fbpx

Publicerad 25 oktober, 2016 - Blogg

Lorensbergsteatern fyller 100 år och Macken 30-årsjubilerar!

lorensbergsteatern100ar_macken
Vad passar bättre då än att Galenskaparna och After Shaves Macken spelas på Lorensbergsteatern 100 gånger? Premiären blir såklart på teaterns födelsedag 27 oktober 2016.

Den 27 oktober 1916 spelades den första föreställningen på Lorensbergsteatern. Under de 100 åren har det varit teater, bio och teater igen i den anrika och numera K-märkta byggnaden.

100-årsfirande med Macken, utställningar, rundvandringar och välgörenhetsauktion

100-års firandet inleds alltså passande med premiären av att TV-succén Macken sätts upp på scen. Macken – Roy’s & Roger’s Bilservice visades på TV första gången 1986. Serien gjorde Galenskaparna och After Shave folkkära, sista avsnittet i serien sågs av 3,6 miljoner tittare (!). Föreställningen Macken kommer att spelas 100 gånger, fram till 27 maj 2017.

Firandet fortsätter med öppet hus söndagarna den 30 oktober och 6 november med utställning av föremål från huset och rundvandringar med guider bakom kulisserna på Lorensbergsteatern. Det finns också en filmad rundvandring som visas i foajén.

Söndagen den 30 oktober går Lorensbersteaterns stora välgörenhetsauktion av stapeln. Det blir ca 25-30 utrop av saker som funnits på teatern i 100 år samt saker donerade av Galenskaparna och After Shave och andra aktörer.

lorensbergsteatern700x350

Lorensbergsteaterns historia

Den allra första premiären på Lorensbergsteatern ägde rum den 27 oktober 1916, i då landets modernaste teater, för August Strindbergs ”Ett drömspel”. Teatern byggdes i treskift och blev klar på mindre än ett halvår. Teatern som varit tänkt som ett provisorium tills staden skulle få en riktig Stadsteater, ritades av arkitekten Karl M Bengtsson. Lorensbergsteatern kunde ståta med rikets första vridscen och ett stort modernt belysningsmaskineri. Teaterscenen gästades av dåtiden av storheter som Harriet Bosse, Ernst Rolf, Wilhelm Stenhammar och Karl Gerhard.

Men när Stadsteatern stod färdig 1934 flyttade ensemble och teaterledning tvärs över gatan. Lorensbergsteatern förvandlades istället till en av landets modernaste biografer, Lorensbergs Bio. Salongen skärmades av från scenen och scenhuset, som tillsammans med de halvcirkelformiga korridorerna och logerna senare kom att hysa Teaterhistoriska museet fram till 1995.

I 53 år visades här film till 1987 när den vita duken och några bänkrader lyftes undan för nu skulle det byggas en ny scen, för den gamla var ju på museum. Galenskaparna och After Shave tågade in med ”Stinsen brinner” och Lorensbergsteatern blev åter teater efter ett halvt sekel. Det var tänkt som en tillfällig lösning, men sedan 1987 driver Galenskaparnas och After Shaves produktionsbolag Kulturtuben teatern som också hålls öppen för andra uppsättningar. Lorensbergsteatern har sedan dess haft ett synnerligen aktivt liv.

För mer info se Lorensbergsteaterns webbplats