fbpx

Publicerad 29 maj, 2012 - Kultur & nöje, Mat & dryck

Ny brittisk pub har öppnat på Avenyn

[slideshow id=65]

John Scott’s Pub

Adress: Avenyn 15
Webb: johnscottspub.se

Lite historia om kvarteret

”Kvarteret var det första som uppfördes vid Avenyn, och omfattar Avenyn 3-17, Teatergatan 4-18, Storgatan 45-49 ocg Vasagatan 52-54 och bebyggdes under åren 1872-1873, förutom Vasagatan 52 som uppfördes 1877. Kvarteret kallas Engelska kvarteret då byggnaderna utformades efter engelsk förebild, samt genom att tomtägaren änkefru Jacobina Scott, född Barclay var gift med den engelske pastorn John Henry Scott. Området hette från 1785 Wohlfahrts ängar, efter den Wohlfarthska tobaksplantagen (Bernhard Wolfahrt, 1742-1808) vid Södra vägen och västerut.
Husen var utformade som radhus om huvudsakligen tre våningar, med några lägre delar, mot Avenyn och gårdar mot Teatergatan och ritades av Johan August Westerberg (som själv flyttade in i ett av husen, Avenyn 15) och August Krüger. Det var änkefru Jacobina Scotts marker, som staden köpt 1867, mot att hon skulle få bo kvar på landeriet Mariefred, eller Kallens trädgård, och dessutom själv fick köpa fritt två kvarter längs Avenyn. Under hennes namn fastställdes den 22 mars 1872 sex ritningar till trevånings stenhus vid ”Gamleportsavenuen” i 14 roten. Samma år den 31 maj fastställdes ytterligare tre liknande. Genom 1942 års stadsplan utfördes förändringar av husen (1943) och de lägre delarna byggdes på och bottenvåningarna fick butikslokaler.”
Källa: Wikipedia.

Avenyn 15 har fått sig en rejäl uppfräschning. Från sliten klubblokal finns nu tre våningar pubverksamhet som går under namnet John Scott.
– Det har saknats en riktig engelsk finpub på Avenyn, säger pubchefen Pierre Fredriksson.

Tänk dig en brittisk pub, en fräsch sådan, inte den inrökta varianten. Mörkt trä, många ölsorter, golvmattor och skinnsoffor. Fast tänk dig att du är i Göteborg. Där har du konceptet till John Scott’s Pub på Avenyn.
Att det kostat en del att få lokalen att bli pub i flera våningar med tre uteserveringar, är enkelt att konstatera, men exakt vad vill Pierre Fredriksson inte gå in på.
– Men det var ganska mycket. Det har kostat en slant, men skulle vi göra det skulle vi gå hela vägen. Det var ett tomt skal, nu är det en upplevelse.

Här serveras 21 fatöl, en handfull cidersorter och brittisk pubmat i autentisk miljö. På John Scott kommer också lokala bryggerier att få utrymme, i vad de kallad Gästkranar.
– Vi vill bredda ölkulturen i Sverige och lyfta pubmenyn en klass, säger Pierre och visar menyn som innehåller bland annat Shepherd’s pie, moules frites, torskrygg, fish & chips – och currygryta.
– När jag åkte runt i England och sökte inspiration på brittiska pubar hade nästan alla en indisk rätt. Därför ska vi också ha det.

Namnet John Scott kommer av att kvarteret byggdes efter brittiska ideal i slutet av 1800-talet och tomtägare var Jacobina Scott, som var gift med engelske pastorn John Henry Scott. John Scott är bara första puben i den nyetablerade kedjan Ipswich93 pubplaner. Ipswich93 är i sin tur ett dotterbolag till Kopparbergs.
– Det här är flaggskeppspuben. Men vi ska finnas på fler platser både i Göteborg och Sverige. Vårt mission är att fler ska kunna testa öl, inte bara ölnördar.

Efter en inledande hausse väntar nu verkligheten för Avenypuben som ligger granne med en rad andra pubar och sportbarer.
– Det är ett stort ställe, 300 platser både inne och på våra uteserveringar, så visst kommer det bli tufft att driva. Men vi har sport som komplement. Det får inte bli en sportbar. På entrévåningen kan man sitta utan att bli störd, och sedan kommer vi ha event och sport på andra våningen.
Vad tycker du om konkurrensen och att O’learys ska öppna bredvid?
– Jättebra. Den här sidan av Avenyn har varit helt stängd dagtid, en mörk sida. Vi har öppet dagtid, det gynnar Avenyn. Nu kommer paradgatan Avenyn att kunna leva även på dagtid.