fbpx

Publicerad 30 april, 2012 - Mat & dryck, Shopping

Coop Avenyn först i Sverige med MSC-certifierad fiskdisk

Det här är MSC

Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell oberoende organisation vars målsättning är att bidra till att skapa sundare hav genom att belöna hållbara fisken och påverka de val människor gör när de köper fisk och skaldjur.
Certifieringen innebär bland annat att den MSC-certifierade fisken som säljs över disk är spårbar från båt till tallrik.

Nu blir det ännu enklare och säkrare för konsumenter att köpa färsk fisk och skaldjur från hållbara fiskebestånd. Coop Konsum Avenyn i Göteborg är först i Sverige med en MSC-certifierad fiskdisk.

Göteborg måste vara Sveriges mesta fiskstad. Med närheten till öppna havet måste räkor och fisk vara stadens nationalrätt, om nu något sådant finns.
Nu kan göteborgarna ännu enklare få tag i MSC-certifierad fisk. Mitt på paradgatan i Göteborg, Avenyn. I matbutiken Coop som redan i dag satsar mycket på ekologi och hållbara produkter.
– Hotet mot våra hav är i dag större än någonsin, samtidigt som vi vet att allt fler konsumenter vill kunna göra ansvarsfulla val när de köper fisk. Genom certifieringen underlättar vi för kunden att välja rätt fisk, säger Mikael Robertsson, ordförande i expertgruppen för fiske på Coop.

För kunder innebär certifieringen att den MSC-certifierade fisken i fiskdisken enbart kommer från fiskebestånd som inte hotas av utfiskning samt att den är fullt spårbar. För butiken innebär certifieringen nya rutiner där man säkerställer att den MSC-märkta fisken hålls isär från ej MSC-certifierade varor.
– Vi vill gratulera Coop för att ha tagit steget och därmed bli först i Sverige med att ha MSC-certifierad färskfisk till försäljning. Vi hoppas att fler fiskdiskar och försäljare följer Coop Konsums Avenyns fotspår så att konsumenter runt om i landet har möjlighet att köpa färsk MSC-certifierad fisk, säger Minna Epps, Verksamhetschef Östersjöområdet på MSC.

Sedan tidigare är samtliga av Coops manuella fiskdiskar KRAV-certifierade.
– Coop har en strategi för ett levande hav. I den ingår att vi ska vara en pådrivande kraft för ett uthålligt fiske och lyfta fram de goda alternativen. Vår fiskdisk i Göteborg är ett steg i rätt riktning. Vi hoppas att vi kan utöka med fler butiker framöver, säger Mikael Robertsson.

Den första MSC-certifierade fiskdisken i Sverige är ett pilotprojekt mellan Coop och MSC, Marine Stewardship Council.