fbpx

Publicerad 26 februari, 2013 - Hotell & service

Rekordmånga besök för Avenyn och Göteborg

Besök på Avenyn 2012

-Avenyn i Göteborg hade över 8 miljoner besök.

-Mest välbesökta månad var augusti med 963 000 besök.

-Dagen med flest besök var Kulturkalasets invigning, tisdag 14:e augusti med hela 62 000 besök.

-Flest besök sker i snitt på lördagar (sammanlagt 1,6 miljoner besök) samt mellan klockan 17-18.

-Minst besök skedde på julafton: 3500 besök.

Knôkat

Ordet knô är ett av göteborgarnas favoritord. Knô kan vara både ett adjektiv och ett verb, beroende på sammanhang och böjningsform men den vanligaste betydelsen på ordet är trångt och fullsatt eller att man trängs och knuffas. Det var knôkat på Avenyn betyder alltså att det var mycket folk och om de stod och knödde, så står de och trängs.

Det gångna året var ett succéår för turismen i Göteborg och kring Avenyn. Med lockelser som MTV World Stage, Kulturkalaset och Liseberg, så redovisar Göteborg för ökad turism.
– På 21 år har vi mer än fördubblat gästnätterna, säger Camilla Nyman på Göteborg & Co.

Kanske är det inte så konstigt att turismen ökar till Göteborg för med stora evenemang som Bruce Springsteen och Madonna på Ullevi, musikfestivalen Way Out West och Kulturkalaset samt Nordens största nöjespark Liseberg, så känns det nästan som en självklarhet. Men att turismen har ökat, och fortsätter att öka, är stort.
– Göteborg är unikt i Europa, ingen annan destination har vad vi känner till obruten tillväxt under denna långa period, säger, Camilla Nyman, tillförordnad vd i Göteborg & Co och fortsätter:
– På 21 år har vi mer än fördubblat gästnätterna.

Antalet gästnätter på hotell och andra övernattningsställen är det internationellt vedertagna måttet på besöksnäringens omfattning och utveckling. Förra året gjordes 3 601 562 övernattningar i Göteborgsregionen – en ökning på 3,4 procent jämfört med 2011.

En positiv överraskning var även att antalet gästnätter i november och december blev totalt 526 731, en ökning med nästan sju procent jämfört med 2011.
– Det betyder all time high för Julstaden Göteborg, vår satsning på att etablera en helt ny turistsäsong som inleddes 2004, säger Camilla Nyman.

Även dragplåstret Liseberg kan med sina 2,8 miljoner besökare redovisa en vinst – trots att antalet besök minskade med fyra procent. Ekonomiskt sett var 2012 ett av parkens bästa år någonsin.

Och Avenyn då? Om Avenyns besök kan du läsa om till höger.