fbpx

Publicerad 13 april, 2016 - Blogg

90 kilo skräp samlades in under Städdagen

staddagen2016_3_700x350
Tidigt på morgonen den 13 april samlades stadens ledande politiker, tjänstemän och företagare utanför Stora Teatern för att sätta städning- och nedskräpningsfrågan i fokus.

För att göra städningen lite extra rolig anordnades en tävling mellan Avenyn, Innerstaden och Göteborgs stad. Sammanlagt samlades det upp ca 90 kg skräp under den dryga städtimmen, som sedan sorterades på plats. Vinnare blev Avenyn-gruppen som samlat ihop mest skräp.

staddagen2016_2_700x350
Invägning och sortering av skräpet

staddagen2016_1_700x350
Flitiga skräpplockare från Stadsbyggnadskontoret som bidrog starkt till Avenyns vinst

Städdagen är en årlig tradition i Göteborg, dagens städmorgon var den elfte i ordningen. För att uppmärksamma hur skräpigt det blir utan daglig städning gjordes ett uppehåll på städning mellan söndag och onsdag morgon på Avenyn, Östra Hamngatan, Kungstorget och Kungsportsplatsen. Områdena sågs över dagligen för att plocka bort allt farligt material, som exempelvis glas, liksom tömning av papperskorgar som vanligt. Men inga sopmaskiner sopade upp fimpar, papper och annat skräp.

– Vi vill uppmärksamma alla på att om man slänger skräp på marken så försvinner det inte av sig själv. Utan det är faktiskt någon som går och städar efter dem. Vi vill få människor att tänka till kring sitt beteende och målet är en renare och trevligare stad, säger Sofie Lindström, projektledare på Avenyföreningen.

Aktiviteten är en samverkan mellan Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Göteborgs Stad.