fbpx

Publicerad 7 mars, 2014 - Mat & dryck

En halv special vegan

Jonsborg.
I Avenyområdet finns flera restauranger: allt från gourmet- och lyxkrog till vardagligt. En riktigt göteborgsk klassiker är ändå en halv special men på Jonsborgsgrillen på Avenyn kan du få den med en twist. Vad sägs om en en halv special med vegankorv?

Det hela började 1995, några veckor före VM i friidrott i Göteborg. Då tog pappa och son Jonsborg över korvgrillen som hade legat på Avenyn sedan 1953 och enligt ryktet kan Göteborgs första halv special ha serverats just där.
– Det finns historier om tre kiosker i Göteborg, säger ägaren Magnus Jonsborg, med ungefär samma historia där två fotbollsspelare ber om en korv i bröd med lite mos på och veckan efter ville de ha en sån ”special” igen.

På Jonsborgs grill är det dock inte moset som är det speciella utan korven. Jonsborgs är nämligen kända för sina vegetariska och veganska korvar.
– Det vegetariska har vi serverat redan sedan 1995, säger Magnus och fortsätter:
– Pappa var halvvegetarian och vi var ofta på hälsohem när jag var liten. Den veganska inriktningen har vi haft sedan 2004 och många blir ju veganer av djurrättsskäl.
För Magnus var det dock något annat som låg bakom ändringen av kost.
– Jag fick psoriasis och hade det i fem år. Under den tiden testade jag allt – norska salvor med laxenzym, hälsokost, kortison… När sedan mamma, som också hade sjukdomen, testade att lägga om sin kost till veganskt och hennes problem nästan försvann så tänkte jag att om det hjälper henne, så hjälper det mig.
Mycket riktigt försvann alla Magnus besvär och han kunde återigen fortsätta jobbet i gatuköket – trots att det har stått under hans regi i 14 år. Men visst är det något ovanligt, en korvkiosk med vegansk mat?
– Vad jag känner till är vi den enda i Sverige, och vi är ensamma om att servera veganmos dessutom. Jonsborgs är ett välkänt ställe bland veganer och vegetarianer, menar Magnus som just nu hoppas kunna öppna Sveriges första helveganska butik med en vegansk chark.
– Tanken är att sälja produkter som vegansk färskost, vegansk salami… Även grejer som veganska ägg och bacon.

Tills dess att den butiken har öppnat, så säljs det fortfarande veganmat på den nyrenoverade grillen på Avenyn 39A. Oavsett om du är sugen på en rejäl lunch eller vill mumsa på en korv på stående fot, så sväng förbi Jonsborg för en halv special vegan.