fbpx

Framtidens take away är igång – cirkulärt, smart och hållbart!

Nu har systemet Panter lanserats i Göteborg, som är först i landet att introducera ett cirkulärt system för engångs fri take-away.

Syftet med systemet är att minska nedskräpningen av engångsartiklar och hjälpa caféer och restauranger att möta det nya lagkravet rörande återanvändbara förpackningar som kommer 2024.

 

 

 

Bakom initiativet står Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan, Göteborg & Co och flera andra verksamheter i Göteborgs stad med stöd från Naturvårdsverket. Göteborg ligger i framkant och är nu första staden i Sverige att lansera lösningen. Panter, som systemet heter, ska genom enkla lösningar minska nedskräpning och underlätta för caféer och restauranger, och såklart även för besökare, att bli mera hållbara.

Ligg steget före lagkravet
I januari 2024 träder lagen i kraft att restauranger och caféer ska erbjuda flergångsalternativ. Göteborg vill gå före och stötta staden och näringen genom att ta fram en lösning som ska underlätta för alla stadens aktörer.

– Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar! Med mindre nedskräpning får vi en fin stad och en smartare resursanvändning, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co som projektlett arbetet med implementeringen från stadens sida.

Vad är Panter?
Systemet för återanvändbara take away-förpackningar är utvecklat och drivs av företaget TINT, som vi valt att samarbeta med i det här projektet. Panter innebär att kunden som köper mat eller dryck får en flergångsbehållare som kopplas ihop med förpackningen via en QR-kod. Sedan kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet.

Möjligheten till engångsfria evenemang
Systemet som nu lanseras är en viktig pusselbit i stadens strävan att skapa engångsfria evenemang i Göteborg. Sedan 2016 har man testat och försökt att skapa förutsättningar för evenemang utan engångsartiklar. Panter blir en viktig del i den strävan.

Panter testades på Scandinavium under Miriam Bryants konsert och under närtid är förhoppningen att det ska testas, anpassas och implementeras på många fler evenemang.

På följande ställen går det att använda sig av Panter från och med lanseringen: Waste, Ooto, L’s Kitchen, A43 och Café St. Agnes.

Ambitionen är nu att fler restauranger och caféer ska ansluta sig och att många börjar använda Panter. Är din verksamhet intresserad av att ansluta till systemet?

Mer info om Panter hittar du på:
App.panter.se
www.panter.se

 

KONTAKT

Jessika Wassberg, vd
jessika@avenyn.se
073-350 52 20