fbpx

Information kring nazisternas demonstration 30/9

(sidan uppdateras kontinuerligt)

170930

14.45 – Demonstrationen och motdemonstranterna är just nu nere vid Lisebergsstationen. Ordningen är god på Avenyn enligt polisen.

Följ livesändningarna vad som händer
SVT
GP
GT

170929
Kammarrätten i Göteborg har beslutat att nazistdemonstrationen förkortas en timme, från 16:00 till 15:00. Det innebär att demonstrationen avslutas vid Gamla Ullevi två timmar innan avspark mellan Gais och Brommapojkarna.

Ni har säkert märkt av idag det ökade antalet poliser ute på stan. Nu inväntar vi lördagen och ser vad som händer. Men som sagt – jag finns på plats på kontoret, polisen finns ute på gatorna och Avenyföreningens Varningstjänst är uppdaterad.

Om något skulle hända:

  • Ring 112
  • Ta kontakt med poliser på plats

 

/Jessika Wassberg

170928
Ingen ny information från polisen. Nya marschvägen har inte förändrats. Förvaltningsrättens beslut gäller. Ingen info om planerade oroligheter på Avenyn.

Men i förebyggande syfte kan det vara en bra idé att ta in material som står utanför verksamheten som annars kan bli föremål för skadegörelse.

/Jessika Wassberg

170927
NMR har överklagat domen kring den kortare demonstrationsvägen. Även Gais, som ska möta Brommapojkarna på Gamla Ullevi på lördag eftermiddag, har i samråd med Svenska fotbollförbundet överklagat.

Kammarrättens första beslut på dessa överklaganden väntas komma på fredag.

/Jessika Wassberg

170926
Dagens möte mellan polisen och säkerhetsansvariga runt Götaplatsen gav inte så mycket mer information kring demonstrationen än vad vi visste tidigare. Vi informerade kring vårt samarbete med polisen, att demonstrationsvägen är kortad och att vi kommer informera verksamheterna om det händer något på lördagen via vår Varningstjänst. Anslut er gärna om ni inte är med.

Den kortade demonstrationsvägen kommer att avslutas vid Gamla Ullevi klockan 16.00, en timme innan Gais möter Brommapojkarna, något som Gais nu tittar på om de ska överklaga.

Vad vi också vet är att flera motdemonstrationer ansökt om att få vara på Heden under nazisternas marsch. Troligen kommer flera att få godkänt på detta.

/Jessika Wassberg

170925
Förvaltningsrätten har beslutat att ändra samlingsplats och korta demonstrationsvägen för NMR den 30/9. Detta efter att både Svenska Mässan och Judiska församlingen överklagat polisens beslut. Samling får nu ske norr ut på Skånegatan samt sluta vid Gamla Ullevi. NMR säger att de inte tänker acceptera beslutet och kanske kommer trotsa detta. Läs mer i GP.

I morgon (26/9) kommer säkerhetsansvariga runt Götaplatsen att träffas på Avenyföreningen för att få information och ha en diskussion med polisen kring ”större svårare händelser i stadsmiljö”. Detta möte var inplanerat sedan tidigare men kommer troligen präglas en del av demonstrationen. Jag återkommer med mer information efter detta.

/Jessika Wassberg

170920
Avenyföreningen samverkar med polismyndigheten inför denna demonstration. Vi ligger inte i den tänkta marschvägen men Avenyn ligger med i insatsen ändå. Vi såg bla i söndags att Avenyn har ett stort symboliskt värde för nazisterna och därför är vårt område en viktig del för polismyndigheten.

Det man vet idag är att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) ansökt om att få göra en demonstration den 30/9. De fick avslag att vara på Götaplatsen och Avenyn (som de överklagat) men fick tillstånd att samlas på Korsvägen och sedan tåga till Gustav Adolfs torg via Sten Sturegatan på andra sidan Heden. De ska samlas kl. 12, börja tåga kl. 13, ha diverse tal på Gustav Adolfs torg och sedan kl. 16 ska det vara slut.
Ett antal motdemonstrationer har också ansökt om att få demonstrera men vi har inte sett några godkännande på detta än.

Polisen kommer att få tillgång till flera utkiksplatser utmed hela Avenyn. Viktiga områden är också Kungsportsbron och Heden. Jag kommer vara på plats på vårt kontor under dagen och vara polisen behjälplig om det behövs, bla med informationsspridning.

/Jessika Wassberg, VD Avenyföreningen