fbpx

Publicerad 10 oktober, 2017 - Blogg

Kulturnatta – årets största kulturmanifestation


13 oktober blir en natt där hela staden bjuder på kulturella evenemang av alla slag. På och kring Avenyn kan du utforska en bred blandning av aktiviteter under Kulturnatta.

Teatrar, gallerier och scener har öppet hus under kvällen, liksom många föreningar och kyrkor. En härlig blandning av stort och smått, brett och smalt. Under Kulturnatta är trösklarna till kulturens portar ovanligt låga och öppettiderna är generösa. Många arrangörer hoppas på både ny och gammal publik och bjuder ofta på något extra. Känn dig därför riktigt välkommen till Kulturnattas alla arrangörer – de kommer att ta väl hand om dig!

Programmet på och kring Avenyn och Götaplatsen i urval:

Alae

Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. Ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoven-tolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna.
Stora Teatern, Kungsparken 1, klockan 19–20.30

Konstglas från Magma Art Glass i Transjö

Till Kulturnatta tar Magma Art Glass med sig frihandsblåsta glasverk inspirerade av Smålands naturliga mångfald.
Unikt Glas, Kristinelundsgatan 10, klockan 18-21

Sesiún! – Irish Trad Music

TIMSIG är en förening för traditionell irländsk spelmansmusik i Göteborg Välkomna till vår session med ”Boys of Barrasodare” där du får uppleva den irländska musiken på det sättet den spelas på Irland!
Flying Barrel, Kristinelundsgatan 3, klockan 19-23.30

Förhandsvisning av utställning med Lars Rylander

Galleri Kim Anstensen, Götabergsgatan 18, klockan 18-22

DRÖMMAR – En utställning av konstnär Eva Wirén

Möt Konstnär Eva Wirén och hennes bildvärld. Färgstark och intuitiv konst i alla storlekar och prisklasser. Ateljén ligger i historiska lokaler vid Kronhuset mitt i centrala Göteborg.
Q´ente Atelje, Postgatan 4, klockan 18-21

Konst på Kaffet

Konst kommer i många former, en av dessa är konstformen ”Latte Art” som går ut på att göra konst av mjölken i kaffet.
A43 Avenyn 43, klockan 18-22

LadyBugFestival 2017

Foajémingel bland färgstarka konstverk, bokpresentation, filmloop, musik och gröna drinkar. Årets tema är identitet och mångfald.
Bio Roy, Avenyn 45, klockan 19.30–23

ComLab – Performance art in Kulturnatta

Communication Laboratory konstnärskollektiv (ComLab) har till Göteborgs Kulturnatta bjudit in nio stycken Göteborgsbaserade performance konstnärer till eventet “Performance art in Kulturnatta”. På Götaplatsen kommer konstnärerna att under en period av fyra till fem timmar att som en flytande konstnärskonstellation utforska durationell performance i det offentliga rummet.
Comlab, Från Karin Boyes staty till Göteborgs Konstmuseums övre trappor, klockan 16.30-21

Quiz #clubdynamo – Kulturnatta special

#clubdynamo är hänget mitt i stan för dig som är ung. Lägg dig i omloppsbana med stjärnonas quiz, fullt av kluriga frågor från en galax långt borta. Supernova-fint pris utlovas till vinnaren.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 18-19

Invigning

Sångaren och skådespelaren Timo Nieminen inviger Kulturnatta 2017 på Stadsbiblioteket, med att dyka rakt ner i den finska tango/samba/vismyllan! Ackompanjerad av Sverker Stenbäcken.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19-19.10

Äkta Spåman podcast med Hanna Hellquist

Linda Spåman möter och spår journalisten och författaren Hanna Hellquist i livesändning av Äkta Spåman podcast!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.10-20

Jarboe (US) + Father Murphy (IT)

Jarboe – länge en permanent medlem av Swans. Hon experimenterar i olika musikaliska uttryck inom den mer extrema musiken. Father Murphy – ett ockult psykedeliskt band känt för sina intensiva och sakrala uppträdanden.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-21

Läsfåtölj-Kalevala

Lyssna på uppläsningar av det finska nationaleposet Kalevala på ett tiotal språk!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-22

Bokförsäljning

Kom och fynda gallrad media. Romaner, deckare, facklitteratur, barnböcker, ljudböcker och tidskrifter. Priset per bok och tidskriftsbunt är 10 kronor.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Vik origami

Workshop i japansk papperskonst med Inga – bibliotekets origamimästarinna.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Sång med Hanna Boquist

Sång med Hanna Boquist, nyutexaminerad musikalartist från Balettakademien. Hanna har har bland annat medverkat i Taubespelen, stått på Diggiloo-scenen och turnerat runt om i Sverige med pop-gruppen Dash4.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-20.30

Öppen kroki med KV Konstskola

Kroki kommer från det franska ordet ”Croquis” och översätts på svenska till ”snabb teckning”. I modellteckning arbetar man snabbt med att skissa av modellen i olika ställningar och skapa en teckning för kroppspositionens vikigaste aspekter.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-23

EDENI spelar världsmusik på sitt sätt

Gruppen EDENI gör egna låtar inspirerad av musik från olika genrer och världsdelar. Vemod, upprördhet, sväng och eufori i en salig och ibland osalig blandning.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 21.10-22

Kvällsbeat med Lunchbeat Göteborg

Lunch Beat Göteborg, som brukar ordna lunchdans på olika platser, gästspelar hos oss för att avsluta Kulturnatta med ett riktigt sväng. Live-DJ spelar och vi dansar tillsammans på Trappscenen den sista timmen.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 22-23

Öppen verkstad i Studion: Gör din egen stad i papper

Längs hela Studions långvägg har en kartbild av en stad målats upp. Under kvällen står material framdukat för eget skapande. Med enkla medel fyller du väggen med hus, broar och allt annat som kan finnas i en stad. Passar för barn, ungdomar och vuxna.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19-22

Öppen visning: ”Rembrandts Batavernas trohetsed”

Ta chansen att se ett av konsthistoriens mest kända verk! Vi tittar på Rembrandts enda monumentalmålning, Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, målad på 1660-talet i Amsterdam. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Öppen visning: ”Mannen i konsten”

Följ med på en vandring genom museets salar med mannen i fokus. Vi tittar på olika tiders mansskildringar och undersöker skiftande ideal och normer för både klädda och oklädda män. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Hellmans Drengar

Hellmans Drengar vill vara Sveriges modigaste manskör. Detta mod vill de förmedla genom att vara normkritiska i allt de gör och på så sätt ifrågasätta den traditionella mansrollen. Upplev en konsert som spänner över många olika musikstilar.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 20-20.30

The Magnolia

The Magnolia är ett soulband från Göteborg. En intim konsert på Etagen, där nerv och närvaro blandas med soul, pop, blues och rock.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 21.30-22.15

Children of the revolution?

”Children of the revolution?” är en performance och ett körverk som utgår från 12-åringars tankar, framförda av konstnärerna Karin Sandberg och Vilda Kvist. De har tagit del av ungdomars berättelser genom intervjuer och skriv-workshops.
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen, klockan 20.30-20.50 (dessutom öppet 18-22)

Offstage

Vackert barhäng till klassisk livemusik av eldsjälar ur Symfonikerkollektivet. Offstage bjuder på kreativa konserter med oslagbar närvarokänsla och stort hjärta. Denna kväll tar man plats i Konserthusets garderobshall.
Konserthuset, Götaplatsen 8, klockan 20–23