fbpx

Publicerad 11 maj, 2015 - Blogg

Elbussar på Avenyn i sommar

elbussar
Från den 15 juni trafikeras Avenyn av en helt ny elbusslinje med tysta, avgasfria bussar som drivs med förnybar el. Götaplatsen får också nya busshållplatser där de resande får vara med och testa ny teknik.

Den nya elbusslinjen ElectriCity har nummer 55 och kommer att gå mellan Chalmers och Lindholmen via Avenyn, Brunnsparken och Götaälvbron. Tre av de nya bussarna på den nya linjen är helt elektriska, övriga är så kallade laddhybridbussar som drivs med el under cirka 70 procent av resan.

Inför starten bygger Västtrafik också en ny typ av busshållplatser där de resande kommer att vara med och testa lösningar för framtidens kollektivtrafik. Det handlar bland annat om sömlöst wifi mellan buss och hållplats, interaktiva bildskärmar med underhållning och information och möjlighet att ladda sin mobil med ström från solceller. Förutom Götaplatsens hållplatser byggs också en på Chalmersplatsen.

ElectriCity är ett samarbete där offentlig sektor, industri och samhälle utvecklar och testar nya lösningar för hållbara städer och regioner. Tanken är att elbusslinjen ska vara en demoarena där innovationer utvecklas och testas i realtid. Projektet pågår i tre år och det kommer att hända mycket under resans gång.