fbpx

Publicerad 21 augusti, 2015 - Blogg

Bio Roy återinvigs i ny kostym

bioroy_renovering
På söndag den 23 augusti återinvigs Bio Roy som under sommaren genomgått ett gediget restaureringsarbete för att återställa salongsväggarna.

Under sommaren har Bio Roy genomgått ett restaureringsarbete för att återskapa de gamla originaldekorerna från 40-talet. En konservatorsutredning 2012 visade att väggarna var täckta av ett extremt brandfarligt material och klädseln fick tas bort. Sen dess har ett grått tyg hängt över väggarna men nu har alltså biosalongen återfått sin glans.

– Vi är så nöjda med det här, vi har längtat efter att återställa väggarna och få tillbaka färgen i salongen, säger Bio Roys föreståndare Cornelia Bjurström.

Restaureringsarbetet har varit omfattande och komplicerat, ytan för tyget utgörs av ca 160 kvm och allt tyg är sytt på plats inne i biosalongen. Det var också svårt att få tag i någon som dels hade kompetensen och dels vågade ta sig an uppgiften. Man fick vända sig till teatervärlden för att få napp och det är kostymmästaren Kristin Johansson-Lassbo tillsammans med dekorsnickaren Tormod Aaseby som utfört arbetet.

I samband med arbetet har man även passat på att målat om lister i ursprungliga färger och flyttat kablar. Även projektorn är utbytt till en ny som ståtar med 4K-upplösning.

Bio Roy har sin officiella återinvigning nu på söndag den 23/8 med bland annat matiné och förhandsvisning av en ny film. Under hela dagen kan du också deltaga i quiz med fina vinster, smakprova ekologiskt godis och köpa fika till specialpris.

Program Bio Roys officiella återinvigning 23/8:
13.00 – ”Intermezzo” – En 25 mm kopia av filmen från 1936.
15.00 – Upphängning av donationstavla i foajén
16.00 – Förhandsvisning av dokumentärfilmen Dior and I

Bio Roys hemsida