fbpx

Publicerad 20 januari, 2012 - Kultur & nöje

Femtillstånden i farozonen


Femtillstånden har blåst upp debatt i Göteborg. Polisen menar nämligen att serveringstillstånden till 05 ska stoppas på grund av att det var för stökigt. Branschen tycker dock att problemen skulle förvärras om alla tvingas stänga samtidigt, klockan tre.

I dag har 16 nattklubbar i Göteborg tillstånd att servera alkohol till klockan fem. Flera av dessa finns i Avenyområdet. Men detta år kan bli det sista med öppettider efter tre. I alla fall om polisen får som de vill.

När områdeschefen för polisen i Storgöteborg, Lars Klevensparr, i december 2010 skickade en skrivelse till kommunstyrelsen om ett förslag att korta serveringstillstånden till 03 betydde det startskottet för en hetsig diskussion. För eller emot serveringstillstånd till fem.

Polisen menar att polisens resurser borde användas på annat sätt än att ta hand om stökiga kroggäster liksom att kortare öppettider skulle leda till minskad alkoholkonsumtion.
– Vi får lägga en massa dyr övertid på bevakningen efter klockan 03. Den tiden skulle vi kunna fördela på ett bättre sätt på andra saker, säger Lars Klevensparr, till Restauratören.

Branschen är dock av motsatt åsikt.

De menar att problemet är överdrivet och att kortare öppettider snarare skulle leda till ökat antal svartklubbar i Göteborg. Ett annat argument är att det skulle bli än mer stökigt på stan om alla nattklubbar stänger samtidigt, vid tre.
– Att polisen har dålig ekonomi är inget som ska drabba oss. De har ett samhällsuppdrag att sköta. Om alla människor väller ut på gatorna klockan tre då blir det verkligen problem, säger Christer Johansson, krögare på Park Lane på Avenyn till Restauratören.

Varken i Stockholm eller Malmö, de två andra storstäderna i Sverige, finns något förslag om minskat antal serveringstillstånd till 05.

Ärendet ska nu gå via social resurs till kommunstyrelsen för att sedan nå kommunfullmäktige där ett beslut ska klubbas.
– Man får inte får tro att man genom att bara stänga två timmar tidigare kommer att få en tryggare stad. Frågan är mer komplex och vi måste identifiera de problem som finns och lösa dessa genom att arbeta tillsammans, likt vårt framgångsrika arbete mot svarttaxi, säger Madeleine Wahlberg, centrumledare på Avenyföreningen.

Publicerad: 2012-01-20