fbpx

Publicerad 11 oktober, 2013 - Kultur & nöje

Mat- och nöjespalatset Valand

valandI en byggnad från 1870-talet som är både Q- och K-märkt är det kanske svårt att föreställa sig att man får dansa, ha fest och äta god mat. Men det är precis vad du får i Valandhuset, som alltså bjuder på historia likväl som den senaste dansmusiken.

Vin- och antikmässor, catwalk, after work, stand-up, lunch, middag, bröllop eller bara en ypperlig plats på paradgatan – möjligheterna är många hos Valand.

Lilla London
I Valandhusets markplan har det varit kokande grytor, mat och bakverk sedan dag 1. Under 1800-talet öppnade ett Schweizeri (café med alkoholservering) och nuvarande restaurangen Lilla London öppnade på 1940-talet. Här kan du äta en vällagad Husman-lunch, à la carte och söndagsmiddag. Dessutom har Lilla London after work varje vardag kl. 17-19 med en stor stark för 39 kronor och plockmatsbuffén, ja, den ingår när du köper dryck.

Nattklubb
Nattklubben är öppen varje fredag och lördag med två dansgolv där du kan roa dig till partymusik och klubbmusik, som exempelvis house. Till den 12 december är det stand-up med gäster som bland annat Ann Westin, Zinat Pirzadeh och Messiah Hallberg. Nattklubben går alldeles utmärkt att hyra för exempelvis en privat after work och framöver kommer det arrangeras olika temakvällar, så håll utkik.

Festvåning
Valands festvåning var ursprungligen kontskola där det titt som tätt bjöds upp till fest. År 1926 kostade en supé med bland annat anka, sjötunga, champagne och Madeira hela 26 kronor. Men tiden tickar, som bekant, och än i dag kan festvåningen ordna med fest och middag – för upp till 1000 personer.
Närmast nu, den 1 november, gästar Lasse Holm Valand med sin krogshow ”En hel massa Lasse” och från den 28 november sätter julshowen med det traditionella julbordet huset i gungning till och med den 20 december.

Mycket som händer under det historiska taket på Valand alltså. Och när sommaren 2014 är här – ja, då är det bara att ta en plats i friska luften på ett av Avenyns bästa spanarlägen. Men först – show, middag och julbord!