fbpx

Publicerad 5 oktober, 2012 - Kultur & nöje

Hälsa på hos symfonikerna

På Götaplatsen i början av oktober omringades Poseidon av ett tjugotal husvagnar som blivit tillfällig bostad för musiker från Göteborgs symfoniker. Vagn nummer 34 tillhörde Johan och hans cello och vagn nummer 42 tillhörde Åsa och hennes violin.

Göteborgs symfoniker provade ett helt nytt sätt för att locka barn till att upptäcka ”nya” instrument, det vill säga de klassiska instrumenten som sällan finns med på populära radiokanaler eller melodifestivaler.

Förskolor hade fått inbjudan att komma och hälsa på hemma hos Göteborgs symfoniker i deras husvagnar. När barnen kom in träffade de inte bara musikerna utan fick också lära sig mer om instrumenten.

Petra Kloo Vik, barn- och ungdomsproducent för Göteborgs symfoniker, berättade att drivkraften för att sätta upp detta evenemang har varit det stora formatet, att Konserthuset rymmer 800 personer. Att ha huset fullsatt av barn som åhörare till en konsert säger hon har varit fantastiskt och hon är väldigt nöjd över hur bra allt fungerade kring evenemanget:

– Det känns fantastiskt bra att alla barn är så glada när de går härifrån och det märks att även musikerna trivs i sin roll som pedagoger.

Bakgrunden till evenemanget är att Konserthuset vill att fler barn skall upptäcka Göteborgs symfoniker. Regissör har varit Svante Grogarn och det var han som först kläckte idén om att låta barn komma och hälsa på i husvagnar och därmed ”få en kompis” i stans största band.

Inbjudan skickades ut till förskolor som fick komma och hälsa på tillsammans med sina föräldrar eller lärare. Sista dagen var det även öppet för allmänheten.