fbpx

Publicerad 11 mars, 2013 - Kultur & nöje

Röhsska museet får ny chef

Röhsska 100 år

Grunden för Röhsska museet var klar i januari 1913 och därmed har museet snart funnits i 100 år. Nu går museet som en av de främsta kulturinstitutionerna i Sverige in i ett nytt århundrade, där Röhsska ska vara ett museum i samtiden och framtiden. Ett innehållsrikt jubileumsprogram väntar nu för museet och först ut är temat Arkitekturen. Förutom att originalritningarna visas, så ska sju nya utställningsrum på nästan 800 kvm successivt börja öppnas och fyllas med innehåll.

Tom Hedqvist, formgivare och rektor för Beckmans Designhögskola i Stockholm, har nu utsetts till ny chef för Röhsska museet och han tillträder tjänsten till sommaren som Ted Hesselboms efterträdare.
– Jag ser både fram emot att få arbeta med ett unikt museum som Röhsska och att få komma till Göteborg, säger Tom Hedqvist.

Röhsska museet i Göteborg är sedan 1916 Sveriges enda specialmuseum för mode, design och konstslöjd. Museets förste intendent var Axel Nilsson, som också deltog i uppbyggnaden av museet. Efter honom har museet haft nio stycken efterträdare och när Tom Hedqvist tillträder i juni, så blir han den tioende i ordningen. Till dess är Jonas Anderson, före detta chef för Framtidens kultur och senior advisor vid Göteborgs Stads kulturförvaltning, tillförordnad museichef.

Hedqvist utbildades vid Anders Beckmans Skola 1968–1972 och var fram till 1990-talet huvudsakligen verksam som Art Director och grafisk formgivare. Sedan 1970 är han aktiv medlem och delägare i textilkollektivet 10-gruppen, Ten Swedish Designers. Under 1990-talet var han professor i grafisk design vid Konstfack samt under ett antal år även konstnärlig ledare för Orrefors.

Parallellt med andra uppdrag har Tom Hedqvist under årens lopp kontinuerligt arbetat med utställningen som medium, dess innehåll och gestaltning på uppdrag av en rad institutioner, bland dem finns Kunstindustrimuseet Oslo och Svenska kulturinstitutet i Paris. Tom har även haft en mängd textila uppdragsgivare som IKEA, Svenskt Tenn och Åhléns.

Nu väntar alltså nya utmaningar för den 65-åriga Tom.
–Jag ser både fram emot att få arbeta med ett unikt museum som Röhsska och att få komma till Göteborg, där kultur, konstnärlig utbildning och forskning har en stark ställning och god kontakt med näringslivet, säger Tom Hedqvist som inte är den enda att se fram emot museets nya attendent.
– Jag är väldigt glad över att kunnat rekrytera Tom Hedqvist till tjänsten som chef för Röhsska museet, säger Björn Sandmark, chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning och fortsätter:
– Tom har precis den erfarenhet och inriktning, både nationellt och internationellt, som kan stärka Röhsska museets ställning som Sveriges ledande museum för design, konsthantverk och mode.