fbpx

Publicerad 2 september, 2011 - Hotell & service

Nytt ljus över Götaplatsen


Tänt var det här! Ja, Götaplatsen är numera upplyst för att Göteborgare och turister ska känna sig välkomna.
– Götaplatsen har upplevts som en mörk och otrygg plats där flera olycksfall har förekommit, säger Ingvar Brattefjäll ledare för Trygg, vacker stad.

Den 1 september tändes Götaplatsens nya belysning för första gången. Till fanfarer fick de nyfikna besökarna se hur ljuset tändes på stenmurar, trappor, träd och statyer. Målet med belysningen är att fler besökare ska stanna till i området och känna sig trygga dag som natt.
– Det är jättefint. Trappan är både spännande och tryggare. Det är inga neonljus, men vackert och bänkarna kring Poseidon gillar jag också väldigt mycket. Jag hoppas att folk nu inte bara går till en instituition, utan sätter sig ner och rör sig i området. Det är en fin plats, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande, som invigningstalade under kvällen.

Den utökade belysningen skapar en ljus helhet kring Göteborgs hjärta: Götaplatsen. Ljuset är en ny datastyrd LED-teknik som låter skapa en levande och föränderlig plats som lätt går från vardag till fest.
– Innanför väggarna på Götaplatsen finns det mycket att inspireras av och vi hoppas att det nu även finns det på utsidan, säger Ingemar Johansson, projektledare från Trafikkontoret.

Bakom projektet står flera aktörer. Det är Trygg, vacker stad som, tillsammans med Higabgruppen, finansierat den nya belysningen som gör Götaplatsen både tryggare och vackrare. Men även trafikkontoret och Avenyföreningen har varit delaktiga i arbetet.
Det ser Anneli Hulthén som en stor fördel i projektet och varför nytt ljus äntligen lyser över Götaplatsen.
Varför har det ändå tagit så lång tid?
– Väldigt bra fråga. Belysningen borde ha varit här för länge sen. Men nu får vi vara glada för att vi har fått det och titta framåt.