fbpx

Publicerad 11 augusti, 2012 - Kultur & nöje

Way out west fyllde Göteborg

[slideshow id=73]

Frank Ocean kom inte. Det var köttfritt. Men det hindrade inte Way out west från att sälja slut för sjätte året i rad. Festivalstämningen rullade in över Slottsskogen och ut över hela Göteborg under dagarna tre.

Way out west är Göteborgs festivalstolthet. För sjätte året intog evenemanget Slottsskogen, och för sjätte gången blev det slutsålt. I år blev det också nytt publikrekort med 27 000 i Slottsskogen under de tre dagarna, 9-11 augusti.
Hit lockas musiknördar, Stureplansfolket, hipsters, hiphoppers – ja, festivalen är minst sagt genreöverskridande. Men det kanske också är receptet för att lyckas.

Festivalen har också gjort till sin sak att satsa på miljön lite extra. I år tog Way out west miljöarbetet till en ny nivå. Det serverades enbart vegetariska alternativ på festivalområdet i Slottsskogen.
– Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala, skriver de i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Festivalen vill pusha utvecklingen framåt. Vi gillar att vara först. Årets upplaga skriver historia och vi gör det ihop. Vi gör något annorlunda och nytt.

Och visst var det många som rynkade på ögonbrynen. Vissa festivalbesökare valde att äta utanför Slottsskogen, andra krävde att få pengarna tillbaka. Även artisterna blev lite chockade över beslutet:
– Så det här är en festival med enbart vegetarisk? Vi hade en vegetarian i Texas en gång …, sa amerikanen Josh T Pearson.
Men de flesta festivalbesökarna verkade ändå ta till sig av budskapet – och gav Joel Borg och de andra hjärnorna bakom festivalen en imaginär high five för beslutet.
– Helt rätt. Jag vill se fler sådana initiativ, sa Sara Johansson.

Men artisterna då?
Dragplåstret Frank Ocean blev sjuk. Så också Ornette Coleman. Men det fanns fullt av musikupplevelser att njuta av i finvädret. I år gjorde Blur sin sista spelning på svensk mark någonsin. First aid kit gjorde å sin sida sin comeback på svensk mark sedan genombrottet. Och Refused ägde scenen under sin hyllade återföreningsspelning i Slottsskogen.

Vad gillade du mest?