fbpx

Publicerad 24 november, 2011 - Mat & dryck

Göteborg blir mathuvudstad 2012


Göteborg blir Sveriges Matlandethuvudstad 2012. Det offentliggjordes i dag vid en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad i Stockholm.

– I Göteborg är mat glädje, men något som dessutom skapar jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson som år 2009 tog initiativ till att utveckla matlandet Sverige.
Av de här skälen, säger juryn, blir Göteborgs nästa års mathuvudstad i konkurrens med tio andra finalister:

”För att Göteborg kan erbjuda en varierad meny, med havets råvaror i centrum. För en välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri samt lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg. Göteborg är en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser.”

– Mat är kultur och en upplevelse för alla åldrar. Staden har arbetat medvetet med en ekologisk profil för att utveckla våra egna verksamheter och haft ett nära samarbete med krögarna för att förstärka Göteborg som en matupplevelsestad, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.
Göteborg ingår som enda svenska stad i det internationella nätverket Delice – Good Food cities of the world, samverkande städer över hela världen såsom Lyon, Barcelona, Chicago, Montreal och Osaka – något som bidragit till att placera Göteborg, Västsverige och Sverige på den internationella matlandskartan.
– Vi insåg tidigt matens värde för att utveckla turismen och har arbetat långsiktigt med utvecklingen av matstaden Göteborg, säger Camilla Nyman på Göteborg & Co, stadens destinationsmarknadsföringsbolag och betonar också värdet av det västsvenska regionsamarbete där bland annat småskalig, lokal matproduktion spelar en viktig roll.

Bengt Linde, ordförande i Göteborgs Restaurangförening, är självfallet glad i dag:
– Detta är fantastiskt för Göteborg och Västra Götalandsregionen. Vi jobbar kontinuerligt för att dra allt fler besökare till Göteborg och vi vet att närproducerad och högkvalitativ mat spelar en viktig roll i Göteborgs och regionens ständiga arbete för att locka intressanta och publikdragande evenemang.