fbpx

Publicerad 5 april, 2011 - Shopping

Så tar du proffsigare foton

Föreviga sommaren – med riktigt snygga bilder. Det är faktiskt inte så svårt att ta proffsiga bilder som du kanske tror. Med några enkla knep blir du en bättre fotograf på ett kick, även om du bara ska knäppa av några semesterbilder, eller foton på familj och vänner en vanlig dag i Göteborg.

Att fotografera har blivit allt mer populärt – även bland vanliga hobbyfotografer. Mycket på grund av att priserna gått ner på digitala systemkameror och att kameror har blivit allt mer användarvänliga.

Götaplatsens Foto märker de av att kunder ställer högre krav i dag än för några år sedan, och att de blir allt mer kunniga.

Har du stort intresse, så kommer du ta bättre bilder, är butikchefen Conny Åkerströms filosofi. För då kommer du att vilja lära dig mer om hur du ska använda din kamera för att ta så bra bilder som möjligt i olika förhållanden, förklarar han.
Men samtidigt gäller det att hitta en kamera som du trivs med.
– Tänk på vad du gillar gällande storlek och funktioner. Ta några bilder i butiken och prova, så att du själv skaffar dig en uppfattning om vilken kamera som du tycker ger bra bilder.

När det kommer till själva fotograferingen finns några enkla steg för att bli bättre. Bland annat att våga ta flera bilder på ett och samma motiv.
– Det finns en tendens, framför allt bland äldre, att fortfarande bara ta en bild. Men det finns plats för många bilder på ett kamerakort i dag, säger Conny Åkerström som ger rådet att testa flera olika inställningar på samma motiv för att få ett riktigt bra slutresultat.

Det finns en lättja kring fotografering förklarar Conny Åkerström, och menar att många blir nöjda efter att ha tagit en bild.
– Var inte nöjd, utan försök att ta ännu bättre bilder.

En annan detalj att tänka på med fotografering är att anpassa dig efter ljuset som redan finns.
– Ju mer naturligt ljus du har, desto mer möjligheter har du att ta en bra bild. Använd den möjligheten till att testa olika slutartid och skärpedjup, säger Conny Åkerström och förklarar att du behöver mer hjälpmedel för att ta en bra bild i dåligt ljus.
– Använd ljuset som finns för att ta bättre bilder.

Conny Åkerström tipsar också om att du inte behöver lägga en förmögenhet på en bra kamera. Priserna har gått ner mycket och du får numera mycket mer kamera för pengarna än tidigare.
– Det börjar komma kompaktkameror som är mycket bättre i kvalitet. Men det är klart att det fortfarande är stor skillnad mellan olika kameror också.

När du står i valet och kvalet om vilken kamera som du ska välja tycker Conny Åkerstrom att det är bra att checka av att kameran har skarp optik, stor sensor, är ljuskänslig och har bra slutartid. Och så ska du aldrig vara rädd för att fråga butikspersonal för att få svar på dina frågor kring olika kameror.

5 enkla tips för proffsigare foton

1. En bra kamera är a och o. Du behöver inte ha den dyraste för att ta bra bilder, men det skiljer i prestanda mellan olika kameror.
2. Lär känna din kamera och dess möjligheter. Lär dig grunderna för bländare, blixt och slutartid.
3. Var stadig på hand, eller använd stöd, så slipper du suddiga bilder.
4. Våga ta många bilder på ett motiv. Prova med och utan blixt och med olika inställningar.
5. Ta naturliga bilder. Ofta får du bättre bilder när du tar personbilder när personer är mitt uppe i något, hellre än att störa och få ett påklistrat leende.