Se kvalitetsfilm från hela världen på Göteborg Film Festival

Publicerad

Blogg


Nordens störta filmfestival intar Göteborg 26 januari – 5 februari. Ta chansen att se filmer från världens alla hörn som aldrig annars hade nått de stora biograferna!

Göteborg Film Festival visar 450 filmer från uppåt 80 länder under elva intensiva dagar, 26 januari – 5 februari. Dessutom tillkommer seminarier, samtal, fester och musik. Filmerna visas på flera platser i Göteborg, och självklart är det fullt program på Avenyns egna biografer Bio Roy och Biograf Göta. Även Stora Teatern förvandlas under festivalen till biograf och visar över 30 filmer. Även hos Akademin Valand kan du uppleva visningar och föreläsningar.

Göteborgs egna Alicia Wikander kommer till festivalen för att ta emot ett hederspris samt närvara vid premiären av Euphoria.

Scandic Rubinen är filmfestens festivalhotell där festivalens gäster från världens alla hörn bor. De ger även publiken en filmkändistät miljö att äta, dricka och vistas i innan, under och efter festivalen.

Om Göteborg Film Festival
Som den ledande filmfestivalen i Norden tar Göteborg Film Festival film från hela världen till Göteborg. Målsättningen är att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film. Festivalen startades 1979 och har sedan dess lockat tusentals av biobesökare till Göteborg varje år. 2016 hade festivalen drygt 130 000 besök. Och kunde erbjuda 450 filmer (1031 visningar) från sammanlagt 84 länder.

Skönhetsguiden Avenyn

Publicerad

Guide, Hälsa & skönhet

Klippning, massage, tandblekning, fillers, kemisk peeling eller skinbooster, men vart skall man gå? Här har vi samlat Avenyområdets alla skönhetssalonger på ett och samma ställe!

Aveny Frisersalong

Tegnérsgatan 10 |  031-711 88 56
En riktig herrfrisör! Beställ gärna din tid via telefon.

Avenyns Fotklinik

Geijersgatan 16 |  031-16 92 87
Fotklinik som funnits sedan 1942. De erbjuder, förutom medicinsk fotvård, även fot- och benmassage, benvaxning, vårtfrysning och klassisk manikyr.

Beauty Corner Exclusive

Kristinelundsgatan 7 | bcorner.se
Här har du en helhetsfokuserande skönhetssalong mitt i centrala Göteborg. Hos Beauty Corner kan du göra både fransförlängning, kosmetisk tatuering, fillers, tandblekning och mycket mer.

Care of Hår & Hud

Götabergsgatan 18| coharohud.se
Hos Care of Hår & Hud kan du få en ny frisyr, ett par timmars avslappnande behandling för ansikte och kropp eller goda råd om skönhet och hudvård. De erbjuder ansiktsbehandlingar från bl.a Bioline, DermaCeutic och Comfort Zone.

Dermakliniken

Engelbrektsgatan 32 | dermakliniken.se
I hjärtat av Göteborg, intill Avenyn, ligger Sveriges första MediSPA. Dermakliniken erbjuder ansikts- och kroppsbehandlingar samt medicinskt inriktade behandlingar, allt från estetisk ögonplastik till injektions- och laserbehandlingar. Alla behandlingar syftar till att ta fram det bästa i dig.

Din färg och stil

Götabergsgatan 18 | dinfargochstil.se
Christina Mattsson hjälper dig att upptäcka dina personliga färger, ta fram färg och form gällande frisyr, hur du bäst klär dig och din stilpersonlighet! Hon finns i samma lokaler som Care of Hår & Hud.

Hypoxi Göteborg

Engelbrektsgatan 24 | hypoxi.se
Hos Hypoxi Göteborg får du fart på cirkulationen och förbränningen i kroppen med hjälp av lätt vakuumträning. Tillsammans med bra kostråd minskar du på naturligt sätt runt midja, mage, stuss och lår. Hypoxi reducerar även celluliter på ett hållbart sätt och ger lymfdränage för svullna och trötta ben. Kombinera med din vanliga träning eller kör en kur som en kickstart!

Institut Harmoni

Södra Vägen 43 | institutharmoni.se
Institut Harmoni är salongen för dig som vill vårda både ditt yttre och ditt inre. Låt din själ få tid till avslappning medan du njuter av en avkopplande massage. Hos Institut Harmoni kan du även hitta ansiktsbehandlingar, vaxning, botox, fransförlängning och produkter.

Laserkliniken

Engelbrektsgatan 34C | laserkliniken.nu
Personalen på Laserkliniken är medicinskt utbildad med 16 års erfarenhet kring laser och utför allt från klassisk ansiktsbehandling, Restylane, Botox, Fillers, hårborttagning med mera. De säljer skönhetsprodukter både i butiken och via deras webbshop.

Life Long Clinic

Vasagatan 58 | lifelong.se
Life Long Clinic erbjuder allt ifrån avancerade friskvårdsbehandlingar mot inflammationer och smärta till medicinska ansikts- och kroppsbehandlingar. De håller sig uppdaterade med det allra senaste inom både hälso- och skönhetsinriktning.

Lifetime Clinic

Avenyn 22 | lifetimeclinic.se
Lifetime Clinic startades år 2012 men öppnade sin klinik i Göteborg först år 2016. Tack vare specialister inom olika områden ställs kunderna och resultat i fokus. Här gör man allt från hårtransplatation, fillers, kemisk peeling, skinbooster och mycket mer. Men Lifetime Clinic utför inte bara behandlingar , det görs även uppföljningar samt ställs svar på frågor.

Skönhetskliniken

Götabergsgatan 3 | skonhetskliniken.se
Skönhetskliniken är känd för sina kosmetiska tatueringar och specialist på fillers och injektionsbehandlingar. De arbetar med största möjliga kompetens och den allra senaste utrustning – för att göra minsta möjliga insats med finast möjliga effekt. När deras bidrag är som bäst är det så litet att det knappt märks, men du som kund ska lämna kliniken med ett leende på läpparna. Personalen är specialister på för- yngrande effekter som får dig att se mer utvilad ut.

Studio Aroma

Teatergatan 19 | studioaroma.se
Studio Aroma erbjuder avancerad hudvård, IPL/laser och Restylane vid sidan av fotvård, manikyr och massage. De har kvalitetsbehandlingar och produkter för både kvinnor och män. Studio Aroma är auktoriserade hudterapeuter, certifierade masasgeterapeut och har en legitimerad sjuksköterska. Välkommen till Avenyområdets främsta dagspa!

Studio Duo

Södra Vägen 45 | studioduo.se
Besök Studio Duo, sjunk ner i stolen och känn dig trygg. Här har alla i personalen lång erfarenhet inom hårvård. Ditt besök på salongen ska vara din speciella stund och man vill att du som gäst ska gå därifrån inte bara med en ny look, utan också med en massa ny energi!

Avenyns lunchguide

Publicerad

Guide, Mat & dryck


Nu slipper du hungrig springa omkring på Göteborgs gator och leta efter en lunchrätt som du är sugen på. På avenyn.se har vi samlat lunchmenyer från de 19 bästa lunchrestaurangerna i området.

Bland 19 restaurangers lunchmenyer kan du enkelt välja och vraka bland delikatesser, husman och internationellt. På avenyn.se/dagenslunch publicerar vi varje veckas luncher så att du ska få en tydlig överblick över utbudet.

Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag kan du se vilka luncher som serveras på och runt Avenyn, vi tipsar också om andra matställen i området som också serverar mat.

Missa inte heller att du kan anmäla dig för att prenumerera på tjänsten Avenylunchen och få veckans lunchmenyer levererade direkt i inkorgen varje måndag.

Hela Götaplatsen byggnadsminneförklarad

Publicerad

Blogg


Tidigare i år blev Konstmuseet och delar av Götaplatsen byggnadsminnesförklarade. Nu blir även Stadsteatern, Konserthuset och Konsthallen blir byggnadsminnen.

I Länsstyrelsens motivering för Stadsteatern skriver man bland annat att ”byggnadens stilinslag med art deco är karaktäristiskt för byggnaden och är en av få representanter för denna stil i Göteborg”. Konserthusets byggnadsminnesförklaring motiverar man bland annat med att den är ”en del av Götaplatsens särpräglade arkitektoniska utformning och samspelar med de övriga kulturbyggnader som skapar platsens särskilda karaktär”. Om Konsthallen skriver Länsstyrelsen att ”byggnaden är mycket tidstypisk med sina klassicistiska stildrag och har höga arkitektoniska och konstnärliga värden såväl invändigt som utvändigt.

I maj i år byggnadsminnesförklarades Konstmuseet samt de ursprungliga delarna av Götaplatsen och Poseidon. Det innebär att samtliga byggnader på Götaplatsen nu är byggnadsminnen.

– Det känns fantastiskt roligt att Higab nu har ansvaret för att bevara och vårda ytterligare tre av Göteborgs byggnadsminnen. Det skapar bra förutsättningar för att byggnaderna och den speciella miljön kring Götaplatsen bevaras, säger Boel Melin som är projektledare inom byggnadsvård på Higab.

Byggnadsminnen skyddas av Kulturminneslagen och varje enskilt byggnadsminne har egna skyddsbestämmelser som beskriver vilka hänsyn som ska tas och vad som ska bevaras. Länsstyrelsens beslut sker i samråd med fastighetsägaren och staden.

Husen på Götaplatsen

Stadsteatern, som stod färdig 1934, är utformad i en unik blandning av art deco, 20-talsklassicism och modernism. Arkitekt var Carl Bergsten och scenkonstruktör var regissören Knut Ström. När teatern öppnade blev den en motvikt till privatteatrarna som tidigare varit det enda alternativet i stadens teaterliv. Här möttes det nya och det gamla, högre stånd och finkultur, folkbildning och arbetarkultur.

Konserthuset invigdes 1935 och beskrevs av arkitekten Nils Einar Eriksson som ”en krabba i en rektangel”, där krabban är den stora konsertsalen med 1 247 platser. Akustiken i salen är så bra att Konserthuset än i dag anses hålla världsklass. Det funktionalistiska huset är byggt i två våningar och entréfasaden är klädd med ljus marmor. Foajén i övervåningen har stora fönsterpartier med naturstenskolonner.

Konstmuseet byggdes mellan åren 1919-1923 efter ritningar av Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke och ingick som utställningsbyggnad under jubileumsutställningen 1923. Museet är utformat utifrån en stram och monumental klassicism med antika förebilder. Byggnadens avskalade fasad bryts upp av en klassicistisk fasaddekor med sju höga valvbågar. 1996 för-sågs museet med en ny entréhall och en tillbyggnad som bland annat rymmer Hasselblad Center.

Konsthallen uppfördes 1923, samma år som Göteborgs konstmuseum, som en del av Göteborgs 300-årsfirande. Arkitekterna var Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke, samma perso-ner som ritade konstmuseet. Byggnaden är utformad i en tidstypisk stram klassicistisk tegelarkitektur. Fasaderna är klädda med gult tegel, vilket är utmärkande för byggnaderna runt Götaplatsen.

Fira nyår på Avenyn!

Publicerad

Blogg, Guide

Vad gör du på nyår? 2018 närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att planera hur du ska fira din nyårsafton, varför inte på Avenyn?

Barrique

Berzeliigatan 18barrique.nu
På Barrique kan du välja mellan en nyårssupé på sex serveringar eller deras lite mer avslappnade Nyårslounge & Champagnebar.

Beerista

Kristinelundsgatan 13 | beerista.se
På Beerista serverar man en 3-rätters nyårssupé, därefter fortsätter festen till sent.

Bellora

Avenyn 8 | hotelbellora.se
Hos Bellora ställer man till med ett riktigt praktnyår där det bjuds på 4 rätters-middag och fantastisk italiensk dryck därtill. När nyårsskålen intagits uppe på takbaren Cielo, kramar och kyssar är utdelade är det dags att ta sig vidare till anrika Brasserie Lipp som ställer till med en nyårsfest.

Berzelius

Södra Vägen 20 | berzeliusbar.se
I Berzelius nyårssupé serveras det 3st canapér till förrätt, till varmrätt väljer du mellan Oxfilétournedo eller Halstrad Torskrygg och till efterrätt serveras en chokladmousseduo.

Brasserie Lipp

Avenyn 8 | brasserielipp.se
Hos Brasserie Lipp serveras nyårssupé med tillhörande dryck. Champagne vid tolvslaget och en nyårsfest där DJn sätter stämningen hela vägen fram till 02.00.

Bryggeriet

Avenyn 3 | bryggeriet.se
På Bryggeriet serveras hemmagjord raviolacci pasta med pilgrimsmusslor till förrätt. Till varmrätt får du välja mellan grillad hälleflundra eller inbakad oxfilé med färsk tryffel, och till efterrätt serveras valrhona choklad smaksatt med saffran.

Familjen

Arkivgatan 7 | restaurangfamiljen.se
Hos Familjen erbjuds en 5-rätters meny samt champagne vid ankomst. Därtill ingår också ett vinpaket med noga utvalda viner till varje rätt, ett alkoholfritt alternativ finns också att välja för den som hellre dricker det. Är man bara sugen på ett glas Champagne, lite ostron eller en varför inte en nyårsdrink står baren öppen för det.

The Flying Barrel

Kristinelundsgatan 3 | flyingbarrel.se
Fira nyår med vännerna på Gastropuben, här serveras en 3-rätters meny med olika val av för-och varmrätt. Till efterrätt har man valt att servera en ”Choklad Surprice a’la nyår”.

Foajébaren

Götaplatsen 4 | stadsteatern.goteborg.se
I Foajébarens nyårspaket ingår en lyxig hummersoppa med teaterbakat ekologiskt surdegsbröd och ett glas Champagne.

La Gondola

Avenyn 4 | gondola.se
La Gondolas nyårssupé inkluderar ett glas bubbel vid ankomst, en liten starter, förrätt, varmrätt och efterrätt. Ta med dig dina närmsta vänner och fira in det nya året!

Le Pain Francais Avenyn

Avenyn 7 | lepainfrancais.se
Hos Le Pain Francais Avenyn serveras en 4-rätters nyårssupé tillsammans med välkyld champagne. Förra året hade man fullsatt så för den som vill fira in det nya året hos Le Pain Francais Avenyn bör boka i tid!

Lilla London

Vasagatan 41 | valand.se
Fira in det nya året med nyårssupé hos Lilla London, en 3-rätters middag inklusive ett glas bubbel. Välj mellan 2 olika sittningar.

Hard Rock

Avenyn 10 | hardrock.com
Välj mellan 2-rätters eller 3-rätters på Hard Rocks nyårsmeny. I menyn ingår även ett glas bubbel vid ankomst samt entré till deras nattklubb.

John Scott’s

Avenyn 15 | johnscotts.se
Hos John Scott’s Avenyn kan du välja mellan en 2-rätters eller 3-rätters nyårsmeny där du dessutom har flera alternativ för både förrätt, varmrätt och efterrätt.

Pasta Plus

Södra Vägen 2 | pastaplus.com
Tycker du att cognacflamberade jätteräkor, ugnsbakad hälleflundrafilé och italiensk dessert med kaffelikör låter gott? Då gillar du nog Pasta Plus nyårssupé. Välj mellan 2-rätters eller 3-rätters och två olika sittningar. Bra att veta är att under den första sittningen finns barnmeny tillgänglig.

O’Learys

Avenyn 9 | olearys.se/goteborg-avenyn
Här är det öppet från tidig lunch och ända fram till kl. 01:00 2018. Man har ingen speciell nyårsmeny då man stolt erbjuder sin vanliga meny även denna dag! På tv visas amerikansk fotboll (NFL) hela kvällen samt nyårsfirande från skansen 23:50.

Park Lane

Avenyn 36 | parklaneclub.se
Nyårsafton på Park Lane firas traditionsenligt tillsammans med Peter Siepen som dj och konfrencier 23.00-05.00.

Project

Södra Vägen 45 | projectgbg.com
Projects nyårssupé är en 5-rätters meny som serveras tillsammans med matchande viner. Deras bar och lounge kommer vara öppen för dem som endast vill komma in för lite ostron och champagne.

Push

Avenyn 11 | push.se
Varför inte fira årets sista fest på PUSH? Nyårsaftons DJ är Qulinez!

Restaurang kometen

Vasagatan 58 | restaurangkometen.se
Hos Restaurang Kometen serveras en 3-rätters nyårssupé. Vinpaket samt alkoholfritt alternativ finns tillgängligt att lägga till för den som önskar.

Scandic Rubinen

Avenyn 24 | scandichotels.se
Nyårspaket hos Scandic Rubinen! I paketet ingår hotellövernattning, en 4-rätters nyårsmiddag, tolvslaget på takbaren, en stor frukostbuffé och sen utcheckning fram till 14:00 på nyårsdagen.

Texas Longhorn Södravägen

Södravägen 7 | texaslonghorn.se
På Texas Longhorn Södravägen öppnar man kl. 17:00 både nyårsafton och nyårsdagen. Man har ingen speciell nyårsmeny utan serverar istället sina goda rätter precis som vanligt.

Trädgår’n

Nya allén 11 | tradgarn.se
Fira nyårsafton på Göteborgs största nattklubb tillsammans med 2000 andra festglada människor och Brian Branagan bakom spelarna! Portarna för nyårsfesten på Trädgårn slår upp 22:00 och håller på fram till 05:00!

Tvåkanten

Avenyn 27 | tvakanten.se
På Tvåkanten kan man välja mellan Ala Carté  från kl. 13:00 till 23:00 eller en 5-rätters nyårssupé. Denna måste dock bokas i förväg. För den som är sugen på vin till maten finns även möjlighet att lägga till ett vinpaket. Nyårssupén serveras från kl. 18:00 till 21:00.

The Parlour

Avenyn 2 | theparlour21.se
Hos The Parlour serverar man en väl utvald nyårssupé, förutom god mat ingår även ett glas bubbel vid ankomst. Det kommer finnas möjlighet att lägga till ett dryckespaket där man låter personalen välja den rätta drycken till maten.

Wärdshuset Tullen

Avenyn 32 | Wärdshuset Tullen Facebook
Hos Wärdshuset Tullen serveras nyårssupé där du väljer mellan en 2-rätters eller 3-rätters meny.

Se hela menyer och information kring bokning på respektives hemsida!

 

 

Avsluta året på bästa sätt!

Varför inte göra som 17 000 andra och fira in det nya året på Götaplatsen?
Här bjuds både göteborgare och besökare in för att tillsammans fira in tolvslaget.


 Ny konferencier i år är Emma Knyckare!

Fira nyår på Götaplatsen

Publicerad

Barn & familj, Fri entré, Kalender

nyarpagotaplatsen700x350
Gör som över 17 000 andra – fira in det nya året på Götaplatsen!

Göteborgare och besökare bjuds som vanligt in för att tillsammans räkna ner till tolvslaget med pompa och ståt. Ny konferencier i år är Emma Knyckare. Fira in det nya året tillsammans med nya och gamla vänner på Götaplatsen!

Läs mer om nyårsfirandet på Götaplatsen på goteborg.com

Jul på Avenyn

Publicerad

Blogg

julpaavenyn
Miljoner glittrande juleljus strålar över Göteborg och julstämningen vilar över staden. Upplev det som hör julen till på Avenyn: julklappshopping, vacker julmusik, julbordets läckerheter och upplevelser i kulturens tecken.

Promenera längs gatorna runt Avenyn som glimrar av vacker julbelysning

julbelysningsvagen
Nu flödar återigen stadens fasader och gator av vackert ljus under de mysiga veckorna fram till jul. 30 november tändes ljusstråket upp i all sin prakt vid Julstadens invigning på Götaplatsen. Även Avenyns sidogator sprider glittrande belysning julglädje på Södra Vägen, Teatergatan, Götabergsgatan, Geijersgatan och Kristinelundsgatan.

Hitta klapparna på Avenyn

julklappsshopping700x350
För dig som vill julklappsshoppa hittar du på Avenyn och kringliggande gator en fantastisk blandning av affärer med kläder, inredning, upplevelser och konst. Här hittar du Avenyns utbud av butiker.

Avnjut julens delikatesser

Julbord Avenyn Göteborg.
Vill du få en försmak av julen och alla dess läckerheter på julbordet? Då kommer här en guide till Avenyns julbord. Små som stora, klassiska som moderna. Hugg in och njut av julens alla delikatesser.

Fira nyår på Götaplatsen

nyarpagotaplatsen700x350
Götaplatsen lyses som alltid upp extra vackert under Julstaden. Missa inte nyårsceremonin här 31 december!

Utforska Geijersgatan och Arkivgatan

Publicerad

Avenyns sidogator, Blogg, Guide

geijersgatan, avenyn, pivo
När du tar dig upp mot Götaplatsen får du inte missa att gå in på Geijersgatan – den lilla gatan till höger precis innan du säger hej till Poseidon. På toppen möter gatan upp Arkivgatan och skapar en härlig blandning av verksamheter.

Geijersgatan

Vare sig du känner för en ny frisyr, köpa nya kläder eller få en bit mat i magen så hittar du det här. Om du drömmer om ett eget åk, en egen bil men saknar körkortet så kan du hos Göta Lorensberg bilskola få hjälp med att nå din dröm, här erbjuder man både teorilektioner och körlektioner för personbil. När du ändå är ute och går så kanske fossingarna behöver lite extra omtanke, ett besök hos Avenyns Fotklinik kan vara välförtjänt och välbehövligt. De erbjuder allt från klassisk fotvård, manikyr till medicinsk fotvård.

För den hungrige finns det många olika smaklökar att tillgodose. För köttälskaren finns Restaurang Meet, här kan du smaka på Kobebiff som består av det unika Wagyuköttet från Japan. Tillsammans med ditt kött väljer du själv tillbehören som du önskar ha till. Restaurangen har två år i rad hamnat på topp fem av Sveriges bästa köttrestauranger.

restaurangnatur
Ett ekologiskt och närproducerat urval av mat hittar du på intima och mysiga Restaurang Natur. På den familjeägda restaurangen skapar kockarna en lekfull säsongsanpassad meny som många gånger ser ut som ett konstverk på tallriken.

Övriga verksamheter på Geijersgatan är Antikvariat Faust, Estetikkliniken, Polish nailbar Salong Seven, Salong Shana, Scanfarma, Stockholms Auktionsverk och Viktors Kaffe.

Arkivgatan

pivo, arkivgatan, avenyn, restaurang
Längre upp på gatan, där Geijersgatan möter Arkivgatan hittar du Pivo bar och kök högst upp på toppen av trapporna som leder till bland annat Landsarkivet. Här finner du en restaurang vars meny är inspirerad av Centraleuropeisk matkultur med utgångspunkt från tjeckiskt öl. Läs mer om Pivos bakgrund och historia.

arkivgatan, avenyn, bon, restaurang familjen
Rakt över gatan hittar du ännu en restaurang med hög kvalité, Restaurang Familjen. Här ligger fokus på västsvensk mat med lokala råvaror i en familjär atmosfär. Flera år i rad har restaurangen belönats med utmärkelsen BIB Gourmand från Guide Michelin samt funnits med i White Guide. Längre ner på Arkivgatan finns en bit av Frankrike hos Bon, här kan du njuta av goda viner och utsökt mat i fransk bistromiljö. Restaurangen har flera år i rad funnits med i White Guide.


Bröd och bakverk av högsta kvalitet hittar du hos franska hantverksbageriet Gateau. Välj och vraka mellan stora saftiga och vackra surdegsbröd med hård skorpa, mycket smak och naturligt lång hållbarhet. Njut av kaffebröd bakat på äkta smör, äkta franska tårtor eller klassiska tårtor som prinsesstårta och hallonmarängtårta till fikastunden eller desserten.

Letar du efter ny bostad och är nyfiken på vad som finns ute i centrala delarna av Göteborg, titta då in hos Skandiamäklarna på Arkivgatan för personlig service, hög kompetens och engagemang.

Övriga verksamheter på Arkivgatan är Arkiv 8, Fahlnaes Fine Art, Fas Hudvård, Hårarkivet, Johan Sjösten Antikhandel, Landsarkivet, Riksarkivet och Säfströms frisörgrossist.

Hitta hit

Geijersgatan och Arkivgatan når du genom att ta spårvagn linje 2, 3, 4, 5, 7, 10 och hoppar av vid hållplats Valand. Du går sedan söderut mot Poseidon och när du kommit upp och passerat hotellet Elite Park Avenue Hotel på vänstersidan tar du in höger runt hörnet på Götaplatsens Foto och in på Geijersgatan. Om du sedan vandrar längst upp på samma gata tar du höger in i nästa korsning och vips har du hamnat på lilla Arkivgatan.
Även buss går det bra att ta sig hit med, då hoppar du hållplats Götaplatsen. Du går sedan norr ut och rundar SF Bio Göta innan du svänger in på Geijersgatan till vänster. Busslinjerna som går hit upp är nummer 18, 19, 52, 55 och 753. Och varför inte passa på att testa linje 55 som är miljövänlig i form av Göteborgs elbusslinje.
Läs på inför ditt besök till Avenyområdet under vår flik Bra att veta där hittar du mer information om kollektivtrafik, parkeringar med mera.

Stadsbiblioteket är Årets Avenyföretag 2017

Publicerad

Blogg


Årets Avenyföretag 2017 har nu utsetts och utmärkelsen går i år till Stadsbiblioteket Göteborg. – Service i världsklass, säger Avenyföreningens vd Jessika Wassberg.

– Omtumlande! En stor ära att just vi får priset bland alla fantastiska verksamheter på Sveriges mest kända gata, säger Jill Danielsson på Stadsbiblioteket.

Det är sjätte året i rad som Avenyföreningen delar ut priset Årets Avenyföretag. Utmärkelsen ska lyfta fram goda exempel bland verksamheterna på Avenyn och kringliggande gator och även inspirera andra företag att utvecklas och satsa. Juryn består av Avenyföreningens styrelse.

– Stadsbiblioteket med service i världsklass och ett program fyllt till bredden med arrangemang för stora som små är verkligen en mötesplats som lockar många besökare till Avenyn och Götaplatsen. Det är oerhört glädjande att se alla små och stora verksamheter som bidrar till att Avenyområdet blir mer levande och attraktivt, säger Jessika Wassberg, vd och centrumledare för Avenyföreningen.

Juryns motivering:
Denna klassiska institution har genom sin renovering skapat en fantastisk mötesplats för alla i Göteborg och förgyller Götaplatsen med sin nya spännande arkitektur. Helheten skapas av flera delar såsom den stora barnsektionen för lugnare lekar, pysselrum mm, det populära rawfood-caféet, många bra fåtöljer och sittplatser. Biblioteket erbjuder en uppsjö av arrangemang för olika målgrupper och drar mängder av besökare till sin egen verksamhet samt till Avenyn. Personalen är kunnig, serviceminded och kommunikationsmässigt ligger verksamheten verkligen i framkant.
Sveriges i särklass bästa bibliotek och på vår paradgata!

Juan Font prisas för Årets Inspiration

I samband med utdelningen av Årets Avenyföretag delades även specialpriset Årets inspiration ut till restaurangen Juan Font på Teatergatan.
– Fantastiskt roligt att vi uppmärksammas. Vi gör det med hjärtat. Med unik närvaro, engagemang, kärlek och ödmjukhet tar vi hand om våra gäster, säger Miguel Moreno på Juan Font.

Avenyns klubbar

Publicerad

Guide, Kultur & nöje


Avenyn är känd för sitt nattliv, här är det nattklubbstätt likt få andra platser. Men vilket ställe ska man gå till? Som hjälp i klubbdjungeln har vi därför samlat Avenyns nattklubbar i en gemensam guide.

8ight

Avenyn 8
Fredag 17-03 och lördag 23-04 Ålder: x
Göteborgs senaste och absolut hetaste nattklubb heter 8ight. Här kommer du bara in om du lyckats sätta upp dig på gästlistan eller bokat ett bord. Lyxigare och roligare fest är svårt att hitta för tillfället. Klä upp dig, försök att hitta en väg in på listan och kom i tid.

Bryggeriet

Avenyn 3
Fredagar och lördagar 22-03 Ålder: 18
Bryggeriet dansar du till svenska och utländska hits från 70-talet till i dag, ihop med rock och de bästa schlagerlåtarna. Sjung med i refrängerna, spana på grannen och skåla med vännerna – kör så det ryker, det är långt kvar till måndag!

Hard Rock Cafe

Avenyn 10
Fredagar 22-03, lördagar 22-04 Ålder: 25
Dance the night away på Hard Rock Cafe. Såklart har Göteborg sin egen version av den numera klassiska kedjan, och den ligger självklart på Avenyn. Klubben är väl värd ett besök, oavsett om du är urgöteborgare eller här på tillfälligt besök.

Le Pain Français Bistro

Avenyn 7
Fredagar och lördagar 22-03 Ålder: 23
Le Pain Français Bistro är ett franskt matpalats. I bistron finns också allting under ett och samma tak. Här erbjuder de kafé, restaurang och bar med fullständiga rättigheter spritt över fyra våningar med terrass längst upp. Här möts bohemer, kostymnissar, partyprissar och AW-hängare för en fantastiskt kväll med franskt tema.

Locatelli

Avenyn 36
Torsdag till söndag 18-02 Ålder: 18
Med en säregen drinklista, ett spännande kök och Avenyns bästa läge, är Locatelli sedan länge Göteborgs hot-spot nummer ett för en medveten och partysugen publik!

Park Lane

Avenyn 36-38
Fredagar 23-03, lördagar 23-05 Ålder: fredagar 22 och lördagar 25
Park Lane tycker själva att de har Göteborgs bästa party. Här hänger en väldigt blandad publik: det är allt från rosa skjortor till loosefit som syns dansandes bredvid varandra på dansgolvet – ett dansgolv som brukar vara knökat.

Push

Avenyn 11
Fredagar 22-03, lördagar 22-04 Ålder: 23
Avenyns egna Stureplan är Push. Här erbjuds en intim och diskret festupplevelse med högsta standard och personlig service utan motstycke.

The Oakroom

Storgatan 45
Fredagar och lördagar 22-03 Ålder: 25
Nattklubben för dig över 25 som gillar att tokdansa till allt från rock till schlager. Du hittar The Oakroom på andra våningen till puben Flying Scotsman, i lokaler som för tankarna till en klassisk Östermalmsvåning men med ett rejält dansgolv och en mysig lounge för mingel.

The Parlour

Avenyn 2
Fredag 17-03, lördag 12-03, söndag 13-02 Ålder: 23
The Parlour är en nykomling på Avenyn som sägs vara restaurangen som förgyller alla dina sinnen. Deras peruanska kök går bra ihop med de olika kulturer de använder för att bilda en perfekt blandning av olika smaker. På Parlour hittar du även en Cocktail Lounge, här det serveras cocktails hela natten!

Trädgår’n

Nya Allén 11
Lördagar 22-03 Ålder: Rekommenderat 20 år, samt vårdad klädsel
Med två dansgolv och 5 barer är Trädgår’n den största nattklubben i stan. Här dansar du järnet till house och schlager på något av de många dansgolven.

Valand

Vasagatan 41
Fredagar 22-03, lördagar 22-05 Ålder: 22
Ett av stans största nöjespalats med den klassiska nattklubben som aldrig är fel. På Valand kan du skaka loss på det stora dansgolvet eller dricka en bärs eller två i deras rockbar.

Excet

Vasagatan 52
Fredagar 22-03, lördagar 22-05 Ålder: fredagar 20, lördagar 22
Nio barer och fyra dansgolv. Vill du ha hiphop, house eller kanske schlager? Ta en sväng inne på Excet och stanna till vid dansgolvet som lirar din favoritmusik.

Lounge(s)

Avenyn 5
Torsdagar 22-03, fredagar 17-03 (AW 17-22) och lördagar 22-04 Ålder: 25
Bar, lounge och nattklubb: på Lounge(s) trivs nästan alla som gillar fest. Gå vilse bland de många rummen eller njut av luften på takterrassen. När det kommer till musiken ligger fokus på house, och emellanåt dyker en hel del större akter upp här.

Upstairs nightclub

Teatergatan 4, 2 trappor
Fredagar-Lördagar 22-03 Ålder: 30 år
Upstairs är nattklubben och mötesplatsen för dig som söker ett skönt loungehäng tidigt på kvällen, men som sedan övergår till bästa partystämningen. Välkomna två trappor upp till en intim och högst personlig nattklubb med hög standard!

Yaki-Da

Storgatan 47
Onsdagar 20-03, fredagar 20-03, lördagar 20-04 Ålder: 23
Välkommen till stället där hiphop möter indiepop. Med tre våningar som inkluderar en terrass, två dansgolv samt en espressobar så har Yaki-Da något för alla. Yaki-Da är en kontantfri klubb så kom ihåg att ta med kortet!

Black Friday fredag 24 november

Publicerad

Blogg


På fredag smäller det! Årets Black Friday på Avenyn, Södra vägen, Teatergatan, Geijersgatan, Engelbrektsgatan, Kristinelundsgatan, Götabergsgatan, Arkivgatan och Vasagatan.

Gå med i evenemanget på facebook för att se senaste nytt och alla erbjudanden.

Erbjudanden under Black Friday 24/11

OLES DÖTTRAR – 25% i hela butiken

VALUTIA – Ännu bättre kurs mellan 12.00- 19.00

JOHN HENRIC – Fredag: 30% På allt -Utom Kashmir tröjor, Black label och Basskjortor

KICKS – 25% på Doft. (Ej Dior, Jo Malone, Byredo eller Julaskar)

DOWNSTAIRS – 25% rabatt på alla svart plagg som behöver tvättas samt på skor som ska lagas

GAGA DAZZLING KIDS – 30% på nästan allt i hela butiken!

HUNKEMÖLLER – 25% rabatt

SAMSONITE – 30% RABATT

NESPRESSO – Exklusivt erbjudande på kaffemaskinen Expert & Milk. Pris 1699 ord. 2999kr

ACCENT – 25% Rabatt på hela sortimentet (Gäller ej Samsonite och på ordinarie priser)

MIVA FINE ART GALLERY- Vernissage mellan 16.00-20.00 – MARVEL

RIZZO – 25% rabatt på hela sortimentet fredag-söndag. (Gäller på ordinarie priser)

MOBILPLANETEN – 20% på alla hörlurar, högtalare och skal

PICKLES – 15% på alla kläder

LAURA ASHLEY – 30% på allt i butiken

TWINS SHOP FOR MEN – 25 % på ett helt köp, fredag – söndag

QC Corner – Mellan 20-50% rabatt på allt i butiken

HYPOXI® – Kur på 12ggr, betala för 10ggr. Pris 6400 kr, (ord.7650 kr)
Kur på 18ggr, betala för 15ggr. Pris 9095 kr (ord. 10895 kr).

GÖTAPLATSENS FOTO – Erbjuder massa kampanjer.

CREAM – 20% på allt ordinarie i butiken.

BISTRO ELLE – 20% på ytterplagg

O’LEARYS – Happy hours + Boston Bruins.

SPICE KITCHEN – 25 % rabatt på á la carte och take away.

A43 – 20% på kaffepåsar.

ALVHEM – Julmys.

LILLA BUTIKEN – 45 år med mingel och 45% rabatt.

After work på Avenyn

Publicerad

Guide, Mat & dryck

afterwork2016
Kicka igång helgen på bästa sätt och låt fredagskänslan ta över! Sugen på after work och nyfiken på vad som finns på och runt Avenyn? Vi har tagit fram en AW guiden för dig, med både utbud och pris.

8ight

Avenyn 8 | 8ight.se
Fredagar klockan 17
Varje fredag kan du nu unna dig det lilla extra på 8ights lyxiga vardagsrum mitt på Avenyn. Här kan du njuta av härliga cocktails, nerkyld champagne och högklassig livemusik direkt från 20-talets USA. Utöver det bjuds det enklare mat efter veckans tema. Här krävs gästlista (afterwork@8ight.se).

Beerista

Kristinelundsgatan 13 | beerista.se
Fredagar klockan 16-19
Stor stark och vin 40 kronor, drinkar 59 kr, kvällens rätt 99 kr, alkoholfri drink 35 kr.

Bellora

Avenyn 6 | hotelbellora.se
Fredagar klockan 17-20
Aperitivo på Upstairs at Bellora. Delikatesser på både glas och tallrik till aw trevliga priser. DJ.

Berzelius Bar & matsal

Södra vägen 20 | berzeliusbar.se
Alla dagar klockan 16-19
Snacksbuffe och öl eller vin 45 kr.

Brasserie Lipp

Avenyn 8 | brasserielipp.se
Fredagar klockan 16-20
Fredagsrätter för 165 kr. Vin 50 kr, öl 40 kr. Ostron, DJ, matsalsaktiviteter och mycket mer.

Bryggeriet

Avenyn 3 | bryggeriet.se
Fredagar från klockan 16
Kom som du är direkt från jobbet och haffa en öl i baren eller förbered dig för en utekväll i Göteborg!

Caleo

Engelbrektsgatan 39 B | caleo.se
Fredagar klockan 16-19.
Öl, vin och cider för 39 kronor, drinkar för 59 kronor. Serveras med smarriga tilltugg.

John Scotts Pub

Avenyn 15  | johnscotts.se
Måndag – fredag klockan 14.30-18.
John Scott´s Burger, Caesarsallad och Fish And Chips för 129 kronor. Vin, utvalda öl och cider på fat för 45 kronor.

Le Pain Francais Bistro

Avenyn 7 | lepainfrancais.se
Fredagar klockan 16-22
After grill med grillbuffé (16-20) för 98 kr. AW-priser i baren 16-22.

Lilla London

Vasagatan 41 | valand.se
Måndag-fredag  klockan 16-19
After Work priser på mat & dryck

O’Learys

Avenyn 9 | olearys.se
Måndag-torsdag klockan 16-18, fredagar klockan 15-18
Öl, vin, drinkar och alkoholfritt till fredagspriser och Chicken Wings för 25 kronor.

Pivo Bar & Kök

Arkivgatan 9B | pivo.nu
Fredagar klockan 17-19
Förmånliga priser på mat och dryck, öl/vin 45 kr. DJ. Om årstiden och vädret tillåter kan du spela boule med vännerna i Pivos fina park.

Restaurang Familjen

Arkivgatan 7 | restaurangfamiljen.se
Fredagar klockan 16-20
”Efter jobbet” med specialpriser på kvalitetsdricka och utvalda rätter.

Teatergatan Restaurang & bar

Teatergatan 20 | valand.se
Onsdag-fredag klockan 16-19
After Work priser på Mat & Dryck.

Dags för fika!

Publicerad

Guide, Mat & dryck


Sugen på kaffe och kaka? Oavsett vad du är ute efter, så kan du på och kring Avenyn hitta det café som passar dig bäst. Här finns allt från konditorier till take away.

A43, Avenyn 43

A43 fokuserar man på den hållbara livsstilen.Här kan du välja mellan 8 olika bönsorter huvudsakligen från Marley Coffee. Utöver stor kunskap inom kaffet som bryggs med omsorg erbjuder A43 kaffeupplevelser för grupper samt arrangerar “Open Mic” musikkvällar. På A43 erbjuds även frukost och lunch!

Eva’s Paley, Avenyn 39

Eva’s Paley är Condecos systercafé på Avenyn. I det internationella caféet hittar massor av måltidsalternativ och fikatilltugg. Ta en jättestor muffin, en kaffe latte eller ät lunchpaj. Här serveras ekologiskt och fairtrade-kaffe!
Caféet har en stor uteservering sommartid och bar med fullständiga rättigheter. Här serveras mat hela dagen inklusive öl och vin, så varför inte ta en after work med vännerna? Underbar frukostbuffé serveras också varje lördag och söndag klockan 09-12.

Espresso House, Avenyn 26-28

Espresso House är en svensk cafékedja som på kort tid gjort succé och är idag en av de snabbast växande kaffekedjorna i Europa. Hit kommer alla sorters människor för att njuta en god kopp kaffe i en skön miljö. Här kan du njuta av en rykande kopp kaffe, en läskande juice eller varför inte en lättare måltid eller ett läckert bakverk?

Franks Corner, Södra vägen 36

Franks Corner kan du njuta av hälsosamma måltider eller fikastunder. Här serveras hälsosam mat, bland annat hemlagade pajer och sallader. Slå dig ner en stund i den nyrenoverade lokalen eller i solen på uteserveringen och njut, med evenemangsstråket bestående av Liseberg, Svenska Mässan, biograf Bergakungen och Ullevi bakom ryggen.

Gateau, Arkivgatan 6

Inne på Gateau  bakas tårtor på franskt vis. Idén med franska tårtor bygger på att alla smaker i kompositionen finns med i varje tugga, därför är tårtorna låga med olika smaker i flera lager. Franska tårtor passar lika bra till dessert som att fira någon du tycker om. Här säljs även stora saftiga surdegsbröd med en hård skorpa, mycket smak och naturligt lång hållbarhet!

Joe & the Juice, Avenyn 22

Till Joe & the Juice går du för att dricka hälsosamma, välsmakande juicer som pressas och mixas direkt på plats. Om du är sugen på något mer, prova gärna deras krispiga grillade smörgåsar eller en färskbryggd kopp kaffe.

Le Pain Français Bistro, Avenyn 7

Upplev Frankrike i Göteborg! Allt som erbjuds på Le Pain Francais bakas på franskt vis av franska bagare med franska ingredienser för att kunna skapa autentiska produkter. Det gör Le Pain Francais till ett äkta franskt bageri, konditori och café. I sortimentet finner du allt från traditionella franska bakverk, bakelser och bröd till lättare måltider. Här kan du med andra ord köpa baguetter med fyllning till lunch, underbara croissanter till fika och njuta av gott kaffe med vänner. Ta takeaway eller sitt ner och njut!

Roots, Berzeliigatan 2

Roots är Stadsbibliotekets café där allt är ekologiskt och man erbjuder naturligt glutenfri, laktosfri, vegetarisk och vegansk mat och dryck. Utbudet och råvarorna är säsongsanpassade och det finns allt från matiga smörgåsar och sallader till småkakor och tårtor.
Ta en paus mitt i pluggandet eller glid in för en fika bland tidningar och böcker – missa inte heller uteserveringen på Stadsbibliotekets balkong med fantastisk utsikt över Götaplatsen och Avenyn.
– Dessutom bakar man eget och älskar ekologiskt!

Steinbrenner & Nyberg, Södra vägen 47

Steinbrenner & Nyberg tycker de att bakverk är ett hantverk. Att skapa en tårta som smakar lika ljuvlig som den ser ut är en konst. Angela Steinbrenner och de duktiga konditorerna är konstnärer med smakpaletten på rätt plats. Prova någon av de många och goda tårtorna eller kakorna.

Avenyns frukostguide

Publicerad

Guide, Mat & dryck

Frukost Avenyn Göteborg. Bild: http://nutraelite.se/
Starta dagen på bästa möjliga sätt – unna dig en härlig frukost! Oavsett om du är storätaren som vill äta frukostbuffé eller om du nöjer dig med en fralla – spana in Avenyns frukostguide för att hitta ditt nya favoritställe.

 

Elite Park Avenue Hotel

Avenyn 36 | elite.se
Måndag-fredag kl. 6.30-10, lördag kl. 7.30-10.30, söndag kl. 7.30-12
Frukostbuffé
Klassisk hotellfrukost.
Pris: ca 145 kronor

Evas Paley

Avenyn 39 | evaspaley.se
Lördag-söndag kl. 9-12
Frukostbuffé
Stenugnsbakat bröd, kokta ägg, yoghurt, hemrostad müsli, goda ostar, röror, hemkokta marmelader, bullar, muffins och mycket annat gott.
Pris: 98 kronor

Hotel & Ristorante Bellora

Avenyn 6 | hotelbellora.se
Måndag-fredag kl. 6.30-10, lördag-söndag kl. 7.30-10.30
Frukostbuffé
Nybakat bröd, italienska charkuterier och ostar, hemgjord äggröra, bacon, croissants, yoghurt, nötter, frön, frukt, grönsaker, gott kaffe och mycket mer. På måndagar erbjuds ”Magnifico Monday”, en extra stor frukost med bland annat nygräddade våfflor med hemmagjord jordgubbssylt och grädde, chiapudding och powershots.
Pris: 165 kronor

Scandic Rubinen

Avenyn 24 | scandichotels.se
Måndag-fredag kl. 6-9.30, lördag-söndag kl. 07-10.30
Frukostbuffé
Klassisk hotellfrukost.
Pris: ca 145 kronor

Steinbrenner & Nyberg

Södra vägen 47 | steinbrenner-nyberg.se
Måndag-fredag klockan 07.00-10.30, lördag 9.00-11.30
Frukostbuffé
Ekologiskt stenugnsbakat bröd, pålägg, marmelader, grönsaker, frukt, yoghurt, hemgjord musli, ägg, juice, kaffe, the och bakverk.
Pris: 95 kronor vardagar och 115 kronor lördagar.

__________________________________________________________________________________

För dig som inte känner för frukostbuffé, så finns andra möjligheter. Kanske vill du ha en frukost på språng? Här nedan finns caféer som erbjuder särskilda frukostpaket.

A43

Avenyn 43 | a43.se
Fralla och kaffe 49 kr

Espresso House

Avenyn 26-28 | espressohouse.com
Frukostpaket med kaffe och fralla eller scones från ca 50 kronor

Evas Paley

Avenyn 39 | evaspaley.se
3 olika frukostpaket med kaffe, bröd och yoghurt 45-79 kronor

Le Pain Francais Bistro

Avenyn 7 | lepainfrancais.se
Starta morgonen med en god fransk à la carte-frukost. Le Pain Français erbjuder tre frukostvarianter med kaffe, baguette, croissant, ägg, yoghurt och juice 59-85 kronor

Finalisterna till Årets Avenyföretag 2017 utsedda

Publicerad

Blogg


Bio Roy, Consid, Juan Font och Stadsbiblioteket är de fyra finalisterna som har chans att vinna Avenyföreningens utmärkelse Årets Avenyföretag 2017.

Utmärkelsen Årets Avenyföretag delas ut årligen i november och ska gå till ett företag som är nytänkande, inspirerande och goda förebilder.

Juryn består av Avenyföreningens styrelse och vinnaren presenteras på Avenyföreningens julfest den 23 november på Scandic Rubinen.
– Det känns som alltid oerhört roligt att få lyfta fram goda förebilder bland våra medlemsföretag. Vi har fått in många nomineringar och det är mycket glädjande att det finns så många driftiga verksamheter på Avenyn och i Paradkvarteren, säger Jessika Wassberg, vd och centrumledare för Avenyföreningen.

Finalisterna i Årets Avenyföretag 2017:

Bio Roy

Motivering: Nytänkande, mysig biograf. Stort utbud kring kulturens alla trevligheter. Med en röd tråd behåller man sin klassiska stil med bravur. Har en viktig funktion och gör ett väldigt bra jobb för film- och operaintresserade i stan! Unik i sin genre, med ett helt eget uttryck.

Consid

Motivering: Konsultbolaget som ser värdet i att attrahera anställda genom en placering på Göteborgs paradgata, trots att konsultbolagen länge valt att gruppera sig runt Brunnsparken och på Lindholmen. Några till har följt och fler lär komma. Växer så det knakar. Att leverera wifi till delar av Avenyn gratis är klockrent!

Juan Font

Motivering: Fantastiska goda viner, härliga tapasrätter och inte minst, helt underbar personal. Precis vad Avenyområdet behöver för att attrahera en intressant målgrupp. Har gjort Teatergatan till en destination!

Stadsbiblioteket

Motivering: Efter renoveringen blev stadsbiblioteket ett fantastiskt ställe. Har en stor barnsektion där barnen kan leka lugnare lekar, pysselrum mm. Underbart kafé med rawfood. Många bra fåtöljer och sittplatser. Väldigt många intressanta arrangemang och öppet för alla (gratis entré). Sveriges i särklass bästa bibliotek och på vår paradgata!

Fler upplevelser och nya aktörer till Avenyn och Teatergatan

Publicerad

Blogg


Wallenstam presenterar fyra nya spännande verksamheter som snart öppnar på Avenyn och Teatergatan; kafferosteriet Johan & Nyström, restaurangen Isabelle, barberarshopen M Room och ett nytt Espresso House.

– Vi är glada över att kunna vara med och bidra till fler unika mat- och kaffeupplevelser i Avenyområdet, hjälpa fler befintliga hyresgäster att utvecklas och expandera i våra lokaler och samtidigt kunna välkomna nya starka varumärken och aktörer till Göteborg och Avenyområdet, säger Peder Wahlgren, affärsområdeschef för Wallenstam.

En av de nya etableringarna är Johan & Nyström, Sveriges första specialkafferosteri som grundades 2004, som i december öppnar en ny konceptbutik vid Convendumhuset på Avenyn. Varje konceptbutik hos Johan & Nyström är en unik upplevelse och mötesplats för kaffeintresserade med inslag som växthus för kaffeplantor eller “tap wall” för att enkelt kunna provsmaka mer av kaffet. – Vi har länge varit intresserade av att öppna konceptbutiker i Göteborg, inte minst för att vi har ett gäng riktigt sköna återförsäljare som har inspirerat oss att älska Göteborg och fatta att det mer än någonsin är en stad på gång, säger Johan Damgaard, grundare och kreativ ledare på Johan & Nyström.

På Teatergatan 22 öppnar Isabelle, en systerrestaurang till den populära vinbaren Juan Font på samma gata. Isabelle blir en naturlig mötesplats för såväl närboende som tillresta. Med rötterna i Frankrike erbjuder menyn franska specialiteter men även fisk och skaldjur från Bohuslän.

Utöver kaffe och kulinariska upplevelser kommer även barberarshopen M Room öppna på Teatergatan. Där kan man som medlem kan nyttja obegränsat antal barberar-, raknings- och färgningstjänster och service utan tidsbokning och köande.

Dessutom flyttar Espressohouse in på Avenyn 4 (i Condecos tidigare lokaler).

Avenyns julbordsguide

Publicerad

Guide, Mat & dryck


Snart glimmar juleljusen och och maten dukas upp. Vill du få en försmak av julen och alla dess läckerheter på julbordet? Då kommer här en guide till Avenyns julbord. Små som stora, klassiska som moderna. Hugg in och njut av julens alla delikatesser.

Klassiskt svenskt med en fransk tvist på Le Pain Francaise

Mellan den 21 november och den 21 december serverar Le Pain Francaise både julbord och en exklusiv trerättersjulmiddag. Julmiddagen är en minnesvärd trerätters signerad vår köksmästare James Martin.
Pris: 598 kr

Julbordet och julmiddagen bokas minst en dag i förväg via mejl till info@lepainfrancais.se, eller ring 031 – 790 11 09

Julshow ”Made in Sweden” & julbord på Trädgår’n

Peter Magnusson, Lotta Engberg, Erik Segerstedt, Lisa Stadell och Bruno Mitsogiannis presenterar det svenska musikundret i en sprakande föreställning med ett galet ös och många skratt. Ett klassiskt svenskt julbord serveras på buffé. Kvällen avslutas med Göteborgs bästa julfest med det hetaste dansgolvet. Premiär fredag 17 november och spelas fram till jul.
Pris: julshow + julbord 665-1095 kronor, endast julshow 495 kronor

Boka på Trädgår’ns hemsida.

Argentinskt julbord på Buenos Aires

Börja kvällen med välkomstglögg och avnjut sedan en förrättsbuffé med argentinska smaker följt av valfri huvudrätt från julmenyn. Julbordet avrundas med hemlagade typiska argentinska efterrätter. Serveras 1 november – 23 december.
Pris: 499 kr

För mer information och bokning, ring 031-381 09 20 eller gå in på baargentinesteakhouse.com

Julbuffé på Restaurang Kometen

På klassiska Kometen kan du från 25 november njuta av en julbuffé, med rätter som är utvalda ur de klassiska juldelikatesserna. Julbuffén serveras både till lunch och på kvällen
Pris: 495-595 kr

För bokning gå in på Kometens hemsida

Rubinens Winter Edition

I år serverar Scandic Rubinen i Göteborg en 3-rätters julinspirerad meny mellan 23 november och 16 december.
Pris: från 395 kronor per person, (barn 0-12 år betalar 20 kr per fyllda år)

Bokningsinformation hittar du på Scandic Rubinens hemsida.

Beställ hem från Sofina kök och catering

Om du vill ta julbordet med dig hem, så har Sofina fina och smakrika jultallrikar, julbufféer eller julkorgar. På Sofina arbetar man med en grön linje med råvaror av högsta kvalitet från närområdet och oftast från ekologiska odlingar.

Du hittar hela utbudet med priser på Sofinas webbplats.

Julbord med goda traditioner på Tvåkanten

Tvåkantens julbord serveras från 23 november i form av både lunchsittning och kvällssittningar.
Pris: lunchjulbord 445 kr, kvällsjulbord 695 kr

Bokningsinformation hittar du på Tvåkantens hemsida

Julbord med show på Valand

Min Jul med Jessica Andersson
Valand bjuder in till en underbar kväll i julens tecken med ett klassiskt julbord där ingenting saknas. Efter julbordet blir det konsert med den folkkära artisten Jessica Andersson. Spelas 26 november.
Pris: 895 kr

Julbord med show – Celebration
I årets julshow har Valand samlat musik genom som genom decennierna uppfyller dessa kriterier. Från 70-talets disco, till latinvärldens heta rytmer, radiostationernas säkraste kort och vidare till dagens mest populära Dj-akter. Spelas torsdag till lördag, 16 november – 16 december på festvåningen.
Pris: Show + Julbord fr. 695 kr

Mer info och bokning via Valands hemsida

Julbord med Ekstedt & Ljung

Nu bjuder Stora Teatern tillsammans med kockarna Niklas Ekstedt och Karl Ljung in till ett julbord i svårslagen miljö, mitt på Stora Teaterns scen med utsikt över salongen med takmålningar och kristallkronor. Förutom julbordet kommer det även finnas en glöggbar i den vackra foajén.  Julbordet håller på från den 13 december till och med 17 december 2017. Pris för Jullunch vardagar: 595kr . Eftermiddag, kväll och helger: 795kr.

Mer info och bokning via Stora Teaterns hemsida. 

 

 

Höstlovet på Avenyn


Vädret blir kyligare och löven gulare. Vecka 44 är det höstlov och varför inte spendera lovet på och kring Avenyn, här finns det aktiviteter för både små och stora.

Göteborgs Konsthall erbjuder Tejpworkshop för barn 7-10 år. Kan man göra konst av persienner och glödlampor? Tillsammans med en konstpedagog upptäcker vi skulpturen Swedish Villa från olika oväntade och annorlunda perspektiv. Vi fortsätter sedan att tejpa egna former och berättelser på konsthallens golv. Workshopen avslutas med en avslappningsövning för att landa i kroppen och knoppen.

Rymdraketer, dvärgplaneter, stjärnor och kometer! Barnavdelningen på Stadsbiblioteket bullar upp lite extra med rymdtema under Läslovet. De höstlovslediga barnen bjuds på aktiviteter varje dag under hela veckan förutom på lördag då Stadsbiblioteket har stängt. Fri entré till alla aktiviteter.


Foto: Emelie Asplund
Under vecka 44 bjuder Göteborgs konstmuseum skolbarn i olika åldrar att fira höstlovet hos oss. Tisdag – fredag hålls skapande aktiviteter i vår kreativa verkstad Studion, på onsdagskvällen blir det filmvisning i samlingen och under flera kvällar är du välkommen till lagom läskiga ficklampsvisningar. Höstlov innebär ju också läslov! Därför har vi laddat upp med barnböcker för olika åldrar på temat Staden. Kryp upp i soffan i Studion eller sjunk ner i en puff och läs en bok tillsammans.

Om du efter alla läskigheter behöver sitta ner en stund, så kan du lyssna till Höstlovskören som sjunger på Göteborgs Konserthus. Onsdagen den 1 november anordnas det konsert efter flera dagars repetition.

höstlov, avenyn, universeum
Mellan 21 oktober och 5 november är Creepy Science tillbaka med kluriga quiz, kusliga kryp och kladdigt knep och knåp på Universeum. Utställningar och labb fylls med mängder av programpunkter och aktivitetsstationer för alla sinnen.

Copyright: Liseberg
Om du söker efter bus, spänning och kanske lite skräck, så är ett besök på Liseberg att rekommendera.
Halloween på Liseberg är i år öppet 13–15 och 20–22 okt samt 27 okt–5 nov. I år är hela 35 attraktioner öppna – alla utom AtmosFear, Kållerado och Skepp o´skoj – samt tre skräckhus. Parken öppnar klockan 12 varje dag under vecka 44. Ju senare det blir desto mer förvandlas parken till en mer spöklig miljö. I kaninlandet skrämmer dock kaninerna bort alla ovälkomna gäster och fortsätter sitt Happy Halloween.

I Trädgårdsföreningen kan du som vanligt leka i lekparken eller njuta av den färgrika naturen, men under höstlovet finns det också kostnadsfria aktiviteter att ta del av. Vad sägs om guidning i Palmhuset för barn och vuxna, bygg insektshotell som du kan ta med dig hem och lär dig om hur trädgårdens små djur vill ha det för att trivas. Det blir även visning av parkens insektshotell.

Torsdagar på Södra vägen 2 november – Pumpaparty

Publicerad

Blogg


Upplev Södra vägen! Happenings och erbjudanden torsdag 2/11 🎃

Första torsdagen varje månad bjuder Södra Vägens restauranger och butiker på extra happenings och erbjudanden. Kom och upplev Avenyns mysiga systergata!

För mer information gilla och följ på facebook.com/sodravagen

Datum för Torsdagar på Södra vägen 2017

1 juni – PREMIÄR – Smaka på Södra vägen
6 juli – Quiz
3 augusti – Trubadur
7 september – Garagesale
5 oktober – Fall Fashion
2 november – Pumpaparty
7 december – Julmys

Hitta Göteborgs bästa brunch

Publicerad

Guide, Mat & dryck

Vad passar bättre än att möta upp med vännerna på en brunch under helgen? Svar: inte mycket. Här är snabbguiden till Avenyns bästa brunchställen.

På Avenyn kan du äta en stadig brunch och därefter ta några korta kliv och snabbt komma till både shopping och sevärdheter såsom Konstmuseet, Universeum, flera konstgallerier och Röhsska museet. Här är fem heta och välsmakande tips för din helgbrunch.

Ristorante Bellora – Avenyn 6

bellora_brunch
Lördagar 12-16 kör Bellora Bellini Brunch med Pizza e Contorni! Belloras DJ spelar skön musik, baren serverar välkyld Bellini och köket serverar italienska pastarätter och goda napolitanska surdegspizzor tillsammans med contorni – italienska sidorätter som blir tillbehör.
Prisexempel: Pizza 145-175 kr, pasta 165-175 kr, italienska chark- och ostdelikatesser 125-265 kr

Le Pain Français Bistro – Avenyn 7

Brunch på Le Pain Bistro.
Välkommen till söndagsbrunch på Le Pain Français Bistro, varje söndag klockan 12-16, två sittningar klockan 12 och klockan 14. Det serveras en magnifik buffé på varma och kalla rätter uppe på takterassen. Dessutom är det en dessertbuffén du sent kommer att glömma, beståendes av ett stort urval bakelser och tårtor från bristrons eget konditori och bageri. Boka på Le Pain Français hemsida eller ring 031-790 11 09.
Pris: 229 kr (dryck (val mellan läsk, Ramlösa eller färskpressad juice) samt kaffe- och thébuffé ingår)

Joe Farelli’s – Avenyn 12

Brunch i Göteborg på Avenyn.
Varje söndag klockan 11.30 till 16 dukas en ‘all american brunch buffet’ upp på Joe Farelli’s. Här finns något för alla, allt från bacon, scrambled eggs, miniburgare, Caesarsallad, amerikanska pannkakor eller en tallrik fylld med färsk frukt. Den nyrenoverade restaurangen för tankarna till alla de diners som vi möter i det stora landet i väst. Boka bord på 031-10 58 26 eller på Joe Farelli’s hemsida.
Pris: 245 kr, barn 99 kr (kaffe och juice ingår)

Coop Konsum Avenyn – Årets Kött- och Charkuteriavdelning 2017

Publicerad

Blogg


Mångas favoritbutik Coop Konsum Avenyn prisades som Årets Kött- och Charkuteriavdelning 2017 på Dagligvarugalan, dagligvarubranschens stora pris.

Prisutdelningen för Dagligvarugalan 2017 tog plats den 21 september i Stockholms stadshus under en härlig galakväll med prisutdelning under pompa och ståt. Juryn för Dagligvarugalan består av branschexperter samt en representant från tidningen Fri Köpenskap.

Motivering: ”En avdelning som höjt sig på alla plan. Både försäljningen och nöjd kund-indexet har stigit som en raket. Bakom framgångarna ligger personalens entusiasm som sprids till kunderna genom flitigt utnyttjande av sociala medier. Avdelningen jobbar hårt både med matinspiration och exponering av det packade köttet.”

Följ Coop Konsum Avenyn på facebook.

Kulturnatta – årets största kulturmanifestation

Publicerad

Blogg


13 oktober blir en natt där hela staden bjuder på kulturella evenemang av alla slag. På och kring Avenyn kan du utforska en bred blandning av aktiviteter under Kulturnatta.

Teatrar, gallerier och scener har öppet hus under kvällen, liksom många föreningar och kyrkor. En härlig blandning av stort och smått, brett och smalt. Under Kulturnatta är trösklarna till kulturens portar ovanligt låga och öppettiderna är generösa. Många arrangörer hoppas på både ny och gammal publik och bjuder ofta på något extra. Känn dig därför riktigt välkommen till Kulturnattas alla arrangörer – de kommer att ta väl hand om dig!

Programmet på och kring Avenyn och Götaplatsen i urval:

Alae

Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. Ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoven-tolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna.
Stora Teatern, Kungsparken 1, klockan 19–20.30

Konstglas från Magma Art Glass i Transjö

Till Kulturnatta tar Magma Art Glass med sig frihandsblåsta glasverk inspirerade av Smålands naturliga mångfald.
Unikt Glas, Kristinelundsgatan 10, klockan 18-21

Sesiún! – Irish Trad Music

TIMSIG är en förening för traditionell irländsk spelmansmusik i Göteborg Välkomna till vår session med ”Boys of Barrasodare” där du får uppleva den irländska musiken på det sättet den spelas på Irland!
Flying Barrel, Kristinelundsgatan 3, klockan 19-23.30

Förhandsvisning av utställning med Lars Rylander

Galleri Kim Anstensen, Götabergsgatan 18, klockan 18-22

DRÖMMAR – En utställning av konstnär Eva Wirén

Möt Konstnär Eva Wirén och hennes bildvärld. Färgstark och intuitiv konst i alla storlekar och prisklasser. Ateljén ligger i historiska lokaler vid Kronhuset mitt i centrala Göteborg.
Q´ente Atelje, Postgatan 4, klockan 18-21

Konst på Kaffet

Konst kommer i många former, en av dessa är konstformen ”Latte Art” som går ut på att göra konst av mjölken i kaffet.
A43 Avenyn 43, klockan 18-22

LadyBugFestival 2017

Foajémingel bland färgstarka konstverk, bokpresentation, filmloop, musik och gröna drinkar. Årets tema är identitet och mångfald.
Bio Roy, Avenyn 45, klockan 19.30–23

ComLab – Performance art in Kulturnatta

Communication Laboratory konstnärskollektiv (ComLab) har till Göteborgs Kulturnatta bjudit in nio stycken Göteborgsbaserade performance konstnärer till eventet “Performance art in Kulturnatta”. På Götaplatsen kommer konstnärerna att under en period av fyra till fem timmar att som en flytande konstnärskonstellation utforska durationell performance i det offentliga rummet.
Comlab, Från Karin Boyes staty till Göteborgs Konstmuseums övre trappor, klockan 16.30-21

Quiz #clubdynamo – Kulturnatta special

#clubdynamo är hänget mitt i stan för dig som är ung. Lägg dig i omloppsbana med stjärnonas quiz, fullt av kluriga frågor från en galax långt borta. Supernova-fint pris utlovas till vinnaren.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 18-19

Invigning

Sångaren och skådespelaren Timo Nieminen inviger Kulturnatta 2017 på Stadsbiblioteket, med att dyka rakt ner i den finska tango/samba/vismyllan! Ackompanjerad av Sverker Stenbäcken.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19-19.10

Äkta Spåman podcast med Hanna Hellquist

Linda Spåman möter och spår journalisten och författaren Hanna Hellquist i livesändning av Äkta Spåman podcast!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.10-20

Jarboe (US) + Father Murphy (IT)

Jarboe – länge en permanent medlem av Swans. Hon experimenterar i olika musikaliska uttryck inom den mer extrema musiken. Father Murphy – ett ockult psykedeliskt band känt för sina intensiva och sakrala uppträdanden.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-21

Läsfåtölj-Kalevala

Lyssna på uppläsningar av det finska nationaleposet Kalevala på ett tiotal språk!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-22

Bokförsäljning

Kom och fynda gallrad media. Romaner, deckare, facklitteratur, barnböcker, ljudböcker och tidskrifter. Priset per bok och tidskriftsbunt är 10 kronor.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Vik origami

Workshop i japansk papperskonst med Inga – bibliotekets origamimästarinna.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Sång med Hanna Boquist

Sång med Hanna Boquist, nyutexaminerad musikalartist från Balettakademien. Hanna har har bland annat medverkat i Taubespelen, stått på Diggiloo-scenen och turnerat runt om i Sverige med pop-gruppen Dash4.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-20.30

Öppen kroki med KV Konstskola

Kroki kommer från det franska ordet ”Croquis” och översätts på svenska till ”snabb teckning”. I modellteckning arbetar man snabbt med att skissa av modellen i olika ställningar och skapa en teckning för kroppspositionens vikigaste aspekter.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-23

EDENI spelar världsmusik på sitt sätt

Gruppen EDENI gör egna låtar inspirerad av musik från olika genrer och världsdelar. Vemod, upprördhet, sväng och eufori i en salig och ibland osalig blandning.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 21.10-22

Kvällsbeat med Lunchbeat Göteborg

Lunch Beat Göteborg, som brukar ordna lunchdans på olika platser, gästspelar hos oss för att avsluta Kulturnatta med ett riktigt sväng. Live-DJ spelar och vi dansar tillsammans på Trappscenen den sista timmen.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 22-23

Öppen verkstad i Studion: Gör din egen stad i papper

Längs hela Studions långvägg har en kartbild av en stad målats upp. Under kvällen står material framdukat för eget skapande. Med enkla medel fyller du väggen med hus, broar och allt annat som kan finnas i en stad. Passar för barn, ungdomar och vuxna.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19-22

Öppen visning: ”Rembrandts Batavernas trohetsed”

Ta chansen att se ett av konsthistoriens mest kända verk! Vi tittar på Rembrandts enda monumentalmålning, Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, målad på 1660-talet i Amsterdam. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Öppen visning: ”Mannen i konsten”

Följ med på en vandring genom museets salar med mannen i fokus. Vi tittar på olika tiders mansskildringar och undersöker skiftande ideal och normer för både klädda och oklädda män. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Hellmans Drengar

Hellmans Drengar vill vara Sveriges modigaste manskör. Detta mod vill de förmedla genom att vara normkritiska i allt de gör och på så sätt ifrågasätta den traditionella mansrollen. Upplev en konsert som spänner över många olika musikstilar.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 20-20.30

The Magnolia

The Magnolia är ett soulband från Göteborg. En intim konsert på Etagen, där nerv och närvaro blandas med soul, pop, blues och rock.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 21.30-22.15

Children of the revolution?

”Children of the revolution?” är en performance och ett körverk som utgår från 12-åringars tankar, framförda av konstnärerna Karin Sandberg och Vilda Kvist. De har tagit del av ungdomars berättelser genom intervjuer och skriv-workshops.
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen, klockan 20.30-20.50 (dessutom öppet 18-22)

Offstage

Vackert barhäng till klassisk livemusik av eldsjälar ur Symfonikerkollektivet. Offstage bjuder på kreativa konserter med oslagbar närvarokänsla och stort hjärta. Denna kväll tar man plats i Konserthusets garderobshall.
Konserthuset, Götaplatsen 8, klockan 20–23

Nominera till Årets Avenyföretag 2017

Publicerad

Blogg


Nu har du chans att påverka vilken verksamhet på Avenyn och kringliggande gator som blir Årets Avenyföretag 2017! 🏆🌟

Vilket företag i Avenyområdet tycker du har utmärkt sig under året, gjort något nytt, utvecklats, inspirerat…?

Nominera här fram till 31/10

Utmärkelsen Årets Avenyföretag delas ut årligen i november månad av Avenyföreningen. Syftet med priset är dels att lyfta fram goda förebilder för företag inom Avenyområdet, dels uppmana andra företag till att våga satsa.

Kriterierna som de nominerade företagen bedöms utefter är:
• Nytänkande och innovationer; företagets arbete med sin egen utveckling.
• Marknadsföring – hur företaget marknadsför sig; samarbeten, annonsering, sociala medier, sponsring med mera.
• Exponering och skyltning. Hur visar företaget upp sina produkter och vilka tankar ligger bakom verksamhetens inredning och miljö?
• Kundbemötande och service; vilken service företaget ger till sina kunder och även personalens kunnighet om företagets produkter.
• Resultat, tillväxtpotential och omsättning för företaget.

Juryn består av Avenyföreningens styrelse. Vinnaren presenteras på Avenyföreningens julfest, i november, och får då mottaga diplom, ära och applåder. Vinnaren får också publicitet genom pressmeddelande, avenyn.se, nyhetsbrev och i Avenyföreningens sociala medier.

Shoppingkväll på Avenyn 29 september

Publicerad

Blogg, Shopping


Fredag den 29 september har Avenyns butiker öppet fram till kl. 21. Från kl. 18 är du välkommen att ta del av supererbjudanden och roliga aktiviteter som livemusik, tävlingar och mingel.

Fynda skor i någon av alla skobutiker eller provsmaka kaffe och choklad hos våra kaffespecialister. Fynda konst, en klocka eller glas och porslin. Kosmetika, sport och senaste höstmode. Det finns garanterat något som faller dig i smaken!

Vi uppdaterar med medverkande butiker, erbjudanden och aktiviteter närmre inpå så följ eventet för att hålla dig uppdaterad.

På facebook uppdateras evenemanget kontinuerligt. Gå med i eventet på facebook och följ för senaste nytt: Shoppingkväll på Avenyn

Översta foto: Mikael Miettinen

Kopparhuset på Avenyn är Västsveriges smartaste fastighet

Publicerad

Blogg


Kopparhuset på Avenyn 31-35 har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan i Göteborg.

I Kopparhusets unika butiker i bottenplan, med höga skyltfönster och moderna interiörer, huserar bland annat Holmens Herr och Tommey Hilfiger.

Bakom priset står Fastighetsägarna och mässarrangören Easyfairs. Ny- och ombyggnationen av Kopparhuset har resulterat i en helt Co2-neutral fastighet mitt i centrala Göteborg. Geoenergi hämtas från ett 40-tal hål på 300 meters djup i berglagret till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel.

Motivering Västsveriges smartaste fastighet 2017:
”Genom ett mycket ambitiöst miljö- och energiarbete har man lyckats uppnå minimal energiåtgång helt fri från Co2. Fastigheten har dessutom med sin spännande arkitektur och unika butiker bidragit till att skapa en modern och internationell känsla för stadskärnan i Göteborg.”

– Det här priset är ett väldigt fint kvitto för oss. Just Kopparhuset blev för oss startskottet på utvecklingen av Avenyn. Det är en ny- och ombyggnation som har bidragit till klimatsmart teknik, spännande arkitektur, internationell atmosfär och fler centrala hyresrätter, vilket känns väldigt bra, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i Göteborg.

Upptäck Engelbrektsgatan

Publicerad

Avenyns sidogator, Guide, Mat & dryck, Shopping

lasse på heden, minigolf, göteborgs golfpark
Långa Engelbrektsgatan sträcker sig från Aschebergsgatan i väster till Skånegatan i öster, här finns en mängd olika företag inom lika många branscher, i denna guide kan du läsa om några av dem.

Mest känd utmed denna gata är nog Göteborgarnas klassiska gatukök, Lasse på Heden. Här har det sedan länge serverats det bästa moset i stan och är ett givet ställe att inta en hamburgare eller korv med gôtt mos. Precis bredvid gatuköket finns under de varmare månaderna möjlighet att testa golfskickligheten, på Golfparken Göteborgs äventyrsgolfbana finns både vattenhinder och bunkrar du ska ta dig över och förbi. Med tillhörande glasscafé kan du här inta efterrätten efter en hård match.

Om det mot all förmodan bli en ”hård” match på golfbanan hittar du Apotek Biet rakt över gatan upp mot Avenyn, här hittar du både receptfria och receptbelagda mediciner samt även apotekets skönhetsprodukter. På samma adress finns också Laserkliniken som med medicinskt utbildad personal med 16 års lasererfarenhet utför allt från klassisk ansiktsbehandling, Restylane, Botox, Fillers, hårborttagning med mera. I butiken kan du också inhandla skönhetsprodukter. För skönhetsvård och behandlingar kan du också titta in hos Dermakliniken längre upp på Engelbrektsgatan mot Avenyn. Här erbjuder man både ansikts- och kroppsbehandlingar samt medicinskt inriktade behandlingar – allt från ögonplastik till injektions- och laserbehandlingar.

För att hitta hälsoprodukter från naturen är ett besök hos Hälsokostproffset på Engelbrektsgatan 30 att rekommendera, här hittar du allt från sandaler till medicinska hälsokostprodukter.

När kvällen närmar sig och du letar efter en restaurang att slå dig ner på så finns det flera stycken utmed denna gata, alla med olika inriktningar. Längre ner på Engelbrektsgatan mittemot Heden ligger Athena, här serveras traditionell grekisk mat i den familjära restaurangen där du kan njuta av både små och stora rätter till bra priser. Om du vill återvända ner till Medelhavet och dess matkultur så hittar du på andra sidan Avenyn, väster ut i korsningen Engelbrektsgatan/Arkivgatan, Caleo. En restaurang som hämtar inspiration från Medelhavets alla länder och dess mat både i smaker och råvaror. En restaurang med personlig och välkomnande stämning där man får vara ute i god tid för att få ett bord, annars kan du avnjuta ett glas i baren.

qc corner, vasa kyrkan
Saknar du en festblåsa för kvällen, så gå in mellan de två lejonen som vaktar entrén utanför QC Corner. Här inne finns kläder, skor och accessoarer för kvinnor, från många av världens mesta kända modeskapare och med en konstnärlig skyltning finns inspiration för hitta din perfekta outfit.

Högst upp på Engelbrektsgatan tornar byggnaden upp sig, som du faktiskt kan se hela vägen när du går uppför gatan, som ett mål i sig att komma till. Vasakyrkan är över hundra år gammal, och byggdes 1909. Själva byggnaden har en tidstypisk inredning, med inslag av jugend, romansk arkitektur och nationalromantik. Idag är det andakter och gudstjänster fler gånger i veckan.

Hitta till Engelbrektsgatan

Engelbrektsgatan når du genom att ta spårvagn 2, 3, 4, 5, 7, 10 eller busslinje 18, 19, 52, 55 eller 753 och hoppa av vid hållplats Valand. Du går sedan söderut på Avenyn och Engelbrektsgatan korsar sedan Avenyn där spårvagnarna kommer upp på Avenyn.

Du kan även kliva av hållplats Berzeliigatan via spårvagn 4 eller 5 samt med busslinjerna 50, 52, 186, 513, 601, 610, 753, 758, Röd Express, Grön Express och flygbussarna. Då går du norrut mot Heden och Engelbrektsgatan korsar sedan Södra vägen som du redan befinner dig på.

Om du kommer med bil kan du parkera på Heden, Engelbrektsgatan.

Läs på inför ditt besök till Avenyområdet under vår flik Bra att veta där hittar du mer information om kollektivtrafik, parkeringar med mera.

FEI Europamästerskapen i Ridsport Göteborg 21-27 augusti

Publicerad

Blogg


Stor hästfest i hela Göteborg när den europeiska ryttar- och köreliten gör upp om medaljerna i fyra olika discipliner.

Under en spännande och händelserik vecka samlas Europas bästa ryttare och kuskar i Göteborg för att göra upp om de ädla medaljerna. Under Longines FEI Europamästerskapen i Ridsport förvandlas hela staden till arena med tävlingar och aktiviteter på Ullevi, Heden och i Slottsskogen. Disciplinerna är hoppning, dressyr, körning fyrspann och paraddressyr (dressyr för funktionsvarierade). Under veckan koras såväl vinnande lag som individuell europamästare i samtliga discipliner.

Fyrspannskörningen och paraddressyren på Heden har fri entré precis som fyrspannets rafflande maratonmoment som går från Heden till Slottsskogen under lördagen. Biljetter säljs till hoppningen och dressyren på Ullevi. Måndagen den 21 augusti invigs mästerskapet med en spektakulär invigning på Ullevi med fri entré.

Om Longines FEI Europamästerskapen i Ridsport Göteborg 2017
21-27 augusti
4 discipliner
300 av Europas bästa ryttare och kuskar från 30 länder
590 hästar
1000 volontärer
Kapacitet för 27 000 ridsportfans på Ullevi dagligen
400 medierepresentanter

Tävlingsplatser
Ullevi: Arena för dressyr och hoppning.
Heden: Tävlingsplats för körning fyrspann samt paradressyr. Här kommer också att finnas ett shoppingområde med ca 120 utställare samt uppvisningar och aktiviteter för hela familjen. Till Heden är det fri entré hela veckan.
Slottsskogen och staden: Extra spektakulärt blir det när fyrspannets maratonmoment under lördagen går genom centrala staden från heden till Slottsskogen där hinderbanan placeras.

Evenemanget genomförs i nära samverkan mellan Svenska Ridsportförbundet, Got Event AB samt Göteborg & Co.

Kulturkalaset på Avenyn

Publicerad

Blogg


Nu exploderar Göteborg i över 1200 aktiviteter med fri entré för alla smaker och åldrar – opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film. Här guidar vi till allt som händer på och kring Avenyn.

Här nedan är några axplock av vad mer som är på gång under veckan. Här finner ni hela programmet för Göteborgs Kulturkalas 2017.

Konserter på Götaplatsen


På Götaplatsen finns Kulturkalasets största scen. Från publikplats kring Poseidon får du uppleva stora artister och orkestrar. Allt från rock, balett, pop och klassiskt till körsång. Några av höjdpunkterna:

16/8 – Kalaset invigs på bästa sätt med en exklusiv konsert: Popical: Magnus Carlson med Weeping Willows och Symfonikerna, dirigent är Santtu-Matias Rouvali, orkesterns nye chefdirigent. Därefter blir det dansbandsfest med folkkära Arvingarna och Lotta Engberg.

17/8 – Torsdagskvällen inleds med Göteborg Wind Orchestra med Samuel Ljungblahd och Ida Sand som bjuder på soulklassiker från bl.a. Stevie Wonder, Ray Charles och Aretha Franklin. Sen blir det hiphop för hela slanten med Parham gästad av Rebecka & Fiona och Mwuana. Konsertkvällen avslutas med ett svängigt musiksamarbete när Damn! uppträder med artisterna och musikerna Kristin Amparo, Shirin och Sabina Ddumba.

18/8 – Fredagen gästas av Bohuslän Big Band med Sinne Eeg som hyllar Ella Fitzgerald, en av de absolut största jazzvokalisterna genom tiderna. Svenska DJ-, electro- och houseduon Nause tar sen över scenen. Sveriges ösigaste band Teddybears avslutar kvällen.

19/8 – Lördagen bjuder på Symfonikernas klassiska kulturkalaskonsert vars första del direktsänds på storbildsskärm följt av hyllningsakten ”Love is all” till The Beatles med kör, solister. Kvällen får en pampig avslutning med den libanesiska mega- och världsstjärnan Nawal El Zoghbi.

20/8 – RIX FM Festival med bl.a. Icona Pop, Danny Saucedo, Jakob Karlberg, Joakim Lundell feat. Arrhult, Kamferdrops, Benjamin Ingrosso, Nano, Molly Sandén och Anton Hagman.

Se hela programmet för Götaplatsen

Göteborgs Konserthus

Göteborgs Symfoniker bjuder in till flera evenemang: förutom konserter också pianofestival och handarbeteskonsert.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum bjuder på öppna visningar och knattevisningar.

Göteborgs konsthall

Gå på konstutställning och konstnärssamtal på Göteborgs Konsthall. Konstvisning, konstquiz och stubintrådworkshop för barn.

Göteborgs Stadsteater

Visning av Göteborgs Stadsteater (biljett krävs). Fredag 18 augusti presenteras spelåret med aktuella regissörer och skådespelare från Göteborgs Stadsteater och Backa Teater.

Biograf Göta

Biograf Göta visar filmer hela veckan med bland annat operan Otello inspelad från Royal Opera House i London och dokumentärfilmen om Eva Eastwood, Eva – en lyckost.

Bio Roy

Punkfrossa när ett antal Göteborgsband ockuperar Bio Roy den 18 augusti. Insläpp 18.00-18.30, på scen 18.30-23.00, fri entré, 18-årsgräns, bar i paus.

Stadsbiblioteket

Fullt program med bland annat podcastinspelning, visningar, utställningar, barnaktiviteter, språkträffar, högläsning och samtal på Stadsbiblioteket.

Lorensbergsteatern

Följ med på rundvandring i anrika Lorensbergsteatern som nyligen fyllde 100 år. *Biljett finns att hämta i Higabs bod på Kronhusgården en timme före programstart.

Hammarkullekarnevalen på Avenyn


Hammarkullefestivalen gästar återigen Göteborgs Kulturkalas. Dansare och musiker bjuder på en färgsprakande och musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Fjädrar, dräkter och trummor skapar en skön rytm och karnevalsstämning för både stora och små. Karnevalen avgår från Götaplatsen 20/8 kl. 13

Valand

Hårdrock från nu och då på onsdagskvällen på Valand. Bugg för hela slanten torsdag 17/8 på Valands festvåning. Buggkurs kl. 18-19 följt av Streaplers som spelar både gamla och nya låtar kl. 19-23.30. Victoria Tolstoy spelar på torsdag 20-22.

Avenyn 18

Festplats på gatan med varité, teater, dans och musik.

Stora Teatern

Konserter, podcastinspelning och samtal på Storan och fullt av aktiviteter, mat och underhållning i Stora Teatern-området

Bältespännarparken

Bältespännarparken skapar ett kulturellt utropstecken mitt i Kulturkalasets huvudstråk. Det stora cirkustältet och parken fylls av ett rikt och varierat program dagligen med spännande workshops, seminarier, tävlingar, mat, musik och teater. Se hela programmet för Bältespännarparken.

Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen

Kulturkalaset 2012
Under trädkronorna sprudlar det av konst, kultur och aktiviteter för dig och dina vuxenkompisar. Nordens största barnkulturfestival fylld med 350 spännande saker att göra såsom sagofest, prova på-cirkus, tropiskt disco, skapa med wellpapp eller sy din drömoutfit tillsammans med dragqueens. Se hela programmet för Barnens Kulturkalas.

Sommaraktiviteter på Avenyn

Publicerad

Blogg, Guide

Avenyn lockar många strosande semesterflanörer med sina breda trottoarer och fina restauranger, butiker, konst och populära uteserveringar. Och det finns mycket mer att upptäcka, både på Avenyn och de mysiga parallellgatorna. Här får du tipsen för både stor och liten!

Sommar på Universeum

Det är full rulle för hela familjen på upplevelsecentret Universeum, varje dag i sommar. Spana på hajar, quiza, kom nära en orm, gå på safari i regnskogen och mycket mer! Universeum har sommaröppet kl. 10-20 alla dagar 1 juli–20 augusti. Här hittar du programmet.

Torsdagar på Södra Vägen

Första torsdagen varje månad bjuder Södra Vägens restauranger och butiker på extra happenings och erbjudanden. Kom och upplev Avenyns mysiga systergata! 6 juli är det Quiztorsdag och 3 augusti är det Trubadurtorsdag.För mer information gilla och följ på facebook.com/sodravagen

golfparkenheden, heden, avenyn, golf

Äventyrsgolf och beachvolley på Heden

Exercisparken på Heden är väl värt ett besök på sommaren vare sig du är Göteborgare eller här på besök. Utmana kompisarna eller familjen i en runda på Äventyrsgolfen som kantas av vattenfall, vattenstenar och fina växter. Öppet alla dagar 10-22. Basket, boule, beachvolleyboll, löparbanor och en stor lekplats är några fler av aktivitetsmöjligheterna som finns i området.

Tr‰dgÂrdsfˆreningen Gˆteborg, Tr‰gÂrn,

Fullt program i Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningens sommarprogram erbjuder roligheter för stora och små med bland annat kaktusutställning i Växthuset, historisk utställning i Palmhuset, rosguidning och barnteater. För dig som vill röra på dig under sommaren bjuder Friskis och Svettis på två gratispass: Sommaryoga på måndagar 10.30-12 och Sommarträning på onsdagar 17.30-18.30.

Att gå på konsert eller föreställning i Trädgårdsföreningen är något utöver det vanliga. Träden och den genuina omgivningen ger en vacker inramning till evenemangen. Årens konserter är: 30/6 Laleh, 22/7 Per Gessle, 26/7 Badjävlar, 2/9 Kapten Röd

Stadsbiblioteket

Gillar du att skapa, pyssla, rita och måla? Varje fredag kl. 30 juni-2 augusti är konstnären Lovisa Sköld på plats och visar dig roliga tekniker och Do It Yourself-pyssel. Sommarprogrammet är även fyllt av annat såsom picknicks med olika teman, kul på bokbussen, sommarkollo med serier och kodning- ja här finns massa roliga aktiviteter! Kolla in Stadsbibliotekets sommaraktiviteter på hemsidan.


Copyright: Kim Svensson/Göteborg & Co

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum finns en av norra Europas främsta konstsamlingar. Här samsas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och van Gogh med samtida konstnärer. Just nu ges ett unikt tillfälle att få se ett av Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Välkommen att vandra genom salarna från renässans till nutid för att lära känna dina favoriter eller upptäcka nya!

Utställningar på Hasselblad Center

Lär dig mer om kamerans utveckling, samarbetet med NASA och Erna och Victor Hasselblad, personerna bakom kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen i den permanenta utställningen Hasselblad and the Moon. 3 juni–17 september visas också Gaza Works med Kent Klich. Kent har fotograferat livet i Gazaremsan sedan början av 2000-talet med målet att erbjuda alternativa bilder till massmedias kortlivade, sensationslystna bevakning. Med ett djupt intresse för personliga berättelser och en tonvikt på samarbeten, fokuserar han på krigets konsekvenser i vardagen.

Utställning och guidade visningar på Göteborgs Konsthall

Under sommaren presenterar Göteborgs Konsthall ”Vet din mamma var du e?”, en stor separatutställning med konstnären Klas Eriksson. Utställningen tar sitt huvudsakliga uttryck genom foto, måleri, performance, video och skulptur. Om du vill få en fördjupad bild av “Vet din mamma var du e?” så guidar Konsthallens kunniga värdar under en 30 minuter lång visning av utställningen varje lördag, både på svenska och engelska. Det är fri entré och ingen föranmälan behövs.

HOP-ON HOP-OFF – guidad busstur genom Göteborg

Hoppa på Strömmas buss vid Valand, utanför Stora Teatern eller på Korsvägen och upplev stadens mest sevärda platser. Turer dagligen var 30:e-60:e minut mellan 10.30-16.30 fram till 27 augusti. Se hemsidan för mer information samt detaljerad tidtabell.


Foto: Tommy Holl

Större evenemang och konserter i Göteborg:

– Fira midsommar i Trädgårdsföreningen, 23 juni
– Cold Play på Ullevi, 25-26 juni
– Laleh i Trädgårdsföreningen, 30 juni
– Världsungdomsspelen i friidrott på Ullevi, 30 juni-2 juli
– Partille Cup, 3-8 juli
– Gothia Cup, 16-22 juli
– Per Gessle i Trädgårdsföreningen, 22 juli
– Badjävlar i Trädgårdsföreningen, 26 juli
– Håkan Hellström på Ullevi, 28-29 juli
– Way Out West, 10-12 augusti
– Göteborgs kulturkalas, 16-20 augusti
– EM i Ridsport, 21-27 augusti
– Galleriscenen på Götabergsgatan, 18 augusti
Fler evenemang på och kring Avenyn

Översta bilden: Copyright: Jennie Smith/ Göteborg & Co 073-678 52 13

Gothia Cup = Fotbollsfest!

Publicerad

Blogg

gothiacup
16-22 juli förvandlas Göteborg till en färgsprakande festplats för fotbollsälskande barn och ungdomar.

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar, varje år deltar runt 1650 lag från 80 nationer. Turneringen är en mötesplats för världens barn och ungdomar i åldern 11-18 år oavsett religion, hudfärg, kultur eller nationalitet. Med fotboll som den gemensamma nämnaren vill Gothia Cup skapa möten. Möten som ger kunskap och leder till utveckling på och utanför planen.

Heden är hjärtat av Gothia Cup. Heden är en anrik plats för fotbollen i Sverige, här spelades nämligen den första fotbollsmatchen på svensk mark. Året var 1892 och matchen gick mellan Örgryte IS och IS Lyckans soldater. Här hittar du även Gothia Heden Center, ett stort evenemangsområde där det anordnas roliga aktiviteter och tävlingar. Här finns också souvenirförsäljning, food court och Taste The World. Givetvis spelas det fotboll också! Mängder av matcher avgörs på planerna på Heden. Här upplever du den stora folkfesten!

Världens största handbollsfest – Partille Cup 3-8 juli

Publicerad

Blogg

partille_cup_700x350_Savehof_Lugi
Upplev världens största och mest internationella handbollsturnering för ungdomar som spelas i Göteborg 3–8 juli med Heden som det största spelcentrat.

Partille Cup har spelats varje år sedan 1970 och och har utvecklats till världens största och viktigaste ungdomsturnering i handboll. I år tar turneringen emot runt 650 flicklag och 520 pojklag. Partille Cup i år slår alla tidigare rekord när det gäller antal deltagare (22 500) och antalet lag (1 185).

I hjärtat av turneringen ligger Heden Center som är en stor mötesplats för spelare, ledare och publik.

Partille Cup avslutas med finaler på Heden Arena (7000 åskådare) lördag den 8 juli.

Parallellt med Partille Cup löper dessutom European Open Championship där 16 av Europas bästa U17-lag gör upp om titeln, i år är det killarnas tur. Finalen i EOC äger rum i Scandinavium på fredag den 8 juli.

Bind din egna midsommarkrans

Publicerad

Shopping

Snart dags för midsommar och den traditionsenliga blomsterkransen. Aldrig lyckats med att binda din egen midsommarkrans? Vi har alla tips och tricks, steg för steg.

– Många väljer att köpa en färdig men många kommer även och köper buketter med blommor och gör det själv. Det är mysigt och lite tradition att binda själv, säger Anna-Lena Wigton på Aveny Blommor som visat oss hur man gör.

1. Använd en grön kvist, gärna en ruskus, som stomme istället för ståltråd – det blir både stadigare och naturligt grönt. Se till att kvisten är tillräckligt lång för att nå runt huvudet.
krans5

2. Välj blommor som antingen passar dina kläder eller som är typiska midsommarfärger: gult, blått och vitt. Här har vi gula rosor, vit brudslöja, vita krysantemum och blåklint. Tre eller fyra olika blommor funkar bäst.
krans1

3. Klipp till blommorna så att de inte är överdrivet långa (som på bilden).
krans2

4. Lägg ihop en av varje blomma till små knippen eller buketter och fäst dem med hjälp av spol- eller ståltråd. När du har blommorna som knippen är det mycket enklare än att binda fast dem en och en och det blir bra spridning och tjocklek på kransen.
krans3

5. Vira några varv runt knippet, lägg ner tråden och samla ihop ett nytt knippe. Sätt knippena med lite mellanrum och om du tröttnar kan du enkelt lägga ner kransen en stund. Ståltråd gör att det sitter fast ordentligt.
krans4

6. Fortsätt helt enkelt tills kransen når runt huvudet, fäst återigen med ståltråd och vips, så är kransen klar och midsommar är redo att firas. Och du, om du binder den tidigt på morgonen så överlever den enkelt om du duschar den med lite vatten, lägger den i plast eller cellofan och sedan har den i kylskåpet.
krans6

Känns det fortfarande krångligt? Hälsa på hos Aveny Blommor och fråga dem om hjälp, eller spana in deras hemsida. Butiken finns på adressen Avenyn 23. Och för dig som redan har tekniken inne, så har vi tre värdefulla tips.
1. Bind på en ruskus.
2. Bind fast blommorna som små knippen istället för en och en.
3. Sätt knippena lite snett, så blir kransen bredare.

Lycka till!

Premiär för La Terrasse by Port du Soleil

Publicerad

Events, Kultur & nöje, Mat & dryck


Äntligen öppnar Trädgår’n upp sin nya restaurang La Terrasse by Port du Soleil som flyttar in på uteserveringen hela sommaren! Med premiär torsdagen den 8 juni från kl. 20.00 så kan man njuta av den vackra och gröna oasen mitt i stan.

I sommar blir det nya restaurang- och nattklubbsupplevelser på Trädgår’n. I samarbete med Port du Soleil och S.P.I.C.E Sushi öppnar man upp för en mat och nöjesupplevelse utöver det vanliga – La Terrasse by Port du Soleil Uteserveringen är helt ombyggd och erbjuder nu sittningar i Cabanas. Här kommer man kunna avnjuta goda drinkar i solbäddar, mat från S.P.I.C.E sushi eller varför inte spela en omgång boule.

Innan natten är slut så drar Port du Soleil igång nattklubben. Med olika artister under hela sommaren blir det en nattklubb där allt kan hända och där normalt är tråkigt.

Öppet tisdagar till lördagar från kl.16.00
För bordsbokning, meny och övrig info besök Trädgårn’s hemsida

Göteborg konstmuseum byggnadsminneförklarat

Publicerad

Blogg


Den 25 april blev Göteborgs konstmuseum byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen. Byggnadsminnesförklaringen ska bevara museets fasader och utställningsrummen. Samtidigt blev alla ursprungliga delar av Götaplatsen förklarade som byggnadsminne.

Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen byggdes mellan åren 1919-1923 och stod klart i samband med firandet av Göteborgs 300-årsjubileum och den så kallade Jubileumsutställningen. Byggnaden ritades av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson och är influerad av den romerska antiken och den svenska 1920-talsklassicismen.

Den 25 april blev Göteborgs konstmuseum byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen. Det blev därmed det 28:e byggnadsminnet i Higabs bestånd. I motiveringen skriver man bland annat att ”byggnaden och dess mäktiga arkad har kommit att bli en ikonbyggnad med starkt symbolvärde för Göteborg”. Byggnadsminnesförklaringen ska bevara museets fasader och utställningsrummen. Samtidigt blev alla ursprungliga delar av Götaplatsen förklarade som byggnadsminne. Poseidon med kar och podium ska bevaras liksom omgivande markbeläggning med Fjäråsgnejs. Ingrepp får inte göras i trappor och murar. Ursprungliga pollare, smidesdetaljer och armaturer ska bevaras. Även markbeläggningen med klinkers runt Stadsteatern ska bevaras.

Parklet på Teatergatan i sommar

Publicerad

Blogg


I sommar kan du njuta av Teatergatan på ett nytt sätt när en parkeringsyta tillfälligt omvandlas till ett vistelserum.

En parklet är en sorts minipark, vanligtvis tillfällig, som anläggs i parkeringsrutor. Tanken med parklets är att omvandla trafikrummet till vistelserum för förbipasserande, med grönska, sittplatser och kanske konst eller en enklare servering.

Trafikkontoret inrättar i sommar tre eller fyra parklets på försök i centrala Göteborg. En av dessa blir på Avenyns systergata Teatergatan. En landskapsarkitekt skissar just nu på hur de ska se ut – önskemålet är att de ska knyta an till årets 2021-tema, Grönt och skönt, med inriktning mot stadsodling. Strax efter midsommar beräknas parkleten vara på plats.

Bilden nedan är en visionsbild på hur sommarens parklet på Teatergatan kan komma att se ut. Ytan för parkleten kommer att bli ca 8 meter.

Foto på vattenspelet profilerar Avenyn 2017

Publicerad

Blogg


Avenyföreningen har valt ett foto över det nya vattenspelet som Avenyns officiella foto 2017. Det nya vattenspelet som kompletterar Poseidon på Götaplatsen ställdes klart förra året och är första delen av upprustningen av Avenyn. Bilden är tagen av fotograf Anders Wester på Göteborgs bildbyrå.

– Vi har sett att vattenspelet är ett mycket populärt motiv i sociala medier. Vi är också stolta över platsen och att ombyggnationen av Avenyn och Götaplatsen äntligen påbörjats, säger Avenyföreningens vd och centrumledare Jessika Wassberg.

Varje år väljer Avenyföreningen en bild som blir Avenyns officiella foto. 2017 sökte Avenyföreningen ett foto med en levande, grön, skön och kontinental känsla. Därför kontaktades ett stort antal fotografer som ombads att skicka in sina bästa Avenybilder från 2016 och 2017. Den bild som valdes är tagen av göteborgsfotografen Anders Wester, Göteborgs bildbyrå. Fotot kommer att användas i både tryckt och digitalt material.

– Nu är det viktigt att Avenyföreningen, politiker och tjänstemän arbetar vidare för att upprustningen fortsätter så att hela Avenyn får ett utseende värdigt en paradgata! avslutar Jessika Wassberg.

Anders Wester om fotot:
– Jag ville få till en positiv bild av vattenspelet som går bra ihop med omgivningen. Dagen till ära var Konserthuset delvis klätt i grönt och Konstmuseet var upplyst i sin normala gula färg. Jag ville då få med lite grönt och gult i vattenspelet men samtidigt ytterligare några färger som harmoniserade med flaggan uppe till vänster. Efter lite väntan dök de rätta färgerna upp och bilden blev ett faktum.

– Som fotograf är man mycket beroende av ljus i alla dess former, såsom ljussättningar av gator, torg, hus, statyer, osv. Ser vi på Götaplatsen tycker jag man har lyckats mycket bra då samtliga ytor är upplysta på ett stämningsfullt sätt. Ljussättningen av vattenspelet är ju en liten attraktion i sig som går igen på fasaderna längre ned på Avenyn. Tänk om man kunde ha samma tänk på andra platser i stan, vilken vacker stad vi då skulle bo i, avslutar Anders.

West Pride sätter färg på Göteborg 7-11 juni

Publicerad

Blogg

WestPride_hbtq6_700x350
Nu vajar regnbågsflaggorna i Göteborg och West Pride 2017 intar snart staden med sin unika konst- och kulturfestival.

West Pride är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. Festivalen uppmuntrar till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och Västra Götalandsregionen som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.

West Pride pågår mellan 7 och 11 juni och har ett brett utbud av bland annat musik, sång, dans, teater, film och utställningar. De flesta programpunkterna hålls i i Regnbågsparken (Bältespännarparken), en plats för häng, upplevelser, överraskningar, glada skratt och nya möten. Regnbågskvarteret vid Götaplatsen är festivalens andra centrum. På Artisten (Högskolan för Scen och Musik), Stadsbiblioteket, Världskulturmuseet, Konstmuseet, Riksarkivet och Bio Göta kommer de flesta seminarier, debatter, filmvisningar, föreläsningar och andra punkter att äga rum.

Den avslutande Regnbågsparaden 10 juni som i år ändrat dag till lördagen är en färgsprakande fest, en öppen manifestation och en normbrytande politisk kamp för att verka för ett inkluderande samhälle och tillsammans skapa en öppen stad. Regnbågsparaden startar med samling kl. 14 vid GöteborgsOperan och går sen upp till Götaplatsen.

West Pride har fri entré till nästan allt och alla är välkomna!

Se hela programmet på westpride.se.

Extra grönt på Götaplatsen även i sommar

Publicerad

Blogg


Förra året stod Poseidon i ett hav full av grönska. Även i år är det extra grönt på Götaplatsen, dock i en lite mindre skala.

Nu har Poseidon omringats av blommor och grönska i blomsterurnor och ekfat. Bland dessa kommer även cafémöbler att placeras ut. Vid muren upp mot konstmuséet står 10 träd samt soffor. Och två grönskande hästar pryder trappan upp till Konstmuseet och Konsthallen.

Avenyns parkeringsguide

Publicerad

Guide, Hotell & service, Parkering

parkering, avenyn
Ska ni ta bilen till Avenyn och är osäker på var ni ska ställa bilen eller vilken parkeringsplats som är billigast? Här kommer en guide till bilparkeringarna i Avenyområdet!

För att se en detaljerad karta på samtliga parkeringar i området gå in på Göteborg Stad. Du kan också ladda ner appen Parkering Göteborg där man både kan hitta till och betala på stadens alla kommunala avgiftsparkeringar, drygt 42 000 platser.

Heden

När du parkerar på någon av de 943 platserna på Heden når du snabbt och enkelt många av Göteborgs attraktioner och affärer.
Här finns tre stora bilparkeringar: Heden Exercishuset (385 platser), Heden Sten Sturegatan (371 platser) och Heden Engelbrektsgatan (187 platser). Hedens parkeringsplatser har en taxa på 17 kronor/timme alla dagar från klockan 08 till 22. Övrig tid gäller 2 kronor/timme.

parkeringgoteborg.se finns mer info och en karta över parkeringarna på Heden.

Heden Idrottsgården

En mindre parkering med närhet till både Heden och Gamla Ullevi, 11 platser. Taxa 17 kronor/timme alla dagar 8-22. Övrig tid 2 kronor/timme. Mellan klockan 07-17 får du max parkera 3 timmar här.

P-hus Avenyn

Områdets största parkeringshus med infart via Kristinelundsgatan. Här finns smarta lösningar för boende och för de som önskar dags- eller månadskort. P-hus Avenyn har 500 platser och är öppet hela dagen. För taxa se APCOA PARKINGs hemsida.

Parkeringshuset Lorensberg

286 platser med en taxa på 19 kronor/timme alla dagar från 08 till 22. Övrig tid gäller 2 kronor/timme.

P-hus Gösta Rahmn

Parkeringshus med 55 platser precis bakom Göteborgs Stadsteater. Taxa 19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Stora Teatern

På Stora Teaterns södra sida finns 91 parkeringsplatser med en taxa på 30 kronor/timme mellan klockan 8-18 på vardagar och mellan klockan 8-15 på lördagar. Övrig tid 2 kronor/timme. Max-tid 4 timmar på vardagar.

Konserthuset

Parkeringsplats bakom Göteborgs Konserthus med närheten till Götaplatsen, 37 platser. Taxa 19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Gatuparkeringar

Arkivgatan – 27 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Berzeliigatan – 14 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Chalmersgatan – 59 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Engelbrektsgatan/Chalmersgatan – 19 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Engelbrektsgatan 34, 57, 65 – 29 platser
20 kr/30 min 8-22, övrig tid: 2 kr/tim

Geijersgatan – 40 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Götabergsgatan – 109 platser
30 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Götabergsgatan/Studenternas hus – 22 platser
19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Johannebergsgatan – 48 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 1-7, 16 – 60 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 9 – 10 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 13 – 25 platser
Kl 11-16: 30 kr / 30 minuter, Övrig tid: 20 kr / 30 minuter

Lorensbergsgatan – 15 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Olof Wijksgatan – 34 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Stenhammarsgatan – 31 platser
20 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Storgatan 18, 24, 26, 30, 41, 47 – 90 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Storgatan 32-24 – 7 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Södra vägen 19, 23, 47 – 20 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Teatergatan – 63 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Vasagatan – 13 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kr/timme.

Vasaparken – 40 platser
15 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kr/timme.

Victor Rydbergsgatan – 16 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Parkering Rörelsehindrade

Arkivgatan, 1 plats (max 4 timmar)
Berzeliigatan, 2 platser (max 4 timmar)
Götabergsgatan, 2 platser (max 4 timmar)
Götaplatsen, 5 platser (max 4 timmar)
Kristinelundsgatan, 3 platser (max 4 timmar)
Lorensbergsgatan, 2 platser (max 2-4 timmar)
Nya Allén, 1 plats (max 2 timmar)
Stenhammarsgatan, 4 platser (max 4 timmar)
Stora Teatern, 2 platser (max 4 timmar)
Södra vägen, 2 platser (max 4 timmar)
Vasagatan, 1 plats (max 4 timmar)

Lyckad premiär för Avenyn Block Party

Publicerad

Blogg


Trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida så lockade lördagens stora kultur- och gatufest på Avenyn många glada besökare.

För första gången arrangerades Avenyn Block Party – en stor gatufest på Avenyn och Götaplatsen med fokus på kultur, konst, dans och musik. Tiotusentals glada göteborgare trotsade regn och grå himmel för att uppleva ett nytt och fräscht event. Under evenemanget som startade kl. 11.00 och slutade långt in på natten registrerades närmare 70 000 besök.

– Jättekul! Superhärlig stämning på Götaplatsen och Avenyn! Vårt mål med att skapa en stor fest med kultur i gaturummet och att locka en ny och lite yngre målgrupp infriades verkligen, säger Elin Dahlbäck, projektledare för Avenyföreningen som arrangerat dagen.
– Tyvärr var inte vädrets makter helt med oss, men totalt sett är vi mycket nöjda och ser redan fram emot nästa års Avenyn Block Party.

Hela Avenyn var som en enda stor konstutställning med live-målning av street art-konstnärer och många utställningar av lokala konstnärer. Götaplatsen bjöd besökarna på skönt häng med bland annat live-målning, DJ-maraton, odlingstält, cykelverkstad och foodtrucks. Här fanns även EM i Ridsports sex hästar målade av konstnären Shai Dahan som framöver kommer att placeras ut runt om i Göteborg för att marknadsföra tävlingen.

Även restaurangerna och butikerna gick all in för konst och musik med ett varierat utbud av olika erbjudanden, happenings, DJ:s och dagsfester.

Fotograf: Alfred Johansson, http://alfredsportfolio.se

Fler bilder från dagen finns på Avenyns facebook.

GöteborgsVarvet = Folkfest på Avenyn

Publicerad

Blogg

IMG_5795700x350
På lördag 20 maj är det dags för årets stora löparfest i Göteborg. På Avenyn väntas folkfest med fulla uteserveringar, musikframträdanden och en glad och påhejande publik.

GöteborgsVarvetveckan är numera just det, nästan en hel vecka full med löparglädje med hela sju olika lopp för både stora och små. GöteborgsVarvet är världens största halvmaraton med över 64 000 anmälda löpare. Bland deltagarna finns löpare allt från den yttersta världseliten till vardagsmotionärer. Fler än 200 000 hängivna supporters beräknas längs banan.

Även loppet CityVarvet för 14-19 åringar startar 13.00 på Götaplatsen och följer den blå linjen till målet på Slottsskogsvallen och därmed får tonåringarna också ta del av folkfesten på Avenyn och i Vasastan.

Den förste löparen i stora GöteborgsVarvet beräknas anlända runt 13.40 till Avenyn.

Götaplatsen och Avenyn är som alltid populära åskådarplatser, där många hejar fram nära och kära! På Götaplatsen finns även storbildsskärm med TV-sändning och här avgörs även ett av banans spurtpriser.

IMG_5758

Studenternas lyckliga dagar

Publicerad

Blogg, Events

student700x350
Snart ekar studentglädjen mellan Avenyns husfasader! Vi har sammanställt årets examensdagar.

Från onsdag 31 maj till fredag 9 juni blir det full rulle med examensfiranden och studentflak på stan. Minns du din egen student, ska du fira någon eller längtar du till den stora dagen?

Här är årets examensdagar:
Onsdag 31 maj
Schillerska gymnasiet, Polhemsgymnasiet, Katrinelundsgymnasiet, Bernadottegymnasiet, Ingrid Segerstedts gymnasium, Praktiska i Göteborg,

Torsdag 1 juni
Stora Holm GS, GS utbildningar, nationella program, MTG, Munkebäcksgymnasiet, Lindholmen GS, Hvitfeldtska gymnasiet, Burgården GS, Bräckegymnasiet, Aspero Idrottsgymnasium, Mikael Elias Gymnasium, Rytmus Musikergymnasiet Göteborg,

Fredag 2 juni
Lindholmens tekniska gymnasium, IHGR, Ester Mosessons gymnasium, Burgårdens utbildningscentrum, Angeredsgymnasiet

Måndag 5 juni
IT-Gymnasiet Göteborg, Jensen gymnasium, L M Engströms gymnasium, Sjölins gymnasium, Yrkesgymnasiet

Onsdag 7 juni
Drottning Blankas gymnasieskola, NTI-gymnasiet Kronhusgatan, NTI Mediegymnasiet,

Torsdag 8 juni
Cybergymnasiet, Donnergymnasiet, LBS kreativa gymnasiet,

Fredag 9 juni
Rosenhöjd GS, GS utbildningar, individuella program, Katrinelund GS, Landala GS, Högsbodal GS, Hökegården GS, Aniaragymnasiet, Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, Realgymnasiet, Sigrid Rudebecks gymnasium, SKF Tekniska Gymnasium

Se övriga friskolor här

Avenyn Block Party – vårens största gatufest!

Publicerad

Blogg


I vårens och kulturens tecken öppnar vi upp för konsten i alla dess former längs Avenyn. Spännande konstutställningar, DJ-maraton på Götaplatsen, dansuppträdanden, odlingsstationer, cykelverkstad, gött käk, heta uteserveringar samt mycket mer!

För senaste nytt och inbokade konstnärer, DJs och artister gå med och följ Avenyns facebook-event Avenyn Block Party.

Aktiviteter under dagen: (fylls på allt eftersom)

GÖTAPLATSEN

  • ✨ DJ-maraton på Götaplatsen – Line up: Saga-Åska, Åke Falk, Stina Francina, Kristo (Locus), Hannah Prescott, Melina Do Rosario (TU5EN), Juliana Zapata, DJ Demba, CHUKWU – kl. 13-20

 

  • ✨ Street Art – Livemålning av Sebastian Villabona och Sigge Cederqvist – kl. 15-20

 

  • ✨ Foodtrucks – Smarrig mat från Jammin Jamican Soulfood, Oves Food truck, KaffeLuckan och Filipino Fusion – kl. 12-20

 

  • ✨ Pop Up Shop med gratis styling hos Glossybox – kl. 12-18

 

  • ✨ My photo booth – Fota dig och dina vänner i husvagnen – kl. 12-18

 

  • ✨ Odlingstält med Aveny Blommor – kom och byt sticklingar! – kl. 12-18

 

  • ✨ EM i ridsport är på plats med sju av Shai Dahans vackert målade live-size hästar – kl. 12-20

 

  • ✨ Cykelverkstad med Sportson Patrol som servar din cykel inför våren – kl. 12-18

 

  • ✨ Pop Up Shop med Oles Döttrar – kl. 12-18

 

  • ✨ Konstutställning av Mia Herman – kl. 13-17

 

  • ✨ Livs levande Mumin är på plats på Götaplatsen! Kom och dansa loss med din barndomsfavorit. Gå med på en visning på Konstmuseet som tar dig genom Tove Janssons bildvärld kl 12.30-13 samt kl 14-14.30

 

  • ✨ Kortfilmsvisningar och popcornparty på SF Bio Göta – kl. 12.30-19.30

   

  AVENYN

  Konst av Anna Werner (t.v) och Elin Palmaer Karlsson (t.h)

   • ✨ Konstutställning med lokala konstnärer som visar upp sina alster längs med Avenyn. Konstnärer: Ylva Howard, Alva Källén, Johan Ejerblom, Essy Winnerholt, Mikel Nilsson, Erik Jordö, Christian Grubisic, Anna Werner, Melanie Luckey, Galleriques, Elin Palmaer Karlsson. – kl. 13-17, se karta längre ner för platser

   

   • ✨ L.O.C. – heter konstnärskollektivet som pyntar Avenyn och Götaplatsen, håll utkik efter deras verk!

   

   • ✨ Fototävling – med Götaplatsens Foto och Fujifilm Instax samt fotovägg. – Avenyn 45

   

   • ✨ Marley Coffee bjuder på skön reggae, gött häng och schysst stämning. – Avenyn 43

   

   • ✨ Virka blommor-skola med Deisy Design som även har premiär för sin stickade bänk och festliga priser. – kl. 10-15, Avenyn 39

   

   • ✨ Happenings och erbjudanden på utvalda märken hos Johanssons & Jedviks. – Avenyn 37

   

   • ✨ Locatelli – har Andreas Foxx som spelar på uteserveringen och Sangriaparty med Lambrusco-karaff 250 kr. – Avenyn 36

   

   • ✨ “Get your glitter on” – i sminktältet med hjälp av Kicks make up-artister – Avenyn 26

   

   • ✨ Tävling och smakprover – utanför butiken hos Flying Tiger Copenhagen – Avenyn 26-28

   

   • ✨ Kaffebar utanför Nespresso Boutique. Kom och provsmaka! – Avenyn 31-35

   

   • ✨ Dagsfest med DJ Frans Dino och AW-priser hos Vigårda Avenyn.- kl. 13-sent, Avenyn 29

   

   • ✨ Hunkemöller ger 20 % rabatt på ett helt köp av snygga underkläder. – kl. 10-19, Avenyn 29

   

   • ✨ Scandic Rubinen flyttar ut på Avenyn med DJ, gött käk och dricka. Takbaren och Delikatessen öppnar kl. 12, Avenyn 24.

   

   • ✨ Golfparken flyttar upp till Avenyn. Tävla om glass och spela 2 för 1 på Heden. – Avenyn 26

   

   • ✨ Tvåkanten har Aperol Spritz-event, specialmeny i baren och på uteserveringen. – Avenyn 27

   

   • ✨ Konstutställningen – ”The art party” hos MIVA Gallery – kl. 12-18, Teatergatan 30

   

   • ✨ Unikt Glas ger 25% rabatt på nylanserade bruksglas-serien LINDA från Glashyttan Ulven. – kl. 11-15, Kristinelundsgatan 10

   

   • ✨ Dansuppvisningar med Dansforum kl. 14 och 15, Chile Lindo kl. 17 och Raymi – kl. 18. – Avenyn 25

   

   • ✨ John Henric har festerbjudanden i butik, skönt häng och musik. Avenyn 23

   

   • ✨ Joe and the juice bjuder på dagshäng med lounge och musik. – Avenyn 22

   

   • ✨ Glassfest med Lejonet och Björnen – kl. 12-18, Avenyn 20.

   

   • ✨ Nilson shoes, Ecco och Din Sko ger 20% rabatt på hela sortimentet! Avenyn 16

   

   • ✨ Konstutställning – på Pickles med målningar och tryck av Emma och Helena Engberg. – Vasaplatsen 10

   

   • ✨ Rooftop Party – hos John Scott´s Avenyn med bra erbjudanden på gött käk och dryck – Avenyn 15

   

   • ✨ Limoncello-Party – med DJ och somriga drinkar på Joe Farelli’s. – Avenyn 12

   

   • ✨ Shuffleboard-tävlingkl. 13-17 och DJ på uteserveringen hos Hard Rock Cafe. – Avenyn 10

   

   • ✨ Brasserie Lipp – Dagsfest med Aperolscootern som serverar spritz. – kl. 13-16, Avenyn 8

   

   • ✨ Le Pain Francaise Bistro – Alla drinkar 95 kr, skumpa 99 kr och DJ i ballongkorgen. – Avenyn 7

   

   • ✨ Hotel & Ristorante Bellora – DJ på uteserveringen, Porchetta-mackor och festivalglass. – Avenyn 6

   

   • ✨ Bryggeriet – DJ, Block Party-priser i baren samt på utvalda maträtter. – Avenyn 3

   

   • ✨ Butchers Market – DJ:s på uteserveringen – Storgatan 47

   

   • ✨ Capoeira-uppvisning -, Block-grillen med finger food, DJs och liveband hos Flying Scotsman. – Storgatan 45

   

  Med reservation för ändringar. Publika toaletter finns vid Bältespännarparken, Heden och vid Avenyn 34.


  Sponsor: Fritid i Centrum

  KARTA

  Har ni frågor?
  Kontakta projektledare, Elin Dahlbäck på Avenyföreningen på elin@avenyn.se eller 073-600 44 68
  alternativt evenemangsansvarig, Sofie Lindström på Avenyföreningen sofie@avenyn.se eller 070-429 88 28

Vetenskapsfestivalen – för dig som tror att du vet allt

Publicerad

Blogg


Sveriges största kunskapsfest intar Göteborg 10-14 maj. Temat för i år är tillit. Det finns något för alla och alla aktiviteter är gratis!

Med hundratals aktiviteter runt om i Göteborg väcker Vetenskapsfestivalen på ett lättillgängligt och kreativt sätt intresse för forskning och vetenskapliga ämnen. På och runt Avenyn finns det massor av spännande aktiviteter att delta i.

Festivaltälten i Bältespännarparken utgör hjärtat av festivalen och här är det full aktivitet hela dagarna med flertalet workshops, föreläsningar, debatter och podcasts. Här finns även GG-bar, Sveriges första nörd- och e-sportbar, som serverar vegetariska rätter och ekologisk dryck. På kvällarna gästas platsen av DJ:s som spelar sina vetenskapsbeats

Foto: Dick Gillberg

Olika föreläsningar, utställningar, föreläsningar, debatter, guidade turer, teatervisningar erbjuds även på andra platser som bland annat hos Universeum och Göteborgs Stadsbibliotek.

Det finns något för alla och det är fri entré till alla aktiviteter. Hela programmet hittar du på Vetenskapsfestivalens hemsida.

Stor cykelfest på Avenyn

Publicerad

Blogg


Den 5-7 maj 2017 rullar Göteborgsgirot igång, för femte året i rad. Missa inte när eliten susar förbi på Avenyn i stadens enda Grand Prix-lopp!

För andra året bjuds elitcyklister och publik in till att uppleva det fartfyllda GP-loppet Prioritet Grand Prix på Avenyn. På en ca 1,1 km lång bana mitt i centrala Göteborg kommer ca hundra elitcyklister tävla mot varandra i denna varvtävling med tillhörande spurtpriser. Tävlingen cyklas i 50 minuter + 3 varv för herrar och 30 minuter + 3 varv för damer. Herrarna startar kl. 18 och damerna kl. 19.15.

Prioritet Grand Prix på Avenyn

Datum: 5 maj
Tid: 18.00-20.00
Bansträckning:

Göteborgsgirot är en flera dagar lång cykelfest för elit och motionärer i alla åldrar. Under helgen genomförs sex olika cykellopp runt om i hela Göteborg riktade till olika målgrupper. Eventby och start- och målområde för Göteborgsgirot ligger på Heden.

Mer info på goteborgsgirot.se

Port Du Soleil + Trädgår’n = SANT

Publicerad

Blogg


Under sommaren 2017 flyttar “Sveriges främsta sommarklubb” Port Du Soleil in på Trädgår’n.

Port Du Soleil positionerar sig som “Sveriges främsta sommarklubb” genom att leverera en internationell klubbupplevelse med högklassig service och uppträdanden. Sommaren 2017 flyttar klubben alltså in på Trädgår’n, bara ett stenkast från Avenyn. Port du Soleil har premiär den 19:e maj.

– Port du Soleil är ett av Sveriges starkaste klubbkoncept. Personerna bakom är väldigt träffsäkra vad det gäller helhetsupplevelsen, från miljö och intryck till service och kvalitet, de går verkligen hela vägen i genomförandet. Trädgår’n har en unik miljö då det är en så mäktig byggnad mitt i ostörda trädgårdsföreningen några meter från Avenyn. Att sätta ihop allt detta under ett och samma tak kommer leda till en ny typ av upplevelse i vår kära stad, säger Fredrik Tervaniemi, ansvarig Rasta Kulturrestauranger AB som sedan 2015 äger Trädgår’n.

Cortègen – ett säkert vårtecken

Publicerad

Events


På Valborgsmässoafton är det dags för Chalmerscortègen – en mycket uppskattad tradition bland många göteborgare.

Valborgsmässoafton den 30 april i Göteborg är oftast synonymt med Cortègen som har en lång historia och startade redan år 1909 av Chalmeristerna.
Under Cortègen tågar Chalmeristerna med studentikosa ekipage från Chalmers, längs Gibraltargatan, upp på Avenyn och utmed Vasagatan för att sedan åter gå upp mot Gibraltargatan och Chalmers.

Till Avenyn och Götaplatsen kommer alla härliga och sprudlande byggnationer runt klockan 19.00. Sedan går den ner mot Valand och Vasaplatsen för att återkomma till Chalmers närmre åttatiden.

Hitta en bra utsiktsplats på vår paradgata och känn glädjen från alla fantastiska ekipage.

Trevlig Valborg!

Läs mer om Chalmerscortègen här

Rembrandts största verk till Göteborgs Konstmuseum

Publicerad

Blogg


Se Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis – på Göteborgs Konstmuseum.

Göteborgs konstmuseum ges ett unikt tillfälle att få se ett av Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Målningen, som ägs av Konstakademien i Stockholm, har varit deponerad på Nationalmuseum sedan 1864 och endast visats utanför Stockholm vid två tidigare tillfällen. Under de senaste två åren har verket varit utlånat till Rijksmuseum i Amsterdam och National Gallery i London där den visats i utställningen Rembrandt: The Late Works. Nu återvänder den till Sverige och visas i Göteborg för första gången.

Den 2 x 3 meter stora målningen visar ett ögonblick från den antika historien då bataverna, som levde vid Rhens mynning, svär en trohetsed om uppror mot Rom till sin rebelledare Gaius Julius Civilis år 69 e Kr.

Målningen utfördes 1661 till det nybyggda Stadshuset i Amsterdam. Den hängdes på plats, men beställarna var missnöjda och den stora duken skickades efter en kort tid i retur till Rembrandt för justeringar. Verket kom dock aldrig tillbaka till Stadshuset och Rembrandt själv beskar målningen, för att sedan sälja den till en privat köpare.

Efter ett antal försäljningar hamnade målningen i svensk ägo. Den deponerades på Konstakademien i Stockholm år 1780 och blev senare Konstakademiens egendom genom en donation 1798.

– Det är oerhört roligt att kunna presentera en så högklassig Rembrandtmålning i Göteborg, säger Per Dahlström intendent på Göteborgs konstmuseum. Det är ett tillfälle som knappast återkommer. Vi äger själva ett högklassigt verk från Rembrandts sena produktion, Riddaren och falken. I den här presentationen får vi ett tillfälle att visa den målningen tillsammans med bland annat hans relativt okända elev Bernhard Keil, som finns i våra samlingar.

Onsdagen den 31 maj invigs utställningen på Göteborgs konstmuseum som pågår till april 2018.

Götaplatsgruppen öppnar ny restaurang på Elite Park Avenue Hotel

Publicerad

Blogg


Elite Park Avenue Hotels restaurang och festvåningar stöps om till nytt koncept med en spännande profil och ny inriktning. Med ombord på projektet är Götaplatsgruppen, som med sina framgångar i Göteborg tillför gastronomisk spetskompetens.

Krögarprofilen Stefan Karlsson och Götaplatsgruppens kulinariska utbud i paradlägen på och runt Göteborgs hjärta Avenyn växer nu med ytterligare en restaurang belägen i anrika Park Avenue. Den nya restaurangen öppnar i början av hösten 2017 och blir ett helt nytt koncept.

Allt sedan Elite tog över driften av Park Avenue Hotel 2005 har ett ständigt förbättringsarbete pågått för att kunna leva upp till hotellkedjans ledord tradition, kvalitet och flärd. Nu inleds den största satsningen sedan övertagandet med en övergripande renovering av alla hotellrum och en helt ny konferensanläggning och frukostmatsal.

– Park Avenue är ett av Göteborgs främsta hotell och väl förankrat på hotellmarknaden. Den satsning vi nu gör syftar till att säkerställa att vi kan behålla denna position. Jag tycker att Stefan Karlsson och Götaplatsgruppen omfamnar kvalitet och modern gastronomi på ett sätt som väl matchar våra ambitioner med hotellet. Jag ser verkligen fram emot samarbetet, säger Bicky Chakraborty VD och ägare Elite Hotels of Sweden.

– Det känns fantastiskt att bli en del av restauranglivet även på Kungsportsavenyn, där Elite Park Avenue Hotel är den naturliga mötesplatsen både för Göteborgare och tillfälliga besökare. Vi har alltid älskat denna adress. Det är ett stycke genuin kulturhistoria som vi nu får chansen att ge ett nytt liv, säger Stefan Karlsson.

Götaplatsgruppen driver sedan tidigare prisbelönta SK Mat & Människor, panasiatiska Toso, bistrofavoriten Mr P och sommarsuccén Bar Himmel uppe på Göteborgs Konstmuseums terrass.
Elite Hotels of Sweden är Sveriges största privatägda hotellkedja med 34 hotell på 23 orter – från Malmö i söder till Kiruna i norr. Bolaget driver också 40 engelska gastropubar under varumärket The Bishops Arms. Koncernen omsatt 2016 2,2 miljarder kronor och har cirka 5000 medarbetare.

Påsklov på Avenyn

Publicerad

Blogg, Guide

Paskharar_700x350
Kärlek, skapande och jakt efter påskägg är några av de saker som Avenyn bjuder på för dig som är påsklovsledig. Ta chansen att vårshoppa, uppleva Avenyns rika kulturliv eller bara njuta på en uteservering i vårsolen.

Välkommen till hattkalas med Mumintrollet på Göteborgs Konstmuseum tis-tors vecka 15. Start med visning av utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva följt av skapande av festliga hattar med inspiration från Tove Janssons bildvärld. Avslutning med saft och besök av Mumintrollet. För dig som är 13-24 år finns påsklovsaktiviteten att skapa din egna pin eller kylskåpsmagnet den 12 april.


Hos Universeum spirar kärleken under påsklovet. Med start den 8 april kan man gissa snippor och snoppar, gå på kärlekssafari och få veta mer om blommor och bin.

På långfredagen kan du se en svängig, interaktiv och rolig musikal med många barns favoriter; Babblarna på Stora Teatern. Barnen i publiken får dansa med till ”Stompalång Tut Pling Sång”, ”Första låten”, ”Bergochdalbanebit” och många många, många fler.

Väv stort, väv smått, väv med gamla kläder, skosnören, kolapapper, plastpåsar eller något annat kul på Lilla Ateljén i Konsthallen som är fylld med oväntade material i regnbågens färger 11-13 april. Inspireras av pågående utställning tillsammans med en konstpedagog och fortsätt skapa.


Under påsklovet kan du leta efter en skatt, färglägga drakägg eller svara på ett lurigt quiz på Stadsbiblioteket. Och precis som alla andra dagar kan man förstås komma hit för att läsa, mysa, pyssla, spela och leka lugnt.

Upplev en blommande påsk i Trädgårdsföreningen, 7-16 april blir Palmhuset extra vårfint. Droppa in på hattworkshop där du kan pimpa din egna hatt eller skapa en ny i Palmhuset 10-12 april kl. 13-15. Du kan också hänga med på påskäggsjakt 13 april eller hattparad 14 april.

Med Spelpasset Påsklov kan du spela så mycket airhockey, tv-spel och flipper du vill en hel dag på Liseberg som har påsklovsöppet 8–17 april kl 11–20.

Vill du ha mer spänning, då kan du heja fram våra ”goa gubbar” i SHL:s SM-slutspel under Scandinaviums tak.

Har du tröttnat på äggätandet och chokladen? Ta med en vän eller familjen på en musik- eller teaterupplevelse utöver det vanliga på någon av Avenyns stoltheter Stora Teatern, Lorensbergsteatern, Stadsteatern, Göteborgs Konserthus och Park Lane Show.

Om kläderna känns varma och du behöver hitta något nytt inför våren eller vill styla ditt hem i säsongens färger. Då har Avenyområdet en spännande mix av shopping där du hittar allt från den snygga vårjackan till senaste inredningen.


Om magen skulle ”kurra” under dina påskaktivieter, så spana in det stora utbudet av mat och dryck som våra restauranger och caféer erbjuder. Fram med solbrillorna och ta plats i vårsolen!

För mer information om öppettider och priser klicka på respektive verksamhet i texten.