fbpx

Publicerad 29 augusti, 2014 - Mat & dryck

”Börja ljust, sluta mörkt”

Beerista, Kristinelundsgatan 13.
Erfaren öldrickare eller förvirrad lagerfantast? Oavsett, så finns det nu ett ställe som passar alla typer. Välkommen till Beerista – gastropuben på Kristinelundsgatan där öl är i fokus.

I slutet på maj i år slogs dörrarna upp till Beerista, den nya gastropuben på Kristinelundsgatan 13. Och redan på namnet förstår man vad det hela handlar om: öl. Att det finns en trend vad gäller öl i Göteborg råder det ingen tvekan om.
– Göteborgarna har blivit pigga på att dricka lokalt, säger Jimmy som, tillsammans med sin bror Ricky och ägaren Ali, driver Beerista.
– Göteborg har verkligen satt sig på kartan när det gäller öl, både när det gäller mikrobryggerier och att brygga eget. Därför har vi ny öl varje vecka i våra gästkranar, och vi arbetar även med Spendrups provbrygder.

beerista1_700x350

Men det är inte bara öl som serveras på Beerista. Eftersom det är en gastropub, så finns där även en gedigen meny.
– Grejen med gastropub har sitt ursprung i England. Till en klassisk pub gick man för att dricka öl. När man sedan började med mat, och att få till mat som passade ölen, så blev det en gastropub, säger Ricky.
Men är inte en gastropub samma sak som ett ölhak?
– Verkligen inte, säger de båda bröderna, för till ett ölhak går man bara för att dricka öl. Det är inte det vi satsar på. Vi satsar på helheten och kvalité, och på att implementera ölen i maten. Vi marinerar i öl, friterar i ölsmet… Vi har till och med beertails, istället för cocktails.
– Vi vill dessutom bryta från ”en stor stark”, säger Ricky, så vi frågar alltid mer specifikt vad de vill ha.

beerista4_700x350

Och det finns mycket att välja bland.
Hur gör man då, om man vill testa lite nytt och ha en helkväll med öl?
– Enkelt: börja ljust, sluta mörkt.

Beerista tipsar

1. Börja med en Krusovice – en tjeckisk lager.
2. Gå vidare till en IPA – indian pale ale.
3. Avsluta med en trappistöl – öl bryggd av munkar i ett kloster – eller testa en beertail! Förslagsvis en beergarita: en ölmargherita gjord på tequila, cointreau, lime och lager.

beerista2_700x350

Spana in Beeristas ölsorter och meny, och mycket annat, här.