fbpx

Publicerad 11 april, 2012 - Hotell & service

Göteborg blir grönaste hotellstaden i Europa


Nu kan man sova med grönt samvete, nästan överallt i Göteborg. Över 80 procent av hotellen i staden är miljödiplomerade, och målet är att alla ska bli det.
– Vi stärker vår konkurrenskraft internationellt om vi är en hållbar destination, säger Stefan Johansson som är ordförande i föreningen Göteborgshotellen.

Allt fler arrangörer av stora möten och evenemang frågar efter miljömässigt hållbara alternativ. Flera städer kan i dag erbjuda detta, men inte många har kommit så långt som Göteborg. I ett unikt samarbete har både stora och små hotell sett till att bli miljödiplomerade.
– Just nu sitter nio hotell på skolbänken för att lära sig mer, och fler är på väg under hösten. För oss som jobbar med detta så är det ett bra exempel på göteborgsandan, när man samarbetar för att nå ett positivt resultat, säger Stefan Johansson som själv driver Nääs Slott.

Göteborgshotellen har 31 medlemshotell med 2 500 rum, av dessa är 84 procent miljödiplomerade. Av de 20 större hotellen i Storhotellgruppen är för närvarande 90 procent diplomerade. Det är en imponerande hög siffra, även internationellt.
– Av alla städer vi har jämfört så ligger Göteborg bäst till. Målet är att nå 100 procent, vilket är oslagbart för vilken stad som helst, säger Katarina Thorstensson hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co som leder projektet ”Sustainable Gothenburg”.

Projektet startade för två år sedan med målet att Göteborg ska bli den mest hållbara destinationen i världen, och då med ett helhetsperspektiv. Transporter, hotell, mötesanläggningar och arenor ska alla erbjuda de miljömässigt bästa lösningarna.

Detta är också ett nordiskt samarbetsprojekt där Finland, Norge, Danmark, Island och Sverige deltar för att skapa en hållbar skandinavisk mötesregion. Även i jämförelse med våra grannar ligger Göteborg långt framme.
– För vår destination är det en framtidsfråga att hållbart kunna paketera stora delar av turismupplevelsen. Då blir kretsloppstänkandet ekonomiskt och inte bara ekologiskt, säger Stefan Johansson.