fbpx

Publicerad 1 september, 2012 - Kultur & nöje

Bio Roy nyöppnat

Visste du att…

…Avenyn har varit ett känt biografstråk? Under 40-talet fanns det fyra biografer på Avenyn. Bara en av dem finns kvar och används som biograf idag.

…på Avenyn 14 låg biograf Spegeln som öppnade 26 april 1940 och stängde 1989.
I dag finns Burger King i lokalerna.

…där Lindex huserar, på Avenyn 25, låg tidigare biograf Aveny från 13 december 1939 till 1996.

…biograf Göta, med 700 platser på Götaplatsen 9, öppnade 13 oktober 1936 och stängde 1997. Lokalerna nyttjas nu av Siba.

Nu är Bio Roy åter öppet efter augustirenoveringen. Väggarna är renoverade för att möta brandsäkerhetskraven.
– Det var ett stort avbräck för verksamheten men vi måste ha respekt för rådande brandsäkerhetsregler, säger Cornelia Bjurström, föreståndare på Bio Roy.

Biografen Roy, tidigare Royal, har huserat på Avenyn sedan 1940 och är i dag den enda biografen på paradgatan. Bio Roy renoverades 1994 men då behöll man det mesta av inredningen. Det var denna inredning som ställde till det.

Brandskyddsmyndigheterna dömde ut den karaktäristiska senapsgula pegamoiden – väggarna som är klädda i en läderimitation. Den sattes upp när salongen byggdes 1940 och har tidigare inte utsatts för kritik från Räddningstjänsten.
Men den 22 augusti blev det till att stänga biografen. Pegamoiden skulle tas bort helt innan Roy fick ha publik i salongen.
Sedan dess har en byggfirma tagit ner allt brandfarligt väggmaterial och som ett provisorium klätt väggarna med flamskyddat grått tyg.

Den 1 september var renoveringen klar och Räddningstjänsten gav grönt ljus.
– Snickarna har gjort en fint jobb och varit snabbare än vi trodde. Det känns väldigt roligt att vara igång igen, säger Cornelia Bjurström, föreståndare på Roy.
– I sinom tid kommer vi att återskapa den ursprungliga miljön och salongen kommer att återfå sin gula väggbeklädnad med det typiska mässingsrastret.