fbpx

Publicerad 23 november, 2011 - Hotell & service

”Jag sjöng för 15 000 på Götaplatsen”

Namn: Carlo Mandini
Ålder: 49 år
Bor: Örgryte
Gör: Hotelldirektör på Hotel Park Avenue Hotel och Plaza
Familj: fru och tre söner
Intressen: bilar, fotokonst
Bästa med avenyn: ”Här finns många juveler, mycket historia och vackra hus. Avenyn är vacker under många säsonger. Med belysning, växter och renhållning har den också blivit bättre. Den är bra placerad och en fin länk mellan två delar av staden.”
Smultronställen på Avenyn: Skobutikerna, Konserthuset och Konstmuseet.

Som hotelldirektör på Elite Park Avenue Hotel och ordförande i Avenyföreningen har Carlo Mandini stort inflytande på Avenyn, men ändå är han något av en doldis. Förutom när han stod på Diggiloo-scenen och sjöng inför 15 000 människor på Götaplatsen.
– Det är ett minne jag aldrig glömmer.

Carlo Mandini gillar Avenyn. Sedan 2005 har han varit hotelldirektör för Park Avenue Hotel och här får både Avenyn och Göteborg ta plats och visa på hotellets särprägel.
– Trots att vi är en kedja får vi vara personliga. Det ska vara samma kvalitet på de 25 hotellen, men utbudet behöver inte vara samma. Vi vill få fram den lokala själen. Här vill jag ha ett glatt gäng som har kul när vi jobbar, vilket ska återspeglas på gästerna. Man ska vara lyhörd och personlig. Det ska inte vara så stelt och formellt så att det känns inövat. Det är okej att visa vem du är som person.
– Men det lokala syns även i våra menyer. Kommer du till Göteborg förväntar du dig fina råvaror inom skaldjur och fisk. Den förväntanvill vi leverera. Vi kan även i dryck visa vad väst har att erbjuda, genom att vi tar in lokalproducerade ölsorter.

Vi sitter i restaurangen Park Aveny Café vid ett bord med utsikt över Avenyn. De stora panoramafönster ger ett ljusinsläpp som ger känslan av att nästan sitta direkt på paradgatan.
Carlo Mandini är klädd i en grå kostym, matchande slips och vit skjorta. Allt välskräddat och det märks att detaljer är något som hanlägger stor vikt på – oavsett om det gäller kläder eller hotellet.
– Att vi lyckas på Elite Hotels har mycket att göra med att ägaren, Bicky Chakraborty, har en sådan närvaro. Han är med i detaljerna och släpper inte verksamheten och driften. Det gör att vi som är cheferockså är väldigt närvarande. Vi går runt och operativt tar reda på saker och hjälper till på många delar. Här måste man vara insatt i väldigt mycket. Det är en framgångsfaktor.

Varje år passerar en kvarts miljon gäster dörrarna till hotellet. Vissa stannar för att bo, andra för att gå på konferens och några smiter in bara för att ta en kaffe eller lunch i restaurangen Park Avenue Café.
– Jag tycker att man ska kunna unna sig lyx för en mindre peng. Komma in här och ta ett glas vin och se ljuset, inredningen och servicen och känna att man får mer än det man betalar för. Det är min vision. Det finns för lite flärd i Sverige. Jag önskar att folk unnar sig lite mer och det kan vara små saker som en tidning, mat, dryck eller en kaffe. Det är faktisk flera göteborgare som bor är på helgen om man känner att man inte haft tid för varandra under veckan så bor de på hotell för att slippa bry som om att tvätta och städa och fixa frukost. Man blir lite turist i sin egen stad. Det sätter guldkant i vardagen.

Vad är din vision för Avenyområdet?
– Jag vill att hela området med Avenyn och parallellgatorna ska vara ett skönt område att promenera i med ett otroligt utbud av kultur, mat och shopping med fina dekorativa skylfönster som gör att det är fint även dagtid. På natten ska det gnistra av vackra skyltfönster. Målet är att skapa en karaktär där Göteborgare och turister ska gå
som på Champs-Élysée, där vi får mycket mer flöde under dagtid. Den ska bli lite mer internationell med Göteborgskaraktär, med selekterade varumärken. Inte bara dyra, utan annorlunda varumärken som inte finns överallt. Det unika ska vara anledningen till att man ska till Avenyn. Med grönska och belysning får vi en helhet på Avenyn och parallellgatorna. Det känns som att stad, kommun och Göteborgare har samma bild av att det är detta vi behöver för att få en mer aktiv gata.

Vilken utmaning ser du?
– Tiden. Jag kan bli lite rastlös för jag vet att det här kommer att ta tid och det gäller att inte tappa motivationen. Jag ser att det kan bli verklighet på tio år. Jag önskar det kunde gå fortare, men det tar tid innan allt bestäms och blir klart.

Vilken är din viktigaste uppgift?
– Att coacha och driva projektet framåt. Jag vill förhindra stopp och få samverkan. Jag vill motivera och entusiasmera för att projektet ska gå framåt, skapa energi och handelskraft för att få det att gå fortare.
– Med hotellet är det att tillföra de värden som Avenyn behöver. Att skapa ett ställe som tillför utbud på Avenyn – och tillföra gäster som kan flanera och njuta av Avenyn.

Sist, men inte minst: har du något Avenyminne som du kan bjuda på?
– Jag har faktiskt ett otroligt minne från 2006. Jag gillar musik och att sjunga. Jag sjöng på en tillställning i Båstad med Jessica Andersson. Där frågar Leif Nilsson på Göteborg & co om jag vill sjunga i Göteborg i augusti. Jag säger okej och några dagar innan ringer kapellmästaren för att prata om tonarter – och då förstår jag att det är på Götaplatsen under pausen i Diggiloo som jag ska sjunga och att det är inför 15 000 personer. När jag står där tänker jag: ”Här står jag mitt på Avenyn på en scen och sjunger två-tre låtar med strålkastare och storbildsskärm och jag hade tänkt att jag skulle gå in i en lokal för 20 personer”. Det var helt galet, helt otroligt. En väldigt speciell grej. Det är ett riktigt Avenyminne som kommer att vara för evigt.