fbpx

Publicerad 3 mars, 2011 - Hotell & service

Så fixar du körkortet till sommaren

 

3 tips: Så klarar du körkortet till sommaren

 

  1. Övningskör privat
  2. Var motiverad
  3. Planera realistiskt

Än är inte hoppet ute. Du kan fortfarande ha ditt körkort i handen till sommaren. Men då gäller det att du planerar, övningskör och läser på.

– Vi ser just nu ett uppsving av antalet som vill försöka ta sitt körkort. Så är det varje vår – alla vill ha sitt körkort till sommarsemestern, säger Bengt Karlsson, trafiklärare på Göta Lorensbergs trafikskola.
Men än är det inte för sent att skriva in sig och fortfarande ha möjlighet att få körtider och således bli en godkänd bilförare innan sommaren. A och O är dock att planera rätt, ha en plan och ett upplägg för att lyckas, enligt Bengt Karlsson.
– Man ska ha klart för sig vad man vill och ställa sig frågan ”när vill jag ha körkortet?”. Sedan ska man resonera med läraren om det är realistiskt.
För att förkorta perioden i bilskola och också minska kostnaden gäller det att träna hemma.
– Vi uppmuntrar att köra mycket privat. Men det handlar om att träna på rätt saker hemma, och att övningsköra aktivt, alltså inte bara de vanliga sträckorna utan att utmana sig.
För att få övningsköra med exempelvis en förälder krävs att han eller hon går en handledarkurs. Det kostar några hundralappar, men den kostnaden tjänar man lätt in på färre kurser på bilskolan, förklarar Bengt Karlsson.
– Se det som en livsinvestering. Ett körkort är ingen kappa, det är en utbildning.

Sedan några år tillbaka är det ett krav att lära ut och lära sig att köra miljövänligt.
– Det är helt rätt i utvecklingen. Alla ska göra sitt för miljön.
För att klara körningen krävs också att man klarar både teori och uppkörning. En viktig aspekt för att klara de bägge delarna är att vara motiverad.
– Det går inte om det är andra som vill att du ska ta körkortet. Man måste ha en egen vilja att lära sig.
Vanliga fel som många övningskörare gör är, förutom övertro till planering och upplägg, osäkerhet vid nedväxling, parkering och backning. Men att även kunna vägmärkena är ett måste.
– Det går inte att köra som man tror. Reglerna har betydelse. Många blir förvånade hur mycket det är att tänka på framför ratten. Det är viktigt att körningen görs på rätt sätt.