fbpx

Publicerad 24 mars, 2017 - Blogg

Stadsbiblioteket fyller 50 år och bjuder in till kalas


Nu har det gått 50 år sedan Stadsbiblioteket på Götaplatsen stod klart 1967 och invigdes av ingen mindre än Astrid Lindgren. Stadsbiblioteket firar med att bjuda in till födelsedagskalas den 2 april.

50-åringen ska såklart firas och söndagen den 2 april bjuder Stadsbiblioteket in göteborgarna till födelsedagskalas med minneskavalkad och aktiviteter för barn i alla åldrar. Daniel Lemma framför nya tolkningar av Karin Boyes dikter och det blir högtidstal av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och den nya bibliotekschefen Anette Eliasson.

I och med det nya huset på Götaplatsen fick Göteborgs hela biblioteksverksamhet ett centrum 1967, som fick namnet Göteborgs stadsbibliotek. 2012 stängde Stadsbiblioteket för en tvåårig omfattande renovering.

PROGRAM på 50-årsfirandet den 2 april

Kl 11-14
Workshop i origami för barn och vuxna

Kl 11-14 (4-9 år)
Vid orangea disken startar färden med frågor om bland annat figurer, flaggor och flaskor med sockerdricka. Alla barn som deltar får ett pris (så länge lagret räcker).

Kl 13 (alla åldrar)
Allsång med husorkestern Albin & Helen! Eftersom Astrid Lindgren höll bibliotekets invigningstal 1967 blir det favoritlåtar från filmatiseringarna av hennes böcker.

Kl 14
Mingel, kalasbubbel och kaka på trappscenen

Kl 14.30 Jubileumsprogram
– Astrid Lindgren talar från 1967
– Jubileumstal av Anette Eliasson, Stadsbibliotekets nya chef, och Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande
– Daniel Lemma framför nya tolkningar av Karin Boyes dikter ur Stadsteaterns föreställning Stjärnornas tröst.
– Minneskavalkad från Stadsbiblioteket genom tiderna. Avslutningsvis kommer författaren Viveca Lärn och berättar om hur det var för 50 år sedan – för hon var på plats vid invigningen!

Stadsbiblioteket på Götaplatsen är Göteborgs största bibliotek och stadens mest välbesökta kulturinstitution med ca 1,2 miljoner besök varje år. Hit är människor i alla åldrar välkomna för att låna böcker, fika, läsa tidningar och spela tv-spel. Dagliga arrangemang är gratis och innehåller allt från författarsamtal till läxhjälp. Stadsbiblioteket har alltid ett intressant innehåll och generösa öppettider.