fbpx

Publicerad 2 december, 2011 - Hotell & service

Poseidon är tillbaka


Göteborgs stolthet, skulpturen Poseidon på Götaplatsen, har fått en välbehövlig spabehandling i tre månader. Nu visar han upp sig igen, hel, ren och grön igen.

Efter 80 år på Götaplatsen var Poseidon, tillsammans med övriga skulpturer i fontänen, i stort behov av en ordentlig uppfräschning. Sedan september har Poseidon därför varit inklädd bakom skynken där han fått en grundlig behandling bestående av bland annat blästring, skrapning och vaxning.
– Arbetet har bestått av många delar. Den största utmaningen har såklart varit att få Poseidon och de övriga skulpturerna rena och gröna igen. Men det är inte bara skulpturerna som restaurerats. Rummet under fontänen, där alla rör går ner, har fått sex centimeter ny betong som ska hjälpa till att stötta upp hela brunnskaret och den sex meter höga skulpturen, berättar Bengt Nilsson, projektledare för restaureringen av Poseidon.

Mycket av den bruna beläggningen som synts på Poseidons rygg och armar består av rostavlagringar. Avlagringarna kommer från de gamla gjutjärnsrören som inte bytts ut sedan 1930-talet då skulpturen sattes på plats.
– Nu har alla rör bytts ut till rostfria varianter. En spännande nyhet är att vattnet kommer att kunna styras med en enkel knapptryckning för att öka eller lätta intensiteten på strålarna. Vi kommer också att undvika att rikta strålarna direkt mot skulpturerna för att förhindra nya beläggningar, säger Bengt.

För att få tillbaka den ursprungliga gröna patineringen på Poseidon och de andra skulpturerna har konservatorerna mestadels använt sig av skalpell. Ett ganska tidskrävande arbete som inte var planerat från början.
– Vi trodde att vi skulle kunna använda oss mer av isblästring för att få bort det värsta av den bruna beläggningen. Men det visade sig vara en alltför hårdhänt behandling så konservatorerna fick använda skalpell mestadels av tiden, berättar Bengt.
Efter att ha blivit renskrapad har Poseidon blivit vaxad för att få en ny lyster och förebygga nya beläggningar. På fredag 2 december kommer han att vara tillbaka igen – hel, ren och grön igen.