fbpx

Publicerad 10 juni, 2015 - Blogg

Fina fötter med rätt rutin

fotvård, avenyn, hudterapeuten, sommarfötter
Efter alla somriga barfotapromenader så göms fötterna undan i hela skor igen, men för den sakens skull får de inte glömmas bort. Fötterna behöver även tas om hand under hösten och vintern. Violeta, på Hudterapeuten berättar hur vi ska göra för att få fina och mjuka fötter.

— Det är viktigt att man håller efter fötterna regelbundet, det minskar risken för eventuella problem och samtidigt får att man en rutin för fotvård, den blir en del av din vardag, säger Violeta.

Och vad ska man då göra för att få mjuka och fina fötter?

Börja med ett fotbad, gärna med fotsalt i för att fötterna ska få en peeling som löser upp och tar bort död hud. Man kan också innan fötterna hoppar i badet, göra en mekanisk peeling där du masserar in en peelingkräm på fötterna. Efter fotbadet är det dags att fila fötterna medan de är fuktiga. Fila då på hela foten för att få det jämt och fint. Fila även på eventuella förhårdnader och liktorn, men var försiktig så att du inte filar bort för mycket på en gång, då reagerar nämligen huden så att den producerar ännu mer tills nästa gång. Det bästa är att ta lite i taget, lite varje dag. Smörj sedan in fötterna med en fet kräm. Och varför inte avsluta med en ordentlig fotmassage som gör att blodcirkulationen kommer igång och fötterna mår bättre och kanske lite färg på tånaglarna med ett sommarfint nagellack. För att nagellacket ska komma ner längre ner på tånageln och att utväxten inte syns lika mycket så ta även bort död på tånaglarna.

fotvård, nagellack, avenyn, hudterapeuten, sommarfötter
— Det viktigaste är att fila fötterna och smörja in dem morgon och kväll, säger Violeta.

Ett bra tips som Violeta ger för att få mjuka och lena fötter är att på kvällen gör en inpackning runt föttterna, använd olivolja att smörja in fötterna i, sätt sedan plastpåsar runt fötterna och eventuellt strumpor utanpå och sov sedan med inpackningen. Och om man inte har tid för att ta fram fotbadet kan man enkelt fila fötterna i duschen för att sedan smörja in dem.

Vanliga problem med fötterna är att man har förhårdnader, liktorn eller hälsprickor. Förhårdnader kommer av att du har haft extra mycket tryck och belastning på just den delen där förhårdnaden sitter till exempel trånga skor. Liktorn förväxlas ofta med vårtor, men är död hud som växt in i en por under foten. För att få bukt med dessa problem kan man hemma fila på dem regelbundet, men det är dock svårt att bli av med dem helt. Liktorn kan man behöva skära bort om de är stora. Detta kan man få hjälp med hos en fotvårdsspecialist. Hälsprickor uppkommer lätt ju torrare huden är, därav vikten av att regelbundet smörja in fötterna. Om du filar förhårdnader eller hälsprickor hemma är det viktigt att du filar i sprickriktningen, då det annars kan spricka ännu mer.

fotvård, fila, avenyn, hudterapeuten

För att undvika framtida problem är det viktigt att man har fotriktiga skor på sig som inte är för trånga och helst inte ha högklackat för ofta. Gärna gympaskor. Och sommartid gärna sandaler så fötterna får andas ordentligt. Om du idrottar mycket är det viktigt att byta strumpor ofta för att undvika risken för att utveckla fotsvamp, då svampen trivs i fuktiga miljöer. Samt att man ägnar lite tid åt fotvård varje dag.

Hos en fotvårdsspecialist anpassar man fotbehandlingen efter kundens behov och kan hjälpa till med saker som man inte kan göra själv hemma, till exempel ta bort förhårdnader på ett mer effektivit sätt, skära bort död hud, liktorn och hjälpa till mer grundligt med sprickor. Och i Avenyområdet så finns det ett flertal salonger som kan hjälpa dig för att du ska kunna ta på dig de där nyinköpta sandalerna i sommar.

Avenyns Fotklinik Geijersgatan 16
Hudterapeuten Engelbrektsgatan 22
Hälsans Ego Södra vägen 23
Institut Harmoni Södra vägen 43
Mazi Storgatan 24
Studio Aroma Teatergatan 5