fbpx

Publicerad 9 januari, 2012 - Mat & dryck

”Sänkningen kändes självklar”

BAKGRUND

De borgerliga partiledarna meddelade i september att restaurangmomsen sänks från 25 till 12 procent från och med den 1 januari 2012. Således kommer det att vara samma beskattning mellan mat på restauranger och mat från butik, något som ska förenkla för företagare och konsumenter samtidigt som det minskar förutsättningarna för svartekonomin i branschen, enligt Sveriges Hotell- och Restaurangägare, SHR.
Beslutet ska leda till fler och nya jobb i restaurangbranschen. Men hur många vill allianspartierna inte säga.
Enligt HUI Research skulle det kunna röra sig om upp emot 10 000 nya arbetstillfällen.
– Regeringens satsning kommer i en osäker tid när den höga ungdomsarbetslösheten riskerar att bita sig fast. Med sänkt restaurangmoms kan vi bryta den trenden och ge dessa ungdomar en ökad möjlighet att komma in i arbetslivet, säger Eva Östling Ollén, vd för SHR, i ett pressmeddelande.

I Finland, som redan har gjort en liknande sänkning, har dessa effekter dock inte kunnat påvisas.

Den 1 januari sänktes restaurangmomsen. Det betyder att det skulle bli mer pengar över i kassan hos aktörer inom restaurang och catering. Därmed skulle jobbtillfällen skapas och priserna sänkas. Men resultatet är blandat.

1 januari 2012 sänktes restaurangmomsen efter ett regeringsbeslut. Den gick från 25 till 12 procent. Tanken var att det skulle leda till fler jobb för unga, men också lägre priser för konsumenten. Men några garantier fanns aldrig på att det faktiskt skulle påverka jobb eller priserna mot kunderna.

Fortfarande en vecka in i det nya året har restaurangerna tagit olika beslut gällande sina prissättningar. Vissa restauranger har valt att ligga kvar på tidigare nivåer.

En aktör som däremot valde att sänka priserna på mat och dryck är Mornington Hotel Stravaganza som har gjort en prissänkning i hotellets espressobar motsvarande den sänkning av momsen som infördes på årets första dag.
– Sänkningen kändes självklar, säger Staffan Alfredsson, hotelldirektör och barista på Mornington Hotel Stravaganza, och fortsätter:
– Vi räknar med att sänkningen av priserna också ska påverka efterfrågan på ett positivt sätt så som var tänkt med reformen.

Puben The Bishops Arms på Avenyn har också sänkt priset. Alla maträtter är nu tio procent billigare än innan årsskiftet.
Även hamburgerkedjan McDonald’s, som finns representerat på Avenyn, har valt att sänka sina priser med fem kronor per meal.