fbpx

Publicerad 10 mars, 2011 - Hotell & service, Hälsa & skönhet

Slipp förkylningar – så gör du

Myter och sanningar om förkylningar

Ät nyttigt! Att proppa i sig C-vitamin är inte ett säkert kort för att slippa förkylningar. Det finns faktiskt inga bevis för att C-vitamin skulle motverka förkylningar. Däremot pekar en undersökning i tidskriften Archives of Internal Medicine att D-vitamin kan hjälpa att stärka immunförsvaret. Över huvud taget är det viktigt att äta nyttigt, till exempel fet fisk, frukt och grönt.

Sov! Samma tidskrift har också presenterat en annan undersökning som visar att sömn är en god hjälp mot förkylningar. Den som sover mindre än sju timmar per natt har tre gånger större risk att dra på sig en förkylning än den som sover mer.

Tvätta händerna! Dina händer kan vara rena bakteriehärden och smittospridare. Rena händer är ett effektivt skydd.

Näsan rinner, huvudet värker och halsen rosslar. Känner du igen symptomen? Det är vanliga tecken på den ovälkomna förkylningen. Här är tipsen på hur du klarar dig i vår.

Nu är det dags igen. Vårförkylningarna står som spön i backen. Men du behöver inte bli en av dem som drabbas.
– Förkylningar är virus som smittar via till exempel nysningar, säger Christina Hansson, distriktssköterska på Kungsportsläkarna, innan hennes kollega tar vid:
– Bästa sätten för att slippa förkylningar är att sova ordentligt, äta sunt och motionera regelbundet, säger Sook Teng Wong.

Andra bra sätt att klara sig från att bli smittad av virus är att tvätta händerna ofta, och undvika närkontakt som handskakningar och kramar så långt det går, förklarar de både distriktssköterskorna.

Det är alltså de gamla råden som är lika aktuella i dag. Men en myt slår de hål på.
– Man får inte förkylningar för att man klär av sig vinterkläderna för tidigt. Utan det är virus som finns omkring oss hela tiden som smittar oss, säger Sook Teng Wong.