fbpx

Publicerad 15 januari, 2016 - Blogg

Kulturfesten för alla!

kulturnatta
22 och 23 januari blir en hektisk helg för alla konst- och kulturintresserade när Kulturnatta 25-årsjubilerar med 300 olika programpunkter från kulturens alla hörn.

I år genomförs Kulturnatta under två dagar efter önskemål från både arrangörer och publik. Nya och gamla arrangörer står för de närmare 300 programpunkter som fyller helgen med konstnärligt och kulturellt innehåll. Ta med dina vänner, föräldrar, partnern eller gå själv och upptäck och botanisera i Göteborgs rika konst- och kulturutbud. Här tipsar vi om våra kulturnattafavoriter i Avenyområdet:

Hos Miva Gallery på Teatergatan kan ni gå på vernissage för ”Walk In My Shoes” med konstnärinnan Maria Larkman närvarande. Hennes drömlika konstverk med dold symbolik inspireras av musiken, teatern och filmens värld och även av 50-talet och 60-talets design, tidningar och filmer.

Även hos Unikt Glas på Kristinelundsgatan blir det vernissage med Mikael Kenlind från glasbruket Vas Vitreum.

A-venue – mötesplatsen mellan konstutövare och publik mitt på Avenyn – visas den hyllade utställningen Promiseland av mastereleverna på HDK som med utgångspunkt i samtiden har skapat verk som ställer frågor snarare än att komma med svar. Upplev en exklusiv utställning av prototyper där formgivare från hela världen tänkt utanför boxen och skapat unik design.

Ta chansen att titta in i ett köpmannahem från 1800-talet! På fredagskvällen 18-21 under Kulturnatta får du möjlighet att kika in i en svunnen tid då Higab i samarbete med stadsledningskontoret har öppet hus i tre timmar i Dicksonska Palatset på hörnan Södra vägen-Parkgatan.

Du som älskar traditionell irländsk musik ska besöka Flying Barrel under Kulturnatta, där det blir session med “Boys of Barrasodare” både fredag- och lördagkväll.

Stadsbiblioteket har som vanligt fullt program för alla bland annat orgamiworkshop, piñataworkshop, speedskrivkurs, litteraturquiz och musikuppvisningar. Du kan också gå en guidad tur för att se Stadsbilbliotekets utbud, konst och arkitektur.

Även Röhsska har flertalet olika workshops, visningar och musikframträdanden. På kvällarna gästar GAO (Göteborg Alternativa Orkester) – ett projekt som utforskar orkesterformen med mångfald, gränsöverskridande och normkritik som grund. GAO viasar sitt arbete genom en musikinstallation – där alla som vill bjuds in att vara med och göra sin egen musik. Sedan följer en konsert, med musik från verket “Ett bättre liv” av kompositör Jorge Alcaide, – en existentiell musikal som ställer företagsväsendet och konstnärlighet mot varandra.

Göteborgs Tangokollektiv gästar Stora Teatern på fredagskvällen mellan 19-01. Kom och dansa tango i Göteborgs vackraste foajé och njut av goda viner i baren under kristallkronornas sken. Ta med dina vänner som inte dansat tango förut på en helkväll med drop-in-kurs och Milonga.

GöteborgsOperan visas Figaros Bröllop, Communitydans-projeket 100 % Människa och en foajékonsert med rysk romantisk musik för violin och piano.

I Konsthallen gästar konstnären Jacob Hurtig med utställningen SPÅR. Det blir vernissage för Angereds Teater där Bo Harringer, fotografi visar ett urval från sju års fotograferande av de tidiga årens föreställningar. Dessutom kommer succén från förra årets Kulturnatta, B.Y.O.B! – Bring your own beamer, tillbaka. Här kan alla visa sina egna och se andras filmer, målningar, frimärkssamlingar, semesterbilder eller något annat.

Musikaliskt fredagsmys blir det hos Göteborgs Symfoniker som direktsänder konserten med Göteborgs Symfoniker i Stora salen i vackra Stenhammarsalen i storformat. På programmet står musik av Schumann, Dvorak, Strauss och Nicolai. Dirigent är Christian Zacharias, med Roland Pöntinen vid flygeln.

Fredagskvällen bjuder också på sekelskiftessalong på Göteborgs konstmuseum, en afton med musik, samtal och föreläsningar kring det sena 1800-talets tidsanda och tankemiljöer.

Öppettiderna är generösa under Kulturnatta och de flesta arrangemang har fri entré.

Hela programmet hittar du på:
www.kulturnatta.goteborg.se