fbpx

Publicerad 9 maj, 2012 - Kultur & nöje

Lorensbergsteatern byggnadsminnesförklarad


Lorensbergsteatern i Göteborg har blivit byggnadsminne. Enligt beslut daterat 2012-04-02 förklarade Länsstyrelsen den gamla teaterbyggnaden från 1916 för byggnadsminne. Det betyder att ännu ett av husen i Higabgruppens bestånd är förklarat som synnerligen märkligt genom sitt kulturhistoriska värde.

Teatern är ritad av arkitekten Karl M Bengtson och hade när den invigdes 1916 Sveriges näst största scen, endast överträffad av Operan i Stockholm. Teatern gästades på den tiden av storheter som Harriet Bosse, Ernst Rolf, Wilhelm Stenhammar och Karl Gerhard. Lorensbergsteatern har även fungerat som biograf under många år, Lorensbergs Bio, men sedan 1987 drivs teatern av Galenskaparna och After Shave.

I Länsstyrelsens motivering till byggnadsminnesförklaringen står det bland annat ”Lorensbergsteatern är ur ett teaterhistoriskt perspektiv unik som landets första reformteater med ett åskådarutrymme som var demokratiskt ordnat. Teatertekniska företeelser som den permanenta vridscenen och den fasta ljushorisonten introducerades först på Lorensbergsteatern. Scenbelysningen var också avancerad för sin tid.”