fbpx

Publicerad 7 juli, 2011 - Hotell & service

Göteborg får spårvagnssightseeing i mobilen

Västtrafik lanserar i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum mobilapplikationen Spårvagnssightseeing. En röststyrd mobilguide om Göteborgs historia och stadens största sevärdheter. Den kostnadsfria tjänsten finns nu tillgänglig för nedladdning.

– Vi strävar alltid efter att sänka tröskeln att resa med oss. Det gäller såväl de som reser med oss varje dag som besökare och turister. Sightseeing med spårvagn är något som vi kan vara ensamma om åtminstone i Sverige och blir ännu ett sätt att se mer av Göteborg. Ett möjligt alternativ för de sjösjuka som avstår Paddan, säger Maria Björner-Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Med hjälp från Göteborgs Stadsmuseum har Västtrafik tagit fram en ny applikation för smartphones. Tjänsten ”Spårvagnssightseeing” erbjuder guidade turer med en röst som vägleder resenären genom Göteborg och avslöjar historiken om de områden, byggnader och monument som passeras.

– Appen hjälper dig hitta närmaste hållplats där guidningen startar och att hitta rätt biljett. En annan smart lösning är att du kan köpa en sms-biljett direkt i applikationen eller få en vägbeskrivning till närmaste försäljningsställe, säger Maria Björner-Brauer.

Turerna tar cirka 45 minuter och förutom att hitta rätt vagn berättar appen även när det är dags att byta linje. Varje resa avslutas alltid där den startade. Tjänsten är gratis att ladda ned och det enda som behövs är ett giltigt färdbevis. Den finns tillgänglig på engelska och svenska för iPhone och Android.

Turismen i Göteborg har ökat de senaste åren vilket ställer höga krav på en utvecklad kollektivtrafik med moderna kringtjänster. Över 7 miljoner besökare kommer årligen till Göteborg och med över 350 000 dagliga resor är Västtrafiks trafik en viktig länk till många populära turistmål.

– Det är bara att slå sig ner i sätet, njuta av utsikten och lyssna på den spännande historien om Göteborg. Appen är ett roligt och modernt sätt att upptäcka vår vackra stad, säger Cornelia Lönnroth, museichef på Göteborgs Stadsmuseum.