fbpx

Publicerad 6 oktober, 2011 - Hotell & service

Poseidon blir grön igen

Poseidon är gjord i brons, liksom brunnskaret och de sex mindre skulpturerna: Najad, Triton, Triton och Najad i parkonstellation, Haj, Mulle och Havskatt.

Avenyn är inte sig lik. Anledningen är att Poseidon håller på att få en uppfräschning. Har man inte duschat sedan 1950-talet så är det på tiden.

Göteborgs mest kända 80-åring är på spa. Vi talar så klart om Poseidon. Skulpturen på Götaplatsen har gått från hatad vid invigningen 1931 till en självklar symbol för Göteborg. Men tidens tand har satt sina spår. Och nu är det dags för en välbehövlig tvagning.
– Det var under 50-talet som Poseidon gjordes ren senast. Man har inte bedömt att det har varit nödvändigt, men nu har behovet eskalerat. Vattnet är dåligt, bland annat efter att folk har hoppat i bassängen. Det har missfärgat vattnet som har stänkt upp, så man försöker hitta nya filter för att rena vattnet, säger Bengt Nilsson, enhetschef på park- och naturförvalningen.

Missfärgningar som blandas i vattnet missfärgar Poseidon, vilket konservatörerna Linda Denlert och Helena Strandberg nu arbetar med att ta bort. De började med att använda en metod av isblästring med kolsyresnö för att återskapa skulpturen så mycket som möjligt. Metoden användes för att få bort det lager av rost och alger som det förorenade vattnet bildat. Men de hittade också färgrester på Poseidon som de nu tagit bort.
– Rost och andra partiklar i vattnet har lagt sig på skulpturen. Vi försöker få fram och skapa ett grönt intryck. Men det är inte meningen att den ska se helt ny ut, säger Helena Strandberg.

Den sex meter höga Poseidon och de sex mindre skulpturerna tvättas också med lösningsmedel och därefter finslipas rost bort med skalpell. Alla åtgärder görs med försiktighet, för mottot är att hellre får missfärgning vara kvar än att riskera att förstöra skulpturen.
– Det är ett tidsödande arbete, men man har kontroll på det man gör. Det gäller att vara lätt på handen och att tänka på hur man vinklar skalpellen för att inte repa metallen. Jag vill inte ta bort patinan, säger Linda Denlert. Det är unikt med denna skulptur att patinan finns kvar under det bruna. Det är typisk Carl Milles-patina.

När hela Poseidon är finslipad ska han vaxas så att skulpturen skyddas något från missfärgningar.
– Vi får se till att det blir estetiskt tillfredsställande och ändå skyddar Poseidon, säger Helena Strandberg.
Andra renoveringsprojekt innefattar förändringar under Poseidon för att förbättra av arbetsmiljöskäl. Även pumpar och ledningar har bytts ut och så har karlet lagats om så att det inte läcker.

I början av november tas skyddsveporna bort och vi får återse Poseidon i sin forna glans på Götaplatsen. Nästa spa-upplevelse för Poseidon tros bli om 30-40 år.