Finalisterna till Årets Avenyföretag 2017 utsedda

Publicerad

Blogg


Bio Roy, Consid, Juan Font och Stadsbiblioteket är de fyra finalisterna som har chans att vinna Avenyföreningens utmärkelse Årets Avenyföretag 2017.

Utmärkelsen Årets Avenyföretag delas ut årligen i november och ska gå till ett företag som är nytänkande, inspirerande och goda förebilder.

Juryn består av Avenyföreningens styrelse och vinnaren presenteras på Avenyföreningens julfest den 23 november på Scandic Rubinen.
– Det känns som alltid oerhört roligt att få lyfta fram goda förebilder bland våra medlemsföretag. Vi har fått in många nomineringar och det är mycket glädjande att det finns så många driftiga verksamheter på Avenyn och i Paradkvarteren, säger Jessika Wassberg, vd och centrumledare för Avenyföreningen.

Finalisterna i Årets Avenyföretag 2017:

Bio Roy

Motivering: Nytänkande, mysig biograf. Stort utbud kring kulturens alla trevligheter. Med en röd tråd behåller man sin klassiska stil med bravur. Har en viktig funktion och gör ett väldigt bra jobb för film- och operaintresserade i stan! Unik i sin genre, med ett helt eget uttryck.

Consid

Motivering: Konsultbolaget som ser värdet i att attrahera anställda genom en placering på Göteborgs paradgata, trots att konsultbolagen länge valt att gruppera sig runt Brunnsparken och på Lindholmen. Några till har följt och fler lär komma. Växer så det knakar. Att leverera wifi till delar av Avenyn gratis är klockrent!

Juan Font

Motivering: Fantastiska goda viner, härliga tapasrätter och inte minst, helt underbar personal. Precis vad Avenyområdet behöver för att attrahera en intressant målgrupp. Har gjort Teatergatan till en destination!

Stadsbiblioteket

Motivering: Efter renoveringen blev stadsbiblioteket ett fantastiskt ställe. Har en stor barnsektion där barnen kan leka lugnare lekar, pysselrum mm. Underbart kafé med rawfood. Många bra fåtöljer och sittplatser. Väldigt många intressanta arrangemang och öppet för alla (gratis entré). Sveriges i särklass bästa bibliotek och på vår paradgata!

Fler upplevelser och nya aktörer till Avenyn och Teatergatan

Publicerad

Blogg


Wallenstam presenterar fyra nya spännande verksamheter som snart öppnar på Avenyn och Teatergatan; kafferosteriet Johan & Nyström, restaurangen Isabelle, barberarshopen M Room och ett nytt Espresso House.

– Vi är glada över att kunna vara med och bidra till fler unika mat- och kaffeupplevelser i Avenyområdet, hjälpa fler befintliga hyresgäster att utvecklas och expandera i våra lokaler och samtidigt kunna välkomna nya starka varumärken och aktörer till Göteborg och Avenyområdet, säger Peder Wahlgren, affärsområdeschef för Wallenstam.

En av de nya etableringarna är Johan & Nyström, Sveriges första specialkafferosteri som grundades 2004, som i december öppnar en ny konceptbutik vid Convendumhuset på Avenyn. Varje konceptbutik hos Johan & Nyström är en unik upplevelse och mötesplats för kaffeintresserade med inslag som växthus för kaffeplantor eller “tap wall” för att enkelt kunna provsmaka mer av kaffet. – Vi har länge varit intresserade av att öppna konceptbutiker i Göteborg, inte minst för att vi har ett gäng riktigt sköna återförsäljare som har inspirerat oss att älska Göteborg och fatta att det mer än någonsin är en stad på gång, säger Johan Damgaard, grundare och kreativ ledare på Johan & Nyström.

På Teatergatan 22 öppnar Isabelle, en systerrestaurang till den populära vinbaren Juan Font på samma gata. Isabelle blir en naturlig mötesplats för såväl närboende som tillresta. Med rötterna i Frankrike erbjuder menyn franska specialiteter men även fisk och skaldjur från Bohuslän.

Utöver kaffe och kulinariska upplevelser kommer även barberarshopen M Room öppna på Teatergatan. Där kan man som medlem kan nyttja obegränsat antal barberar-, raknings- och färgningstjänster och service utan tidsbokning och köande.

Dessutom flyttar Espressohouse in på Avenyn 4 (i Condecos tidigare lokaler).

Avenyns julbordsguide

Publicerad

Guide, Mat & dryck


Snart glimmar juleljusen och och maten dukas upp. Vill du få en försmak av julen och alla dess läckerheter på julbordet? Då kommer här en guide till Avenyns julbord. Små som stora, klassiska som moderna. Hugg in och njut av julens alla delikatesser.

Klassiskt svenskt med en fransk tvist på Le Pain Francaise

Mellan den 21 november och den 21 december serverar Le Pain Francaise både julbord och en exklusiv trerättersjulmiddag. Julmiddagen är en minnesvärd trerätters signerad vår köksmästare James Martin.
Pris: 598 kr

Julbordet och julmiddagen bokas minst en dag i förväg via mejl till info@lepainfrancais.se, eller ring 031 – 790 11 09

Julshow ”Made in Sweden” & julbord på Trädgår’n

Peter Magnusson, Lotta Engberg, Erik Segerstedt, Lisa Stadell och Bruno Mitsogiannis presenterar det svenska musikundret i en sprakande föreställning med ett galet ös och många skratt. Ett klassiskt svenskt julbord serveras på buffé. Kvällen avslutas med Göteborgs bästa julfest med det hetaste dansgolvet. Premiär fredag 17 november och spelas fram till jul.
Pris: julshow + julbord 665-1095 kronor, endast julshow 495 kronor

Boka på Trädgår’ns hemsida.

Argentinskt julbord på Buenos Aires

Börja kvällen med välkomstglögg och avnjut sedan en förrättsbuffé med argentinska smaker följt av valfri huvudrätt från julmenyn. Julbordet avrundas med hemlagade typiska argentinska efterrätter. Serveras 1 november – 23 december.
Pris: 499 kr

För mer information och bokning, ring 031-381 09 20 eller gå in på baargentinesteakhouse.com

Julbuffé på Restaurang Kometen

På klassiska Kometen kan du från 25 november njuta av en julbuffé, med rätter som är utvalda ur de klassiska juldelikatesserna. Julbuffén serveras både till lunch och på kvällen
Pris: 495-595 kr

För bokning gå in på Kometens hemsida

Rubinens Winter Edition

I år serverar Scandic Rubinen i Göteborg en 3-rätters julinspirerad meny mellan 23 november och 16 december.
Pris: från 395 kronor per person, (barn 0-12 år betalar 20 kr per fyllda år)

Bokningsinformation hittar du på Scandic Rubinens hemsida.

Beställ hem från Sofina kök och catering

Om du vill ta julbordet med dig hem, så har Sofina fina och smakrika jultallrikar, julbufféer eller julkorgar. På Sofina arbetar man med en grön linje med råvaror av högsta kvalitet från närområdet och oftast från ekologiska odlingar.

Du hittar hela utbudet med priser på Sofinas webbplats.

Julbord med goda traditioner på Tvåkanten

Tvåkantens julbord serveras från 23 november i form av både lunchsittning och kvällssittningar.
Pris: lunchjulbord 445 kr, kvällsjulbord 695 kr

Bokningsinformation hittar du på Tvåkantens hemsida

Julbord med show på Valand

Min Jul med Jessica Andersson
Valand bjuder in till en underbar kväll i julens tecken med ett klassiskt julbord där ingenting saknas. Efter julbordet blir det konsert med den folkkära artisten Jessica Andersson. Spelas 26 november.
Pris: 895 kr

Julbord med show – Celebration
I årets julshow har Valand samlat musik genom som genom decennierna uppfyller dessa kriterier. Från 70-talets disco, till latinvärldens heta rytmer, radiostationernas säkraste kort och vidare till dagens mest populära Dj-akter. Spelas torsdag till lördag, 16 november – 16 december på festvåningen.
Pris: Show + Julbord fr. 695 kr

Mer info och bokning via Valands hemsida

 

Höstlovet på Avenyn


Vädret blir kyligare och löven gulare. Vecka 44 är det höstlov och varför inte spendera lovet på och kring Avenyn, här finns det aktiviteter för både små och stora.

Göteborgs Konsthall erbjuder Tejpworkshop för barn 7-10 år. Kan man göra konst av persienner och glödlampor? Tillsammans med en konstpedagog upptäcker vi skulpturen Swedish Villa från olika oväntade och annorlunda perspektiv. Vi fortsätter sedan att tejpa egna former och berättelser på konsthallens golv. Workshopen avslutas med en avslappningsövning för att landa i kroppen och knoppen.

Rymdraketer, dvärgplaneter, stjärnor och kometer! Barnavdelningen på Stadsbiblioteket bullar upp lite extra med rymdtema under Läslovet. De höstlovslediga barnen bjuds på aktiviteter varje dag under hela veckan förutom på lördag då Stadsbiblioteket har stängt. Fri entré till alla aktiviteter.


Foto: Emelie Asplund
Under vecka 44 bjuder Göteborgs konstmuseum skolbarn i olika åldrar att fira höstlovet hos oss. Tisdag – fredag hålls skapande aktiviteter i vår kreativa verkstad Studion, på onsdagskvällen blir det filmvisning i samlingen och under flera kvällar är du välkommen till lagom läskiga ficklampsvisningar. Höstlov innebär ju också läslov! Därför har vi laddat upp med barnböcker för olika åldrar på temat Staden. Kryp upp i soffan i Studion eller sjunk ner i en puff och läs en bok tillsammans.

Om du efter alla läskigheter behöver sitta ner en stund, så kan du lyssna till Höstlovskören som sjunger på Göteborgs Konserthus. Onsdagen den 1 november anordnas det konsert efter flera dagars repetition.

höstlov, avenyn, universeum
Mellan 21 oktober och 5 november är Creepy Science tillbaka med kluriga quiz, kusliga kryp och kladdigt knep och knåp på Universeum. Utställningar och labb fylls med mängder av programpunkter och aktivitetsstationer för alla sinnen.

Copyright: Liseberg
Om du söker efter bus, spänning och kanske lite skräck, så är ett besök på Liseberg att rekommendera.
Halloween på Liseberg är i år öppet 13–15 och 20–22 okt samt 27 okt–5 nov. I år är hela 35 attraktioner öppna – alla utom AtmosFear, Kållerado och Skepp o´skoj – samt tre skräckhus. Parken öppnar klockan 12 varje dag under vecka 44. Ju senare det blir desto mer förvandlas parken till en mer spöklig miljö. I kaninlandet skrämmer dock kaninerna bort alla ovälkomna gäster och fortsätter sitt Happy Halloween.

I Trädgårdsföreningen kan du som vanligt leka i lekparken eller njuta av den färgrika naturen, men under höstlovet finns det också kostnadsfria aktiviteter att ta del av. Vad sägs om guidning i Palmhuset för barn och vuxna, bygg insektshotell som du kan ta med dig hem och lär dig om hur trädgårdens små djur vill ha det för att trivas. Det blir även visning av parkens insektshotell.

Torsdagar på Södra vägen 2 november – Pumpaparty

Publicerad

Blogg


Upplev Södra vägen! Happenings och erbjudanden torsdag 2/11 🎃

Första torsdagen varje månad bjuder Södra Vägens restauranger och butiker på extra happenings och erbjudanden. Kom och upplev Avenyns mysiga systergata!

För mer information gilla och följ på facebook.com/sodravagen

Datum för Torsdagar på Södra vägen 2017

1 juni – PREMIÄR – Smaka på Södra vägen
6 juli – Quiz
3 augusti – Trubadur
7 september – Garagesale
5 oktober – Fall Fashion
2 november – Pumpaparty
7 december – Julmys

Hitta Göteborgs bästa brunch

Publicerad

Guide, Mat & dryck

Vad passar bättre än att möta upp med vännerna på en brunch under helgen? Svar: inte mycket. Här är snabbguiden till Avenyns bästa brunchställen.

På Avenyn kan du äta en stadig brunch och därefter ta några korta kliv och snabbt komma till både shopping och sevärdheter såsom Konstmuseet, Universeum, flera konstgallerier och Röhsska museet. Här är fem heta och välsmakande tips för din helgbrunch.

Ristorante Bellora – Avenyn 6

bellora_brunch
Lördagar 12-16 kör Bellora Bellini Brunch med Pizza e Contorni! Belloras DJ spelar skön musik, baren serverar välkyld Bellini och köket serverar italienska pastarätter och goda napolitanska surdegspizzor tillsammans med contorni – italienska sidorätter som blir tillbehör.
Prisexempel: Pizza 145-175 kr, pasta 165-175 kr, italienska chark- och ostdelikatesser 125-265 kr

Le Pain Français Bistro – Avenyn 7

Brunch på Le Pain Bistro.
Välkommen till söndagsbrunch på Le Pain Français Bistro, varje söndag klockan 12-16, två sittningar klockan 12 och klockan 14. Det serveras en magnifik buffé på varma och kalla rätter uppe på takterassen. Dessutom är det en dessertbuffén du sent kommer att glömma, beståendes av ett stort urval bakelser och tårtor från bristrons eget konditori och bageri. Boka på Le Pain Français hemsida eller ring 031-790 11 09.
Pris: 229 kr (dryck (val mellan läsk, Ramlösa eller färskpressad juice) samt kaffe- och thébuffé ingår)

Joe Farelli’s – Avenyn 12

Brunch i Göteborg på Avenyn.
Varje söndag klockan 11.30 till 16 dukas en ‘all american brunch buffet’ upp på Joe Farelli’s. Här finns något för alla, allt från bacon, scrambled eggs, miniburgare, Caesarsallad, amerikanska pannkakor eller en tallrik fylld med färsk frukt. Den nyrenoverade restaurangen för tankarna till alla de diners som vi möter i det stora landet i väst. Boka bord på 031-10 58 26 eller på Joe Farelli’s hemsida.
Pris: 245 kr, barn 99 kr (kaffe och juice ingår)

Coop Konsum Avenyn – Årets Kött- och Charkuteriavdelning 2017

Publicerad

Blogg


Mångas favoritbutik Coop Konsum Avenyn prisades som Årets Kött- och Charkuteriavdelning 2017 på Dagligvarugalan, dagligvarubranschens stora pris.

Prisutdelningen för Dagligvarugalan 2017 tog plats den 21 september i Stockholms stadshus under en härlig galakväll med prisutdelning under pompa och ståt. Juryn för Dagligvarugalan består av branschexperter samt en representant från tidningen Fri Köpenskap.

Motivering: ”En avdelning som höjt sig på alla plan. Både försäljningen och nöjd kund-indexet har stigit som en raket. Bakom framgångarna ligger personalens entusiasm som sprids till kunderna genom flitigt utnyttjande av sociala medier. Avdelningen jobbar hårt både med matinspiration och exponering av det packade köttet.”

Följ Coop Konsum Avenyn på facebook.

Kulturnatta – årets största kulturmanifestation

Publicerad

Blogg


13 oktober blir en natt där hela staden bjuder på kulturella evenemang av alla slag. På och kring Avenyn kan du utforska en bred blandning av aktiviteter under Kulturnatta.

Teatrar, gallerier och scener har öppet hus under kvällen, liksom många föreningar och kyrkor. En härlig blandning av stort och smått, brett och smalt. Under Kulturnatta är trösklarna till kulturens portar ovanligt låga och öppettiderna är generösa. Många arrangörer hoppas på både ny och gammal publik och bjuder ofta på något extra. Känn dig därför riktigt välkommen till Kulturnattas alla arrangörer – de kommer att ta väl hand om dig!

Programmet på och kring Avenyn och Götaplatsen i urval:

Alae

Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. Ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoven-tolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna.
Stora Teatern, Kungsparken 1, klockan 19–20.30

Konstglas från Magma Art Glass i Transjö

Till Kulturnatta tar Magma Art Glass med sig frihandsblåsta glasverk inspirerade av Smålands naturliga mångfald.
Unikt Glas, Kristinelundsgatan 10, klockan 18-21

Sesiún! – Irish Trad Music

TIMSIG är en förening för traditionell irländsk spelmansmusik i Göteborg Välkomna till vår session med ”Boys of Barrasodare” där du får uppleva den irländska musiken på det sättet den spelas på Irland!
Flying Barrel, Kristinelundsgatan 3, klockan 19-23.30

Förhandsvisning av utställning med Lars Rylander

Galleri Kim Anstensen, Götabergsgatan 18, klockan 18-22

DRÖMMAR – En utställning av konstnär Eva Wirén

Möt Konstnär Eva Wirén och hennes bildvärld. Färgstark och intuitiv konst i alla storlekar och prisklasser. Ateljén ligger i historiska lokaler vid Kronhuset mitt i centrala Göteborg.
Q´ente Atelje, Postgatan 4, klockan 18-21

Konst på Kaffet

Konst kommer i många former, en av dessa är konstformen ”Latte Art” som går ut på att göra konst av mjölken i kaffet.
A43 Avenyn 43, klockan 18-22

LadyBugFestival 2017

Foajémingel bland färgstarka konstverk, bokpresentation, filmloop, musik och gröna drinkar. Årets tema är identitet och mångfald.
Bio Roy, Avenyn 45, klockan 19.30–23

ComLab – Performance art in Kulturnatta

Communication Laboratory konstnärskollektiv (ComLab) har till Göteborgs Kulturnatta bjudit in nio stycken Göteborgsbaserade performance konstnärer till eventet “Performance art in Kulturnatta”. På Götaplatsen kommer konstnärerna att under en period av fyra till fem timmar att som en flytande konstnärskonstellation utforska durationell performance i det offentliga rummet.
Comlab, Från Karin Boyes staty till Göteborgs Konstmuseums övre trappor, klockan 16.30-21

Quiz #clubdynamo – Kulturnatta special

#clubdynamo är hänget mitt i stan för dig som är ung. Lägg dig i omloppsbana med stjärnonas quiz, fullt av kluriga frågor från en galax långt borta. Supernova-fint pris utlovas till vinnaren.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 18-19

Invigning

Sångaren och skådespelaren Timo Nieminen inviger Kulturnatta 2017 på Stadsbiblioteket, med att dyka rakt ner i den finska tango/samba/vismyllan! Ackompanjerad av Sverker Stenbäcken.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19-19.10

Äkta Spåman podcast med Hanna Hellquist

Linda Spåman möter och spår journalisten och författaren Hanna Hellquist i livesändning av Äkta Spåman podcast!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.10-20

Jarboe (US) + Father Murphy (IT)

Jarboe – länge en permanent medlem av Swans. Hon experimenterar i olika musikaliska uttryck inom den mer extrema musiken. Father Murphy – ett ockult psykedeliskt band känt för sina intensiva och sakrala uppträdanden.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-21

Läsfåtölj-Kalevala

Lyssna på uppläsningar av det finska nationaleposet Kalevala på ett tiotal språk!
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-22

Bokförsäljning

Kom och fynda gallrad media. Romaner, deckare, facklitteratur, barnböcker, ljudböcker och tidskrifter. Priset per bok och tidskriftsbunt är 10 kronor.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Vik origami

Workshop i japansk papperskonst med Inga – bibliotekets origamimästarinna.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 19.30-23

Sång med Hanna Boquist

Sång med Hanna Boquist, nyutexaminerad musikalartist från Balettakademien. Hanna har har bland annat medverkat i Taubespelen, stått på Diggiloo-scenen och turnerat runt om i Sverige med pop-gruppen Dash4.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-20.30

Öppen kroki med KV Konstskola

Kroki kommer från det franska ordet ”Croquis” och översätts på svenska till ”snabb teckning”. I modellteckning arbetar man snabbt med att skissa av modellen i olika ställningar och skapa en teckning för kroppspositionens vikigaste aspekter.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 20-23

EDENI spelar världsmusik på sitt sätt

Gruppen EDENI gör egna låtar inspirerad av musik från olika genrer och världsdelar. Vemod, upprördhet, sväng och eufori i en salig och ibland osalig blandning.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 21.10-22

Kvällsbeat med Lunchbeat Göteborg

Lunch Beat Göteborg, som brukar ordna lunchdans på olika platser, gästspelar hos oss för att avsluta Kulturnatta med ett riktigt sväng. Live-DJ spelar och vi dansar tillsammans på Trappscenen den sista timmen.
Stadsbiblioteket, Götaplatsen, klockan 22-23

Öppen verkstad i Studion: Gör din egen stad i papper

Längs hela Studions långvägg har en kartbild av en stad målats upp. Under kvällen står material framdukat för eget skapande. Med enkla medel fyller du väggen med hus, broar och allt annat som kan finnas i en stad. Passar för barn, ungdomar och vuxna.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19-22

Öppen visning: ”Rembrandts Batavernas trohetsed”

Ta chansen att se ett av konsthistoriens mest kända verk! Vi tittar på Rembrandts enda monumentalmålning, Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, målad på 1660-talet i Amsterdam. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Öppen visning: ”Mannen i konsten”

Följ med på en vandring genom museets salar med mannen i fokus. Vi tittar på olika tiders mansskildringar och undersöker skiftande ideal och normer för både klädda och oklädda män. Begränsat antal platser. Hämta din gratisbiljett i receptionen från kl 19.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 19.30-20 och 20.45-21.15

Hellmans Drengar

Hellmans Drengar vill vara Sveriges modigaste manskör. Detta mod vill de förmedla genom att vara normkritiska i allt de gör och på så sätt ifrågasätta den traditionella mansrollen. Upplev en konsert som spänner över många olika musikstilar.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 20-20.30

The Magnolia

The Magnolia är ett soulband från Göteborg. En intim konsert på Etagen, där nerv och närvaro blandas med soul, pop, blues och rock.
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, klockan 21.30-22.15

Children of the revolution?

”Children of the revolution?” är en performance och ett körverk som utgår från 12-åringars tankar, framförda av konstnärerna Karin Sandberg och Vilda Kvist. De har tagit del av ungdomars berättelser genom intervjuer och skriv-workshops.
Göteborgs Konsthall, Götaplatsen, klockan 20.30-20.50 (dessutom öppet 18-22)

Offstage

Vackert barhäng till klassisk livemusik av eldsjälar ur Symfonikerkollektivet. Offstage bjuder på kreativa konserter med oslagbar närvarokänsla och stort hjärta. Denna kväll tar man plats i Konserthusets garderobshall.
Konserthuset, Götaplatsen 8, klockan 20–23

Nominera till Årets Avenyföretag 2017

Publicerad

Blogg


Nu har du chans att påverka vilken verksamhet på Avenyn och kringliggande gator som blir Årets Avenyföretag 2017! 🏆🌟

Vilket företag i Avenyområdet tycker du har utmärkt sig under året, gjort något nytt, utvecklats, inspirerat…?

Nominera här fram till 31/10

Utmärkelsen Årets Avenyföretag delas ut årligen i november månad av Avenyföreningen. Syftet med priset är dels att lyfta fram goda förebilder för företag inom Avenyområdet, dels uppmana andra företag till att våga satsa.

Kriterierna som de nominerade företagen bedöms utefter är:
• Nytänkande och innovationer; företagets arbete med sin egen utveckling.
• Marknadsföring – hur företaget marknadsför sig; samarbeten, annonsering, sociala medier, sponsring med mera.
• Exponering och skyltning. Hur visar företaget upp sina produkter och vilka tankar ligger bakom verksamhetens inredning och miljö?
• Kundbemötande och service; vilken service företaget ger till sina kunder och även personalens kunnighet om företagets produkter.
• Resultat, tillväxtpotential och omsättning för företaget.

Juryn består av Avenyföreningens styrelse. Vinnaren presenteras på Avenyföreningens julfest, i november, och får då mottaga diplom, ära och applåder. Vinnaren får också publicitet genom pressmeddelande, avenyn.se, nyhetsbrev och i Avenyföreningens sociala medier.

Shoppingkväll på Avenyn 29 september

Publicerad

Blogg, Shopping


Fredag den 29 september har Avenyns butiker öppet fram till kl. 21. Från kl. 18 är du välkommen att ta del av supererbjudanden och roliga aktiviteter som livemusik, tävlingar och mingel.

Fynda skor i någon av alla skobutiker eller provsmaka kaffe och choklad hos våra kaffespecialister. Fynda konst, en klocka eller glas och porslin. Kosmetika, sport och senaste höstmode. Det finns garanterat något som faller dig i smaken!

Vi uppdaterar med medverkande butiker, erbjudanden och aktiviteter närmre inpå så följ eventet för att hålla dig uppdaterad.

På facebook uppdateras evenemanget kontinuerligt. Gå med i eventet på facebook och följ för senaste nytt: Shoppingkväll på Avenyn

Översta foto: Mikael Miettinen

Kopparhuset på Avenyn är Västsveriges smartaste fastighet

Publicerad

Blogg


Kopparhuset på Avenyn 31-35 har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan i Göteborg.

I Kopparhusets unika butiker i bottenplan, med höga skyltfönster och moderna interiörer, huserar bland annat Holmens Herr och Tommey Hilfiger.

Bakom priset står Fastighetsägarna och mässarrangören Easyfairs. Ny- och ombyggnationen av Kopparhuset har resulterat i en helt Co2-neutral fastighet mitt i centrala Göteborg. Geoenergi hämtas från ett 40-tal hål på 300 meters djup i berglagret till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel.

Motivering Västsveriges smartaste fastighet 2017:
”Genom ett mycket ambitiöst miljö- och energiarbete har man lyckats uppnå minimal energiåtgång helt fri från Co2. Fastigheten har dessutom med sin spännande arkitektur och unika butiker bidragit till att skapa en modern och internationell känsla för stadskärnan i Göteborg.”

– Det här priset är ett väldigt fint kvitto för oss. Just Kopparhuset blev för oss startskottet på utvecklingen av Avenyn. Det är en ny- och ombyggnation som har bidragit till klimatsmart teknik, spännande arkitektur, internationell atmosfär och fler centrala hyresrätter, vilket känns väldigt bra, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i Göteborg.

Upptäck Engelbrektsgatan

Publicerad

Avenyns sidogator, Guide, Mat & dryck, Shopping

lasse på heden, minigolf, göteborgs golfpark
Långa Engelbrektsgatan sträcker sig från Aschebergsgatan i väster till Skånegatan i öster, här finns en mängd olika företag inom lika många branscher, i denna guide kan du läsa om några av dem.

Mest känd utmed denna gata är nog Göteborgarnas klassiska gatukök, Lasse på Heden. Här har det sedan länge serverats det bästa moset i stan och är ett givet ställe att inta en hamburgare eller korv med gôtt mos. Precis bredvid gatuköket finns under de varmare månaderna möjlighet att testa golfskickligheten, på Golfparken Göteborgs äventyrsgolfbana finns både vattenhinder och bunkrar du ska ta dig över och förbi. Med tillhörande glasscafé kan du här inta efterrätten efter en hård match.

Om det mot all förmodan bli en ”hård” match på golfbanan hittar du Apotek Biet rakt över gatan upp mot Avenyn, här hittar du både receptfria och receptbelagda mediciner samt även apotekets skönhetsprodukter. På samma adress finns också Laserkliniken som med medicinskt utbildad personal med 16 års lasererfarenhet utför allt från klassisk ansiktsbehandling, Restylane, Botox, Fillers, hårborttagning med mera. I butiken kan du också inhandla skönhetsprodukter. För skönhetsvård och behandlingar kan du också titta in hos Dermakliniken längre upp på Engelbrektsgatan mot Avenyn. Här erbjuder man både ansikts- och kroppsbehandlingar samt medicinskt inriktade behandlingar – allt från ögonplastik till injektions- och laserbehandlingar.

För att hitta hälsoprodukter från naturen är ett besök hos Hälsokostproffset på Engelbrektsgatan 30 att rekommendera, här hittar du allt från sandaler till medicinska hälsokostprodukter.

När kvällen närmar sig och du letar efter en restaurang att slå dig ner på så finns det flera stycken utmed denna gata, alla med olika inriktningar. Längre ner på Engelbrektsgatan mittemot Heden ligger Athena, här serveras traditionell grekisk mat i den familjära restaurangen där du kan njuta av både små och stora rätter till bra priser. Om du vill återvända ner till Medelhavet och dess matkultur så hittar du på andra sidan Avenyn, väster ut i korsningen Engelbrektsgatan/Arkivgatan, Caleo. En restaurang som hämtar inspiration från Medelhavets alla länder och dess mat både i smaker och råvaror. En restaurang med personlig och välkomnande stämning där man får vara ute i god tid för att få ett bord, annars kan du avnjuta ett glas i baren.

qc corner, vasa kyrkan
Saknar du en festblåsa för kvällen, så gå in mellan de två lejonen som vaktar entrén utanför QC Corner. Här inne finns kläder, skor och accessoarer för kvinnor, från många av världens mesta kända modeskapare och med en konstnärlig skyltning finns inspiration för hitta din perfekta outfit.

Högst upp på Engelbrektsgatan tornar byggnaden upp sig, som du faktiskt kan se hela vägen när du går uppför gatan, som ett mål i sig att komma till. Vasakyrkan är över hundra år gammal, och byggdes 1909. Själva byggnaden har en tidstypisk inredning, med inslag av jugend, romansk arkitektur och nationalromantik. Idag är det andakter och gudstjänster fler gånger i veckan.

Hitta till Engelbrektsgatan

Engelbrektsgatan når du genom att ta spårvagn 2, 3, 4, 5, 7, 10 eller busslinje 18, 19, 52, 55 eller 753 och hoppa av vid hållplats Valand. Du går sedan söderut på Avenyn och Engelbrektsgatan korsar sedan Avenyn där spårvagnarna kommer upp på Avenyn.

Du kan även kliva av hållplats Berzeliigatan via spårvagn 4 eller 5 samt med busslinjerna 50, 52, 186, 513, 601, 610, 753, 758, Röd Express, Grön Express och flygbussarna. Då går du norrut mot Heden och Engelbrektsgatan korsar sedan Södra vägen som du redan befinner dig på.

Om du kommer med bil kan du parkera på Heden, Engelbrektsgatan.

Läs på inför ditt besök till Avenyområdet under vår flik Bra att veta där hittar du mer information om kollektivtrafik, parkeringar med mera.

FEI Europamästerskapen i Ridsport Göteborg 21-27 augusti

Publicerad

Blogg


Stor hästfest i hela Göteborg när den europeiska ryttar- och köreliten gör upp om medaljerna i fyra olika discipliner.

Under en spännande och händelserik vecka samlas Europas bästa ryttare och kuskar i Göteborg för att göra upp om de ädla medaljerna. Under Longines FEI Europamästerskapen i Ridsport förvandlas hela staden till arena med tävlingar och aktiviteter på Ullevi, Heden och i Slottsskogen. Disciplinerna är hoppning, dressyr, körning fyrspann och paraddressyr (dressyr för funktionsvarierade). Under veckan koras såväl vinnande lag som individuell europamästare i samtliga discipliner.

Fyrspannskörningen och paraddressyren på Heden har fri entré precis som fyrspannets rafflande maratonmoment som går från Heden till Slottsskogen under lördagen. Biljetter säljs till hoppningen och dressyren på Ullevi. Måndagen den 21 augusti invigs mästerskapet med en spektakulär invigning på Ullevi med fri entré.

Om Longines FEI Europamästerskapen i Ridsport Göteborg 2017
21-27 augusti
4 discipliner
300 av Europas bästa ryttare och kuskar från 30 länder
590 hästar
1000 volontärer
Kapacitet för 27 000 ridsportfans på Ullevi dagligen
400 medierepresentanter

Tävlingsplatser
Ullevi: Arena för dressyr och hoppning.
Heden: Tävlingsplats för körning fyrspann samt paradressyr. Här kommer också att finnas ett shoppingområde med ca 120 utställare samt uppvisningar och aktiviteter för hela familjen. Till Heden är det fri entré hela veckan.
Slottsskogen och staden: Extra spektakulärt blir det när fyrspannets maratonmoment under lördagen går genom centrala staden från heden till Slottsskogen där hinderbanan placeras.

Evenemanget genomförs i nära samverkan mellan Svenska Ridsportförbundet, Got Event AB samt Göteborg & Co.

Kulturkalaset på Avenyn

Publicerad

Blogg


Nu exploderar Göteborg i över 1200 aktiviteter med fri entré för alla smaker och åldrar – opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film. Här guidar vi till allt som händer på och kring Avenyn.

Här nedan är några axplock av vad mer som är på gång under veckan. Här finner ni hela programmet för Göteborgs Kulturkalas 2017.

Konserter på Götaplatsen


På Götaplatsen finns Kulturkalasets största scen. Från publikplats kring Poseidon får du uppleva stora artister och orkestrar. Allt från rock, balett, pop och klassiskt till körsång. Några av höjdpunkterna:

16/8 – Kalaset invigs på bästa sätt med en exklusiv konsert: Popical: Magnus Carlson med Weeping Willows och Symfonikerna, dirigent är Santtu-Matias Rouvali, orkesterns nye chefdirigent. Därefter blir det dansbandsfest med folkkära Arvingarna och Lotta Engberg.

17/8 – Torsdagskvällen inleds med Göteborg Wind Orchestra med Samuel Ljungblahd och Ida Sand som bjuder på soulklassiker från bl.a. Stevie Wonder, Ray Charles och Aretha Franklin. Sen blir det hiphop för hela slanten med Parham gästad av Rebecka & Fiona och Mwuana. Konsertkvällen avslutas med ett svängigt musiksamarbete när Damn! uppträder med artisterna och musikerna Kristin Amparo, Shirin och Sabina Ddumba.

18/8 – Fredagen gästas av Bohuslän Big Band med Sinne Eeg som hyllar Ella Fitzgerald, en av de absolut största jazzvokalisterna genom tiderna. Svenska DJ-, electro- och houseduon Nause tar sen över scenen. Sveriges ösigaste band Teddybears avslutar kvällen.

19/8 – Lördagen bjuder på Symfonikernas klassiska kulturkalaskonsert vars första del direktsänds på storbildsskärm följt av hyllningsakten ”Love is all” till The Beatles med kör, solister. Kvällen får en pampig avslutning med den libanesiska mega- och världsstjärnan Nawal El Zoghbi.

20/8 – RIX FM Festival med bl.a. Icona Pop, Danny Saucedo, Jakob Karlberg, Joakim Lundell feat. Arrhult, Kamferdrops, Benjamin Ingrosso, Nano, Molly Sandén och Anton Hagman.

Se hela programmet för Götaplatsen

Göteborgs Konserthus

Göteborgs Symfoniker bjuder in till flera evenemang: förutom konserter också pianofestival och handarbeteskonsert.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum bjuder på öppna visningar och knattevisningar.

Göteborgs konsthall

Gå på konstutställning och konstnärssamtal på Göteborgs Konsthall. Konstvisning, konstquiz och stubintrådworkshop för barn.

Göteborgs Stadsteater

Visning av Göteborgs Stadsteater (biljett krävs). Fredag 18 augusti presenteras spelåret med aktuella regissörer och skådespelare från Göteborgs Stadsteater och Backa Teater.

Biograf Göta

Biograf Göta visar filmer hela veckan med bland annat operan Otello inspelad från Royal Opera House i London och dokumentärfilmen om Eva Eastwood, Eva – en lyckost.

Bio Roy

Punkfrossa när ett antal Göteborgsband ockuperar Bio Roy den 18 augusti. Insläpp 18.00-18.30, på scen 18.30-23.00, fri entré, 18-årsgräns, bar i paus.

Stadsbiblioteket

Fullt program med bland annat podcastinspelning, visningar, utställningar, barnaktiviteter, språkträffar, högläsning och samtal på Stadsbiblioteket.

Lorensbergsteatern

Följ med på rundvandring i anrika Lorensbergsteatern som nyligen fyllde 100 år. *Biljett finns att hämta i Higabs bod på Kronhusgården en timme före programstart.

Hammarkullekarnevalen på Avenyn


Hammarkullefestivalen gästar återigen Göteborgs Kulturkalas. Dansare och musiker bjuder på en färgsprakande och musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Fjädrar, dräkter och trummor skapar en skön rytm och karnevalsstämning för både stora och små. Karnevalen avgår från Götaplatsen 20/8 kl. 13

Valand

Hårdrock från nu och då på onsdagskvällen på Valand. Bugg för hela slanten torsdag 17/8 på Valands festvåning. Buggkurs kl. 18-19 följt av Streaplers som spelar både gamla och nya låtar kl. 19-23.30. Victoria Tolstoy spelar på torsdag 20-22.

Avenyn 18

Festplats på gatan med varité, teater, dans och musik.

Stora Teatern

Konserter, podcastinspelning och samtal på Storan och fullt av aktiviteter, mat och underhållning i Stora Teatern-området

Bältespännarparken

Bältespännarparken skapar ett kulturellt utropstecken mitt i Kulturkalasets huvudstråk. Det stora cirkustältet och parken fylls av ett rikt och varierat program dagligen med spännande workshops, seminarier, tävlingar, mat, musik och teater. Se hela programmet för Bältespännarparken.

Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen

Kulturkalaset 2012
Under trädkronorna sprudlar det av konst, kultur och aktiviteter för dig och dina vuxenkompisar. Nordens största barnkulturfestival fylld med 350 spännande saker att göra såsom sagofest, prova på-cirkus, tropiskt disco, skapa med wellpapp eller sy din drömoutfit tillsammans med dragqueens. Se hela programmet för Barnens Kulturkalas.

Sommaraktiviteter på Avenyn

Publicerad

Blogg, Guide

Avenyn lockar många strosande semesterflanörer med sina breda trottoarer och fina restauranger, butiker, konst och populära uteserveringar. Och det finns mycket mer att upptäcka, både på Avenyn och de mysiga parallellgatorna. Här får du tipsen för både stor och liten!

Sommar på Universeum

Det är full rulle för hela familjen på upplevelsecentret Universeum, varje dag i sommar. Spana på hajar, quiza, kom nära en orm, gå på safari i regnskogen och mycket mer! Universeum har sommaröppet kl. 10-20 alla dagar 1 juli–20 augusti. Här hittar du programmet.

Torsdagar på Södra Vägen

Första torsdagen varje månad bjuder Södra Vägens restauranger och butiker på extra happenings och erbjudanden. Kom och upplev Avenyns mysiga systergata! 6 juli är det Quiztorsdag och 3 augusti är det Trubadurtorsdag.För mer information gilla och följ på facebook.com/sodravagen

golfparkenheden, heden, avenyn, golf

Äventyrsgolf och beachvolley på Heden

Exercisparken på Heden är väl värt ett besök på sommaren vare sig du är Göteborgare eller här på besök. Utmana kompisarna eller familjen i en runda på Äventyrsgolfen som kantas av vattenfall, vattenstenar och fina växter. Öppet alla dagar 10-22. Basket, boule, beachvolleyboll, löparbanor och en stor lekplats är några fler av aktivitetsmöjligheterna som finns i området.

Tr‰dgÂrdsfˆreningen Gˆteborg, Tr‰gÂrn,

Fullt program i Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningens sommarprogram erbjuder roligheter för stora och små med bland annat kaktusutställning i Växthuset, historisk utställning i Palmhuset, rosguidning och barnteater. För dig som vill röra på dig under sommaren bjuder Friskis och Svettis på två gratispass: Sommaryoga på måndagar 10.30-12 och Sommarträning på onsdagar 17.30-18.30.

Att gå på konsert eller föreställning i Trädgårdsföreningen är något utöver det vanliga. Träden och den genuina omgivningen ger en vacker inramning till evenemangen. Årens konserter är: 30/6 Laleh, 22/7 Per Gessle, 26/7 Badjävlar, 2/9 Kapten Röd

Stadsbiblioteket

Gillar du att skapa, pyssla, rita och måla? Varje fredag kl. 30 juni-2 augusti är konstnären Lovisa Sköld på plats och visar dig roliga tekniker och Do It Yourself-pyssel. Sommarprogrammet är även fyllt av annat såsom picknicks med olika teman, kul på bokbussen, sommarkollo med serier och kodning- ja här finns massa roliga aktiviteter! Kolla in Stadsbibliotekets sommaraktiviteter på hemsidan.


Copyright: Kim Svensson/Göteborg & Co

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum finns en av norra Europas främsta konstsamlingar. Här samsas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och van Gogh med samtida konstnärer. Just nu ges ett unikt tillfälle att få se ett av Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Välkommen att vandra genom salarna från renässans till nutid för att lära känna dina favoriter eller upptäcka nya!

Utställningar på Hasselblad Center

Lär dig mer om kamerans utveckling, samarbetet med NASA och Erna och Victor Hasselblad, personerna bakom kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen i den permanenta utställningen Hasselblad and the Moon. 3 juni–17 september visas också Gaza Works med Kent Klich. Kent har fotograferat livet i Gazaremsan sedan början av 2000-talet med målet att erbjuda alternativa bilder till massmedias kortlivade, sensationslystna bevakning. Med ett djupt intresse för personliga berättelser och en tonvikt på samarbeten, fokuserar han på krigets konsekvenser i vardagen.

Utställning och guidade visningar på Göteborgs Konsthall

Under sommaren presenterar Göteborgs Konsthall ”Vet din mamma var du e?”, en stor separatutställning med konstnären Klas Eriksson. Utställningen tar sitt huvudsakliga uttryck genom foto, måleri, performance, video och skulptur. Om du vill få en fördjupad bild av “Vet din mamma var du e?” så guidar Konsthallens kunniga värdar under en 30 minuter lång visning av utställningen varje lördag, både på svenska och engelska. Det är fri entré och ingen föranmälan behövs.

HOP-ON HOP-OFF – guidad busstur genom Göteborg

Hoppa på Strömmas buss vid Valand, utanför Stora Teatern eller på Korsvägen och upplev stadens mest sevärda platser. Turer dagligen var 30:e-60:e minut mellan 10.30-16.30 fram till 27 augusti. Se hemsidan för mer information samt detaljerad tidtabell.


Foto: Tommy Holl

Större evenemang och konserter i Göteborg:

– Fira midsommar i Trädgårdsföreningen, 23 juni
– Cold Play på Ullevi, 25-26 juni
– Laleh i Trädgårdsföreningen, 30 juni
– Världsungdomsspelen i friidrott på Ullevi, 30 juni-2 juli
– Partille Cup, 3-8 juli
– Gothia Cup, 16-22 juli
– Per Gessle i Trädgårdsföreningen, 22 juli
– Badjävlar i Trädgårdsföreningen, 26 juli
– Håkan Hellström på Ullevi, 28-29 juli
– Way Out West, 10-12 augusti
– Göteborgs kulturkalas, 16-20 augusti
– EM i Ridsport, 21-27 augusti
– Galleriscenen på Götabergsgatan, 18 augusti
Fler evenemang på och kring Avenyn

Översta bilden: Copyright: Jennie Smith/ Göteborg & Co 073-678 52 13

Gothia Cup = Fotbollsfest!

Publicerad

Blogg

gothiacup
16-22 juli förvandlas Göteborg till en färgsprakande festplats för fotbollsälskande barn och ungdomar.

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar, varje år deltar runt 1650 lag från 80 nationer. Turneringen är en mötesplats för världens barn och ungdomar i åldern 11-18 år oavsett religion, hudfärg, kultur eller nationalitet. Med fotboll som den gemensamma nämnaren vill Gothia Cup skapa möten. Möten som ger kunskap och leder till utveckling på och utanför planen.

Heden är hjärtat av Gothia Cup. Heden är en anrik plats för fotbollen i Sverige, här spelades nämligen den första fotbollsmatchen på svensk mark. Året var 1892 och matchen gick mellan Örgryte IS och IS Lyckans soldater. Här hittar du även Gothia Heden Center, ett stort evenemangsområde där det anordnas roliga aktiviteter och tävlingar. Här finns också souvenirförsäljning, food court och Taste The World. Givetvis spelas det fotboll också! Mängder av matcher avgörs på planerna på Heden. Här upplever du den stora folkfesten!

Världens största handbollsfest – Partille Cup 3-8 juli

Publicerad

Blogg

partille_cup_700x350_Savehof_Lugi
Upplev världens största och mest internationella handbollsturnering för ungdomar som spelas i Göteborg 3–8 juli med Heden som det största spelcentrat.

Partille Cup har spelats varje år sedan 1970 och och har utvecklats till världens största och viktigaste ungdomsturnering i handboll. I år tar turneringen emot runt 650 flicklag och 520 pojklag. Partille Cup i år slår alla tidigare rekord när det gäller antal deltagare (22 500) och antalet lag (1 185).

I hjärtat av turneringen ligger Heden Center som är en stor mötesplats för spelare, ledare och publik.

Partille Cup avslutas med finaler på Heden Arena (7000 åskådare) lördag den 8 juli.

Parallellt med Partille Cup löper dessutom European Open Championship där 16 av Europas bästa U17-lag gör upp om titeln, i år är det killarnas tur. Finalen i EOC äger rum i Scandinavium på fredag den 8 juli.

Bind din egna midsommarkrans

Publicerad

Shopping

Snart dags för midsommar och den traditionsenliga blomsterkransen. Aldrig lyckats med att binda din egen midsommarkrans? Vi har alla tips och tricks, steg för steg.

– Många väljer att köpa en färdig men många kommer även och köper buketter med blommor och gör det själv. Det är mysigt och lite tradition att binda själv, säger Anna-Lena Wigton på Aveny Blommor som visat oss hur man gör.

1. Använd en grön kvist, gärna en ruskus, som stomme istället för ståltråd – det blir både stadigare och naturligt grönt. Se till att kvisten är tillräckligt lång för att nå runt huvudet.
krans5

2. Välj blommor som antingen passar dina kläder eller som är typiska midsommarfärger: gult, blått och vitt. Här har vi gula rosor, vit brudslöja, vita krysantemum och blåklint. Tre eller fyra olika blommor funkar bäst.
krans1

3. Klipp till blommorna så att de inte är överdrivet långa (som på bilden).
krans2

4. Lägg ihop en av varje blomma till små knippen eller buketter och fäst dem med hjälp av spol- eller ståltråd. När du har blommorna som knippen är det mycket enklare än att binda fast dem en och en och det blir bra spridning och tjocklek på kransen.
krans3

5. Vira några varv runt knippet, lägg ner tråden och samla ihop ett nytt knippe. Sätt knippena med lite mellanrum och om du tröttnar kan du enkelt lägga ner kransen en stund. Ståltråd gör att det sitter fast ordentligt.
krans4

6. Fortsätt helt enkelt tills kransen når runt huvudet, fäst återigen med ståltråd och vips, så är kransen klar och midsommar är redo att firas. Och du, om du binder den tidigt på morgonen så överlever den enkelt om du duschar den med lite vatten, lägger den i plast eller cellofan och sedan har den i kylskåpet.
krans6

Känns det fortfarande krångligt? Hälsa på hos Aveny Blommor och fråga dem om hjälp, eller spana in deras hemsida. Butiken finns på adressen Avenyn 23. Och för dig som redan har tekniken inne, så har vi tre värdefulla tips.
1. Bind på en ruskus.
2. Bind fast blommorna som små knippen istället för en och en.
3. Sätt knippena lite snett, så blir kransen bredare.

Lycka till!

Premiär för La Terrasse by Port du Soleil

Publicerad

Events, Kultur & nöje, Mat & dryck


Äntligen öppnar Trädgår’n upp sin nya restaurang La Terrasse by Port du Soleil som flyttar in på uteserveringen hela sommaren! Med premiär torsdagen den 8 juni från kl. 20.00 så kan man njuta av den vackra och gröna oasen mitt i stan.

I sommar blir det nya restaurang- och nattklubbsupplevelser på Trädgår’n. I samarbete med Port du Soleil och S.P.I.C.E Sushi öppnar man upp för en mat och nöjesupplevelse utöver det vanliga – La Terrasse by Port du Soleil Uteserveringen är helt ombyggd och erbjuder nu sittningar i Cabanas. Här kommer man kunna avnjuta goda drinkar i solbäddar, mat från S.P.I.C.E sushi eller varför inte spela en omgång boule.

Innan natten är slut så drar Port du Soleil igång nattklubben. Med olika artister under hela sommaren blir det en nattklubb där allt kan hända och där normalt är tråkigt.

Öppet tisdagar till lördagar från kl.16.00
För bordsbokning, meny och övrig info besök Trädgårn’s hemsida

Göteborg konstmuseum byggnadsminneförklarat

Publicerad

Blogg


Den 25 april blev Göteborgs konstmuseum byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen. Byggnadsminnesförklaringen ska bevara museets fasader och utställningsrummen. Samtidigt blev alla ursprungliga delar av Götaplatsen förklarade som byggnadsminne.

Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen byggdes mellan åren 1919-1923 och stod klart i samband med firandet av Göteborgs 300-årsjubileum och den så kallade Jubileumsutställningen. Byggnaden ritades av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson och är influerad av den romerska antiken och den svenska 1920-talsklassicismen.

Den 25 april blev Göteborgs konstmuseum byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen. Det blev därmed det 28:e byggnadsminnet i Higabs bestånd. I motiveringen skriver man bland annat att ”byggnaden och dess mäktiga arkad har kommit att bli en ikonbyggnad med starkt symbolvärde för Göteborg”. Byggnadsminnesförklaringen ska bevara museets fasader och utställningsrummen. Samtidigt blev alla ursprungliga delar av Götaplatsen förklarade som byggnadsminne. Poseidon med kar och podium ska bevaras liksom omgivande markbeläggning med Fjäråsgnejs. Ingrepp får inte göras i trappor och murar. Ursprungliga pollare, smidesdetaljer och armaturer ska bevaras. Även markbeläggningen med klinkers runt Stadsteatern ska bevaras.

Parklet på Teatergatan i sommar

Publicerad

Blogg


I sommar kan du njuta av Teatergatan på ett nytt sätt när en parkeringsyta tillfälligt omvandlas till ett vistelserum.

En parklet är en sorts minipark, vanligtvis tillfällig, som anläggs i parkeringsrutor. Tanken med parklets är att omvandla trafikrummet till vistelserum för förbipasserande, med grönska, sittplatser och kanske konst eller en enklare servering.

Trafikkontoret inrättar i sommar tre eller fyra parklets på försök i centrala Göteborg. En av dessa blir på Avenyns systergata Teatergatan. En landskapsarkitekt skissar just nu på hur de ska se ut – önskemålet är att de ska knyta an till årets 2021-tema, Grönt och skönt, med inriktning mot stadsodling. Strax efter midsommar beräknas parkleten vara på plats.

Bilden nedan är en visionsbild på hur sommarens parklet på Teatergatan kan komma att se ut. Ytan för parkleten kommer att bli ca 8 meter.

Foto på vattenspelet profilerar Avenyn 2017

Publicerad

Blogg


Avenyföreningen har valt ett foto över det nya vattenspelet som Avenyns officiella foto 2017. Det nya vattenspelet som kompletterar Poseidon på Götaplatsen ställdes klart förra året och är första delen av upprustningen av Avenyn. Bilden är tagen av fotograf Anders Wester på Göteborgs bildbyrå.

– Vi har sett att vattenspelet är ett mycket populärt motiv i sociala medier. Vi är också stolta över platsen och att ombyggnationen av Avenyn och Götaplatsen äntligen påbörjats, säger Avenyföreningens vd och centrumledare Jessika Wassberg.

Varje år väljer Avenyföreningen en bild som blir Avenyns officiella foto. 2017 sökte Avenyföreningen ett foto med en levande, grön, skön och kontinental känsla. Därför kontaktades ett stort antal fotografer som ombads att skicka in sina bästa Avenybilder från 2016 och 2017. Den bild som valdes är tagen av göteborgsfotografen Anders Wester, Göteborgs bildbyrå. Fotot kommer att användas i både tryckt och digitalt material.

– Nu är det viktigt att Avenyföreningen, politiker och tjänstemän arbetar vidare för att upprustningen fortsätter så att hela Avenyn får ett utseende värdigt en paradgata! avslutar Jessika Wassberg.

Anders Wester om fotot:
– Jag ville få till en positiv bild av vattenspelet som går bra ihop med omgivningen. Dagen till ära var Konserthuset delvis klätt i grönt och Konstmuseet var upplyst i sin normala gula färg. Jag ville då få med lite grönt och gult i vattenspelet men samtidigt ytterligare några färger som harmoniserade med flaggan uppe till vänster. Efter lite väntan dök de rätta färgerna upp och bilden blev ett faktum.

– Som fotograf är man mycket beroende av ljus i alla dess former, såsom ljussättningar av gator, torg, hus, statyer, osv. Ser vi på Götaplatsen tycker jag man har lyckats mycket bra då samtliga ytor är upplysta på ett stämningsfullt sätt. Ljussättningen av vattenspelet är ju en liten attraktion i sig som går igen på fasaderna längre ned på Avenyn. Tänk om man kunde ha samma tänk på andra platser i stan, vilken vacker stad vi då skulle bo i, avslutar Anders.

West Pride sätter färg på Göteborg 7-11 juni

Publicerad

Blogg

WestPride_hbtq6_700x350
Nu vajar regnbågsflaggorna i Göteborg och West Pride 2017 intar snart staden med sin unika konst- och kulturfestival.

West Pride är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. Festivalen uppmuntrar till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och Västra Götalandsregionen som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.

West Pride pågår mellan 7 och 11 juni och har ett brett utbud av bland annat musik, sång, dans, teater, film och utställningar. De flesta programpunkterna hålls i i Regnbågsparken (Bältespännarparken), en plats för häng, upplevelser, överraskningar, glada skratt och nya möten. Regnbågskvarteret vid Götaplatsen är festivalens andra centrum. På Artisten (Högskolan för Scen och Musik), Stadsbiblioteket, Världskulturmuseet, Konstmuseet, Riksarkivet och Bio Göta kommer de flesta seminarier, debatter, filmvisningar, föreläsningar och andra punkter att äga rum.

Den avslutande Regnbågsparaden 10 juni som i år ändrat dag till lördagen är en färgsprakande fest, en öppen manifestation och en normbrytande politisk kamp för att verka för ett inkluderande samhälle och tillsammans skapa en öppen stad. Regnbågsparaden startar med samling kl. 14 vid GöteborgsOperan och går sen upp till Götaplatsen.

West Pride har fri entré till nästan allt och alla är välkomna!

Se hela programmet på westpride.se.

Extra grönt på Götaplatsen även i sommar

Publicerad

Blogg


Förra året stod Poseidon i ett hav full av grönska. Även i år är det extra grönt på Götaplatsen, dock i en lite mindre skala.

Nu har Poseidon omringats av blommor och grönska i blomsterurnor och ekfat. Bland dessa kommer även cafémöbler att placeras ut. Vid muren upp mot konstmuséet står 10 träd samt soffor. Och två grönskande hästar pryder trappan upp till Konstmuseet och Konsthallen.

Avenyns parkeringsguide

Publicerad

Guide, Hotell & service, Parkering

parkering, avenyn
Ska ni ta bilen till Avenyn och är osäker på var ni ska ställa bilen eller vilken parkeringsplats som är billigast? Här kommer en guide till bilparkeringarna i Avenyområdet!

För att se en detaljerad karta på samtliga parkeringar i området gå in på Göteborg Stad. Du kan också ladda ner appen Parkering Göteborg där man både kan hitta till och betala på stadens alla kommunala avgiftsparkeringar, drygt 42 000 platser.

Heden

När du parkerar på någon av de 943 platserna på Heden når du snabbt och enkelt många av Göteborgs attraktioner och affärer.
Här finns tre stora bilparkeringar: Heden Exercishuset (385 platser), Heden Sten Sturegatan (371 platser) och Heden Engelbrektsgatan (187 platser). Hedens parkeringsplatser har en taxa på 17 kronor/timme alla dagar från klockan 08 till 22. Övrig tid gäller 2 kronor/timme.

parkeringgoteborg.se finns mer info och en karta över parkeringarna på Heden.

Heden Idrottsgården

En mindre parkering med närhet till både Heden och Gamla Ullevi, 11 platser. Taxa 17 kronor/timme alla dagar 8-22. Övrig tid 2 kronor/timme. Mellan klockan 07-17 får du max parkera 3 timmar här.

P-hus Avenyn

Områdets största parkeringshus med infart via Kristinelundsgatan. Här finns smarta lösningar för boende och för de som önskar dags- eller månadskort. P-hus Avenyn har 500 platser och är öppet hela dagen. För taxa se APCOA PARKINGs hemsida.

Parkeringshuset Lorensberg

286 platser med en taxa på 19 kronor/timme alla dagar från 08 till 22. Övrig tid gäller 2 kronor/timme.

P-hus Gösta Rahmn

Parkeringshus med 55 platser precis bakom Göteborgs Stadsteater. Taxa 19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Stora Teatern

På Stora Teaterns södra sida finns 91 parkeringsplatser med en taxa på 30 kronor/timme mellan klockan 8-18 på vardagar och mellan klockan 8-15 på lördagar. Övrig tid 2 kronor/timme. Max-tid 4 timmar på vardagar.

Konserthuset

Parkeringsplats bakom Göteborgs Konserthus med närheten till Götaplatsen, 37 platser. Taxa 19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Gatuparkeringar

Arkivgatan – 27 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Berzeliigatan – 14 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Chalmersgatan – 59 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Engelbrektsgatan/Chalmersgatan – 19 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Engelbrektsgatan 34, 57, 65 – 29 platser
20 kr/30 min 8-22, övrig tid: 2 kr/tim

Geijersgatan – 40 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Götabergsgatan – 109 platser
30 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Götabergsgatan/Studenternas hus – 22 platser
19 kronor/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kronor/timme.

Johannebergsgatan – 48 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 1-7, 16 – 60 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 9 – 10 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Kristinelundsgatan 13 – 25 platser
Kl 11-16: 30 kr / 30 minuter, Övrig tid: 20 kr / 30 minuter

Lorensbergsgatan – 15 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Olof Wijksgatan – 34 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Stenhammarsgatan – 31 platser
20 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Storgatan 18, 24, 26, 30, 41, 47 – 90 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Storgatan 32-24 – 7 platser
20 kr/30 min 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Södra vägen 19, 23, 47 – 20 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Teatergatan – 63 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Vasagatan – 13 platser
30 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kr/timme.

Vasaparken – 40 platser
15 kr/timme alla dagar 8-22, övrig tid 2 kr/timme.

Victor Rydbergsgatan – 16 platser
30 kr/tim 8-22 (8-22) Övrig tid: 2 kr/tim

Parkering Rörelsehindrade

Arkivgatan, 1 plats (max 4 timmar)
Berzeliigatan, 2 platser (max 4 timmar)
Götabergsgatan, 2 platser (max 4 timmar)
Götaplatsen, 5 platser (max 4 timmar)
Kristinelundsgatan, 3 platser (max 4 timmar)
Lorensbergsgatan, 2 platser (max 2-4 timmar)
Nya Allén, 1 plats (max 2 timmar)
Stenhammarsgatan, 4 platser (max 4 timmar)
Stora Teatern, 2 platser (max 4 timmar)
Södra vägen, 2 platser (max 4 timmar)
Vasagatan, 1 plats (max 4 timmar)

Lyckad premiär för Avenyn Block Party

Publicerad

Blogg


Trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida så lockade lördagens stora kultur- och gatufest på Avenyn många glada besökare.

För första gången arrangerades Avenyn Block Party – en stor gatufest på Avenyn och Götaplatsen med fokus på kultur, konst, dans och musik. Tiotusentals glada göteborgare trotsade regn och grå himmel för att uppleva ett nytt och fräscht event. Under evenemanget som startade kl. 11.00 och slutade långt in på natten registrerades närmare 70 000 besök.

– Jättekul! Superhärlig stämning på Götaplatsen och Avenyn! Vårt mål med att skapa en stor fest med kultur i gaturummet och att locka en ny och lite yngre målgrupp infriades verkligen, säger Elin Dahlbäck, projektledare för Avenyföreningen som arrangerat dagen.
– Tyvärr var inte vädrets makter helt med oss, men totalt sett är vi mycket nöjda och ser redan fram emot nästa års Avenyn Block Party.

Hela Avenyn var som en enda stor konstutställning med live-målning av street art-konstnärer och många utställningar av lokala konstnärer. Götaplatsen bjöd besökarna på skönt häng med bland annat live-målning, DJ-maraton, odlingstält, cykelverkstad och foodtrucks. Här fanns även EM i Ridsports sex hästar målade av konstnären Shai Dahan som framöver kommer att placeras ut runt om i Göteborg för att marknadsföra tävlingen.

Även restaurangerna och butikerna gick all in för konst och musik med ett varierat utbud av olika erbjudanden, happenings, DJ:s och dagsfester.

Fotograf: Alfred Johansson, http://alfredsportfolio.se

Fler bilder från dagen finns på Avenyns facebook.

GöteborgsVarvet = Folkfest på Avenyn

Publicerad

Blogg

IMG_5795700x350
På lördag 20 maj är det dags för årets stora löparfest i Göteborg. På Avenyn väntas folkfest med fulla uteserveringar, musikframträdanden och en glad och påhejande publik.

GöteborgsVarvetveckan är numera just det, nästan en hel vecka full med löparglädje med hela sju olika lopp för både stora och små. GöteborgsVarvet är världens största halvmaraton med över 64 000 anmälda löpare. Bland deltagarna finns löpare allt från den yttersta världseliten till vardagsmotionärer. Fler än 200 000 hängivna supporters beräknas längs banan.

Även loppet CityVarvet för 14-19 åringar startar 13.00 på Götaplatsen och följer den blå linjen till målet på Slottsskogsvallen och därmed får tonåringarna också ta del av folkfesten på Avenyn och i Vasastan.

Den förste löparen i stora GöteborgsVarvet beräknas anlända runt 13.40 till Avenyn.

Götaplatsen och Avenyn är som alltid populära åskådarplatser, där många hejar fram nära och kära! På Götaplatsen finns även storbildsskärm med TV-sändning och här avgörs även ett av banans spurtpriser.

IMG_5758

Studenternas lyckliga dagar

Publicerad

Blogg, Events

student700x350
Snart ekar studentglädjen mellan Avenyns husfasader! Vi har sammanställt årets examensdagar.

Från onsdag 31 maj till fredag 9 juni blir det full rulle med examensfiranden och studentflak på stan. Minns du din egen student, ska du fira någon eller längtar du till den stora dagen?

Här är årets examensdagar:
Onsdag 31 maj
Schillerska gymnasiet, Polhemsgymnasiet, Katrinelundsgymnasiet, Bernadottegymnasiet, Ingrid Segerstedts gymnasium, Praktiska i Göteborg,

Torsdag 1 juni
Stora Holm GS, GS utbildningar, nationella program, MTG, Munkebäcksgymnasiet, Lindholmen GS, Hvitfeldtska gymnasiet, Burgården GS, Bräckegymnasiet, Aspero Idrottsgymnasium, Mikael Elias Gymnasium, Rytmus Musikergymnasiet Göteborg,

Fredag 2 juni
Lindholmens tekniska gymnasium, IHGR, Ester Mosessons gymnasium, Burgårdens utbildningscentrum, Angeredsgymnasiet

Måndag 5 juni
IT-Gymnasiet Göteborg, Jensen gymnasium, L M Engströms gymnasium, Sjölins gymnasium, Yrkesgymnasiet

Onsdag 7 juni
Drottning Blankas gymnasieskola, NTI-gymnasiet Kronhusgatan, NTI Mediegymnasiet,

Torsdag 8 juni
Cybergymnasiet, Donnergymnasiet, LBS kreativa gymnasiet,

Fredag 9 juni
Rosenhöjd GS, GS utbildningar, individuella program, Katrinelund GS, Landala GS, Högsbodal GS, Hökegården GS, Aniaragymnasiet, Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, Realgymnasiet, Sigrid Rudebecks gymnasium, SKF Tekniska Gymnasium

Se övriga friskolor här

Avenyn Block Party – vårens största gatufest!

Publicerad

Blogg


I vårens och kulturens tecken öppnar vi upp för konsten i alla dess former längs Avenyn. Spännande konstutställningar, DJ-maraton på Götaplatsen, dansuppträdanden, odlingsstationer, cykelverkstad, gött käk, heta uteserveringar samt mycket mer!

För senaste nytt och inbokade konstnärer, DJs och artister gå med och följ Avenyns facebook-event Avenyn Block Party.

Aktiviteter under dagen: (fylls på allt eftersom)

GÖTAPLATSEN

  • ✨ DJ-maraton på Götaplatsen – Line up: Saga-Åska, Åke Falk, Stina Francina, Kristo (Locus), Hannah Prescott, Melina Do Rosario (TU5EN), Juliana Zapata, DJ Demba, CHUKWU – kl. 13-20

 

  • ✨ Street Art – Livemålning av Sebastian Villabona och Sigge Cederqvist – kl. 15-20

 

  • ✨ Foodtrucks – Smarrig mat från Jammin Jamican Soulfood, Oves Food truck, KaffeLuckan och Filipino Fusion – kl. 12-20

 

  • ✨ Pop Up Shop med gratis styling hos Glossybox – kl. 12-18

 

  • ✨ My photo booth – Fota dig och dina vänner i husvagnen – kl. 12-18

 

  • ✨ Odlingstält med Aveny Blommor – kom och byt sticklingar! – kl. 12-18

 

  • ✨ EM i ridsport är på plats med sju av Shai Dahans vackert målade live-size hästar – kl. 12-20

 

  • ✨ Cykelverkstad med Sportson Patrol som servar din cykel inför våren – kl. 12-18

 

  • ✨ Pop Up Shop med Oles Döttrar – kl. 12-18

 

  • ✨ Konstutställning av Mia Herman – kl. 13-17

 

  • ✨ Livs levande Mumin är på plats på Götaplatsen! Kom och dansa loss med din barndomsfavorit. Gå med på en visning på Konstmuseet som tar dig genom Tove Janssons bildvärld kl 12.30-13 samt kl 14-14.30

 

  • ✨ Kortfilmsvisningar och popcornparty på SF Bio Göta – kl. 12.30-19.30

   

  AVENYN

  Konst av Anna Werner (t.v) och Elin Palmaer Karlsson (t.h)

   • ✨ Konstutställning med lokala konstnärer som visar upp sina alster längs med Avenyn. Konstnärer: Ylva Howard, Alva Källén, Johan Ejerblom, Essy Winnerholt, Mikel Nilsson, Erik Jordö, Christian Grubisic, Anna Werner, Melanie Luckey, Galleriques, Elin Palmaer Karlsson. – kl. 13-17, se karta längre ner för platser

   

   • ✨ L.O.C. – heter konstnärskollektivet som pyntar Avenyn och Götaplatsen, håll utkik efter deras verk!

   

   • ✨ Fototävling – med Götaplatsens Foto och Fujifilm Instax samt fotovägg. – Avenyn 45

   

   • ✨ Marley Coffee bjuder på skön reggae, gött häng och schysst stämning. – Avenyn 43

   

   • ✨ Virka blommor-skola med Deisy Design som även har premiär för sin stickade bänk och festliga priser. – kl. 10-15, Avenyn 39

   

   • ✨ Happenings och erbjudanden på utvalda märken hos Johanssons & Jedviks. – Avenyn 37

   

   • ✨ Locatelli – har Andreas Foxx som spelar på uteserveringen och Sangriaparty med Lambrusco-karaff 250 kr. – Avenyn 36

   

   • ✨ “Get your glitter on” – i sminktältet med hjälp av Kicks make up-artister – Avenyn 26

   

   • ✨ Tävling och smakprover – utanför butiken hos Flying Tiger Copenhagen – Avenyn 26-28

   

   • ✨ Kaffebar utanför Nespresso Boutique. Kom och provsmaka! – Avenyn 31-35

   

   • ✨ Dagsfest med DJ Frans Dino och AW-priser hos Vigårda Avenyn.- kl. 13-sent, Avenyn 29

   

   • ✨ Hunkemöller ger 20 % rabatt på ett helt köp av snygga underkläder. – kl. 10-19, Avenyn 29

   

   • ✨ Scandic Rubinen flyttar ut på Avenyn med DJ, gött käk och dricka. Takbaren och Delikatessen öppnar kl. 12, Avenyn 24.

   

   • ✨ Golfparken flyttar upp till Avenyn. Tävla om glass och spela 2 för 1 på Heden. – Avenyn 26

   

   • ✨ Tvåkanten har Aperol Spritz-event, specialmeny i baren och på uteserveringen. – Avenyn 27

   

   • ✨ Konstutställningen – ”The art party” hos MIVA Gallery – kl. 12-18, Teatergatan 30

   

   • ✨ Unikt Glas ger 25% rabatt på nylanserade bruksglas-serien LINDA från Glashyttan Ulven. – kl. 11-15, Kristinelundsgatan 10

   

   • ✨ Dansuppvisningar med Dansforum kl. 14 och 15, Chile Lindo kl. 17 och Raymi – kl. 18. – Avenyn 25

   

   • ✨ John Henric har festerbjudanden i butik, skönt häng och musik. Avenyn 23

   

   • ✨ Joe and the juice bjuder på dagshäng med lounge och musik. – Avenyn 22

   

   • ✨ Glassfest med Lejonet och Björnen – kl. 12-18, Avenyn 20.

   

   • ✨ Nilson shoes, Ecco och Din Sko ger 20% rabatt på hela sortimentet! Avenyn 16

   

   • ✨ Konstutställning – på Pickles med målningar och tryck av Emma och Helena Engberg. – Vasaplatsen 10

   

   • ✨ Rooftop Party – hos John Scott´s Avenyn med bra erbjudanden på gött käk och dryck – Avenyn 15

   

   • ✨ Limoncello-Party – med DJ och somriga drinkar på Joe Farelli’s. – Avenyn 12

   

   • ✨ Shuffleboard-tävlingkl. 13-17 och DJ på uteserveringen hos Hard Rock Cafe. – Avenyn 10

   

   • ✨ Brasserie Lipp – Dagsfest med Aperolscootern som serverar spritz. – kl. 13-16, Avenyn 8

   

   • ✨ Le Pain Francaise Bistro – Alla drinkar 95 kr, skumpa 99 kr och DJ i ballongkorgen. – Avenyn 7

   

   • ✨ Hotel & Ristorante Bellora – DJ på uteserveringen, Porchetta-mackor och festivalglass. – Avenyn 6

   

   • ✨ Bryggeriet – DJ, Block Party-priser i baren samt på utvalda maträtter. – Avenyn 3

   

   • ✨ Butchers Market – DJ:s på uteserveringen – Storgatan 47

   

   • ✨ Capoeira-uppvisning -, Block-grillen med finger food, DJs och liveband hos Flying Scotsman. – Storgatan 45

   

  Med reservation för ändringar. Publika toaletter finns vid Bältespännarparken, Heden och vid Avenyn 34.


  Sponsor: Fritid i Centrum

  KARTA

  Har ni frågor?
  Kontakta projektledare, Elin Dahlbäck på Avenyföreningen på elin@avenyn.se eller 073-600 44 68
  alternativt evenemangsansvarig, Sofie Lindström på Avenyföreningen sofie@avenyn.se eller 070-429 88 28

Vetenskapsfestivalen – för dig som tror att du vet allt

Publicerad

Blogg


Sveriges största kunskapsfest intar Göteborg 10-14 maj. Temat för i år är tillit. Det finns något för alla och alla aktiviteter är gratis!

Med hundratals aktiviteter runt om i Göteborg väcker Vetenskapsfestivalen på ett lättillgängligt och kreativt sätt intresse för forskning och vetenskapliga ämnen. På och runt Avenyn finns det massor av spännande aktiviteter att delta i.

Festivaltälten i Bältespännarparken utgör hjärtat av festivalen och här är det full aktivitet hela dagarna med flertalet workshops, föreläsningar, debatter och podcasts. Här finns även GG-bar, Sveriges första nörd- och e-sportbar, som serverar vegetariska rätter och ekologisk dryck. På kvällarna gästas platsen av DJ:s som spelar sina vetenskapsbeats

Foto: Dick Gillberg

Olika föreläsningar, utställningar, föreläsningar, debatter, guidade turer, teatervisningar erbjuds även på andra platser som bland annat hos Universeum och Göteborgs Stadsbibliotek.

Det finns något för alla och det är fri entré till alla aktiviteter. Hela programmet hittar du på Vetenskapsfestivalens hemsida.

Stor cykelfest på Avenyn

Publicerad

Blogg


Den 5-7 maj 2017 rullar Göteborgsgirot igång, för femte året i rad. Missa inte när eliten susar förbi på Avenyn i stadens enda Grand Prix-lopp!

För andra året bjuds elitcyklister och publik in till att uppleva det fartfyllda GP-loppet Prioritet Grand Prix på Avenyn. På en ca 1,1 km lång bana mitt i centrala Göteborg kommer ca hundra elitcyklister tävla mot varandra i denna varvtävling med tillhörande spurtpriser. Tävlingen cyklas i 50 minuter + 3 varv för herrar och 30 minuter + 3 varv för damer. Herrarna startar kl. 18 och damerna kl. 19.15.

Prioritet Grand Prix på Avenyn

Datum: 5 maj
Tid: 18.00-20.00
Bansträckning:

Göteborgsgirot är en flera dagar lång cykelfest för elit och motionärer i alla åldrar. Under helgen genomförs sex olika cykellopp runt om i hela Göteborg riktade till olika målgrupper. Eventby och start- och målområde för Göteborgsgirot ligger på Heden.

Mer info på goteborgsgirot.se

After work på Avenyn

Publicerad

Guide, Mat & dryck

afterwork2016
Kicka igång helgen på bästa sätt och låt fredagskänslan ta över! Sugen på after work och nyfiken på vad som finns på och runt Avenyn? Vi har tagit fram en AW guiden för dig, med både utbud och pris.

8ight

Avenyn 8
Fredagar klockan 17
Varje fredag kan du nu unna dig det lilla extra på 8ights lyxiga vardagsrum mitt på Avenyn. Här kan du njuta av härliga cocktails, nerkyld champagne och högklassig livemusik direkt från 20-talets USA. Utöver det bjuds det enklare mat efter veckans tema. Här krävs gästlista (afterwork@8ight.se).

Beerista

Kristinelundsgatan 13
Fredagar klockan 16-19
Stor stark och vin 40 kronor, drinkar 59 kr, kvällens rätt 99 kr, alkoholfri drink 35 kr.

Bellora

Avenyn 6
Fredagar klockan 17-20
Aperitivo på Upstairs at Bellora. Delikatesser på både glas och tallrik till aw trevliga priser. DJ.

Berzelius Bar & matsal

Södra vägen 20
Alla dagar klockan 16-19
Snacksbuffe och öl eller vin 45 kr.

Brasserie Lipp

Avenyn 8
Fredagar klockan 16-20
Fredagsrätter för 165 kr. Vin 50 kr, öl 40 kr. Ostron, DJ, matsalsaktiviteter och mycket mer.

Bryggeriet

Avenyn 3
Fredagar från klockan 16
Kom som du är direkt från jobbet och haffa en öl i baren eller förbered dig för en utekväll i Göteborg!

Caleo

Engelbrektsgatan 39 B
Fredagar klockan 16-19.
Öl, vin och cider för 39 kronor, drinkar för 59 kronor. Serveras med smarriga tilltugg.

Flying Barrel

Kristinelundsgatan 3
Alla dagar klockan 16-20
Goa priser i baren.

Foajébaren, Stadsteatern

Götaplatsen
Fredagar från klockan 17.00
Tallrik med goda smårätter, inkluderat ett glas vin eller öl 139 kr eller inkluderat alkoholfritt alternativ 109 kr.
Mat och viner är till största delen ekologiskt och närproducerat. Samtliga föreställningar som visas på fredagar kan köpas till med afterworken.

John Scotts Pub

Avenyn 15 
Måndag – fredag klockan 14.30-18.
John Scott´s Burger, Caesarsallad och Fish And Chips för 129 kronor. Vin, utvalda öl och cider på fat för 45 kronor.

Le Pain Francais Bistro

Avenyn 7
Fredagar klockan 16-22
After grill med grillbuffé (16-20) för 98 kr. AW-priser i baren 16-22.

Lilla London

Vasagatan 41
Måndag-fredag  klockan 16-19
After Work priser på mat & dryck

O’Learys

Avenyn 9
Måndag-torsdag klockan 16-18, fredagar klockan 15-18
Öl, vin, drinkar och alkoholfritt till fredagspriser och Chicken Wings för 25 kronor.

Pivo Bar & Kök

Arkivgatan 9B
Fredagar klockan 17-19
Förmånliga priser på mat och dryck, öl/vin 45 kr. DJ. Om årstiden och vädret tillåter kan du spela boule med vännerna i Pivos fina park.

Restaurang Familjen

Arkivgatan 7
Fredagar klockan 16-20
”Efter jobbet” med specialpriser på kvalitetsdricka och utvalda rätter.

Teatergatan Restaurang & bar

Teatergatan 20
Onsdag-fredag klockan 16-19
After Work priser på Mat & Dryck.

Port Du Soleil + Trädgår’n = SANT

Publicerad

Blogg


Under sommaren 2017 flyttar “Sveriges främsta sommarklubb” Port Du Soleil in på Trädgår’n.

Port Du Soleil positionerar sig som “Sveriges främsta sommarklubb” genom att leverera en internationell klubbupplevelse med högklassig service och uppträdanden. Sommaren 2017 flyttar klubben alltså in på Trädgår’n, bara ett stenkast från Avenyn. Port du Soleil har premiär den 19:e maj.

– Port du Soleil är ett av Sveriges starkaste klubbkoncept. Personerna bakom är väldigt träffsäkra vad det gäller helhetsupplevelsen, från miljö och intryck till service och kvalitet, de går verkligen hela vägen i genomförandet. Trädgår’n har en unik miljö då det är en så mäktig byggnad mitt i ostörda trädgårdsföreningen några meter från Avenyn. Att sätta ihop allt detta under ett och samma tak kommer leda till en ny typ av upplevelse i vår kära stad, säger Fredrik Tervaniemi, ansvarig Rasta Kulturrestauranger AB som sedan 2015 äger Trädgår’n.

Cortègen – ett säkert vårtecken

Publicerad

Events


På Valborgsmässoafton är det dags för Chalmerscortègen – en mycket uppskattad tradition bland många göteborgare.

Valborgsmässoafton den 30 april i Göteborg är oftast synonymt med Cortègen som har en lång historia och startade redan år 1909 av Chalmeristerna.
Under Cortègen tågar Chalmeristerna med studentikosa ekipage från Chalmers, längs Gibraltargatan, upp på Avenyn och utmed Vasagatan för att sedan åter gå upp mot Gibraltargatan och Chalmers.

Till Avenyn och Götaplatsen kommer alla härliga och sprudlande byggnationer runt klockan 19.00. Sedan går den ner mot Valand och Vasaplatsen för att återkomma till Chalmers närmre åttatiden.

Hitta en bra utsiktsplats på vår paradgata och känn glädjen från alla fantastiska ekipage.

Trevlig Valborg!

Läs mer om Chalmerscortègen här

Rembrandts största verk till Göteborgs Konstmuseum

Publicerad

Blogg


Se Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis – på Göteborgs Konstmuseum.

Göteborgs konstmuseum ges ett unikt tillfälle att få se ett av Rembrandts mest uppmärksammade och största verk – Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Målningen, som ägs av Konstakademien i Stockholm, har varit deponerad på Nationalmuseum sedan 1864 och endast visats utanför Stockholm vid två tidigare tillfällen. Under de senaste två åren har verket varit utlånat till Rijksmuseum i Amsterdam och National Gallery i London där den visats i utställningen Rembrandt: The Late Works. Nu återvänder den till Sverige och visas i Göteborg för första gången.

Den 2 x 3 meter stora målningen visar ett ögonblick från den antika historien då bataverna, som levde vid Rhens mynning, svär en trohetsed om uppror mot Rom till sin rebelledare Gaius Julius Civilis år 69 e Kr.

Målningen utfördes 1661 till det nybyggda Stadshuset i Amsterdam. Den hängdes på plats, men beställarna var missnöjda och den stora duken skickades efter en kort tid i retur till Rembrandt för justeringar. Verket kom dock aldrig tillbaka till Stadshuset och Rembrandt själv beskar målningen, för att sedan sälja den till en privat köpare.

Efter ett antal försäljningar hamnade målningen i svensk ägo. Den deponerades på Konstakademien i Stockholm år 1780 och blev senare Konstakademiens egendom genom en donation 1798.

– Det är oerhört roligt att kunna presentera en så högklassig Rembrandtmålning i Göteborg, säger Per Dahlström intendent på Göteborgs konstmuseum. Det är ett tillfälle som knappast återkommer. Vi äger själva ett högklassigt verk från Rembrandts sena produktion, Riddaren och falken. I den här presentationen får vi ett tillfälle att visa den målningen tillsammans med bland annat hans relativt okända elev Bernhard Keil, som finns i våra samlingar.

Onsdagen den 31 maj invigs utställningen på Göteborgs konstmuseum som pågår till april 2018.

Götaplatsgruppen öppnar ny restaurang på Elite Park Avenue Hotel

Publicerad

Blogg


Elite Park Avenue Hotels restaurang och festvåningar stöps om till nytt koncept med en spännande profil och ny inriktning. Med ombord på projektet är Götaplatsgruppen, som med sina framgångar i Göteborg tillför gastronomisk spetskompetens.

Krögarprofilen Stefan Karlsson och Götaplatsgruppens kulinariska utbud i paradlägen på och runt Göteborgs hjärta Avenyn växer nu med ytterligare en restaurang belägen i anrika Park Avenue. Den nya restaurangen öppnar i början av hösten 2017 och blir ett helt nytt koncept.

Allt sedan Elite tog över driften av Park Avenue Hotel 2005 har ett ständigt förbättringsarbete pågått för att kunna leva upp till hotellkedjans ledord tradition, kvalitet och flärd. Nu inleds den största satsningen sedan övertagandet med en övergripande renovering av alla hotellrum och en helt ny konferensanläggning och frukostmatsal.

– Park Avenue är ett av Göteborgs främsta hotell och väl förankrat på hotellmarknaden. Den satsning vi nu gör syftar till att säkerställa att vi kan behålla denna position. Jag tycker att Stefan Karlsson och Götaplatsgruppen omfamnar kvalitet och modern gastronomi på ett sätt som väl matchar våra ambitioner med hotellet. Jag ser verkligen fram emot samarbetet, säger Bicky Chakraborty VD och ägare Elite Hotels of Sweden.

– Det känns fantastiskt att bli en del av restauranglivet även på Kungsportsavenyn, där Elite Park Avenue Hotel är den naturliga mötesplatsen både för Göteborgare och tillfälliga besökare. Vi har alltid älskat denna adress. Det är ett stycke genuin kulturhistoria som vi nu får chansen att ge ett nytt liv, säger Stefan Karlsson.

Götaplatsgruppen driver sedan tidigare prisbelönta SK Mat & Människor, panasiatiska Toso, bistrofavoriten Mr P och sommarsuccén Bar Himmel uppe på Göteborgs Konstmuseums terrass.
Elite Hotels of Sweden är Sveriges största privatägda hotellkedja med 34 hotell på 23 orter – från Malmö i söder till Kiruna i norr. Bolaget driver också 40 engelska gastropubar under varumärket The Bishops Arms. Koncernen omsatt 2016 2,2 miljarder kronor och har cirka 5000 medarbetare.

Påsklov på Avenyn

Publicerad

Blogg, Guide

Paskharar_700x350
Kärlek, skapande och jakt efter påskägg är några av de saker som Avenyn bjuder på för dig som är påsklovsledig. Ta chansen att vårshoppa, uppleva Avenyns rika kulturliv eller bara njuta på en uteservering i vårsolen.

Välkommen till hattkalas med Mumintrollet på Göteborgs Konstmuseum tis-tors vecka 15. Start med visning av utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva följt av skapande av festliga hattar med inspiration från Tove Janssons bildvärld. Avslutning med saft och besök av Mumintrollet. För dig som är 13-24 år finns påsklovsaktiviteten att skapa din egna pin eller kylskåpsmagnet den 12 april.


Hos Universeum spirar kärleken under påsklovet. Med start den 8 april kan man gissa snippor och snoppar, gå på kärlekssafari och få veta mer om blommor och bin.

På långfredagen kan du se en svängig, interaktiv och rolig musikal med många barns favoriter; Babblarna på Stora Teatern. Barnen i publiken får dansa med till ”Stompalång Tut Pling Sång”, ”Första låten”, ”Bergochdalbanebit” och många många, många fler.

Väv stort, väv smått, väv med gamla kläder, skosnören, kolapapper, plastpåsar eller något annat kul på Lilla Ateljén i Konsthallen som är fylld med oväntade material i regnbågens färger 11-13 april. Inspireras av pågående utställning tillsammans med en konstpedagog och fortsätt skapa.


Under påsklovet kan du leta efter en skatt, färglägga drakägg eller svara på ett lurigt quiz på Stadsbiblioteket. Och precis som alla andra dagar kan man förstås komma hit för att läsa, mysa, pyssla, spela och leka lugnt.

Upplev en blommande påsk i Trädgårdsföreningen, 7-16 april blir Palmhuset extra vårfint. Droppa in på hattworkshop där du kan pimpa din egna hatt eller skapa en ny i Palmhuset 10-12 april kl. 13-15. Du kan också hänga med på påskäggsjakt 13 april eller hattparad 14 april.

Med Spelpasset Påsklov kan du spela så mycket airhockey, tv-spel och flipper du vill en hel dag på Liseberg som har påsklovsöppet 8–17 april kl 11–20.

Vill du ha mer spänning, då kan du heja fram våra ”goa gubbar” i SHL:s SM-slutspel under Scandinaviums tak.

Har du tröttnat på äggätandet och chokladen? Ta med en vän eller familjen på en musik- eller teaterupplevelse utöver det vanliga på någon av Avenyns stoltheter Stora Teatern, Lorensbergsteatern, Stadsteatern, Göteborgs Konserthus och Park Lane Show.

Om kläderna känns varma och du behöver hitta något nytt inför våren eller vill styla ditt hem i säsongens färger. Då har Avenyområdet en spännande mix av shopping där du hittar allt från den snygga vårjackan till senaste inredningen.


Om magen skulle ”kurra” under dina påskaktivieter, så spana in det stora utbudet av mat och dryck som våra restauranger och caféer erbjuder. Fram med solbrillorna och ta plats i vårsolen!

För mer information om öppettider och priser klicka på respektive verksamhet i texten.

Över 200 kg skräp samlades in under städmorgonen

Publicerad

Blogg


Tidigt på morgonen den 5 april samlades stadens ledande politiker, tjänstemän, näringsidkare och allmänheten utanför Stora Teatern för att sätta städning- och nedskräpningsfrågan i fokus.

Den traditionsenliga städdagen i centrum är ett samarbete mellan Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Göteborgs Stad, där man vill uppmärksamma nedskräpningsfrågan. Fokus i år var källsortering i offentlig miljö och hållbarhet och stadens nya källsorteringsstationer fanns på plats. Deltagarna på städmorgonen fick också provköra miljösmarta städfordon i olika storlekar och former.


Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande, höll tal

För att göra städningen lite extra rolig anordnades en tävling mellan Avenyn och Innerstaden. Sammanlagt samlades det upp över 200 kg skräp under den dryga städtimmen, som sedan sorterades på plats. Vinnare i en mycket jämn tävling där det bara skiljde på 3 kg insamlat skräp blev Avenyn.


Tävlande för Avenyn och invägning av skräp


JOMOJ underhöll och peppade alla städare med grym städmusik

Städdagen är ett samarbete mellan Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Göteborgs Stad samarbetar med olika föreningar, förvaltningar, stadsdelar, bostadsbolag, fastighetsägare, näringsidkare och politiker som engagerar sig i nedskräpningsfrågan runt om i staden. Exempelvis har både Innerstaden Göteborg och Avenyföreningen en innerstadsvärd som hjälper till att hålla sina respektive områden i fint skick. Undersökningar har visat att ett rent och snyggt område även bidrar till ökad trygghetskänsla.


Glada tävlanden i Trygg, vacker stads klassiska skräphjul

Spåren rustas upp på Avenyn

Publicerad

Blogg


Spåren vid Valand rustas nu upp, växlar och spårkorsningar byts ut för att göra korsningen redo för många års kommande spårvagnstrafik. Under tiden leds trafiken om.
Spårvagnar har kört på Avenyn sedan 1880, sedan dess har spåren utvecklats och renoverats ett flertal gånger.

Spårväxlar och spårkorsningar på Valand byts nu ut. Växlar och korsningar har en livslängd på ungefär 20 år i Göteborgs innerstad. Trafikkontoret passar samtidigt på att göra mindre underhållsarbeten på andra delar av spåret längst med den avstängda sträckan.

Arbetet pågår från 1–23 april. Under den perioden får bil- och busstrafiken tillfälligt ta en annan väg. Du som går och cyklar kommer fortsatt fram på Avenyn genom att följa skyltning på plats.

Under en påskveckan, mellan 8-17 april, är all spårvagnstrafik avstängd mellan Brunnsparken och Korsvägen via Valand, liksom på sträckan mellan Valand och Vasaplatsen.

Uteserveringspremiär 1 april!

Publicerad

Blogg

uteserveringspremiar2016_2
Lördag 1 april öppnade äntligen uteserveringarna igen. Och vips så finns det nästan dubbelt så många sittplatser på Avenyn.

Ett säkert vårtecken på Avenyn och de kringliggande gatorna är när uteserveringarna traditionsenligt äntligen öppnar den 1 april och sommarsäsongen blir definitivt ett faktum. Under några veckor har restaurangerna byggt för fullt för att bli klara till den stora premiären. Här finns många härliga uteserveringar där du kan njuta av både sol och skugga samtidigt som du tar något gott att äta eller dricka. Avenyns stora serveringar bjuder på bra sol- och spanläge över paradgatan. Södra vägens uteserveringar bjuder på lite lugnare atmosfär med flera charmiga uteserveringar i trädgårdsmiljö.

Liksom 2016 har några av Avenyns restauranger så kallade satellitserveringar. Det är Junggrens Café, Vigårda, Wärdshuset Tullen, Tvåkanten och Espresso House som har 4 meter breda och 10-15 meter långa uteserveringar placerade på Avenyns båda sidor mellan Kristinelundsgatan och Engelbrektsgatan.

Hitta din favorituteservering bland Avenyområdets restauranger och caféer.

Stadsbiblioteket fyller 50 år och bjuder in till kalas

Publicerad

Blogg


Nu har det gått 50 år sedan Stadsbiblioteket på Götaplatsen stod klart 1967 och invigdes av ingen mindre än Astrid Lindgren. Stadsbiblioteket firar med att bjuda in till födelsedagskalas den 2 april.

50-åringen ska såklart firas och söndagen den 2 april bjuder Stadsbiblioteket in göteborgarna till födelsedagskalas med minneskavalkad och aktiviteter för barn i alla åldrar. Daniel Lemma framför nya tolkningar av Karin Boyes dikter och det blir högtidstal av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och den nya bibliotekschefen Anette Eliasson.

I och med det nya huset på Götaplatsen fick Göteborgs hela biblioteksverksamhet ett centrum 1967, som fick namnet Göteborgs stadsbibliotek. 2012 stängde Stadsbiblioteket för en tvåårig omfattande renovering.

PROGRAM på 50-årsfirandet den 2 april

Kl 11-14
Workshop i origami för barn och vuxna

Kl 11-14 (4-9 år)
Vid orangea disken startar färden med frågor om bland annat figurer, flaggor och flaskor med sockerdricka. Alla barn som deltar får ett pris (så länge lagret räcker).

Kl 13 (alla åldrar)
Allsång med husorkestern Albin & Helen! Eftersom Astrid Lindgren höll bibliotekets invigningstal 1967 blir det favoritlåtar från filmatiseringarna av hennes böcker.

Kl 14
Mingel, kalasbubbel och kaka på trappscenen

Kl 14.30 Jubileumsprogram
– Astrid Lindgren talar från 1967
– Jubileumstal av Anette Eliasson, Stadsbibliotekets nya chef, och Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande
– Daniel Lemma framför nya tolkningar av Karin Boyes dikter ur Stadsteaterns föreställning Stjärnornas tröst.
– Minneskavalkad från Stadsbiblioteket genom tiderna. Avslutningsvis kommer författaren Viveca Lärn och berättar om hur det var för 50 år sedan – för hon var på plats vid invigningen!

Stadsbiblioteket på Götaplatsen är Göteborgs största bibliotek och stadens mest välbesökta kulturinstitution med ca 1,2 miljoner besök varje år. Hit är människor i alla åldrar välkomna för att låna böcker, fika, läsa tidningar och spela tv-spel. Dagliga arrangemang är gratis och innehåller allt från författarsamtal till läxhjälp. Stadsbiblioteket har alltid ett intressant innehåll och generösa öppettider.

Barnen intog Avenyn i lördags

Publicerad

Blogg


Lördagens Barnens Avenyn blev en riktigt succé med massor av barn och föräldrar och närmare 100 000 besök. Barnen och solen sken ikapp på årets första riktigt härliga vårdag.

Med fullt av barnaktiviteter nerifrån Bältespännarparken, längs med hela Avenyn och på Götaplatsen bjöd Avenyföreningen i samarbete med Insamlingsstiftelsen för Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus tillsammans med samt ett stort antal inbjudna aktörer och Avenyns verksamheter in alla barn med familjer till Barnens Avenyn.

Stort tack till alla ni som kom och gjorde dagen så lyckad!

Vinnarna av poängpromenaden på Barnens Avenyn 2017 är:
🎈 Cecilia Andersson
🎈 Moa Plenk
🎈 Jacob Markstad
🎈 Matilda Öberg
STOR GRATTIS!
Ni kommer kontaktas av Avenyföreningen inom kort och får fina vinster ifrån Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg.
(PS. Svaret på utslagsfrågan ”hur långt är snöret i burken” är 3,4 meter)

Nedan lite bilder från dagen, fler bilder finns på Avenyns facebook

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

Photo: Mikaela Watsfeldt – http://oaksweddings.com

🎈 Barnens Avenyn 11 mars kl. 10-17🎈

Publicerad

Blogg


Barnen alldeles egna dag på Avenyn!

Barnens Avenyn lördag 11 mars blir en färgglad dag på vår paradgata! I år får alla barn en egen dag med massor av roliga aktiviteter. Aktiviteterna håller igång mellan klockan 10-17 och det blir en fullspäckad dag från Bältespännarparken längs med hela Avenyn upp till Götaplatsen. Aktiviteterna är förlagda både utomhus och inomhus och intäkter under dagen går till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

De aktiviteter som anges utan kostnad är kostnadsfria. Toaletter finns offentliga vid Bältespännarparken, Heden och Avenyn 34. Fullständigt program hittar du här nedan.

Vad händer under dagen?

Uppe vid Götaplatsen:

🎈 Brandkåren är på plats med brandbilar för alla barn att provsitta kl. 11-17 och Polisen med hästar kl. 11-13.
Plats: Götaplatsen

🎈 Grävmaskin och lastbil från Maskintjänst i Trollhättan för alla barn att provsitta kl. 10-17.
Plats: Götaplatsen

🎈 Triumfglass bjuder alla barn på glass kl. 12-16.
Plats: Götaplatsen

🎈 Barnvisning på Göteborgs Konsthall kl. 14-14.30. Från 6 år med vuxenkompis.
Plats: Konsthallen, samling i läsrummet

🎈 Sagospel i Tellus med Sofia Löwenmark kl 14-14:30, från 3 år.
Plats: Stadsbiblioteket barnavdelning

🎈 Kungligt kul när vi gör kronor av piprensare och pompombollar tillsammans med Hejbarn.se kl. 13-17.
Plats: Stadsbiblioteket barnavdelning

🎈 Butiken Retrock får Mumin på besök kl. 10-17.
Plats: Avenyn 41

🎈 Smarriga våfflor på Marley Coffee kl. 10-17. Kostnad: barn 20 kr och vuxna 40 kr. 10 % av försäljningen går till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Plats: Avenyn 43

🎈 Korv-med-bröd till alla barn på Elite Park Avenue kl. 13-16.
Plats: Elite Park Avenue lobby, Avenyn 36

🎈 Barnbio på Bio Roy kl. 13-13.30 visas Bill och hemliga Bolla och kl. 14-14.40 visas Ture och Jerry. Biljetter bokas på bioroy.se eller köps på plats i biljettkassan för 50 kr och 10 % doneras till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Plats: Bio Roy Avenyn 45

På och kring mitten Avenyn:

🎈 Ansiktsmålning på Mc Donalds och Burger King kl. 10–17.
Plats: McDonalds Avenyn 32, Burger King Avenyn 12

🎈 TÄNK-lyckohjulet – spela med skräp och vinn fina vinster kl. 10-17.
Plats: Avenyn 33

🎈 Knåp & Knyt workshop med Sjöfartsmuseet – gör armband, nyckelring eller ditt egna knopkonstverk kl. 12-15.
Plats: Vigårda, Avenyn 29 på ovanvåningen

🎈 Lek med lera med pysselparty.se kl. 10-17.
Plats: inne på Coop, Avenyn 26

🎈 Kasta boll i hink med MOD-mer organdonation kl. 12-15.
Plats: Utanför Coop, Avenyn 26

🎈 Dans och underhållning med Danslinjen och Street Performance av Dansforum kl. 14.00, 14.20 och 14.40.
Plats: Utanför Coop, Avenyn 26

🎈 Hoppborg kl. 10-17.
Plats: Avenyn 25

🎈 Sjung och dansa med JOMOJ kl.12-12.45, 15-15.45 samt 16.15-17.
Plats: Avenyn 20

🎈 Ansiktsmålning by Anja kl. 10-17.
Plats: Avenyn 20

🎈 Lär dig laga mat tillsammans med Sensory Tales kl. 10-16.
Plats: Avenyn 20

🎈 Godisregn med 4-gott och Avenykaninen kl. 12 och 15.
Plats: Avenyn 20, under den stora blå flaggan

🎈 Avenyn Lure Party – vi lurar upp alla Pokémon stops på Avenyn kl. 13-16.

🎈 Prova-på mammaträning tillsammans med din bebis (upp till 1 år) på Eminent Hälsostudio kl. 11.30-12, 12.30-13 och 13.30-14. Föranmälan till sandra@eminent-halsostudio.se eller drop in samma dag.
Plats: Vasagatan 43

🎈 Supererbjudanden på alla barnkläder hos Gaga Dazzling Kids kl. 10-17.
Plats: Vasagatan 46

🎈 Barnbowling på Hard Rock Cafe kl. 12-16. Kostnad 150 kr/h.
Plats: Avenyn 10

🎈 Poängpromenad på Avenyn med vinster från Alfons Åbergs kulturhus kl. 10-17.
Plats: Avenyn 10

🎈 Franskt barnkalas med erbjudanden på smarriga bakverk och delikatesser på Le Pain Francais kl. 10-17.
Plats: Avenyn 7

Nere vid Bältesspännarparken:

🎈 Fun Run tillsammans med Friskis & Svettis och maskoten Frisko, kl. 11–12 för 0-3 år och kl. 14–15 för 4 år och uppåt. Alla barn får chokladmedalj. Kostnad 20 kr som går oavkortat till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Anmälan sker online men det går också bra att droppa in i mån av plats.

🎈 Glädjehörna med aktiviteter och pyssel till förmån för Insamlingsstiftelsen Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med Demo Group kl. 10-15.

🎈 Röris gympa med Friskis & Svettis för alla kl. 12-12.20 samt 13-13.20.

🎈 Food truckarna Burrito Bros, Jammin Jamaican och Kaffeluckan är på plats kl. 10-17 för alla hungriga och törstiga. Kostnad: Se meny hos respektive truck.

🎈 Bubbelfotboll med Teamevent kl.10-17

🎈 Sockervadd, popcorn & ballonger hos Joema group kl. 10-17. Godsakerna kostar från 20 kr och uppåt där 10 % av försäljningen går till insamlingsstiftelsen.

#barnensavenyn17 #vårensroligastedag #avenyn

Följ senaste nytt på eventet Barnens Avenyn på facebook.

Vill ni medverka på Barnens Avenyn eller har du frågor? 🎈
Kontakta Sofie Ryberg på Avenyföreningen: 0739643220 eller ryberg@avenyn.se

Här är Avenyns prisade restauranger

Publicerad

Guide, Mat & dryck

somm2016700x350
Ska du äta i Göteborg, så äter du bäst på och runt Avenyn. Här hittar du bland annat fyra Michelinprisade stjärnkrogar, två Bib-gourmand-vinnare och 15 av Sveriges bästa restauranger enligt White Guide.

Prisade i Michelinguiden 2017

I Michelinguiden 2017 hittar vi Restaurang 28+ och SK Mat & Människor med var sin stjärna – två av Avenyområdets stoltheter. 28+ har haft sin stjärna sedan 1991 och är helt klart värt ett besök, eller två. På SK Mat & Människor, som tilldelades sin första stjärna 2015, serverar stjärnkocken Stefan Karlsson modern skandinavisk mat. Även restaurangerna Upper House Dining på Gothia Towers och Thörnströms Kök på Teknologgatan är prisade med var sin stjärna.

Bland årets vinnare av Michelin Bib Gourmand-utmärkelsen hittar vi Familjen (för femte gången) och Somm Restaurant & Wine bar som får utmärkelsen för andra gången. Bib Gourmand listar restauranger som serverar vällagad mat till bra priser.

The Plate Michelin för ”Good cooking” tilldelades 2017 Tvåkanten och Kometen – två av Avenyns riktiga klassiker och storheter. Här hittar vi även Toso och La Cucina Italia.

En stjärna i Michelinguiden

Restaurang & Vinbaren 28+Götabergsgatan 28
SK Mat & MänniskorJohannebergsgatan 24
Thörnströms kökTeknologgatan 3
Upper House Dining, Gothia TowersMässans gata 24, vån 25

Bib Gourmand – restauranger som serverar vällagad mat till bra priser

Somm Restaurant & Wine barLorensbergsgatan 8
Familjen – Geijersgatan 8

The Plate Michelin – ”Good cooking”

KometenVasagatan 58
TvåkantenAvenyn 27
TosoGötaplatsen
La Cucina Italia Skånegatan 33

familjen_galleri-19700x350

Prisade i White Guide 2017

White Guide, som korar Sveriges bästa restauranger, är Sveriges eget svar på Guide Michelin. Med White Guide i handen vet du allt om krogar och krogliv i Sverige just nu. Där finns landets främsta restauranger i olika prisklasser. Här hittar du de spännande nykomlingarna, de sympatiska klassikerna, de mysigaste kvarterskrogarna och de gemytliga värdshusen värda en omväg – liksom alla toppkrogarna med den bästa maten och de stora dryckesupplevelserna.

Hela 17 restauranger i Avenyområdet har lyckats hamna i White Guide 2017:

Global mästarklass

Upper House Dining, Gothia TowersMässans gata 24, vån 25

Mästarklass

SK Mat & MänniskorJohannebergsgatan 24

Mycket god klass

Restaurang & Vinbaren 28+Götabergsgatan 28
FamiljenArkivgatan7
Restaurang NaturGeijersgatan 12
Somm Restaurant & Wine barLorensbergsgatan 8
Thörnströms kökTeknologgatan 3

God klass

Barrique Restaurang & Wine BarBerzeliigatan 18
BonArkivgatan 4
Heaven 23Mässans gata 24
Restaurang KometenVasagatan 58
Miss SophieAvenyn 5
Mr PGötaplatsen
Park Aveny CaféAvenyn 36-38
TOSOGötaplatsen

Också rekommenderad

ProjectSödra Vägen 45
TeaterkällarenKungsparken 1

White Guide Nordic 2017

31 oktober 2016 släpptes White Guide Nordic med de 325 bästa restaurangerna i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Färöarna and Grönland. Även här hittar vi Upper House Dining, SK Mat & Människor och Restaurang 28+.

Våren och hyrcyklarna är här!

Publicerad

Hotell & service

jennie_styr_stall_700x350
Nu är det vår! Styr & Ställ har placerat ut sina hyrcyklar för säsongen, så nu kan du enkelt och miljövänligt ta dig både hit och härifrån – allt för en billig peng och med härlig motion på köpet.

Är du också less på att köpa en ny cykel i år efter att förra årets tredje cykel blev stulen? För dig som bor eller rör dig i Göteborg city finns då ett alternativ. Med Styr & Ställ kan du för endast 75 kronor cykla hela säsongen från 1 mars till 31 december. Det passar oavsett om du vill ha en rolig motionsform eller för dig som snabbt och enkelt vill ta dig till jobbet, till stan eller på city-sightseeing.

Screen Shot 2015-05-27 at 15.14.54
I Avenyområdet finns nio stationer. Dessa hittar du vid Valand, Vasagatan/Heden, Storan, Kristinelundsgatan, Engelbrektsgatan/Avenyn, Heden/Engelbrektsgatan, Berzeliigatan/Johannebergsgatan samt två vid Korsvägen.

Systemet är enkelt. Du laddar ditt Västtrafikkort och loggar in med det vid stationerna. Den första halvtimmen är gratis. Den andra halvtimman kostar 10 kronor, den tredje 20 kronor och därefter kostar det 40 kronor för varje halvtimme. Du kan också köpa ett 3-dagars abonnemang direkt vid en cykelstation. Du kan lämna cykeln vid vilken station som helst och byta om du vill. Smart, enkelt och billigt!

Ut och njut av Göteborg! Besök Styr & Ställs hemsida för mer information.

Var med och spring FUN RUN på Barnens Avenyn 11 mars

Publicerad

Blogg


På Barnens Avenyn 2017 arrangeras FUN RUN i Bältespännarparken. Tillsammans med Friskis & Svettis skapar vi ett superduperlopp för alla unga talanger.

Det finns ingen tävling eller prestige i att delta. Alla får vara med och springa och man väljer själv hur många varv man orkar.

Att delta kostar 20 kr och det betalar man på plats – antingen via Swish eller kontant. Pengarna går direkt till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som finns på plats i Bältespännarparken. Banan kommer att vara snitslad runt fontänen i Bältespännarparken och personal från Friskis och Svettis kommer finnas på plats tillsammans med Avenyföreningen.

Lopp 1, 11.00-12.00 för barn 0-3 år
Lopp 2, 14.00-15.00 för barn 4 år och uppåt

Anmälan görs här

Mellan de två loppen finns det gympa 12.30-13.30 där alla som inte vill springa, eller har jättemycket sprall i benen får vara med. Den är för alla och kostnadsfri.

I mål får man lite återhämtning i form av något gott som vi bjuder på!

Alla är vinnare 🙂 Välkomna!

Se alla aktiviteter på Barnens Avenyn

Tove Jansson – Vårens storsatsning på Göteborgs Konstmuseum

Publicerad

Blogg


Vårens stora utställning på Göteborgs Konstmuseum är Lusten att skapa och leva med Tove Jansson, en av Nordens mest folkkära konstnärer.

Utställningen på Göteborgs Konstmuseum är den mest omfattande och mångsidiga presentation som har gjorts av Tove Janssons verk i Sverige. Under utställningsperioden erbjuds ett generöst program med fördjupande samtal, visningar och föreläsningar, samt ett stort utbud av skapande aktiviteter för barn och unga.

Den folkkära finska konstnären är framförallt känd för berättelserna om Mumin, men utställningen visar en bredare bild av den mångsidiga konstnären. Utställningen Lusten att skapa och leva presenterar Tove Janssons många karriärer som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och skapare av de världsberömda Muminfigurerna.

Tove Jansson (1914-2001) var djärv i sitt liv och i sin konst, en nyfiken och fördomsfri sökare som ifrågasatte auktoriteterna och ständigt fann nya uttrycksformer.


Foto: Tove Jansson, Självporträtt, 1975, Privatsamling. Foto Finlands Nationalgalleri, Yehia Eweis

❤️ Kärlek på Avenyn

Publicerad

Blogg


Under hela veckan är kärleken i fokus på Avenyn. Ta en tur till paradgatan och hjälp till att sprida kärlek!

Kärlek är till för att delas och under vecka sju sprider vi extra mycket kärlek på Avenyn! Avenyn smyckas av kärleksrutor där du om du hjälper till att sprida kärlek har chans att vinna en romantisk middag och övernattning för två på Scandic Rubinen. * Tävlingen sker på Instagram, för tävlingsregler se nedan. TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. Stort grattis till vinnaren Bosse Åslund.

Så ta en tur till Avenyn, stanna till, tänk på den du har kär, kramas och hjälp till att sprida kärlek!

Boka bord på någon av områdets alla restauranger där många har speciella kärleksmenyer dagen till ära som O’Learys, Bellora och Le Pain Francaise. Du som vill ha ännu mera mys kan krypa in i biomörkret med din kärlek, varför inte på Bio Roy som visar musikalen Singin’ in the rain. Kärleksgåvan hittar du lätt i Avenyns breda shoppingutbud. Varför inte en vacker gåva i glas? Unikt Glas på Kristinelundsgatan har specialerbjudanden på flera olika kollektioner.

Skulle ni mot förmodan lämna Avenyområdet och bege er ned mot älven, så visar GöteborgsOperan en romantisk matiné 14 februari kl 12.00. GöteborgsOperan förvandlas till biosalong när Charlie Chaplins klassiska stumfilm Stadens Ljus visas.

Maria och Patrik fann varandra på Avenyn

Många är de par som hittat sin kärlek på Avenyn, ett av dom är Maria Jolsäter Stjernros, 53 och Patrik Jolsäter, 45. Maria berättar om deras kärlekshistoria:

”Ja det är en mysig historia. Jag var ute en nyårsafton själv utan min dåvarande man. Jag gick till Brasserie Lipp för där blir man inte ensam en lång stund.
Alla par satt och åt middag och jag satt i baren, bartendern såg min ensamhet och underhöll mig på ett underbart sätt så jag inte skulle känna mig vilsen. 5 år senare 1996 skilde jag mig och skulle gå ut ensam igen en kväll, stegen tog mig återigen till Lipp och vem serverar mig igen den kvällen, jo samma servitör. De närmsta månaderna som singel tillbringade jag där flera ggr i veckan och hoppades alltid att Patrik skulle jobba. Sagan slutade med att vi nu varit ett par i tio år. Vi är gifta och har slutat gå på Avenyn och istället köpt en bondgård på landet där vi njuter att lugn och ro med alla våra djur.

*Tävlingsregler för Kärleksrutor på Avenyn
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.
Tävlingen startar den 13/2 2017 och avslutas den 19/2 2017. Vinnaren presenteras på instagram.se/avenyngbg och på avenyn.se.

Genom att du laddar upp din bild på en kärleksruta, taggar din vän och taggar bilden med #iloveavenyn och @avenyngbg godkänner du ditt deltagande i tävlingen, våra tävlingsvillkor samt användarvillkoren för Instagram. Bilder som publiceras av användare med dold Instagram-profil kan ej medverka i denna tävling.

Avenyn.se förbehåller sig rätten att flagga och/eller ta bort bilder som bedöms vara olagliga, eller på annat sätt etiskt eller moraliskt opassande, liksom bilder som kan vara föremål för rättighetsintrång.

En jury utser vinnaren. Bilderna bedöms efter kreativitet. Juryns beslut går ej att överklaga.

Vinsten består av ett presentkort på romantisk middag och övernattning för två personer på Scandic Rubinen.

Vinnaren kontaktas av @avenyngbg via Instadirect.

Vid frågor eller synpunkter rörande tävlingen vänligen kontakta oss på info@avenyn.se.

Sportlov på Avenyn

Publicerad

Guide, Kultur & nöje


Ett aktivt lov ute i snön med pulkaåkning och snögubbsbyggande står oftast högst upp på listan under sportlovet. Här hittar du Avenyns bästa tips för både inomhus- och utomhusaktiviteter.

Utomhusaktiviteter för alla väder

Inne i stan kan du leka i Trädgårdsföreningen. Ta vägen förbi Exercisparken eller varför inte testa balansen på Hedens skridskobana.

Fullspäckat program på Universeum


Sportlovet på Universeum går i hälsans tecken. Här bjuds det på charmiga tarmar, smarta genier, smaskiga alger och mycket mer. Öppet alla dagar och ett paradis för barnen!

Forma mönster och tryck på Röhsska museet


Bild från uställningen ”Sápmi runt hörnet”. Konstnär: Leila Nutti
Är du nyfiken på samiska mönster och färger? I Röhsskas sportlovsworkshop Mönster och färg runt hörnet kollar du in utställningen Sápmi runt hörnet och blir inspirerad av vår gemensamma historia. I studio Röhsska kan du sedan forma dina egna mönster och tryck med hjälp av material som potatis, linoleum, tyg och papper. Tis-fre, fri entré.

Mumintroll och workshops på Göteborgs Konstmuseum


Tisdag till fredag under vecka 7 är unga i olika åldrar välkomna till kreativa aktiviteter med utgångspunkt i utställningen Lusten att skapa och leva om Tove Jansson på Göteborgs Konstmuseum. På förmiddagarna är du som är 5-12 år välkommen att rita serier och på eftermiddagarna hålls det serieworkshops för dig som är 13-24 år. Aktiviteterna är gratis för alla barn och unga t o m 24 år. Vuxna över 24 år betalar entré till utställningen med Tove Jansson.

Magiskt sportlov på Stadsbiblioteket


I år är det 20 år sedan den första Harry Potter-boken släpptes 1997. Detta uppmärksammar Stadsbiblioteket Göteborg och firar med ett magiskt sportlov, tillägnat Harry Potter. Barnavdelningen kommer att gnistra av trolleri och magi för såväl stora som små.

Sportlov i Trädgårdsföreningen


Under sportlovet kan barnen vara med på många roliga aktiviteter i Trädgårdsföreningen, till exempel tillverkning av gräsgubbe och frömuffins till fåglarna och plantering av suckulentersticklingar. Fri entré.
Passa också på att njuta av och lära dig mer om vinterskönheten kamelian som står i full blomning i Palmhusets västra flygel 11-26 februari.

Eller varför inte ta en fika på något av våra mysiga caféer i området.

För mer information om öppettider och priser klicka på respektive verksamhet i texten.

Avenyns frukostguide

Publicerad

Guide, Mat & dryck

Frukost Avenyn Göteborg. Bild: http://nutraelite.se/
Starta dagen på bästa möjliga sätt – unna dig en härlig frukost! Oavsett om du är storätaren som vill äta frukostbuffé eller om du nöjer dig med en fralla – spana in Avenyns frukostguide för att hitta ditt nya favoritställe.

 

Elite Park Avenue Hotel

Avenyn 36
Måndag-fredag kl. 6.30-10, lördag kl. 7.30-10.30, söndag kl. 7.30-12
Frukostbuffé
Klassisk hotellfrukost.
Pris: ca 145 kronor

Evas Paley

Avenyn 39
Lördag-söndag kl. 9-12
Frukostbuffé
Stenugnsbakat bröd, kokta ägg, yoghurt, hemrostad müsli, goda ostar, röror, hemkokta marmelader, bullar, muffins och mycket annat gott.
Pris: 98 kronor

Hotel & Ristorante Bellora

Avenyn 6
Måndag-fredag kl. 6.30-10, lördag-söndag kl. 7.30-10.30
Frukostbuffé
Nybakat bröd, italienska charkuterier och ostar, hemgjord äggröra, bacon, croissants, yoghurt, nötter, frön, frukt, grönsaker, gott kaffe och mycket mer. På måndagar erbjuds ”Magnifico Monday”, en extra stor frukost med bland annat nygräddade våfflor med hemmagjord jordgubbssylt och grädde, chiapudding och powershots.
Pris: 165 kronor

Scandic Rubinen

Avenyn 24
Måndag-fredag kl. 6-9.30, lördag-söndag kl. 07-10.30
Frukostbuffé
Klassisk hotellfrukost.
Pris: ca 145 kronor

Steinbrenner & Nyberg

Södra vägen 47
Måndag-fredag klockan 07.00-10.30, lördag 9.00-11.30
Frukostbuffé
Ekologiskt stenugnsbakat bröd, pålägg, marmelader, grönsaker, frukt, yoghurt, hemgjord musli, ägg, juice, kaffe, the och bakverk.
Pris: 95 kronor vardagar och 115 kronor lördagar.

__________________________________________________________________________________

För dig som inte känner för frukostbuffé, så finns andra möjligheter. Kanske vill du ha en frukost på språng? Här nedan finns caféer som erbjuder särskilda frukostpaket.

A43

Avenyn 43
Fralla och kaffe 49 kr

Espresso House

Avenyn 26-28
Frukostpaket med kaffe och fralla eller scones från ca 50 kronor

Evas Paley

Avenyn 39
3 olika frukostpaket med kaffe, bröd och yoghurt 45-79 kronor

Le Pain Francais Bistro

Avenyn 7
Starta morgonen med en god fransk à la carte-frukost. Le Pain Français erbjuder tre frukostvarianter med kaffe, baguette, croissant, ägg, yoghurt och juice 59-85 kronor