sedan dess så det är rätt troligt att vi kan hitta något du gillar i en prisklass där din glädje över verket finns kvar!

 

Vilket är det häftigaste verk du har ställt ut i ditt galleri? 

Oj, svår fråga! Det beror lite på vad du menar. Warhol, Banksy, Miró, Picasso osv får vi in emellanåt och det är ju konstnärer som verkligen står ut, men det absolut häftigaste är många gånger beroende på när och hur den hittat sitt hem.  Hellstrom Street Art gjorde ett verk till exempel jag aldrig kommer glömma. Ett porträtt på Ted Gärdestad och Lotta Ramel med texten ”Äntligen på väg”, ungefär när filmen kom ut. Dagen efter hängde Lotta Ramel på låset när jag öppnade galleriet och det slutade med att den tavlan nu hänger hos henne. 

 

Ni gör samarbeten med olika konstnärer och har även en hel del lokalt inspirerade motiv (ex. Joel Lundkvist tavlan), hur tänker du kring det? 

Det är så galet kul! Alberto Ramirez LEG fångade verkligen Joel där.  Det finns lite historia bakom just det verket också. 1987, när Frölunda var nytt och kämpade ekonomiskt lyckades de få Andy Warhol att skapa ett verk på spelaren Christer Kjellgren (The Hockeyplayer, 1987) och 100 litografier. Försäljningen av dem räddade Frölunda den gången och vi ville göra en modern variant av det. Alberto nappade direkt och Joel samt Frölunda har varit med hela tiden. Nu går exempelvis en del av försäljningspriset på Joel posterna till Frölundas ungdomssatsningar, men görs bara i 1000 exemplar!

 

Tillsist, förutom Galleri Scandinavia, finns det något du vill rekommendera i Avenyområdet? 

Bredvid oss ligger Berzelii Café som alltid är värt ett besök! Trevligaste personalen i stan! En öl på Mr. P är även starkt på listan!

Januari

Namn:  Aldrin Doudchitzky

Företag: A43 Coffee

Titel: Ägare

 

Vem är Aldrin Doudchitzky?

En glad och driven 34 årig man med familj. Idag driver jag A43 Coffee sedan 4 år tillbaka, men kaffe har inte alltid vart en passion, det var något som jag snappade upp för 5 år sedan när jag fick se hur mycket mer kaffe kan vara än “bara en kopp kaffe”. Idag håller jag i kaffeprovningar för att sprida kunskapen om kaffe och hur mycket mer kaffe kan vara, att veta det där lilla extra kan göra att koppen man dricker blir en ljuvlig upplevelse istället för bara ett koffeinintag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det finns så många faktorer som är bra med jobbet, en av de viktigaste punkterna är när man vet att gästerna verkligen njuter av kaffet de dricker, då blir man extra nöjd med det man gjort. Men även att det finns så mycket utmaningar och så mycket man kan lära sig, desto mer man gräver ner sig i kunskap desto mer ser man hur mycket det finns att lära sig. Jag säger inte att alla behöver lära sig så mycket, men desto mer det finns att lära sig gör att jag hela tiden kan utvecklas och förbättras inom mitt fält och det är något jag tycker är kul.

Hur gör man egentligen den perfekta koppen kaffe? Och hur ska den avnjutas, tycker du?
Jag är en sådan person som oftast säger att “allt är relativt”, det innebär att det där med den perfekta koppen är subjektivt, det är också därför kaffe kan smaka så olika på olika kaffebarer, alla har vi olika preferenser och kaffe kan smaka på så enormt många olika sätt och det är häftigt. Man skall hitta “sin” preferens och det försöker jag hjälpa mina gäster att göra genom att kunna erbjuda olika sorters kaffebönor och bryggmetoder, är man osäker så ställer jag ledande frågor.

Men om jag själv får bestämma så dricker jag högkvalitativt lokalt ljusrostade kaffebönor från  Etiopien, Costa Rica eller Panama som handbryggs med kaffefiltret Hario V60.

Bäst njuts den perfekta koppen kaffe i en lugn och behaglig miljö när man är avslappnad

Du har också en del spännande utställningar och evenemang hos dig. Berätta mer om det!
Det stämmer, jag har sedan ett tag haft utställningar med lokala konstnärer och alltid vart öppen för att ordna med lite “happenings”, något som tyvärr blivit frånvarande under året som vart men hoppas kunna göra mer roliga aktiviteter snart igen.. Som jag brukar säga, håll utkik och håll er uppdaterade via vårt instagram @a43coffee

Hur är det att driva företag i Avenyområdet?
Det är jätteroligt. Man får hela tiden träffa så mycket olika människor i alla åldrar och från hela världen, och man är mitt i där saker händer. Så fort det händer något evenemang eller idrottsmatch så känner man hur staden pulserar, det är häftigt.

Förutom A43, vill du tipsa om något runt Avenyn?

Trots att vi finns på Avenyns huvudgata så vill jag tipsa om att inte bara gå på Avenyns huvudgata. Avenyn förändras hela tiden och har så mycket att erbjuda, så gå runt, gå bland sido- och bakgator samt Södra Vägen och Vasa. Man skall inte “göra sig bekväm” med att man känner till allt på Avenyn, det kommer och går nya verksamheter på gatorna med jämna mellanrum så det finns många gånger nya saker att upptäcka. Avenyn har mer att erbjuda än många tror.


Vill du se tidigare Avenyprofiler?

2020

2019

2018