fbpx

Publicerad 4 februari, 2015 - Bibliotek, Kultur & nöje, Shopping

Avenyns bästa boktips

boktips, akademibokhandeln, avenyn
När vinterkylan och snön finns kvar utanför fönstret, vad är då bättre än att krypa ner med en bok i favorithörnet? Här har du boktipsen som är bäst just nu.

Vare sig du vill köpa en egen bok eller bara låna, så tipsar här Eva och Ann-Christine från Akademibokhandeln och Sofia från Stadsbiblioteket om böcker som du inte får missa att läsa.

Boktips från Akademibokhandeln

 

Stenänglar

Ungdom 9-12 år
Av: Kristina Ohlsson
Simona är på påsklov hos sin mormor. I mormors trädgård står det fyra stycken stenstatyer som flyttar på sig. Simona tar med sig sina två kompisar för att undersöka händelserna och reda ut gåtan. En mystisk berättelse som passar både tjejer och killar.

Jag heter inte Miriam

Verklighetsbaserad
Av: Maj-Gull Axelsson
Miriam hamnar i koncentrationsläger under andra världskriget. Uppväxt som rom, men i rädsla lever hon som judinna i lägret, vilket hon upptäcker inte är bättre. Efter kriget kommer hon till Sverige och i flera år fortsätter hon hålla sin bakgrund hemlig. Till slut blir det svårt att dölja sin hemlighet och på sin 85-årsdag samlar hon familjen och börjar berätta. En fantastiskt bra och verklighetsbaserad bok, med ett aktuellt ämne.

Denna dagen, ett liv

Biografi
Av: Jens Andersen
En ny biografi om vår folkkära Astrid Lindgren och hennes vuxna liv. Författarinnan Astrid lyfts fram och man kan läsa att hon var en riktig arbetsmyra som gjorde mer än att bara skriva barnböcker under sin livstid. Här kan du också läsa dagboksanteckningar och se fina porträtt av Astrid, en bra skildring om hur det var att leva med villkoren som gällde under denna tid.

Hemåt över isen

Roman
Av: Gunilla Linn-Persson
En berättelse om händelserna på ön Hustrun i Roslagen. År 1914 går några ungdomar ut på isen, en vandring som blir både spännande och dramatisk som kommer påverka ön under lång tid framöver. År 2013 finns det endast två boende på ön, Ellinor och hennes pappa Algot. Allt görs på det gamla viset då ön saknar alla moderniteter. Men en dag slår blixten ner då Ellinor ska hämta ö-besökaren Herman och kärlekshistorien tar fart. En innerlig och berörande berättelse.

Marstrand

Fakta
Av: Kristian Wedel Foto: Tore Hagman
En fantastisk bok som är en perfekt present där Marstrand skildras från dåtid till nutid. Fina och beskrivande bilder från öns historia och nutid, bilder från olika årstider och klassiska byggnader.
En riktig Coffee Table-book!

 

Boktips från Stadsbiblioteket

boktips, stadsbiblioteket, avenyn

Kalmars jägarinnor

Roman
Av: Tove Folkesson (nominerad till Katapultpriset)
Dråplig berättelse fyra 80-talisters uppväxt i en svensk småstad. De lever efter devisen ”man kan aldrig ha för mycket ögonskugga” klunkar häxblandning ur urdiskade schampoflaskor, och hatar det tillrättalagda och välanpassade. Det värsta ödet de kan tänka sig är att bli kvar i Kalmar. Viss igenkänning infinner sig och vill man bli road så är denna bok ett tips.

Man måste inte alltid tala om det

Roman
Av: Åsa Foster (nominerad till Katapultpriset)
I regionen på Sydafrikas östkust gränsar milslånga stränder till kåkstäder, zulubyar och inhägnade villaområden. Landet är fortfarande präglat av segregation, rädsla och våld- men nu med nya herrar. Fängslande novellsamling om Sydafrika tjugo år efter apartheid skriven på ett fantastiskt språk.

Det är en gris på dagis

Bilderbok
Av: Johanna Thydell, Charlotte Ramel
En liten gris lever i sin inhägnad en bit bort från ett dagis. Den ser barnen leka och vill också vara med. En dag står den utanför grinden och vill in. Alla barnen blir överlyckliga. Men kan man verkligen ha en gris på dagis? Illustrationerna är fint tecknade och språket tilltalade både min 3-åring och 6-åring skarpt.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Ungdom
Av: Ransom Riggs
Mr Portmans berättelser till sitt barnbarn Jacob är fyllda av övernaturliga väsen och hemska monster. Det som Jacob trodde var sagor, handlar egentligen om farfars upplevelser när han som barn flydde undan nazismens Förintelse och hamnade på ett barnhem utanför Wales kust. Underliga figurer dyker plötsligt upp i Jacobs tonår, han känner igen dem från farfars berättelser. Mytologi och verklighet förenas i denna gotiska berättelse med tidsloopar, som tar avstamp i andra världskriget.

Om du inte skulle hitta någon ny favorit bland dessa böcker så är du varmt välkommen till Akademibokhandeln eller Stadsbiblioteket där personalen gärna hjälper dig hitta just den bok du vill läsa.