fbpx

Publicerad 19 mars, 2011 - Mat & dryck

Macarontrenden är här

Macarons
Uppleva Paris i Göteborg? Ja, det är faktiskt möjligt. Nu fylls nämligen caféer med små små bakverk i glada färger. Det är macarontrenden som intar stan.

Macaron handlar inte om något som du ska ha ketchup på. Inte heller är det en rolig dans från Spanien. I stället handlar det om en liten delikatess från Frankrike som är både spröd och krämig – och som smaksätts med olika smaker beroende på årstid, område och affär.
– Macarons är en färgexplosion, ofta med väldigt våriga och fräscha färger. Det är jätteviktigt att vi jobbar med naturliga färgämnen. Det ska inte vara en kemisk bomb, säger Markus Samuelsson, en av bröderna som äger Le Pain Francais, och berättar samtidigt att färgen ska matcha smaken.

Han förklarar att det framför allt är tjejer som fått upp ögonen för macaronsen, men att de nu börjar intressera allt fler. Att macaronsen blivit inne går hand i hand med trenden med små bakverk som ökat explosionsartat. Det ska vara minimuffins, minisemlor och minitarts.
– Minitrenden som blivit stor, kan man säga, säger Markus Samuelsson.

Macarons görs med finmald mandel, äggvitor och socker som bas. Det är som en biskvi med två maränger som sätts ihop med hjälp av en kräm. Som med alla bakverk handlar det inte om något för den som går på diet.
– Att gå på café ska vara en upplevelse, du ska inte gå dit och tänka på vad du äter. Njut, säger Markus Samuelsson.

Macarons må vara nya på den göteborgska caféhimlen, men de har funnits i århundranden i caféhuvudstaden Paris. Vid 90-talets slut fick bakverken något av en revival när det stora franska konditoriet Ladurée tog hjälp av konditorn Pierre Hermé som började experimentera med färger och smaker. Men nu finns trenden även i Göteborg, så hitta ett café som passar dig och beställ några av de små marängpärlorna!