1895 – Junggrens Café

Kungsportsavenyen 37, Göteborg, Sverige

Junggrens café, Jungans i folkmun, öppnade 1895 och finns ännu på samma adress. Junggrens var redan tidigt en samlingspunkt för folk från olika kulturyrken och ses som en ikon i Göteborgs caféhistoria som det äldsta kaféet. På kaféets väggar finns sedan 1969 två muralmålningar av konstnären Lars Gillis. Väggmålningarna avbildar ett flertal kända gäster som Benkt-Åke Benktsson, Hjördis Petterson och Karin Kavli. Det omtalas även att Carl Larsson har intagit sitt kaffe på Junggans när han var i Göteborg.

Kaféet har fångat besökarnas hjärtan med familjär stämning och deras fantastiska mackor under tidens gång. Många besökare minns än de goda kesomackorna serverade på mörkt bröd, och de klassiska räkmackorna. Kaféet har alltid varit en mötesplats för människor, och är det än idag. Besökare berättar att ”Det fanns alltid någon man kände på Jungan och skulle det vara så att man inte gjorde det, så kunde man alltid slå sig ner vid ett bord ändå”.

Junggrens har en rik och fantastisk historia som Göteborgs äldsta café och har genom åren genomgått olika förändringar. Under 2023 genomfördes en genomgående renovering för att lokalen återigen skulle bli den myllrande mötesplats den en gång var. Med hjälp av konservatorn Elisabeth Myrman har väggarnas ikoniska målningar av Lars Gillis restaurerats, återskapats och får nu sällskap med Göteborgsprofiler som exempelvis Håkan Hellström, Karin Boye, Mia Skäringer och Mikkey Dee. Verksamheten har utökats, med restaurang och bar och bevarar den genuina känslan ändra sedan 1895, trivseln och den genuina värmen som symboliserar Junggrens

Bild: © Olle Jonsson maj 1985

Hemsida
Junggrens Café © Copyright: Olle Jonsson Junggrens Maj 1985

1895 – Junggrens Café

Kungsportsavenyen 37, Göteborg, Sverige

Läs mer