fbpx

Publicerad 26 september, 2011 - Mat & dryck

Lipp fyller 25


Ungefär fyra miljon gäster. Att Brasserie Lipp är en populär restaurang är det ingen tvekan om. Nu firar de 25 år.
– Det är ett levande brasserie och en mötesplats för många, säger Ulla Bäckström, en av ägarna.

Brasserie Lipp har blivit ett självklart namn i Göteborg. Men så har restaurangen också funnits på Avenyn 8 sedan 1986 och firar under hösten 25-årsjubileum.
– Det är roligt, säger Ulla Bäckström, en av ägarna.
Hon berättar att inte mycket har förändrats i restaurangen sedan premiären för 25 år sedan. Det är fortfarande ett brasserie som för tankarna till Frankrike.
– Men vi har öppnat upp hålet in till köket så att man ser in till köksluckan och uteserveringen är ny. Och så har vi hela tiden fräschat upp restaurangen.
Lagom till jubileet har de också byggt en skaldjursbar i samma stil som brasseriebaren, i zink och magohgny.
– Här serverar vi färska skaldjur varje kväll tisdag till lördag. Det är väldigt kul och något som vi är väldigt stolta över. Det hör till ett brasserie, Göteborg och Avenyn.

Brasserie Lipps franska inriktning syns inte bara i inredning utan också på menyn – även om allt från klassiska rätter till modern crosscooking serveras.
– Vi har några klassiker som som vi inte tar bort från menyn. Till exempel Kalvlever Anglais och Lipps Råbiff.
Med 25 år att se tillbaka på har många minnen skapats på Brasserie Lipp. Vissa minns kanske när Keith Floyd gästspelade i köket under ett par dagar för ett tiotal år sedan.
– Men mest uppseendeväckande måste ha varit när Nicole Kidman var här som gäst. Hon spelade in en film i Trollhättan, det måste ha varit för tio år sedan, säger Ulla Bäckström.
Vad tror du har gjort att ni har lyckats i så många år?
– Vi försöker att hålla det lätt och opretentiöst utan att rucka på kvaliteten. Kvalitet och bra service är alltid det viktigaste. Sen är det en öppen miljö och en bra spaningsplats. Du har koll oavsett om du hänger i baren eller i restaurangen. Det ska kännas lika bra för slink-in-gästen som för representationssällskapet.

Hur firar ni jubileet?
– Under september och oktober har vi en speciell jubileums-à la carte med bra priser på mat och dryck. Öl och vin serverar vi för 25 kronor varje dag fram till klockan 20, och vi har bra priser på champagne. Vi hoppas att gästerna ska uppskatta vår nya skaldjursbar, antingen de tar ett par ostron och ett glas champagne eller om de beställer en stor skaldjursplateau med hummer.