fbpx

Publicerad 1 februari, 2013 - Kultur & nöje

Rekordmånga såg bandy-VM på Heden


Det blev en rekordmatch som utspelades på Heden i torsdags. Sverige mötte Ryssland i bandy-VM och inte nog med att Sverige vann med 7-5, det blev även besöksrekord.
– En otroligt häftig upplevelse att få vara med om, sa förbundskapten Franco Bergman.

Bandy är en sport som kanske inte har slagit igenom helt på den internationella arenan men som alltid har varit stor i Sverige. Bandyförbundet FIB, Federation of International Bandy, har växt under de senaste åren och är nu uppe i hela 29 medlemsländer. Att sporten ökar, såväl i medlemmar som i intresse, syns inte minst på tittarsiffrorna från VM i Vänersborg. Premiärmatchen lockade nämligen 278 000 tv-tittare.
– Vi är nöjda med starten och vet att tittarsiffrorna kommer att öka och vara ännu högre nästa helg, säger Jens Tolgraven exekutiv producent på TV4.

Nu finns det ytterligare ett rekord att skryta med, nämligen det nya rekordet på Heden. Hela 5812 åskådare såg matchen mellan Sverige och Ryssland, och slog det gamla rekordet på 4500.
– Det är tradition att de här lagen möts, det är mellan de här lagen det gäller. Superkul att det hamnat i Göteborg, sa en av åskådarna till Radiosportens Olle Tyrbo.

Sverige, som är regerande världsmästare, har ett rutinerat lag och får se sig själva som favoriter till guldet – inte minst med sina 11 VM-guld i bagaget. Som vanligt förväntas kampen om guldet stå mellan Sverige och Ryssland och därför var det en riktigt spännande match som tog plats på Heden. Det var en tuff match som kastade åskådarna mellan glädje och förtvivlan, men till slut gick allt Sveriges väg och de kunde gå segrande därifrån med matchsiffrorna 7-5.