fbpx

Publicerad 11 mars, 2016 - Blogg

Fira in våren med Eldfesten på Heden

Foto: saroee.com
Kom och fira våren, ljuset och gemenskapen på Heden den 15 mars då Eldfesten säger farväl till vintermörkret och välkomnar värmen.

För tjugofemte året i rad firas Eldfesten på Heden i Göteborg, tisdag den 15 mars kl. 17-22.

Högtiden är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus som har firats i nästan 4000 år tillsammans av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Eldfesten firas i år som aldrig förr med sprakande eldar, ljuvlig musik, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower för att sprida ljus, värme och kärlek med eldens intensitet. Ett mål med folkfesten är också att flytta högtiden från förorten till en av innerstans mest prestigefulla platser och där etableras som en återkommande festival i Sverige till för alla oavsett nationalitet, ålder, religion eller etnisk tillhörighet.

Man tänder brasor och hoppar över små eldar. Enligt en traditionell ramsa så ska man ropa ”Mitt gula till dig! Ditt röda till mig!” när man hoppar över elden. Det gula står som symbol för trötthet och sjukdom och det röda står för kraft, energi och kärlek.

Konferencier för kvällen är Behrang Miri. Göteborgs Eldfest bjuder på artister som den iransk-amerikanske sångaren stjärnan Omid Soltani, folkmusikbandet Shanbehzadeh, Reza Joudi, Mahbanoo, Karavan Ensemble och Parian Dance Ensemble. Homaak Band är kvällens husband och dessutom blir det blir det eldshow av Act of Emotion!