fbpx

Publicerad 19 juli, 2019 - Blogg

Gothenburg Culture Festival

Copyright: Frida Winter© / Gšteborg & Co, Gšteborgs Kulturkalas 2016

Gothenburg Culture Festival (tidigare Göteborgs Kulturkalas) är en av Nordens största kulturfestivaler. Festivalen är öppen för alla och programmet är helt gratis för besökarna. Här guidar vi till det som händer på och kring Avenyn 6-11 augusti.

Årets tema är ”Voice & Music” vilket kommer att märkas inte minst genom samarbetet med European Choir Games, en körtävling och festival som 3–10 augusti lockar tusentals körsångare från hela världen till Göteborg.

Här nedan är några axplock av vad mer som är på gång under veckan. Här finner ni hela programmet för Gothenburg Culture Festival.

Bio Roy

Bio Roy visar Dokumentärfilm om The Abyss Festival 2019 samt Musikkväll med inte mindre än fem olika artister, alla med rötterna i Göteborg med omnejd. Genremässigt sträcker sig kvällen från lågmälda visor till orientinspirerad drömpop.

Biograf Göta

Biograf Göta visar opera på bio (Ödets makt), balett på bio (Romeo och Julia) samt kortfilmen Vems verklighet 2.0?.

Charles Felix Lindbergs plats


Prova-på boule med Göteborgs och Bohusläns Bouleförbund.

Götaplatsen

Freestyle Mountainbike – show och prova på, testa på parkour tillsammans med Stampedes duktiga tränare. Det kommer också att under dagarna bjudas på uppvisningar med professionella atleter som reser runt och visar upp sporten.

Prova att fyra av färgat bläck på tyg och skapa unika mönster fyllda med energi tillsammans med Göteborgs Konsthall och konstnärerna Rachel Barron och Nathan Clydesdale. Kom och testa en minst sagt explosiv textil tryckteknik. Alla deltagare får material att prova med men ta gärna med en t-shirt eller annat som du vill göra mönster på.

Göteborgs Konsthall

Se Göteborgs Konsthalls sommarutställning Fragmented Realities – Genom installation, video, måleri och performance utforskar konstnärerna nya verkligheter som föds i relationen mellan kaos och ordning – upplösning och struktur.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum bjuder på knattevisningar (för barn 2-5 år) och Måla till musik (för barn 5-12 år).

Hammarkullekarnevalen på Avenyn

Copyright: Frida Winter© / Göteborg & Co, Göteborgs Kulturkalas 2016, Hammarkullekarnevalen på Avenyn

Hammarkullekarnevalens dansare och musiker bjuder på en färgsprakande och musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Fjädrar, dräkter och trummor skapar en skön rytm och karnevalsstämning för både stora och små. Karnevalen utgår från Götaplatsen och avslutas på Stora Nygatan.

Bältespännarparken och området runt Stora Teatern

Aktivitetsområde med info-tält, musikuppträdanden, matserveringar, bakluckeloppis och utställare, pop-up butiker, workshops, varitéer, poddinspelningar, språkdisco och mycket mer.

Avenyn 18

Uppträdanden: Årets kultursommarjobbare underhåller, Nemo Spardling sjunger covers, Västkustdansarna visar upp traditionella gammaldanser och gillesdanser, Bara Karin, Kulturskolans Göteborgs slagverkare, Vinga Rockers Linedance samt David Kaye and the Weaponry.

Nya Allén

Fotoutställning – 130 meter fotografier av 130 olika fotografer ställer ut bilder längs planket i Nya Allén mellan Bältespännarparken och Trädgårn.

Röhsska museet

Ocean Plastics – Röhsska Museum

Följ med på öppna visningar av utställningen Ocean Plastics på Röhsska museet och se designprojekt som på olika sätt förhåller sig till plastproblemen i haven. 10-11 augusti är det workshop: Skapa nytt med havsplast. Arbeta kreativt med olika typer av plaster och skräp från havet. Med anledning av Röhsska museets utställning Ocean Plastics bjuder museet in till föreläsningskonserten På kryss med Taube – Den gröna vågen som är trubaduren Martin Bagges och litteraturvetaren David Anthins fjärde turné i Evert Taubes kölvatten.

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket ett fullspäckat schema under veckan med musik, diktläsning, pianokonserter, workshops och seminarium.

Stora Teatern

Stora Teatern bjuder onsdag 7/10 på Göteborgs Pianofestivals invigning samt en helkväll med kubanskt tema lördag 10/8: Teatro Tuyo, talangfulla musiker inom kubansk klassisk musik, en musikalisk tidsresa med kubanska rytmer med Euro Rumba Ashé samt det färgstarka kubainspirerade storbandet 24-manna-orkestern El Rey Shangó Superior Orchestra.

Trädgårdsföreningen

Barnens område på dagtid, under det nya namnet ”GCF Young”, med massor av aktiviteter och uppträdanden. På kvällen riktar sig scenen i cirkustältet till ungdomar och vuxna.

Vasakyrkans församlingshem

Prova på att blåsa näverlur, kohorn och kula tillsammans med Föreningen Årets Näverlur i Vasakyrkans församlingshem.

Världskulturmuseet


Torsdag och fredag blir det Friendship Concerts med European Choir Games på Världskulturmuseet. Här möts körer från olika nationer och kulturer och sjunger tillsammans. Det blir unika konserter där du som besökare får uppleva musikfyllda möten i myllret av festivalen.