fbpx

Publicerad 18 april, 2015 - Events, Kultur & nöje

Bio Roy 75 år

Bio Roy, avenyn, biograf
Skylten ovanför entrén skvallrar om biografens historia. Som den enda kvarvarande biografen från det tidigare biostråk som Avenyn en gång var med sina då åtta biografer, firar nu Bio Roy 75 år.

Biografen längst upp på Avenyn öppnade den 20 april, 1940. Det var arkitekten Nils Olsson som ritade byggnaden och Marcus M Lorentson inredde. De fantastiska väggmålningar i salongen har målats av Hugo Öfverström. I entrén hittar man också ett snirkligt räcke med bokstäverna Rbio, som står kvar sedan tiden då bion byggdes. Biografen renoverades 1994 och man bevarade stora delar av inredningen.
Återinvigningen av biografen skedde den 6 november 2008. Man döpte då om biografen till Bio Roy, efter den göteborgsfödde filmskaparen Roy Andersson (biografen fick av rättighetsskäl inte ha kvar namnet Royal). Efter namnbytet släckte man ner de två sista bokstäverna i Royal i skylten ovanför entrén.

Sommaren 2011 restaurerade man väggmålningarna i salongen och man har länge letat efter en ekonomisk lösning för att kunna renovera lokalen.
– Bio Roy är en av de mest välbevarade biograferna i landet från den här tiden, säger Cornelia Bjurström, föreståndare på Bio Roy.

bio roy, biograf, avenyn
Idag visar Bio Roy högkvalitativa filmer i digital 3D, direktsändningar via satellit inom teater, opera och balett i världsklass, från svenska och internationella scener som Metropolitan i New York och Nationa Theatre i London. Om du känner dig sugen på något inför ditt besök missa då inte Bio Roys café som är KRAV-märkt med stort ekologiskt och rättvisemärkt utbud där du hittar kaffe, dricka, kakor och godis.

Inför sitt 75 års jubileum den 19-20 april har man satt ihop ett firande som sträcker sig över två dagar där man som nyfiken biobesökare få komma bakom kulisserna i maskinrummet, se journalfilmer, lyssna på operaföreläsning, gå på filmpremiär eller om du är nyfiken på balett se en livesändning. Och om du är född 1940 är du en extra födelsedagspresent att ta del av, då har du gratis inträde till att se balett från Bolsjoj i Moskva.
– Med vårt jubileumsprogram kan vi visa på bredden av vår verksamhet, direktsänd balett, operaföreläsning, premiärfilm och gammal film.

Till sommaren ska renovering i salongen genomföras, då den gula väggbeklädnaden ska återställas med nytt material, något vi längtat efter i tre år. Med bidrag från många privatpersoner, företag, Länsstyrelsen och fastighetsägaren blir det äntligen av, säger Cornelia

För att ta del av Bio Roys hela jubileumsprogram titta in på deras hemsida