fbpx

Publicerad 9 juli, 2020 - Guide, Kultur & nöje

Dags för konst och kultur!

Bild: Emil Hedström, Chiharu Shiota utställning, Göteborgs Konstmuseum

Avenyn och Götaplatsen är Göteborgs konst- och kulturcenter nummer ett. Här kan du njuta av allt från direktsänd opera, skandinavisk konst eller varför inte en konsert i vacker trettiotalsmiljö? Här är guiden till din kultur-boost på Avenyn!

Bio Roy

Avenyn 45 | bioroy.se
Bio Roy är en välbevarad och i högsta grad levande biograf från 1940. Här visas film dagligen, både nytt och gamla klassiker och direktsänd opera, teater och balett i världsklass via satellit. Ta gärna en fika i vårt kafé med ett stort ekologiskt och rättvisemärkt utbud.

Biograf Göta

Götaplatsen 9 | filmstaden.se
På biografhistorisk mark erbjuder Biograf Göta fyra salonger som kombinerar tidlös charm med modern teknik och komfort. Vi visar de senaste kvalitetsfilmerna, livesänd opera och balett, dokumentärer och bioklassikerna som man gärna vill se igen. Vi har öppet alla dagar i veckan, gå in på www.sf.se eller ladda ner vår app för aktuell repertoar och biljettköp.

Galleri Kim Anstensen

Götabergsgatan 18 | gka.nu
Galleri Kim Anstensen är galleriet med Skandinavisk konst, etablerat 1989. Galleri Kim Anstensen har utställningar och måleri, skulptur och grafik. 100 konstnärer är representerade med 2 000 konstverk i lager. Galleriet ligger 300 meter från Avenyn, tre parallellgator bort.

Galleri Scandinavia

Berzeliigatan 14 | galleriscandinavia.com
Galleri Scandinavia har erbjudit modern konst till sina kunder sen 1972.
Med gallerier i både Stockholm och Göteborg så har man ett brett utbud av både målningar, skulpturer och prints.

Göteborgs Konserthus

Götaplatsen | gso.se
I Konserthuset vid Götaplatsen hittar du Göteborgs Symfoniker, Sveriges nationalorkester. Varje vecka ges konserter med flera av världens stora dirigenter och solister, även för familjer och skolor. I den fina trettiotalsmiljön spelar också andra artister och huset kan hyras för konferenser och events.

Göteborgs Konsthall

Götaplatsen | konsthallen.goteborg.se
Göteborgs Konsthall presenterar utställningar som visar på samtidskonstens mångfald. Parallellt arrangeras en bred programverksamhet med exempelvis konstnärsamtal, visningar, seminarier, konserter och lektioner. Konsthallen arbetar aktivt med värdskap så det finns alltid någon du kan fråga eller diskutera med.

Göteborgs Konstmuseum

Götaplatsen | goteborgskonstmuseum.se
Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar. Här samsas verk av Rembrandt, Picasso och van Gogh med samtida konstnärer som Louise Nevelson och Cajsa von Zeipel. Det finns ett café och en välsorterad museibutik. Museet har tre stjärnor i Michelines Green Guide.

Göteborgs Stadsteater

Götaplatsen | stadsteatern.goteborg.se
Sveriges äldsta och en av landets största dramatiska teatrar med målet att engagera, skapa debatt, roa och mana till eftertanke. Hittar du på Götaplatsen. I den vackra foajébar ges lunchteater, konserter och god mat. Caféet Kaffebaren blommar ut i en uteservering under sommaren och både Foajébaren och kaféet har öppet hela sommaren.

Hasselbladstiftelsen

Götaplatsen 6 | hasselbladfoundation.org
Hasselbladsstiftelsen är en unik plattform för fotografi i Norden. Den fotografiska forskningen och utställningarna kompletterar varandra och är nära förbundna via publikationer, regelbundna seminarier, föreläsningar och konstnärssamtal. Hasselbladstiftelsen presenterar tre stora utställningar per år i Hasselblad Center, varav en är årets Hasselbladspristagare.

Lorensbergsteatern

Berzeliigatan 4 | lorensbergsteatern.se
Här framförs för det mesta svenskt, nyskrivet och roligt material med musik. Ofta spelas en produktion 1-2 säsonger och tar in korta gästspel eller konserter under tiden. Restaurang och bar, Lorens bar, serverar teatermenyer och à la carte. Restaurangen är öppen i samband med föreställningar. Bordsbokning rekommenderas!

Röhsska museet

Vasagatan 37-39 | rohsska.se
Gillar du design, färg och form är det till Röhsska museet du ska gå, Sveriges enda museum för mode, design och konsthantverk. Här visas porslin av Stig Lindberg, den första Iphonen, Alessis citruspress, Jean-Paul Gaultiers haute-couturekreationer och andra stilhistoriska ikoner. I museets butik hittar du mängder av utställningsaffischer och i det kravmärkta caféet fikar du både gott och rättvist.

Stadsbiblioteket Göteborg

Götaplatsen | stadsbiblioteket.nu
Stadsbiblioteket Göteborg på Götaplatsen är stadens mest välbesökta kulturinstitution och har öppet alla dagar i veckan. Här kan du låna böcker, filmer, musik, tidskrifter och TV-spel. Biblioteket arrangerar närmare 500 evenemang per år, så som författarbesök, sagostunder, bokcirklar, föreläsningar, språkträffar och TV-spelsturneringar.

Stora Teatern

Stora Teatern | storateatern.se
Stora Teatern är Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel. Den vackra, klassiska teaterbyggnaden ligger mitt på Avenyn i hjärtat av Göteborg. Här upplever du ett unikt program fullt av teater, musik, dans och nycirkus, varvat med intressanta och fördjupade samtal. På utsidan finner du Göteborgs största och skönaste uteservering!

Världskulturmuseet

Södra Vägen 54 | varldskulturmuseerna.se
Världskulturmuseet vill vara en plats där människor upplever, utmanas och bidrar till nya insikter och perspektiv på vår värld. Tillsammans ger utställningar, pedagogiska aktiviteter och program ett rikt utbud som stimulerar till eftertanke och nyfikenhet.