fbpx

Publicerad 13 mars, 2015 - Mat & dryck

Kungligt hos Pivo bar och kök

pivo bar och kök
Längst upp på Arkivgatan ligger den moderna byggnaden med glasfasad, men de förklädda portliknande dörrarna skvallrar om att något annat finns där inne. När du kliver in i lokalen som har varit gömd bakom papperstäckta fönster under vintern är det en annan värld som öppnar sig.

Bakom det mossgröna draperiet tittar det ståtliga hjorthuvudet fram, bredvid vakar kung Rudolf II av Böhmen över restaurangen som har utgått från hans tjeckiska ölbryggeri, Krušovice.

— Vi ville gå tillbaka till den enkla och rustika maten och tittade då på centraleuropeisk husmanskost. Då hittade vi Kung Rudolf och hans bryggeri Krušovice, berättar Attila, en av ägarna till Pivo.

Bryggeriet Krušovice köptes år 1583 av Kung Rudolf II av Böhmen och ägdes sedan av den kungliga familjen i över 100 år. Det är fortfarande det officiella ölet som serveras i Prags slott. Genom hela restaurangen går en röd tråd i att det ska vara rustikt, enkelt och elegant. Här är alla välkomna som de är.

pivo, spislucka, ljuskrona

Inredningen är liksom maten, rustik, ombonad och genomtänkt.
— Vi har själva planerat,designat och byggt allt själva, berättar Attila.
En blandning av unikt, nytt och gammalt finns i den annars moderna lokalen. Spisluckan från ett 1800-tals torp som pryder baren, de 40 år gamla ställningsplanken som finns utmed glasväggarna och i baren, liksom kopparrören som ägarna själva satt ihop för att göra restaurangen unik i sin stil.

I Pivos matsedel görs maten från grunden, med god kvalité på köttet och med bland annat ett surdegsbröd som är bakat på en långlivad surdeg. Ingredienserna är enkla med fokus på vilt, långkok, grytor och gott om tid för att smakerna skall hitta varandra.
— Ett mathantverk tar längre tid, och vi jobbar hela tiden med att det ska kännas genuint och genomtänkt, berättar Peter som är en av kockarna på Pivo.

Här serveras det lunch måndag till fredag mellan klockan 11-14 och kvällsservering från klockan 17 till sent. Utanför portarna som täcker de moderna glasdörrarna kommer det till sommaren bli det en stor uteservering med tillhörande boulebana.

Kolla in menyn hos Pivo bar och kök
Följ Pivo på Facebook
Läs recensionen i Göteborgs Posten av Pivo