fbpx

Publicerad 11 oktober, 2018 - Blogg

Kulturnatta på Avenyn 19 okt


En kulturnatt för alla! Vi är glada att berätta om vilka kultur-event Avenyn har att erbjuda under denna kväll.

Unikt Glas – Kristinelundsgatan 10

I år är det 7:e gången som Dan Clausen och Lars Skulberg på Magma Art Glass, samt Marianne Degener, ställer ut på Unikt Glas. De har skapat många underbara ting och det är alltid med en tanke på glasets sätt att leka med ljuset, som de inspireras och skapandet tar fart.
Utställningen pågår t om 2 nov 2018.
uniktglas.se/

Miva Fine Art Gallery – Teatergatan 30-36

Miva Fine Art Gallery bjuder in till en helkväll med konst i fokus.
Perspektiv handlar om att skapa upplevelsen av djup eller rum i en bild. Men hur påverkas vårt seende om verket är tredimensionellt? Och måste perspektivet vara korrekt för att bidra med ett djup samt känsla till verket? Väggarna i den ljusa lokalen på Teatergatan (parallellgata till Avenyn) fylls med konst i världsklass, av konstnärerna Bob Dylan och Nic Joly.
Varje heltimme hålls en presentation på 10 minuter om konstnärerna som visas i galleriet.
mivagallery.se/

Stadsbiblioteket – Götaplatsen

Missa inte Kulturnatta på Stadsbiblioteket, en kväll med musik, workshops, poesi och prosa.

The Glassroom Experience – detoxa ditt digitala jag
9.00-21.30, Plan -1
Har du koll på ditt digitala jag? Tryckt på ”gilla”-knappen lite för många gånger? Funderar du över om dina gadgets och appar eventuellt vet mer om dig än du själv? Då är utställningen ”The Glass Room Experience” något för dig. En interaktiv pop up-utställning om våra digitala liv, dataskydd, integritet, algoritmer, makt och internethälsa.

Bokförsäljning i Stadsbibliotekets entré
19.00-21.30
Kom och fynda gallrad media. Romaner, deckare, facklitteratur, barnböcker, ljudböcker och tidskrifter. Priset per bok och tidskriftsbunt är 10 kronor.

Öppen kroki med KV Konstskola
19.00-21.30
Kom och teckna kroki med KV konstskola! Kroki kommer från det franska ordet ”Croquis” och översätts på svenska till ”snabb teckning”. I modellteckning arbetar man snabbt med att skissa av modellen i olika ställningar och skapa en teckning för kroppspositionens viktigaste aspekter. Material finns på plats.

Öppen scen för poesi och prosa
19.00-21.00, lilla scenen plan 1
Öppen scen med Hanna Haag för dig som vill läsa upp det du själv skrivit. Kom och var med gammal som ung, läs dina alster och njut av publiken!
Hanna är flerfaldig SM-medaljör i Poetry Slam. Teaterarbetare till vardags och estradpoet till fest. Hon arbetar även pedagogiskt med dans, teater och skrivande för barn och unga vuxna. Hanna skriver om det som brinner – i världen, i människan och människor emellan. För henne är poesiscenen en plats för reflektion, reaktion och revolution. Hanna är även en del av Det Nya Gardet, svenska lagmästare i Poetry Slam 2018.

Lär dig kalligrafi
19.00-21.30
Workshop i kalligrafi.

Workshop i origami
19.00-21.30
Workshop i japansk papperskonst med Inga Johansson – bibliotekets origamimästarinna.

Sigrid Rausing i samtal med Ulf Karl Olov Nilsson
18.00-19.00, Trappscenen
Sommaren 2012 hittas Eva Rausing död i sitt hem i London. Hon och hennes man, Hans Kristian Rausing, hade brottats med ett drogberoende i många år. I den lyriska memoarboken ”Malström” försöker dottern Sigrid Rausing, förläggare och författare, förstå missbrukets natur och vad som hände med familjen.
Sigrid Rausing, född 1962, är uppvuxen i Lund men flyttade med sin familj till England 1980. År 1997 doktorerade hon i socialantropologi. Rausing driver förlaget och tidskriften Granta. Genom sin välgörenhetsfond arbetar hon också aktivt för mänskliga rättigheter över världen.
I samtal med: Ulf Karl Olov Nilsson, författare, psykolog och översättare.
I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Amanda Andréas hyllar Barbro Hörberg och Monica Zetterlund
19.30-20.00, Trappscenen
Amanda Andréas musik tar avstamp i den svenska jazz- och vistraditionen och med sin förmåga att förmedla text fångar hon publiken, oavsett generation, från första till sista ton. Med sina musikaliska vardagsbetraktelser för Amanda Andréas vidare Barbro Hörbergs och Monica Zetterlunds arv in i framtiden.

Matti Ollikainen läser sin poesi
20.00-20.30, Trappscenen
Matti Ollikainen är en av medlemmarna i Franska Trion. Här framför han sin egen poesi.

World Music Culture Club & David Bäck
20.30-21.00, Trappscenen
World Music Culture Club med världsmusikern och jamspecialisten David Bäck.
stadsbiblioteket.nu/kulturnatta

Konstmuseet – Götaplatsen

Ett extra späckat schema med aktiviteter och underhållning i hela museet. Stig in i värmen, blicka ut över Götaplatsen och ta en välbehövlig paus mellan nattens alla kulturupplevelser! Alla aktiviteter är gratis under Kulturnatta, men vissa kräver en platsbiljett då det är begränsat antal platser. Dessa kan hämtas ut i receptionen from kl 19 samma kväll.

Emoji-tävla och vinn en visning!
Nya vänner är roligt och under Kulturnatta har du chans att vinna en unik visning av samlingen ihop med fyra av dina gamla vänner – och fem helt nya! Du tävlar genom att komma till museet vid en av kvällens två starttider: kl 19:45 och kl 20:45. Du får då en emoji-rebus presenterad som är en beskrivning av ett konstverk som visas någonstans i museet.

Visning: Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst
19:15 — 19:45 20:15 — 20:45 21:15 — 21:45
Under 1900-talet växte idén om konsten som ett universellt språk fram. Det moderna var den abstrakta konsten, där form och färg stod i fokus. Genom konsten skulle broar raseras och kulturer mötas – men blev det verkligen så? Utställningen ”Det universella språket. Efterkrigstidens abstrakta konst” presenterar abstrakt konst från mitten av 1900-talet med konst från Göteborgs konstmuseums egen samling. Ta chansen att följa med på en visning där vi ser på måleri, skulptur, teckning och grafik från 1945-1970 och undersöker det universella i konsten.
Samling i museets entré. Fri entré. 35 platser per visning. Platsbiljett kan hämtas i museets reception från kl 19.00 samma dag.

Skapa abstrakt! Konstworkshop med EKTA
19:30 — 22:30
Vad är abstrakt konst och hur kan den se ut idag? Välkommen till en workshop där vi experimenterar med oväntade material och låter våra misstag leda oss framåt! Med ledning av en av Göteborgs mest spännande samtida konstnärer, EKTA, får du utmana ditt kreativa självförtroende genom att arbeta snabbt och improviserat för att komma förbi rädslan att misslyckas. Med inspiration från 1900-talets modernistiska konstnärer undersöks den abstrakta konstens nyskapande lek och vi jobbar med teckning och kollage för att bygga två stora gemensamma verk i museets entré.
Daniel Götesson / EKTA är en mångfacetterad konstnär som har uppmärksammats internationellt för sina verk och offentliga väggmålningar utställda över hela Europa.
Workshopen hålls i museets entré. Fri entré. Drop in gäller under kvällen. Rekommenderad ålder är 15 år och uppåt.

Visning: Nordisk höstkväll – romanser i Fürstenbergska galleriet
20:00 — 21:00
Välkommen till en exklusiv visning och konsert där måleri, musik och ord vävs samman i nordiska klangfärger och stämningar. Följ med på en visningskonsert där du får uppleva museets översta våning på ett nytt sätt tillsammans med konstpedagogen Johannes Nordholm, sopranen Mia Rådström och pianisten Daniel Björkdahl. Programmet är cirka en timme långt och bjuder på musik av Peterson-Berger, Stenhammar, Andrée, Maier-Röntgen, Sibelius och Grieg.

Samling i museets entré. Fri entré. Begränsat till 50 platser. Platsbiljett kan hämtas i museets reception från kl 19.00 samma dag.
http://goteborgskonstmuseum.se/

Se hela kulturnatta programmet på kulturnatta.goteborg.se/