fbpx

Publicerad 7 maj, 2013 - Hotell & service

Ett lyft för mindre urinering

urilift700x350
Nedkissade fasader och trappuppgångar är inget ovanligt i Göteborg. Men i nu är förhoppningsvis lösningen på plats. Sveriges första höj- och sänkbara urinoar har nämligen installerats vid Valand. Ytterligare en har installerats vid Kungsportsplatsen.

Bakom initiativet står Göteborgs Stad och Avenyföreningen, som har arbetat med en lösning på problemet i flera år. UriLiften, som urinoaren kallas, finns sedan många år tillbaka i bland annat England och Holland, där resultaten visat på en klar minskning av offentlig urinering.

Enligt en undersökning som Göteborgs Stad gjort bland de boende runt Avenyn upplever 85% att urineringen är ett problem. UriLiften är en direkt åtgärd och ett steg i rätt riktning.

– Offentlig urinering är ett problem som stör många, men som ingen vill ta sig an, säger Madeleine Wahlberg, centrumledare på Avenyföreningen. Det känns bra att vi nu får en lösning som är nödvändig när den finns där, men som inte syns när den inte behövs. Vi hade en testperiod med urinoarer på Avenyn förra sommaren vilket gav ett gott utfall. Nu är utmaningen att informera göteborgarna om att de kan använda urinoaren.

UriLiften är upphissad mellan 22-06 på fredagar och lördagar. Du hittar den vid Valand på Vasagatan, men är du där utanför ”öppettiderna” så ser du bara ett runt lock i gatan. Driften sköter Park- och Naturförvaltningen med en fjärrkontroll på plats, så det finns alltså ingen risk att du hissas ned. När UriLiften stängs startas också ett automatiskt rengöringsprogram.